Servetini bir yıl içinde 60.9 milyar dolar artırdı, dünyanın en zenginlerine rakip oldu! İşte tarihinin gelmiş geçmiş en zengin insanları
Dünyanın en zengin insanları arasına bu sene yeni bir isim daha katıldı. Hintli milyarder işinsanı Gautam Adani, bu yıl içinde servetini 60.9 milyar dolar artırarak Bloomberg’ün hazırladığı dünyanın en zengin isimleri listesinde Elon Musk ve Jeff Bezos'un ardından üçüncü sıraya yerleşti. Bernard Arnault, Bill Gates, Warren Buffet, Larry Page, Steve Ballmer gibi işinsanları servetleriyle en zenginler listesinde sürekli yer alırken tarih boyunca ortaya çıkmış zenginlerin yanında isimleri bile geçmiyor. İşte dünyanın ve tarihin en zengin insanları ve sahip oldukları mal varlıkları...

Adani’nin bu yükselişiyle birlikte ilk kez Asyalı bir iş insanı dünyanın en zenginleri listesinde ilk üçe girmiş oldu. Tarım ticareti, liman işletmeciliği ve kömür işleri yapan Adani, faaliyet alanlarını Hindistan Başbakanı Modi’nin inşa stratejisine paralel olarak yeşil enerji, havalimanları, veri merkezleri ve medya gibi alanlarda genişletiyor. Hindistan’da muhalifler Adani’nin servetini bu kadar büyük bir hızla arttırmasının sebebinin Başbakan Modi ile olan yakınlığı olduğunu öne sürüyor. Bloomberg verilerine göre 16 Mart 2020’de 5.8 milyar Dolar servete sahip olan Adani, varlıklarını 2 Şubat 2021’de 35.9, 7 Şubat 2022’de ise 88.5 milyar dolara yükseltti. Şu anda 137.4 milyar dolar olan servetinin büyük kısmını, son iki yıl içinde, Koronavirüs salgınının başlamasından sonra edinen Adani’nin hızlı yükselişi, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye olan yakınlığı nedeniyle bazı çevrelerce şüpheli görülüyor.

DEVLERİN SERVETİ ERİYOR
Listenin tepesinde bulunan Elon Musk’ın serveti yıl başından beri 18.9 milyar dolar erirken, iki numaradaki Jeff Bezos da 39 milyar dolar kaybetti. Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in serveti de bu yıl 20.6 milyar dolar azaldı.

İŞTE EN ZENGİN İNSANLAR
10- Larry Ellison (Oracle): 93,3 milyar dolar (Teknoloji)
Veritabanı yazılımı firması Oracle'ın kurucusu ve CEO'su dolar milyarderi iş adamı. Larry Ellison, Microsoft en büyük rakiplerinden biri olan Oracle tüm satın aldığı şirketlerle kurumsal pazarda Microsoft ve SAP'ın en büyük rakibi olmayı başardı.

9- Steve Ballmer (Microsoft): 93,7 milyar dolar (Teknoloji)
Steven Anthony "Steve" Ballmer, Microsoft'un 1986 daki 1.0 reklamına çıkan kişi ve Microsoft'un 2000 yılından beri yönetim kurulu başkanı olan Amerikan iş adamı.

8- Sergey Brin (Google): 95,8 milyar dolar (Teknoloji)
Sergey Brin, Larry Page ile birlikte Google'ı kuran Amerikalı yazılım mühendisi ve internet girişimcisidir. 3 Aralık 2019'daki görevinden ayrılmasına kadar Brin, Google'ın ana şirketi Alphabet, Inc.'in başkanıydı.

7- Larry Page (Google): 100 milyar dolar (Teknoloji)
Lawrence Page veya bilinen adıyla Larry Page, web arama motoru Google'ın temel algoritmalarının geliştiricisi ve Sergey Brin ile birlikte Google şirketinin kurucusu olan Amerikalı yazılım mühendisi ve girişimcidir. Şu an Alphabet Inc. şirketinin yönetim kurulu başkanı konumundadır.

6- Warren Buffet (Berkshire Hathaway) 100 milyar dolar (Yatırımcı)
Warren Edward Buffett Amerikalı iş adamı ve hisse senedi yatırımcısıdır. 20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilmektedir. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO'su ve en büyük hissedarıdır.

5- Bill Gates (Microsoft): 117 milyar dolar (Teknoloji)
William Henry "Bill" Gates III ya da daha çok bilinen adıyla Bill Gates, Amerikalı girişimci, yazılımcı, yazar, yatırımcı ve iş adamı.

