SGK'dan son dakika EYT açıklaması! Emekli promosyonunda rekor ücret, bankalar açıkladı
EYT ile ilgili son dakika açıklaması geldi. EYT'li milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar ortaya çıktı. SGK, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili, kanundan önce işten ayrılanlar, geriye dönük prim borçlanması, birden fazla sosyal güvenlik kurumu kapsamında çalışanlar gibi noktalara açıklık getirdi. Öte yandın emekli promosyonu ile ilgili bilinmeyenler açıklandı. Promosyon başvurusu yapıp 3 yıllık taahhüt veren emeklilere 8 bin 500 liraya varan ödeme yapılıyorken, ek ödeme kampanyaları ile bu ödeme 10 bin lirayı buldu. Başvuru şekli ve şartları EYT'liler ve tüm emekli olacaklar için aynı. SSK veya Bağ-Kur'dan emekli oluyorsanız, e-Devlet üzerinden veya SGK İl/İlçe Müdürlükleri'ne emeklilik başvurusunda bulunurken dolduracağınız Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi'nde maaşınızın yatırılacağı banka tercihini belirtebilirsiniz. Maaş bağlanır bağlanmaz da taahhüt verip ödemenizi alabilirsiniz. İşte EYT'lileri ilgilendiren tüm detaylar...


Genelgeye göre, 1 Haziran 2002 tarihi itibarıyla 3 tam yıldan az hizmeti bulunan ve yaş haddi kademelendirilmeyen sigortalılarda kadın ise 20 yıl, erkek ise 25 yıl koşulunu sağlamaları ve 3 Mart 2023 ile bu tarihten sonra talepte bulunmaları halinde, yaş koşulu aranmaksızın yaşlılık aylığı bağlanabilecek.

KANUNDAN ÖNCE AYRILAN
Verilen örneğe göre, 22 Haziran 1978 doğumlu olan ve 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla 6 yıl hizmeti bulunması nedeniyle 56 yaşa tabi bir erkek sigortalı, toplam 26 yıl fiili hizmeti bulunmakta iken 30 Aralık 2022 tarihinde istifa ederek görevinden ayrılması halinde, emeklilik dilekçesi vererek, 1 Nisan 2023 itibarıyla aylık bağlatabilecek.

8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olmalarına rağmen, sigortalılık başlangıç tarihi bu tarihten öncesine götürülenlerden, 3 Mart 2023 ve sonrasında emeklilik talebinde bulunacak olanlar, kadın ise 20, erkek ise 25 fiili hizmet yılını tamamlamaları halinde, herhangi bir yaş koşulu aranmaksızın emekli aylığından yararlandırılacak.

8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olmalarına rağmen, sigortalılık başlangıç tarihi bu tarihten öncesine götürülenlerden, 3 Mart 2023 ve sonrasında emeklilik talebinde bulunacak olanlar, kadın ise 20, erkek ise 25 fiili hizmet yılını tamamlamaları halinde, herhangi bir yaş koşulu aranmaksızın emekli aylığından yararlandırılacak.

BORÇLANMAYLA SİGORTA BAŞLANGICI DEĞİŞİR Mİ?
Emeklilik için askerlik ve yurtdışı eğitim süreleri borçlanabilecek, ancak borçlanılan dönem, sigorta başlangıcı olarak gösterilemeyecek.

Verilen örneğe göre, Ocak 2001’de Emekli Sandığı Kanunu’na tabi çalışmaya başlayan bir kişi, 1996-1997 tarihleri arasında 1 yıl 6 ay olan askerlik süresini borçlanması halinde, borçlanılan bu süre toplam hizmet süresine eklenecek, ancak sigortalılık başlangıç tarihini değiştirmeyecek.

Yurtdışında okuyanların bu döneme ilişkin borçlanmaları da sigorta başlangıcını ve EYT’nin kapsamını değiştirmeyecek. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan esnaflardan, 1 Haziran 2002 tarihi itibarıyla 3 tam yıldan az hizmeti bulunan ve yaş haddi kademelendirilmeyen sigortalılar da kadın ise 20 tam yıl, erkek ise 25 yıl koşulunu sağlamaları halinde, yaş kosulu aranmaksızın aylığa hak kazanabilecek.

