SSK, Bağkur’lu, EYT'li, emekli, çalışan, engelli milyonları ilgilendiriyor! SGK o süreyi dikkate almıyor ama istisna var...
SSK, Bağkur’lu, EYT'li, emekli, çalışan, engelli milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Tek tek açıklandı. Emeklilikle ilgili çok sayıda vatandaş bu sorulara yanıt arıyor. Borçlanma yoluna giderek emekli olmanın hesabını yapan kişilerin kafalarında bazı soru işaretleri bulunuyor. SGK, staj sigortasını emeklilik hesabında dikkate almıyor ancak bazı durumlar istisnaya tabii. EYT çıkarsa emekli olabilir miyim? 25 yılı dolmadığı için askerlik borçlanması yapılmasına gerek var mı? İŞKUR engelli destekli yer açan biri işletmeyi yürütemediğinden dolayı o iş yerini bir başkasına devredebilir mi? Çocuk parası desteği ödemeleri ne zaman arttırılacak? Staj sigortası emeklilikte sayılıyor mu? gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı yazarımız Mert Nayır yanıt verdi…

30/12/1979 doğumluyum erkek 01/10/1995 4A hizmet başlama tarihi, staj olması lazım. 01/03/1999 hizmet başlama tarihi 6689 günüm var 25 yılımın dolmasına 1 yıl 7 ay var.
1) EYT çıkarsa emekli olabilir miyim? 2) 25 yılı dolmadığı için askerlik borçlanması yapmama gerek var mı? 3) Şu an 7200 ya da 9000 gün diyorlar açıklamada 9000 günüm yok nasıl bir yol izlemem lazım? Bu bahsedilen SSK’lılar için mi yoksa Bağ-Kur, Emekli Sandıkları için mi geçerli?

-EYT konusu her seçim öncesi olduğu gibi yine raflardan indirildi. Her gün farklı bir formül hesabı kitabıyla uyanır olduk. Bu söz konusu ihtimal formüllerden olan 7200 ve 9000 prim günü şartı için de kesinleşmiş bir çalışma yok.

Sadece aklınızda kalmasın diye varsayalım böyle bir model çıkarılması halinde; eksik kalan gün sayısını borçlanma yapmanız veya çalışarak tamamlamanız gerekecektir. Bahsedilen bu modelde statü ayrımı yok, tüm sigorta kolları için geçerli olması bekleniyor.

Özel bir şirkette yaklaşık 4 yıldır çalışmaktayım ve uzaktan eğitim ile iş sağlığı ve güvenliği okuyorum. Son sınıfım ve staj zorunluğu var. Yaklaşık 14 gün sürecek, bu staj için bana sigorta yapılacakmış ama hali hazırda ben çalıştığım için bu sorun olur mu acaba?
-4/a statünüz devam ederken ayrıca staj sigortası da yaptırabilirsiniz. Ancak hem sizin hem sigortalı olduğunuz işyerinizin dikkat etmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır.

14 gün zorunlu staj döneminde sigortanız okulunuz tarafından yapılacak ve fiili olarak staj yaptığınız işyerinde bulunacağınız için aktif sigortalı çalıştığınız işyerinizin bu dönemi kısmi çalışma olarak bildirmesi doğru olacaktır. Konuyla ilgili rehber öğretmeniniz veya staj program koordinatörünüzle görüşmeniz de yararlı olacaktır.

1975 Eylül ayı doğumluyum, SSK giriş 1989 Nisan ayı ve 3600 gün primim var. Yeni yasaya göre 3600 günden emekli olabilir miyim?
-Yeni yasa olarak bahsettiğiniz mevcutta yürürlükteki yasa sanırım. EYT ile ilgili henüz plan detayları belli olmadı. 3600 Prim günüyle emeklilik şartları, mevcut yasaya göre prim gününü doldurmuş olduğunuz tarihe göre belirleniyor.

Bilgileriniz detaylıca doldurup aşağıdaki linkten yaşınızı öğrenebilirsiniz. Milyonların beklediği EYT düzenlemesinde 3600 prim günüyle emeklilik imkanı tanınırsa bu haktan siz de faydalanabilirsiniz.

Askerden çürük raporum var. SSK başlangıcı 2006; 4860 gün prim tazminat alabilir miyim?
-Malulen emekli olabilirseniz tazminatınızı alabilirsiniz. Askerlik hizmetinizde aldığınız çürük raporu SGK işlemlerinde işinize yaramayacaktır. Bir engeliniz varsa Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek maluliyet için sevkinizi istemeniz gerekmektedir. Heyet hastanesine sevkiniz yapıldıktan sonra engel oranınız tespit edilir, %40 ve üzerinde rapor düzenlenmesi durumunda 18 yıl sigortalılık sürenizi tamamlar tamamlamaz engelli emekliliği için müracaatta bulunabilir ve işyerinizden tazminatınızı almaya hak kazanırsınız.

