Yeraltında binlerce yıllık esrarengiz keşif! Görenler inanamadı, elleriyle yüzünü kapatıp...
Dünya şokta. Görenler inanamıyor. Peru'da 40 kişilik arkeoloji ekibi, hiç beklemedikleri bir şeyle karşılaşarak hayatlarının keşfini yaptı. CNN'e konuşan arkeolog Huamán, "Bu kadar önemli bir keşif yapmayı hiçbirimiz beklemiyorduk" dedi.


San Marcos Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar, korunmuş cesedi Lima'dan yaklaşık 25 kilometre içeride, Cajamarquilla arkeolojik alanındaki bir kasaba meydanının ortasında, yerin altında buldular.

Araştırmacıların söylediğine göre, mumya iplerle bağlı, elleri yüzünü kapatır halde bulundu. Uzmanlar bunun güney Peru'da bir cenaze geleneği olduğunu söyledi.

İNKA UYGARLIĞINDAN BİLE ESKİ
Mumyanın yaşı, onun İspanyol istilası öncesi dönemlere kadar uzandığı ve hatta 15. yüzyılda Peru'nun ünlü Machu Picchu kalesini inşa eden İnka uygarlığından bile daha eski olduğu anlamına geliyor.

Kazıya öncülük eden arkeologlardan Pieter Van Dalen Luna, "Bu sakinin keşfi, İspanyol istilası öncesi zamanlardaki etkileşimlere ve ilişkilere yeni bir ışık tutuyor" dedi.

Luna, CNN'e yaptığı açıklamada mumyanın büyük olasılıkla dağlardan Kolomb öncesi dönemde hareketli bir ticaret merkezi olan Cajamarquilla'ya gelen, 25-30 yaşlarında bir adam olduğunu söyledi.


Huamán CNN'e verdiği demeçte, "Bütün ekip gerçekten mutluyduk çünkü bunun olacağını düşünmemiştik. Bu kadar önemli bir keşif yapmayı hiçbirimiz beklemiyorduk" diye konuştu.

İÇİNDEN ÇIKANLAR ŞOKE ETTİ
Keşfedilmelerinden bu yana, Çin'in kuzeybatısındaki bir çöl bölgesinde teknelere gömülü yüzlerce mumyalanmış cesedin ataları, arkeologları hem hayrete düşürdü hem de ikiye böldü.

Çoğunluğu 1990'larda Sincan'daki Tarım Havzasında bulunan mumyaların bedenleri ve kıyafetleri, 4 bin yaşında olmalarına rağmen çarpıcı bir şekilde bozulmamış durumda. Kuru çöl havası tarafından doğal olarak korunan yüz hatları ve saç renkleri bile açıkça görülebiliyor.

Batılı görünümleri; keçeli ve dokuma yün giysiler ve alışılmışın dışındaki mezarlarında bulunan peynir, buğday ve darı, mumyaların Batı Asya bozkırlarından çobanlar veya Orta Asya'nın dağlarından ve çöl vahalarından göç eden çiftçiler olduklarını düşündürdü.

HALA TAM OLARAK BİLİNMİYOR
Ancak Çinli, Avrupalı ve Amerikalı araştırmacıların, bu 13 mumyanın DNA'sını analiz ederek genomlarını ilk kez sıralayan yeni bir çalışması, farklı bir tablo çizdi. Analizleri, kalıntıların eski bir Buz Devri Asya popülasyonundan gelen yerel bir gruba ait olduğunu ileri sürdü.

Harvard Üniversitesi'nden Dr. Christina Warinner, "Mumyalar, ilk keşiflerinden bu yana bilim insanlarını ve halkı uzun zamandır büyülüyor. Olağanüstü bir şekilde korunmalarının ötesinde, oldukça sıra dışı bir şekilde bulundular ve çok çeşitli ve çok geniş kültürel öğeler sergiliyorlar" dedi.

Bu insanların 'çoban ve çiftçi komşularından yeni fikirleri ve teknolojileri açıkça benimsediğini' anlatan Warriner, "Aynı zamanda başka hiçbir grup tarafından paylaşılmayan benzersiz kültürel unsurlar geliştirmiş görünüyorlar" dedi.

Araştırmacılar, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin daha kuzeyindeki Dzungarian Havzası'ndan beş kişinin kalıntılarından elde edilen genomlarla birlikte, 3 bin 700 ila 4 bin 100 yıllık Tarım Havzası mumyalarından elde edilen genetik bilgileri incelediler. 4 bin 800 ila 5 bin yıl öncesine dayanan bu kalıntılar, bölgede bulunan en eski insan kalıntıları oldu.