1998 yılında 4/1-(a) kapsamında 47 gün; 2002-2023 yılları arasında 4/1-(b) kapsamında 7410 gün olmak üzere toplam 7457 prim ödeme gün sayısı bulunan bir kadın sigortalı, en fazla 4/1-(b) kapsamında hizmeti bulunması nedeniyle bu maddeden, 20 yıl şartı ile emekli olacak.

İLİŞİĞİ KESİLEN ASKER
Sicilen resen emekli edilen kamu personeli de EYT’den yararlanabilecek. Bu kapsamda subay, askeri memur, gedikli subay ve gedikli erbaşlar hakkında; ahlak noktasından hüküm, yetersizlik ya da disiplin sebeplerinden dolayı sicilleri veya askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine, EYT kanunun yayımlandığı 3 Mart 2023 ve daha sonrasında işten ayrılmaları halinde, emeklilik hakkından yararlanabilecek.

Bu kapsamdaki kadın ve erkek personelde, 25 yıl hizmet şartı aranacak. Hizmet süreleri 25 yıldan az olanlar için ise toptan ödeme işlemi (prim iadesi) gerçekleştirilecek.

Öte yandan Sabah'tan Metin Dirice'nin haberine göre, EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ve milyonlarca vatandaşın emekli maaşı alacak olması özel bankalar arasında rekabete neden oldu. Bu bağlamda emekli promosyonları emeklilere ek gelir kapısı olurken rakam 10 bin TL'ye kadar yükseldi.

EYT'LİLER BANKA SEÇİMİ VEYA EMEKLİ MAAŞI TAŞIMA İÇİN BİRÇOK EMEKLİNİN KAFASI KARIŞTI
Emekli promosyon tutarlarının hızla yükselmesi, milyonlarca emeklinin ve EYT'linin kafasında birtakım soruları beraberinde getirdi.

HANGİ BANKA KİME NE KADAR EMEKLİ PROMOSYONU VERİYOR?
Promosyon başvurusu yapıp 3 yıllık taahhüt veren emeklilere 8 bin 500 liraya varan ödeme yapılıyorken, ek ödeme kampanyaları ile bu ödeme 10 bin lirayı buldu.

BANKA TERCİHİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Emekli promosyonu için imza atmadan önce kampanyaların şartları detaylıca okunmalı. Kimi bankalar şartsız olarak yüksek promosyon ödemesi yaparken, kimileri de maaşını taşıyanlara ödemeyi artırıyor.

Yine bankaların bazıları da bir yakını maaş müşteri olarak getirene, ek ürün kullananlara ya da kredi kartıyla aylık belirli tutarlarda harcama yapanlara yüksek promosyon taahhüdünde bulunuyor. Emeklilik promosyon şartlarını yerine getirip getiremeyeceğinize göre karar verirseniz sorun yaşamazsınız.

NASIL EMEKLİ BANKA PROMOSYONU ALABİLİRİM?
Emekli Sandığı'ndan emekli oluyorsanız, çalıştığınız kuruma vereceğiniz emeklilik dilekçesinde maaş ve ikramiye ödemeleri için banka tercihinizi belirtebilirsiniz.

Başvuru şekli ve şartları EYT'liler ve tüm emekli olacaklar için aynı. SSK veya Bağ-Kur'dan emekli oluyorsanız, e-Devlet üzerinden veya SGK İl/İlçe Müdürlükleri'ne emeklilik başvurusunda bulunurken dolduracağınız Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi'nde maaşınızın yatırılacağı banka tercihini belirtebilirsiniz. Maaş bağlanır bağlanmaz da taahhüt verip ödemenizi alabilirsiniz.

ZATEN EMEKLİ MAAŞI ALIYORUM, MAAŞ TAŞIMA İŞLEMİNİ NASIL YAPACAĞIM?
İlk kez emekli promosyon başvuru yapacakların banka şubelerine gidip detaylı bilgi aldıktan sonra başvurusunu gerçekleştirmesi daha verimli bulunuyor.

