Gazete Vatan Logo

ABD rekor ceza kesti kazaların önüne geçti

ABD’de 1970’ten bu yana en önemli maden kazası 2010 yılının Nisan ayında Batı Virginia’daki Raleign County bölgesinde yer alan Upper Big Branch kömür madeninde yaşanan felaketti. Aynı Soma’da olduğu gibi öğlen vakti, 5 Nisan saat 15:27’de madende bir patlama gerçekleşti. Çıkan yangın bir anda tüm madeni sardı. Yerin 370 metre altında çalışan 31 madenci için ocakta iki yaşam odası bulunuyordu. İçlerinde havalandırma, su, ilaç, 10’dan fazla madenciye 4 gün yetecek kadar gıda vardı. Ancak metan gazının patlaması sonucu ortaya çıkan duman çok yoğun olduğu ve görüş seviyesini çok düşürdüğü için madenciler yaşam odalarının ikisine de ulaşamadı. Sadece yüzeye yakın olan iki tanesi sağ kurtulmayı başardı. 29’u dumandan boğularak can verdi.

Karar ibret oldu

Olaydan sonra madende biriken metan gazı o kadar yoğundu ki inceleme ekipleri ancak 2 ay sonra madene girip ihmalleri raporlayabildi. Sonunda hazırlanan raporda madenin işletmecisi Massey Energy’nin tam kusurlu olduğu açıklandı. Şirket hakkında kamu davası açıldı. Ayrıca Amerikan Maden Güvenlik Ajansı da inceleme sonucunda Massey Energy’ye 10.8 milyon dolar ceza kesti. Savcıların baskısıyla sonunda ABD’li madencilik firması çoğu, yoksulluk sınırının altında ailelerini geçirmek zorunda olan madencilerin ailelerine 1.5’ar milyon dolar ödemeyi kabul etti. Madenden sağ çıkan iki kişiye de aynı miktar ödendi. Bu rakam daha önce benzer bir olayda ödenen en yüksek tazminatın 5 katıydı. Rakam bu kadar yüksek olunca ülkedeki madencilik şirketleri benzer bir ceza ve tazminatla karşılaşmamak için güvenlik önlemlerini en üst düzeye taşıyacak yatırımlar yaptılar. O günden beri, ABD’de ölümlü maden kazası yaşanmadı.

Obama tek tek ilgilendi


Olayın ardından ABD’de yas ilan edildi. Başkan Obama bölgeye giderek madenci yakınlarına hitaben bir konuşma yaptı. 29 madencinin ismini tek tek okudu, “Her gün kömüre bulanmış şekilde o madenden çıkan bu insanlar yaptıkları işin risklerinin farkındaydılar. Çoğu madene gitmeden önce dua ediyor, eşleri her gün vardiyaları bitip sağ salim döndüklerini belirten o telefonu bekliyordu. Belki kaybettiğimiz 29 kişiyi geri getiremeyiz. Ama bizim görevimiz bundan sonra böyle bir trajedi yaşanmamasını sağlamaktır. Tanrı madencilerimizi ve ailelerini korusun” dedi.

Haberin Devamı