Gazete Vatan Logo

Anayasa tartışmalarında restleşme sürüyor

Anayasa tartışmalarında restleşme sürüyor

‘Rejim değişikliği için masaya oturmayız’

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, “Türkiye’de parlamenter demokrasinin daha demokratik, özgürlükçü bir yapıya kavuşturulması için her zaman her yerde oluruz ama parlamenter demokrasiyi etkisizleştirecek, zayıflatacak her türlü rejim değişikliği sürecinin ise karşısında olur, masaya oturmayız” dedi. Türkiye’nin kurucu iradesinin ve felsefesinin, Cumhuriyet’in kuruluşuyla tanımlandığını anımsatan Sındır, şunları kaydetti: “Bundan öte bir arayış içerisinde olmak gaflettir. Başkanlık sistemi ve bir rejim değişikliği arayışı, bizi asla o masaya oturtamaz. Biz, rejim peğişikliğine yönelik bir dayatmanın karşısında olur, mücadelesini veririz. Türkiye’de parlamenter demokrasinin daha demokratik, özgürlükçü bir yapıya kavuşturulması için her zaman her yerde oluruz ama parlamenter demokrasiyi etkisizleştirecek, zayıflatacak her türlü rejim değişikliği sürecinin ise karşısında olur, masaya oturmayız. Bununla ilgili, parti yönetimimizin alacağı kararlar doğrultusunda hareket ederiz.”

Haberin Devamı

‘Darbe yasalarının anası 1982...’

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de yaşanan terör saldırılarına karşı güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyonlar karşısında kendisini ’aydın’ diye nitelendiren bazı kişilerin objektif olmaktan uzak olduğunu, kimilerinin ideolojik ve başka takıntılarıyla bir taraftar gibi hareket ettiğini söyledi. Bozdağ, darbe yasalarının anasının 1982 anayasası olduğunu ve CHP’nin de 1982 anayasasından rahatsız olmadığını öne sürdü: “Mevzuat içinden darbe yasalarını temizlemek parlamentonun, siyaset yapan herkesin görevidir. AK Parti hükümetleri olarak zaten pek çok darbe yasalarını hukumuzun dışına itmiş durumdayız, bundan sonra da itmeye devam edeceğiz. Hükümetimizin programında da eylem planımızda da hukukumuz içindeki darbe mevzuatını ayıklama taahüdümüz var. Biz bunun gereğini yapacağız. Başbakanımız ’eğer sizin niyetiniz yeni bir anayasa yapmaksa, o zaman yeni anayasayı yapmak için kurulmuş komisyonda devam edin. Yok aynı zamanda darbe yasalarından, hukukumuzdan arındıralım diyorsanız, bu komisyona yarı bir görev yüklemeyin, ayrı bir komisyon kuralım, o komisyon bu görevi yapsın’ dedi. CHP samimi olmuş olsaydı, darbe yasaları konusunda ayrı bir komisyon kurulur, o komisyon o görevi yapabilir. Anayasa mutabakat komisyonu da anayasa yapmaya devam edebilir. Ayrıca bilmek gerekir ki darbe yasalarının anası 1982 anayasısıdır. Bir numaralı darbe yasası hangisidir diye kime sorarsanız sorun, herkes onun 1982 anayası olduğunu söyler.”

Haberin Devamı

‘4 parti olmazsa 3 olur, 2 olur’

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yeni Anayasa yapma konusunda siyasi parti gruplarıyla mutabakat sağlanamaması halinde kendi taslaklarını Meclis’e getireceklerini belirtti. Komisyonun üzerinde uzlaştığı 60 maddenin Meclis’ten geçirilmesi için yapılan çağrıya muhalefetin yanıt vermediğini ifade eden Turan, 26. Dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun girişimleri ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın inisiyatif almasıyla yeni bir Komisyon kurulduğunu anımsattı. Turan, TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonuna ilişkin gelişmeler konusunda da şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu çabasını takdir ediyoruz. AK Parti olarak amacımız, dört partinin de üzerinde uzlaştığı bir Anayasa’nın yapılması. Bizler uzlaşmayı önemsiyoruz. Ancak partiler hepsi uzlaşamayacaksa, reel durumu iyi tahlil edip öyle davranırız. Dört partinin de üzerinde ittifak edeceği bir metin ortaya çıkmazsa ya da böyle bir zemin oluşmazsa, bu durumda üç parti bir araya gelir ve yeni bir anayasa yapılır. Bunun gerçekleşmemesi durumunda iki parti bir araya geliriz. Şayet bu da imkansız olursa, o zaman kendi anayasa taslağımızı Meclis Genel Kurulu’na getirir ve partiler üstü uzlaşma zemini ararız.”

Haberin Devamı