4- Bernard Arnault (LVMH): 136 milyar dolar (Lüks eşya)
Bernard Arnault Fransız iş insanı. Dünyanın en büyük lüks eşya şirketi olan LVMH'nin başkanı ve genel müdürüdür. Nisan 2018'de, Zara'dan Amancio Ortega'nın zirvesine çıkarak modada en zengin kişi oldu.

3- Gautam Adani (Adani Group): 137 milyar dolar (Sanayi)
Gautam Adani, Hintli bir milyarder sanayicidir. Hindistan'da liman geliştirme ve operasyonlarında yer alan Ahmedabad merkezli çok uluslu bir holding olan Adani Group'un başkanı ve kurucusudur. Adani aynı zamanda öncelikle eşi Priti Adani tarafından yönetilen Adani Vakfı'nın da başkanıdır.

2- Jeff Bezos (Amazon): 153 milyar dolar (Teknoloji)
Jeffrey Preston Bezos, dünya çapında faaliyet gösteren teknoloji şirketi Amazon'un kurucusu, CEO'su ve başkanı olarak bilinen Amerikalı internet girişimcisi, sanayici, medya sahibi ve yatırımcıdır. 2017 öncesi, Forbes servet endeksindeki listesindeki ilk yüz milyarderden olan Bezos, 2017 sonrası ise dünyanın en zengin kişisi oldu

1- Elon Musk (Tesla, Spacex): 251 milyar dolar (Teknoloji)
Elon Musk veya tam adıyla Elon Reeve Musk; mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi ve hayırseverdir. Doğduğu yer olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında, Kanada ve ABD vatandaşıdır ve yirmi yaşında göç ettiği ABD'de yaşamaktadır.

İŞTE TARİHİN GELMİŞ GEÇMİŞ EN ZENGİN İNSANLARI
Mansa Musa ( ? – 1337)
Tarihin en zengin insanları listesine Mansa Musa ile başlıyoruz. Afrika kıtasında geniş bir krallığı yöneten Mansa Musa’nın toprakları, dünyanın en büyük altın madenlerine ev sahipliği yapıyordu. Aynı zamanda krallık, önemli ticaret yollarını kontrol ediyordu. Rivayete göre Mansa Musa, hac ibadeti için Mekke’ye gittiğinde insanları hayrete düşürmüştü. Çünkü Mansa Musa; altın değneği, külçe altınlarını taşıyan köleleri ve altınlarla süslenmiş develeriyle Mekke’ye oldukça ışıltılı bir giriş yapmıştı. Bazı bilim insanları Mansa Musa’nın bugünün değeriyle 400 milyar dolarlık bir servetinin olduğunu iddia ediyor. Bu iddiaların gerçeği ne kadar yansıttığını bilmek imkansız. Ancak tarihsel ve çağdaş standartlar göz önüne alındığında Mansa Musa’nın muazzam büyüklükte bir servetinin olduğunu söyleyebiliriz.

John. D. Rockefeller (1839 – 1937)
Rockefeller ailesinin zenginliğini ve elinde tuttuğu gücü bilmeyenimiz yoktur. Aile, en ihtişamlı dönemini yaşadığında ABD petrolünün yüzde 90 ila 95’ini üreten bir şirkete sahipti. Standard Oil’in kurucusu ve ana hissedarı olan John D. Rockefeller, Ohio’daki ilk rafinerisinin başarısının ardından Amerika’nın ilk milyarderi oldu. İlerleyen dönemlerde zekice ve tabii ki etik dışı yatırımlarıyla servetine servet kattı. Rockefeller’ın serveti öyle bir noktaya ulaşmıştı ki hayatını kaybetmeden önce sadece hayır kurumlarına 540 milyon dolar bağışladı.

Andrew Carnegie (1835 – 1919)
İskoçya doğumlu Amerikalı iş insanı olan Andrew Carnegie, 19. Yüzyıl Amerika’sının en zengin insanlarından biriydi. Tıpkı Rockefeller’ın petrol sektöründe yaptığı gibi demir-çelik endüstrisinde bir tekel oluşturmuştu. Hayır severliğiyle ön plana çıkan Carnegie, 2500’den fazla kütüphane yaptırmış ve birçok üniversite açmıştı. 1901 yılında şirketini J.P. Morgan’a tam 480 milyon dolarlık rekor bir fiyatla sattı. Tarihsel standartları düşündüğümüzde, bu fiyat sıradan insanların hayal dahi edemeyeceği kadar fazlaydı.

