EYT'de kredi, ikramiye ve maaş zammı detayı! Tek tek açıklandı
EYT ile ilgili son dakika açıklaması yapıldı. EYT'de kredi, ikramiye ve maaş zammı detayı ortaya çıktı. Kredi Garanti Fonu, Hazine destekli verilecek EYT kredisinin nasıl kullanılacağına ilişkin detayları paylaştı. Öte yandan enflasyon artışı 3 Temmuz itibariyle belirleniyor. Emeklilik için Haziran sonuna kadar başvuranlar Temmuz zammından yararlanacak. Mart sonuna kadar başvuranlar Ramazan bayramı ikramiyesini, mayıs sonuna kadar başvuranlar ise Kurban bayramı ikramiyesini alacak. İşte EYT ile ilgili tüm detaylar...

Hazine destekli verilecek EYT kredisine, Kredi Garanti Fonu (KGF) açıklık getirdi. KGF’nin internet sitesinde EYT kredisinin detaylarına yer verilirken; toplam 50 milyar liralık kredi için “Paket kapsamında kullandırılacak olan kredi yalnızca 7438 Sayılı Kanun kapsamında emekli olacak personelin kıdem tazminatı için kullandırılacaktır. Bunun dışında herhangi bir nakit/nakit dışı amaç için kullanılamaz” uyarısı yapıldı. Ayrıca kıdem tazminatı ödemelerinin kredi veren tarafından doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılacağı kaydedildi.

6 AYI ÖDEMESİZ 36 AY
KGF’nin internet sitesinde Hazine Destekli Kefaletler başlığı altında, “EYT Destek Paketi” başlığıyla kredinin nasıl kullandırılacağı açıklandı. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kredi büyüklüğünü 50 milyar lira olarak açıklamıştı.

Ürün açıklamasında, 3 Mart 2023 tarihli ve 7438 sayılı yasa çerçevesinde çalışanlarına emeklilik nedeni ile kıdem tazminatı ödeyecek KOBİ ve KOBİ dışı firmaların kıdem tazminatından kaynaklanan finansman ihtiyacının sağlanmasının amaçlanlandığı belirtildi. Azami 6 ay ödemesiz dönem olan kredinin ödemesiz dönem dahil vadesi 36 ay olacak.

13.3 MİLYON LİRA
KOBİ’ler için kefalet üst limiti 10 milyon lira olarak belirlenirken, kefalet oranı yüzde 75 oldu. KOBİ dışındakiler için ise üst limit 20 milyon lira. Bu gruptakiler için ise kefalet oranı yüzde 70 olarak belirlendi. Kefaletle birlikte paket kapsamında KOBİ’ler için 13.3 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 28.5 milyon liraya kadar kredi imkânı sağlanacak. EYT destek paketinde bankalar Türk Lirası Gecelik Referans Faiz (TLREF) oranını dikkate alacak.

TLREF; finansal türev ürünlerde, borçlanma araçlarında ve çeşitli finansal sözleşmelerde değişken faiz göstergesi, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılabiliyor. EYT destek paketi kapsamında kullandırılacak kredinin faiz/kârpayı oranı 24 aya kadar vadeli kredilerde TLREF artı 200 baz puan olarak; 24 ay üzeri vadeli kredilerde faiz/kârpayı oranı TLREF artı 300 baz puan olarak uygulanacak. Söz konusu faiz oranları 1-10 çalışanın kıdem tazminatı ödemesinde kullandırılacak krediler için geçerli olacak. 11. çalışandan itibaren kullandırımlar için ise faiz/kâr payı oranı banka tarafından belirlenecek.

BİR DEFAYA MAHSUS KOMİSYON
KGF, verdiği kefaletler karşılığında yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak kefalet tutarının yüzde 0.5’i oranında kredi verenler aracılığıyla komisyon tahsil edecek. Yapılandırma durumunda yararlanıcılardan, kefalet bakiyesi üzerinden yüzde 0.5 oranında kredi verenler aracılığıyla peşin olarak komisyon tahsil edilecek.

Kredi veren verdiği kredi karşılığında yararlanıcılardan her bir kredi kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak yalnızca kredi tutarının azami yüzde 1’i oranında komisyon tahsil edebilecek. Kredinin vadesinin 1 yıldan az olması halinde, azami oran üç aylık vadelere göre oranlanarak uygulanacak.

