Gazete Vatan Logo

‘Bu tezgah Türkiye’de yeni çalışmıyor’

Başbakan, hem Alman vakıflarını, hem de CHP ve BDP’yi suçladı

‘Bu tezgah Türkiye’de yeni çalışmıyor’

Erdoğan, Alman vakıflarıyla ilgili iddiasını sürdürdü: “Bu tezgah yeni değil. Fakat bu işin üzerine gidilmedi. CHP lideri kendi belediyelerini bir araştırsın. Özellikle BDP’ye hibe mekanizması çok çalışıyor.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika gezisi öncesi Atatürk Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Alman vakıflarının PKK’ya ve CHP’li belediyelere yardım ettiği yolunda basına yansıyan sözleriyle ilgili olarak, sözlerinin aynen yansıtılmadığını belirten Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

‘Konunun üstüne gidilmedi’

‘Bu tezgah Türkiye’de yeni çalışmıyor’

“Konunun aslı şu: Bu söylenen vakıflar, benim konuşmamla gündeme gelmedi. Aslında Türkiye’de bu konu daha önce, medya vasıtasıyla gündeme gelmiş konulardır. Alman vakıflarının, uzun zamandır Türkiye’de ne yazık ki buna benzer bazı girişimleri olmuştur. Hatta ana muhalefet partisine bu şekilde yardım konusu tartışma konusu da olmuştur, tartışılmıştır, medyada bu yayımlanmıştır. Fakat tabii o gün bugündür bu iş üzerine gidilmediği için belki belli noktada kalmıştır. Şu anda ana muhalefet partisi lideri kendi belediyelerini bir araştırsın. ’Sizin hanginiz Alman vakıflarından herhangi biriyle bir kredi görüşmesi içindesin’ diye bir sorsun.

‘Ufak belediyeler değil’

Bunlar ufak belde belediyesi de değil, ilçe belediyesi de değil, bir araştırırsa, bak ben çalışma zeminini daha da daralttım. Ama, özel bir konuda bir bilgi isterse lütfederler, kendisiyle bunu da ayrıca görüşürüz. Onu da medya aracılığıyla yapmamıza gerek yok. O zaman kendilerine çok daha farklı bir şekilde yardımcı oluruz. Kapıya koyup koyulmaması o kendi bileceği bir iştir. Türkiye’de bu tezgah yeni çalışmıyor, bu oyun yeni çalışmıyor. Benim anlattığım konu budur ve özellikle ağırlıklı BDP’li belediyelere bu söylediğim vakıflar, bu tür kredi mekanizmasını, hibe mekanizmasını çok çalıştırıyorlar onu da ayrıca burada ifade etmiş olayım.”

Alman vakıflar çok şaşkın

Başbakan Erdoğan’ın, “Alman vakıfları PKK’ya destek veriyor” sözleriyle 10 yıllık tartışma alevlendi. 2002’de eski DGM savcısı Nuh Mete Yüksel’in açtığı davada Alman vakıflarının ‘legal casusluk’ yaptığı iddia edilmişti. Yüksel, 2002’de silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Dr. Necip Hablemitoğlu`nun “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” adlı kitabını da delil olarak göstermiş ve 8’i Alman 15 sanık hakkında 15’er yıla kadar ağır hapis cezası istemişti. VATAN’a konuşan Alman vakıflarının temsilcileri şunları ifade etti:

‘Çalıştığımız AKP’li belediyeler var’

Ulrike Dufner, Heinrich Böll Derneği


“Başbakan Erdoğan’ın tam olarak kimden bahsettiğini anlamak mümkün değil. Almanya’daki bir vakıf mı yoksa Türkiye’deki mi, net değil. Biz hiçbir partiye veya örgüte para vermiyoruz, tamamen yasalara uygun hareket ediyoruz. Biz dernek olarak Türkiye’deki seçilmiş belediyelerle çalışıyoruz. Örneğin enerji verimliliği projeleri üzerine çalıştığımız AKP’li belediyelerle de var. Bu çalışmaları bir ajanlık faaliyeti olarak görmek çok yanlış. Hafta içinde konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenlemeyi düşünüyoruz. Başbakan o sözüyle acaba daha çok AKP’li belediyelerle çalışılması mı gerektiğini söylemek istedi bilmiyorum ancak sonuçta söylenen şey bize çok garip geldi ve üzdü.”

‘Çalışmalarımızı Başbakan iyi bilir’
‘Bu tezgah Türkiye’de yeni çalışmıyor’
Joerg Dehnert, Friedrich Naumann Vakfı

“Bizler sadece Alman dernekleriyiz. Başbakan derneğimizin ne tür faaliyetler düzenlediğini ve ne yaptığını gayet iyi biliyor ve eğer ‘PKK’ya yardım eden vakıflardan’ kastı bizsek Sayın Başbakan bizi daha anlamlı ifade etmelidir. Türkiye’deki Alman dernekleri politik derneklerdir ve Başbakan ve devlet tarafından tüm faaliyetlerimiz çok iyi bilinir. Eğer Başbakan’ın demeçleri bizim hakkımızdaysa o sözleri söylemek için gerçekten çok sağlam kanıtları da ortaya koymak zorundadır. Ben eminim ki Türkiye’deki Alman politik kurumları kastetmedi. Friedrich Naumann Vakfı olarak PKK’ya karşı duruşumuz son derece nettir ve ben defalarca kamuoyu önünde PKK’nın bir terörist organizasyon olduğunu ve onlarla asla görüşmediğimizi ya da çalışmadığımızı söyledim. Bizi kastetmediğine inanıyorum. “

‘Tek kuruş para yardımı yapmadık’ ‘Bu tezgah Türkiye’de yeni çalışmıyor’

-Alman Konrad Adenauer Vakfı’ndan ismini vermek istemeyen bir yetkili: “Başbakan Erdoğan’ın bu açıklamaları neye dayanarak yaptığını anlayamadık, çok şaşkınız. Biz CHP ya da BDP’ye tek kuruş para yardımı yapmadık, hiçbir projelerini finanse etmedik. Zaten CHP ve BDP ile hiçbir ilişkimiz olmadı. Başbakan Erdoğan’ın açıklamasında verilen kredilerden söz ediliyor. Bir kimseye kredi de vermedik. Bizim kimseye kredi verme gibi bir yetkimiz de yok zaten. Vakıf olarak İçişleri Bakanlığı’nın Dernekler Kurulu’na bağlıyız. Onlar tarafından sürekli denetleniyoruz. Müfettişler geliyor. Eğer böyle bir şey olsaydı onlar da görürdü.”

Haberin Devamı