İŞKUR engelli destekli yer açan biri işletmeyi yürütemediğinden dolayı o iş yerini bir başkasına devredebilir mi? Devrederse nasıl devreder?
-İŞKUR tarafından sağlanan engelli hibe desteğiyle işletme kuran kişilerin faaliyetlerine kesintisiz 3 yıl devam etme zorunlulukları bulunmaktadır. Bu süreyi tamamlamadan işyerinizi devreder veya faaliyetinizi sonlandırırsanız kuruluş aşamasında yapılan destek ödemeleri yasal faizleri de işletilerek tarafınızdan tahsil edilir.

Çocuk parası desteği ödemeleri ne zaman arttırılacak acaba? 300 liralık çocuk yardımı ödemelerinin bir hükmünün kalmadığını düşünüyorum, yanılıyor muyum sizce?
-Merhaba, çocuk yardımı ödemeleri 2015 yılında ‘ilk altın devletten’ sloganıyla hayatımıza girmişti. Ancak devletin verdiği altın yıllar içerisinde bez parası olarak kaldı,. Her fırsatta dile getiriyor olsam da halen bu tutarların arttırılması, hiç olmazsa bir çeyrek altına endekslenmesi adına bir çalışma yok. Seçim öncesi beklenen müjdelerden…

Merhaba, 2022 Ocak ayında kalp krizi geçirdim, iki damara stent takıldı ayrıca kalp yetmezliği olduğunu da öğrendim. O dönemde hastane %50 oranında rapor düzenledi. Şubat ayında malulen emeklilik için SGK’ya başvurdum, başvuru sonucumda çalışma gücü oranım yönetmelikle belirlenen seviyenin altında kaldığından aylık almaya hak kazanamamıştır diyor. Ne yapmam gerekir?
-Merhaba, hastanenin vermiş olduğu raporla SGK’nın heyetindeki değerlendirme kriterleri farklıdır. Hastane raporunda %40 üzerinde oran verilse bile çalışma gücündeki kayıp oranı %60’ın üzerinde değilse malulen emekli aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaz.

Rahatsızlıklarınızı aşağıdaki yönetmeliğin ekindeki listeye göre belirledikten sonra, iş gücü kaybı oranınızı bulacaksınız. %60 Üzerinde oran buluyorsanız karara itiraz edebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise gelir idaresi başkanlığına vergi indirimi için müracaat edin, gelir idaresi başkanlığı da sizi heyete yönlendirecektir, oradaki heyetten %40 ve üzerinde rapor alır ve vergi indirimi alırsanız yine bu belgeyle malulen veya engelli emekliliğine müracaat edebilirsiniz.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=12511&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

İsteğe bağlı sigorta primi ödüyorum. Ancak prim tutarı fazla yükseldi, iptal ettirip GSS ödeyeceğim. Kuruma gitmeden iptal edebiliyor muyum?
-E-devlet sistemi üzerinden isteğe bağlı sigortanızı sonlandırmanız mümkün. 4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı menüsüne girdikten sonra sağ yukarıda ‘4b İsteğe bağlı sigortalılık iptali’ butonunu göreceksiniz. Oraya tıkladıktan sonra onay vererek iptal edebilirsiniz.

Merhaba, 01.02.2000 tarihinde sigorta girişim mevcut. 1997 yılında doğum yaptım, 1993 yılında da staj sigortam var. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Staj sigortası sayılıyor mu?
-Merhaba, staj sigortası emeklilikte başlangıç olarak dikkate alınmıyor. Ancak sizin durumunuz istisna kapsamında. Staj sigortanız ile sigortalılık başlangıcınız arasında yapmış olduğunuz doğumunuzu borçlanabilirsiniz.

SGK, staj sigortasını emeklilikte dikkate almıyor ancak borçlanma yapacak olan kadın sigortalılarında başlangıç olarak sayıyor ve sigortalılık başlangıcından önce olan doğum borçlanmalarına imkan tanıyor. Doğum borçlanması yaparak sigortalılık başlangıcınızı 720 gün kadar geriye çekebilirsiniz.

Sayın uzman, e-devlette borçlanma hesaplama sisteminden 100 günlük askerlik borçlanmasını hesapladım. Bana 5338 TL çıkardı, acaba yanlış olabilir mi burası? Kurumla görüştüğümde daha fazla rakam çıkarıyorlar. Teşekkürler.
-Sorunuzdan sonra e-devlet sistemindeki borçlanma hesaplama uygulamasını kullandım, 2022/2’inci dönemin asgari ücretini girmemişler. Oradaki hesaplama ilk dönemin asgari ücretini dikkate alıyor, mevcut durumda askerlik borçlanması günlük asgari tutarı 69,02 TL’dir. Sistem 53,38’den hesaplamaktadır, sizin ödeyeceğiniz rakam 6.902,40 TL olacaktır.