Gazete Vatan Logo

‘Darbeci yarbay bana yarın asılacaksın dedi’

Tuğgeneral Okyar, 15 Temmuz günü eski yarbay Eryılmaz’ın kendisine “Sen hainsin, yarın asılacaksın” dediğini anlattı. Okyar: Yarın kimin hain olduğunu, kimin asılacağını göreceksin dedim

‘Darbeci yarbay bana yarın asılacaksın dedi’

İzmir’de FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin 272 kişinin yargılandığı davada tanıkların dinlenmesine devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tanık olarak dinlenen Foça Jandarma Komando ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Semih Okyar, 15 Temmuz 2016’da Bornova 2. Jandarma Komando Tugay Komutan Vekili olarak görev yaptığını hatırlattı.

Darbe girişimi günü sabahı otobüsle ailesinin bulunduğu Bodrum’a gittiğini belirten Okyar, o akşam televizyondan olanları gördüğünü anlattı. İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Fatih Çankaya’nın saat 22.30 sıralarında kendisini arayarak bunun bir darbe olduğunu söylediğini aktaran Okyar, şöyle devam etti:

Daha sonra tutuklu sanık Bornova 2. Jandarma Komando Tugayında görevli eski Kurmay Yarbay Bülent Eryılmaz ile görüştüm. Bana, ‘Durumu anlamaya çalışıyorum, personeli karargaha çağırıyorum, birliği topluyorum’ diye söyleyince, ‘Kimseyi çağırma, ben de geliyorum” dedim. Bodrum’da ailemin güvenliğini sağlamak için bir arkadaşın tavsiyesiyle bir eve gittik. Şarjım bitince arkadaşımın cep telefonuyla yaptığım görüşmelerde birliğimin güvenliğini almaya çalıştım. Bu telefon trafiğinde eski Yarbay Eryılmaz bana, ‘Sen hainsin, yarın asılacaksın’ dedi. Ben de bunun üzerine ‘Yarın kimin hain olduğunu, kimin asılacağını göreceksin’ dedim. Telefonu kapattıktan sonra emrindeki komutanları arayarak birliğe gelmemeleri konusunda emir verdim.

Haberin Devamı

Fotoğrafları yollamış

Tuğgeneral Okyar, o an birlikte bulunan komutanların fotoğraflarını WhatsApp üzerinden İl Emniyet Müdür Yardımcısı Çankaya’ya yolladığını belirtti. Zırhlı araçlar ve cephaneliğin anahtarının güvenli bir yere alınması konusunda emir verdiğini söyleyen Okyar, “Yaklaşık 150 askerin emniyetini almak için birliğin yanındaki ormanlık alana çıkartılması talimatı verdim. Darbe girişiminde bulunan 2 komutanın daha sonra bu askerleri bulmak için ormanlık alana geldiğini öğrendim. Ben de yaklaşmaları halinde ateş açılması emrini verdim” diye konuştu.

Korgenerali kaçırmışlardı

Okyar, Bodrum’dan yola çıkmadan önce Özdere’deki askeri kampta bulunan emekli Korgeneral Ata Kalkan ile telefonla konuştuğunu da anlattı. Daha sonra Kalkan’ın kaçırıldığını öğrendiğini söyleyen Okyar, “Onu kaçıranların kimler olabileceğine ilişkin bilgiyi de Çankaya ile paylaştım. İlerleyen saatlerde de Kalkan’ı kaçıran ekip ile tutuklu sanıklar eski Kurmay Yarbay Eryılmaz ve eski Binbaşı Fatih Sarıçay teslim oldu” dedi.

Haberin Devamı