Gazete Vatan Logo

Af yasası kimlere vuruyor 2020? Corona virüsü alarmı verilmişti! Af Yasası-Ceza İnfaz Yasası son durum 2020 gelişmeleri ve haberleri...

Af yasası kimlere vuruyor 2020? sorusu yeniden gündem oldu. Af yasası 2020 gelişmeleri mahkumların en yakından takip ettiği haberlerin başında geliyor. Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de Corona virüsü endişesi mahkum ve yakınlarını da etkiledi. Corona virüsü salgının af yasasını etkileyip etkilemeyeceği merak konusu. Meclis'in tatil edilip edilmediğini araştıran vatandaşlar, “Af Yasası corona virüsü sebebiyle ertelenecek mi?” sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. En son Çankaya Köşkü'nde corona virüsü zirvesinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla acil infaz toplantısı yapıldığı bildirildi. Toplantıda ceza infaz düzenlemesi ve İkinci Yargı Paketi ile ilgili kararların alındığı belirtilirken, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş tarafından yapılan son dakika açıklamasıyla, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda değişikliği öngören 2. Yargı Paketi'nin Meclis Başkanlığına sunulduğu aktarıldı. İkinci Yargı Paketi'nde af yasasının olup olmayacağı tartışırken, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş bir açıklama yaptı ve "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız." dedi ve 3. yargı paketini işaret etti. Geçtiğimiz günlerde de Af yasası'nın İyi Parti ve CHP'ye sunulacağı belirtildi. Af yasası kimlere vuruyor 2020? Yeni af Yasası son durum ne? Ceza İnfaz Yasası (Af yasası) son gelişmeler ve haberleri...

Af yasası kimlere vuruyor 2020? Corona virüsü alarmı verilmişti! Af Yasası-Ceza İnfaz Yasası son durum 2020 gelişmeleri ve haberleri...

Af yasası son gelişmeler, mahkum ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. Af yasası konusunda en son Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapmış ve "Şu anda yargı paketi üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Meclis'teki komisyonlardaki çalışmalar bittiği anda hemen inşallah o da gelecek." demişti. Bütün dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü, Türkiye’nin de ana gündemi. Dolayısıyla mahkum ve mahkum yakını corona virüsü nedeniyle af yasasının durumunu merak ediyor. Çalışmalar hızlanmış, AK Parti, MHP’ye ilettiği infaz taslağını, geçtğimiz günlerde de CHP ve İYİ Parti’ye sunuldu. Bugün ise, TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP'nin hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. Peki Af Yasası son durum ne? Af Yasası tarih belli mi, ne zaman sonuçlacak? Corona virüsü nedeniyle Af Yasası çıkar mı? İşte 2020 Af yasası ile ilgili son gelişmeler…

AF YASASI SON GELİŞMELER, NE DURUMDA?

AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Adalet Komisyonundaki görüşmelerine başlandı. Komisyon, Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı. Af yasası teklif üzerinde AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan değerlendirmesine başladı.

TBMM’ye bu hafta sevk edilmesi beklenen infaz düzenlemesine geçici madde konularak, açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkûmun, belli bir süreyle cezalarını evde çekmeleri planlanıyor.

Yapılacak düzenleme, halen açık cezaevlerinde kalan 70 bin kişiyi ilgilendiriyor. İnfaz düzenlemesinde, bu kişilerin belirlenen süreyle cezalarını evlerinde çekmeleri, salgın endişesinin ortadan kalkmasının ardından yeniden cezaevlerine dönmeleri planlanıyor. Ev hapsinin tüm koşulları bu kişiler için geçerli olacak. Açık cezaevlerine yönelik uygulama, 30 Mayıs 2020 tarihine kadar sürecek. Adalet Bakanlığı gerekirse, ev hapsi uygulamasını 2 ay daha uzatacak.

MADDELER HALİNDE AF YASASI TASLAĞI

- Cezaevlerinde geçirilmesi gereken süre kısalacak. Koşullu salıverilme oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. Kasten öldürme suçunda üçte iki, terör ve örgütlü suçlarda dörtte üçlük oran korunacak. Mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından dörtte üçlük koşullu salıverilme oranı üçte ikiye inecek. Her hükümlü, cezasının en az yüzde 40’ı kadar süre cezaevinde kalacak.

- Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkacak. Terör, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlarla, 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkındaki 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla çıkarılacak. Ağır hastalık, engeli bulunan 65 yaş üstü hükümlüler, koşullu salıverilecek. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün, 3 gün olarak kabul edilecek.

- Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkekler 1 yıla; 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yıla; 75 yaşını bitirmiş olanlar 4 yıla kadar cezalarını konutlarında çekecek. 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.

- ‘İyi hâl’ İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 6 ayda yapılan değerlendirme ile belirlenecek. 10 yıl ve daha fazla hapse mahkum olanlarla terör, örgüt, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleme ve uyuşturucu imal ve ticaretinden mahkum olanları açık cezaevine ayırmaya, İdare ve Gözlem Kurulu karar verecek. Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1,5 yıl ertelenebilecek. Hükümlüler, kamu kurumlarının iş alanlarında geceleyin bu kurumlar tarafından barındırılmak koşuluyla çalıştıracak.

Haberin Devamı

CEZA İNFAZ YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Haberin Devamı

Ceza infaz yasası, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere, bir defalık 5 yıl indirim yapılması planlanıyor. Cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlarda cezalar yüzde 50 olacak. 10 yıl hapis cezası alan kişi ise, af teklifinin Meclis tarafından onaylanmasıyla 5 yıl cezaevinde yatacak. Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu yasadan yararlanamayacak.

Haberin Devamı

5 SUÇ KAPSAM DIŞINDA

Her suç bu kapsama girmeyecek. Cinsel suçlar, kasten adam öldürmek, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirler (tekrar suç işleyenler) yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak. Bu suçlarda infaz yine ¾ yani % 75 olarak uygulanmaya devam edecek. Yani bu 5 suçtan herhangi birinden 10 yıl ceza alan birisinin infazı 7,5 yıl olacak. Bu cezanın da 1/5’i denetimli serbestlik kapsamında geçirilecek.

DOĞUM YAPAN KADINLAR İÇİN 1,5 YILLIK ERTELEME

Mevcut sistemde doğum yapan kadınlar, doğumun üzerinden 6 ay geçmeden cezaevine alınmıyordu. Yeni düzenleme ile bu süre 1,5 yıla çıkarılıyor. Bir kadın doğum yaptıktan, 1,5 yıl sonra cezasını çekmek üzere cezaevine alınabilecek. Doğum yapan kadınların aldıkları ceza 3 yıl ve altında ise bu ceza konutta infaz edilebilecek.

MHP VE CHP AF YASASI KONUSUNDA NE DİYOR?

AK Parti, CHP ve İYİ Parti ile yapacağı görüşme öncesi infaz paketini MHP’ye iletti. Genel Başkan Devlet Bahçeli ile değerlendirme yapan MHP kurmayları, Meclis’te AK Parti’li yöneticilerle bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, mükerrer suçların infaz indirimi kapsamına sınırlı olarak alınmasında görüş birliği sağlandı. Ancak terör propagandasının indirim kapsamına alınması önerilerine çekince koyan MHP’li kurmaylar “MHP’nin olduğu yerde teröre indirim olmaz. Bu bizim kırmızı çizgimiz” karşılığını verdi.

CHP, AK Parti’nin corona virüsü salgını nedeniyle cezaevlerinin rahatlatılması için raftan indirdiği, hükümlülere ceza indirimi öngören yasal düzenlemeye kategorik olarak karşı çıkmıyor. Ancak özellikle üç suç türü için herhangi bir af ya da ceza indirimi uygulanmasına sıcak bakmıyor. Bu çerçevede, uyuşturucu imal eden ve satanlar, kadına şiddet ve çocuk istismarı suçlarını işleyenlerin iyi hal indiriminden yararlanmaması talep ediliyor. CHP ayrıca, söz konusu yasal düzenlemenin tutukluları da kapsaması gerektiğini, “tutuksuz yargılanmanın esas olduğuna” dikkat çekiyor.

Haberin Devamı