Marcus Licinius Crassus (M.Ö. 115 – 53)
Crassus, Roma İmparatorluğu’nun dönüşümünde kilit rol oynayan general olarak hatırlanıyor. Crassus, Romalı konsül Gaius Marius’un adamlarının mallarına el koyarak bu malları kendi çevresine ucuz fiyatla satmasıyla büyük bir servet elde etti. Öte yandan ucuza aldığı mülkleri de çok yüksek fiyatlara satıyordu. Bu nedenle Roma’nın en zengin adamı olarak biliniyordu. Crassus’un toplam servetinin 200 milyon sestertius olduğu tahmin ediliyor.

II. Nicholas (1868 – 1918)
1894 yılında Romanov hanedanlığının zenginliğini miras alan II. Nicholas, Rusya’nın ışıltılı döneminin son çarıydı. Çarın hazinesinde milyonlarca dolarlık mücevherler, külçe altınlar, önemli sanat eserleri vardı. Bunun yanı sıra birçok taşınmaz mülkün de sahibiydi. 1918’deki Bolşevik devriminin ardından katledildi ve varlıklarının hepsi devrimciler tarafından ele geçirildi.

Mir Osman Ali Han (1886 – 1967)
Mir Osman Ali Han, İngiliz Hindistanı’ndaki en büyük eyalet olan Haydarabad’ın son hükümdarıydı. Eyalet sınırları içinde dünyanın en verimli elmas madeni vardı. Öte yandan Haydarabad, inci endüstrisinde de oldukça gelişmiş bir bölgeydi. Tarihçiler, hükümdarın 100 milyon sterlinlik altın, 400 milyon sterlinlik mücevher içeren özel bir hazineye sahip olduğunu söylüyor. Tüm bunların dışında gayrimenkuller, özel olarak kullandığı yüzlerce karatlık mücevherler ve nakit para da Ali Han’ın serveti arasındaydı. Hükümdar o kadar zengindi ki 1937 yılında Tıme dergisinin kapağında dünyanın en zengin insanı olarak tanımlandı.

I. William (1028 – 1087)
1066 – 87 yılları arasında İngiltere Kralı olan I. William, tarihin gördüğü en zengin insanlardan biriydi. Fransa’nın Normandiya bölgesinde doğan William, İngilizlerin ayaklanmalarını bastırarak İngiltere’nin Normanlar tarafından fethedilmesini sağladı. Miras kalan topraklar ve evlilik yoluyla büyük bir servet elde etti. Çağdaş değerlemeye göre William’ın 229.5 milyar dolar servetinin olduğu tahmin ediliyor.

Jakob Fugger (1459 – 1525)
Zengin Jakop Fugger olarak da bilinen Fugger, Avrupa kıtasının en büyük girişimcisi, tüccarı ve bankacısıydı. Fugger 30’lu yaşlarında aile tekstil şirketini işletiyordu. Ticaret ve bankacılık sektörlerinde o kadar başarılı oldu ki mali gücünü Habsburg monarşisini desteklemek için kullandı. Öyle ki monarşiye önemli bir siyasi etki kazandırdı.

Henry Ford (1863 – 1947)
Seri üretim montaj hattı tekniğinin geliştiricisi ve Ford Motor Company’nin kurucusu Henry Ford, orta sınıf Amerikalıların alabileceği ilk otomobili yaparak ulaşımda devrim yarattı. Model T’yi piyasaya sürdükten sonra dünyanın en zengin ve tanınmış insanlarından biri oldu. Çağdaş değerlemeyle Ford’un 199 milyar dolar serveti olduğu tahmin ediliyor.

Cornelius Vanderbilt (1794 – 1877) Tarihin en zengin insanları listemizi “Comodore” lakabıyla bilinen Cornelius Vanderbilt ile bitiriyoruz. Vanderbilt, servetinin büyük bir kısmını demiryolu ve denizcilik alanlarında elde etti. Yaşadığı dönemde demiryolu endüstrisi hızla ilerliyordu. Bunu fırsat olarak gören Vanderbilt, büyüyen demiryolu endüstrisine büyük yatırımlar yaptı ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ulaşım ağını tamamen değiştirdi. Demiryolu inşaatlarının yanı sıra okyanus ötesi vapur hatlarıyla da servetini büyüten Vanderbilt, 185 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanları arasında anılmaya başladı. (Kaynak: Listelist)