Gazete Vatan Logo

ABD üssü yapan Türkler kaçırıldı!

6’sı Türk, 11 kişi kaçırıldı

ABD üssü yapan Türkler kaçırıldı!

Taliban, Afganistan’da bir helikoptere zorunlu iniş yaptırarak 6’sı Türk, 11 kişiyi kaçırdı. Türklerin Ankara merkezli Emta İnşaat şirketi için çalıştığı ortaya çıktı...

Afganistan’da bir helikopterde yolculuk eden 6 Türk, 2 Özbek ile Afgan ve Rus vatandaşı olduğu bildirilen 2 pilot ve bir de tercüman kaçırıldı. Taliban militanlarının zorunlu iniş yaptırdığı helikopterdekileri, beraberinde götürdüğü öğrenildi. VATAN’ın MI-8 tipi helikopterin şirketi olan Horasan Kargo Havayolları’nın Kabil bürosundan bir yetkiliden aldığı bilgilere göre, helikopterde Türk inşaat şirketi Emta İnşaat’ın çalışanları vardı. Şirketin yetkilisi, Emta İnşaat’ın çalışanlarının Kabil’e çalışmaya gittiklerini kaydetti.

Acil iniş yaptırıldı

Alıkonulmanın ardından ayrıca açıklama yapan Horasan Kargo Havayolları yetkilileri, helikopterin dün akşam saatlerinde Logar’ın Azre ilçesine bağlı Deremengel bölgesinde, kötü hava şartlarından dolayı acil iniş yaptığını belirtti.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Helikopterde bulunan 6 Türk mühendisi ülkenin Host vilayetinde bulunan çalışmaları inceledikten sonra başkent Kabil’e dönüyordu. Logar’ın Azre ilçesine bağlı Deremengel bölgesinde bu olay gerçekleşti.” Taliban militanları tarafından alıkonulanların sağlık durumunun iyi olduğunu belirten şirket, Logar yetkilileri ile sıkı temasta olduklarını da vurguladı.


Arabulucular devrede

Diğer yandan havayolu yetkililerinin Logar İl Şura Başkanı Abdul Veli Vekil ile görüştüğü, mürettebatın serbest bırakılması ve militanlarla arabuluculuk yapması için kanaat önderlerini militanların bulunduğu noktaya gönderildiği belirtildi. Logar İl Şura Başkanı Abdul Veli Vekil de mürettebatın, militanların kamplarının bulunduğu Dereteng bölgesine götürülebileceğine inandıkları için bölgeye kanaat önderlerini gönderdiklerini bildirdi.

Çok sayıda polis bölgede

Logar Emniyet Müdürü Yardımcısı Reishan Sadik Abdurrahimzey de helikopterin iniş yaptığı bölgenin Taliban kontrolünde olduğunu, kaçırılanların serbest bırakılması için bölgeye çok sayıda polis gönderildiğini kaydetti. Bölge sakinleri de, helikopterin beyaz renkli olduğunu, bölgede Hizb-i İslam hareketine bağlı militanların da bulunduğunu bildirdi.

Askeri üs yapıyorlardı

Emta İnşaat’ın ise Afganistan’da ABD askeri üsleri yaptığı öğrenildi. Şirketin 2011 yılında internette yer verilen bir ilanında da, Afganistan Amerikan Üslerindeki Şantiyelerinde çalışacak proje müdürü, saha mühendisi, inşaat mühendisi arandığı kaydedilmişti. Şirket, ABD Ordusu Mühendislik Hizmetleri Bölümü’nün inşaat projelerine imza atıyordu. Emta İnşaat’ın internet sitesinde de inşaat projeleriyle ilgili olarak, İncirlik Üssü’nde çok sayıda inşaat çalışmasının kendileri tarafından yapıldığı belirtiliyor. Bu inşaatlar arasında İncirlik Havaalanı Çevre Güvenlik İyileştirmesi, Muharebe Filo Operasyon Tesisleri Renovasyonu , İtfaiye Binası İnşaatı ve çok sayıda farklı proje yer alıyor.

Helikopter ateşe verildi

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, helikopterdeki 11 yabancıyı rehin aldıklarını ifade ederek, bu kişilerin Amerikan askerleri olduğunu ileri sürdü. Mücahit, internet sitesinden yaptığı açıklamada, 11 askerin gece Taliban’ın kontrolündeki güvenilir bir bölgeye götürüldüğünü belirtti. Mürettebatı rehin alarak helikopteri ateşe verdiklerini bildiren Mücahit, kaçırılanların üzerinde Amerikan askeri üniforması bulunduğunu fakat asker olduklarını inkar ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı