Gazete Vatan Logo

Edebiyatçılarla açılım zirvesi

Edebiyatın ağır topları açılım toplantısında yok

Başbakan Erdoğan hükümetin demokratik açılım paketini anlatmak ve görüşmek için bugün edebiyatçıları ağırlıyor. Çok sayıda yazarın katılacağı buluşmaya Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Adalet Ağaoğlu, Murathan Mungan, Selim İleri gibi Türk edebiyatının önemli kalemleri katılmıyor.

Daha önce sinemacılar, ses sanatçıları ile bir araya gelen Başbakan Erdoğan demokratik açılım paketi çerçevesinde bugün saat 10.00’da Dolmabahçe’de edebiyatçılarla buluşuyor. Başbakanlık tarafından organize edilen kahvaltılı toplantıya yaklaşık 80 yazar davet edildi. Yazarlardan 58’i toplantıya katılacağını bildirdi. Ancak Başbakanlık Basın Bürosu toplantıya davet edilen ve katılacağını belirten yazarların ismini açıklamadı. Toplantıya davet edilen ve aralarında Yaşar Kemal ile Orhan Pamuk’un da bulunduğu 16 yazar ise toplantıya çeşitli nedenlerle katılmayacak. Türk Edebiyatı’nın yaşayan efsanesi Yaşar Kemal “İçişleri Bakanı Sayın Beşir Atalay’la dört saati aşan görüşmemde yıllardır makalelerimde dile getirdiğim görüşlerin aynısını Başbakan’a ilettim. Bu durumu Sayın Hüseyin Çelik’e de değerlendirdim, başarı dileklerimi ileterek toplantıya katılmayacağımı bildirdim” dedi.

Seyahatte olanlar ve muhalifler katılmıyor

VATAN’ın ulaştığı isimlerden Orhan Pamuk, Murathan Mungan, Adalet Ağaoğlu, Selim İleri, Ahmet Ümit, Buket Uzuner, İnci Aral, Ece Temelkuran, Latife Tekin, Cevat Çapan seyahat programları nedeni ile davete katılamayacaklarını belirtti. Çetin Altan, Turgut Özakman, Nevzat Köseoğlu, Mustafa Kutlu, Emine Işınsu ise sağlık sorunlarından dolayı buluşmada yer alamayacaklar. Davet edilen yazarlardan üç isim ise açılım buluşmasına muhalif olduklarını belirterek katılmayacaklar. Hasan Ali Toptaş “Hükümetin demokratik açılım konusunda samimiyetine inanmadığım için katılmayacağım”, Ayfer Tunç “Yazarlar ile iktidar arasında mesafe olması gerektiğini düşündüğüm için katılmıyorum” dedi. Yazar Buket Uzuner ise “Davet aldım ama katılmayacağım. Çünkü ben AKP’ye muhalif bir yazarım’diye konuştu. Adalet Ağaoğlu da, ”Toplantıya katılmayacağım ama Başbakanlığa değerlendirmeleri için bir bildiri ilettim“ dedi. Açılım buluşmasına katılacak isimler ise toplantıda Başbakan Erdoğan’a anlatacakları eleştiri ve önerilerini VATAN’a açıkladı.

Katılanlar açılımla ilgili eleştirilerini de sunacak

‘Başbakan’a eleştirilerimiz var’

Etyen Mahçupyan


“Demokratik açılım konusunda kafamda belirlediğim net bir önerim yok. Açılım konusunda özel bir şey söylemeyeceğim ama ortak eleştirilere katılacağım. Zaten bu konuda ki eleştirilerimi yazılarımda ifade ediyorum. Başbakan öneriler kadar itirazların da olacağını biliyor ve buna hazırlıklı.”

‘Süreç iyi yönetilemiyor’

Mario Levi


“Bu toplantıya katılıp kendi düşüncelerimi ve eleştirilerimi dile getireceğim. Hiç bir ortak görüşün içinde olmayacağım. Diğer yazarların ortak düşünceleri konusunda yorum yapmak üzere gitmiyorum. Demokratik açılım konusunda itirazım ortamın akışına göre oluşacak. Açılım fikri ilke olarak çok yerinde bir karardı. Ancak Kürt politikası sürecinin iyi yönetilemediğini düşünüyorum. Hükümetin bu konuda yeteri kadar hazırlıklı olmaması eleştirilmesi gereken bir konu ve toplantıda fırsat doğarsa bunu ifade edeceğim.”

‘Kürtçe okullarda eğitim dili olmalı’

Muhsin Kızılkaya


“Toplantıda söyleyeceğim en önemli talebim yeni ve somut adımların atılması yönünde olacak. TRT 6’nın açılması ile ilk somut adım atılmış oldu. Ancak bunun dışında da atılabilecek adımlar var. Mesela Kürtçe’nin okullarda serbest bir şekilde eğitim dili haline gelmesi konusu gibi. Klasik eserlerin Kültür Bakanlığı’nca Kürtçe basılıp dağıtılması gerektiğini de söyleyeceğim. Kürtlerin kendisini bu ülkenin vatandaşı gibi hissetmesini sağlamalılar. Sokaklara, caddelere önemli Kürt aydınlarının isimlerinin verilmemesini ise eleştireceğim.”

‘Alevilere de açılım lazım’

İskender Pala


“Başbakan’la buluşmamızda demokratik ortamın daha sıcak yaşanabilmesi için tarihsel süreçte farklı dillerde yayınlanmış olan klasik eserlerin karşılıklı iki dilde yayınlanması gerektiğini söyleyeceğim. Taleplerim edebiyat ve sanat ile ilgili olacak. Önemli eserlerin de Fuzuli’nin Leyla ile Mecnun’u gibi eserlerin Kürtçe’de yayınlanması isteyeceğim. Bu adımların aynı şekilde Alevi kaynakları içinde hemen yapılması gerektiğini belirteceğim. Çünkü demokratik açılım sadece Kürt açılımı ile sınırlı kalmamalı. Alevilerle ilgili bu tür yayınların öne alınması gerektiğini vurgulayacağım. Açılım ile ilgili siyasi alanda yanlışlar yapıldığını düşünüyorum ama kültür ve sanatın dışına çıkmak istemiyorum.”

Haberin Devamı