EMEKLİ MAAŞI İÇİN BANKAMI DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?
Banka promosyonunu aldıktan sonra daha cazip bir kampanya çıkarırsa bunu değerlendirebilirsiniz. Burada örnek gösterip bankanızdan tutarı artırmasını isteyebilir ya da başka bankayı tercih edebilirsiniz. Bankayı değiştirmenin herhangi bir cezası yok. Sadece, aldığınız promosyon ödemesinden kalan süreye ait kısmı iade etmeniz gerekiyor.

PROMOSYONDA İADE TUTARI NASIL HESAPLANIR?
Bankaya yapılacak iade tutarı, taahhüdün tamamlanmasına kalan süre üzerinden hesaplanıyor. Örneğin; 6000 lira promosyon aldınız, 3 yıllık taahhüdünüzün dolmasına 1 yıl süre kaldı. 1 yıllık sürenin promosyon tutarı olan 2000 lirayı iade ederek bankanızı değiştirebilirsiniz.

DİKKAT! EMEKLİ MAAŞI İÇİN BLOKE UYGULANAMAZ
Emekli, promosyon aldığı bankadan kredi kullanmışsa bazı bankalar emekli maaşı taşıma değişikliğine izin vermiyor. Oysa kredi ile promosyonunun bir ilgisi bulunmuyor.

Kredi borcu zamanında ödendiği sürece emekli istediği bankadan maaşını alabiliyor. Bazı bankaların da sözleşmesini bitiren emeklilere çok küçük rakamlar teklif ettikleri şikayetleri bulunuyor. Tüm şikayetler için tüketici hakem heyetlerine başvurmak mümkün.

GÜNCEL EMEKLİ PROMOSYON TUTARLARI NE KADAR?
İşte kamu bankaları ve özel bankalar dahil en güncel emekli promosyon tutarları:

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSYONU
Emekli promosyon tutarlarını ilk güncelleyen kamu bankası Ziraat Bankası oldu. SGK (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur) emekli maaş ödemelerini Ziraat Bankası aracılığı ile alanlara;
3.500 TL altında emekli aylığı alanlara 3.000 TL,
3.500 TL ila 7.500 TL arasında emekli aylığı alanlara 3.500 TL,
7.500 TL ila 10.000 TL arasında emekli aylığı alanlara 4.500 TL,
10.000 TL üzerinde emekli aylığı alanlara 5.000 TL tutarında olmak üzere,
3 yıllık peşin promosyon ödemesi yapılmaktadır.

Hak sahiplerinden 2020 yılına ilişkin devam eden promosyon tutarlarını iade etmeden başvuruları alınabilecek olup, 2022 promosyon ödemesi yapılırken önceki döneme ilişkin iade tutarı sistemsel olarak mahsup edilecektir.

HALKBANK EMEKLİ PROMOSYONU
Halkbank emekli promosyon rakamlarında SGK'nın asgari tutarları belirlemesi sonrası güncellemeye gitti. Bankadan yapılan açıklamada; emekli maaş ödemelerini Halkbank aracılığı ile alanlara;
3.500 TL altında emekli aylığı alanlara 3.000 TL,
3.500 TL ila 7.500 TL arasında emekli aylığı alanlara 3.500 TL,
7.500 TL ila 10.000 TL arasında emekli aylığı alanlara 4.500 TL,
10.000 TL üzerinde emekli aylığı alanlara 5.000 TL tutarında olmak üzere, 3 yıllık peşin promosyon ödemesi yapılmaktadır.

VAKIFBANK EMEKLİ PROMOSYONU
Vakıfbank da SGK'nın açıklaması sonrası emekli promosyon tutarlarını güncellendi.
Emekli maaş ödemelerini Vakıfbank aracılığı ile alanlara;
3.500 TL altında emekli aylığı alanlara 3.000 TL,
3.500 TL ila 7.500 TL arasında emekli aylığı alanlara 3.500 TL,
7.500 TL ila 10.000 TL arasında emekli aylığı alanlara 4.500 TL,
10.000 TL üzerinde emekli aylığı alanlara 5.000 TL tutarında olmak üzere, 3 yıllık peşin promosyon ödemesi yapılıyor.