Enflasyon artışı 3 Temmuz itibariyle belirleniyor. Emeklilik için Haziran sonuna kadar başvuranlar Temmuz zammından yararlanacak. Mart sonuna kadar başvuranlar Ramazan bayramı ikramiyesini, mayıs sonuna kadar başvuranlar ise Kurban bayramı ikramiyesini alacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili başvuru süreci devam ediyor. Bir yandan hak sahipleri başvurularını yaparken SGK çalışanları da hızla işlemleri tamamlıyor. Birçok SGK müdürlüğünde hafta sonları da çalışma yapılırken mesai saatleri de gece yarısına kadar devam ediyor.

ÇOK SAYIDA İNCELEME YAPILIYOR
EYT'LİLERİN bizzat giderek doldurdukları formlar ile e-devletten doldurdukları formlar memurlar tarafından tek tek inceleniyor. Önce EYT yasası kapsamında olup olmadığı inceleniyor. Burada bir sorun yoksa primlerinin ve yıl şartının tamam olup olmadığına bakılıyor.

Burada da sorun yok ise kişinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) ya da başka prim borcu olup olmadığı inceleniyor.

Borcu olmayan başvuru sahibi için bu kez başka kurumda tescilinin olup olmadığı kontrol ediliyor. Varsa ilgili SGK müdürlüğüne yazı yazılarak durumunun tespiti yapılıyor.Farklı kurumlarda primleri olanlar için bir çakışmanın olup olmadığı da denetleniyor.

Bütün bu aşamalar geçildikten sonra hak sahibine bir tahsis numarası veriliyor.Bu numara e-devletten 4A emeklilik kaydı bölümünde görülüyor. Tahsis numarası verilen EYT'li için bu kez maaş belirleme işlemleri yapılıyor.

BAŞVURU TARİHİNE GÖRE ÖDEME
EYT'LİLERİN alacakları paralar başvuru tarihlerine göre belirlenecek. Buna göre hangi ay başvuru yapılmışsa bir sonraki ay başından itibaren maaş işletilecek.

Bu durumda Mart ayında başvurusunu tamamlayanlar iki ikramiye Nisan maaşı ve Temmuz zammından yararlanacak. Temmuz'da emeklilere yapılacak enflasyon artışından Haziran sonuna kadar başvurusunu tamamlayanlar yararlanacak.

İŞTE EYT'LİLERİN ALACAKLARI ÖDEMELERLE İLGİLİ BAŞVURU TAKVİMİ
Mart'ta başvuranlar: Nisan maaşı, Maaş farkı, Ramazan bayramı ikramiyesi, Kurban bayramı ikramiyesi, Temmuz maaş zammı

Nisan'da başvuranlar: Mayıs maaşı, Maaş farkı, kurban bayramı ikramiyesi, Temmuz maaş zammı

Mayıs'ta başvuranlar: Haziran maaşı, Maaş farkı, Kurban bayramı ikramiyesi, Temmuz maaş zammı

Haziran'da başvuranlar: Temmuz maaşı, Maaş farkı, Temmuz maaş zammı

MAAŞ HESABINDA KULLANILIYOR
TEMMUZ ayında başvuranlar açısından direkt maaşlarına Temmuz zammı eklenmese de maaş hesabı yapılırken hem Ocak 2023 tarihinde yapılan artışlar hem de Temmuz ayında yapılan artış dikkate alınacak.

Böylece 2023 yılı içinde emekli olan tüm EYT'lilerin maaş hesabında bu iki zam bulunmuş olacak. Ancak Temmuz'a kadar emekli olanlar direkt maaş artışını hesaplarında görecek. Diğerlerinin de maaşları hesaplanırken bu artışlar hesaplama sistemine katılacak.

EMEKLİLERE YILDA İKİ ARTIŞ
BİLİNDİĞİ gibi emekliler ve memurlar her yıl Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyona göre maaş artışı alıyor.SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranında artış alırken memurlar ve memur emeklileri toplu sözleşme artışının üzerinde oluşan enflasyon kadar fark alıyor.

Bu yıl Ocak ayında oluşan yüzde 15'lik 6 aylık enflasyon oranına 15 puan da Hükümet tarafından refah payı eklenmiş ve artış oranı yüzde 30 olarak uygulanmıştı.

Temmuz ayında yapılacak zam oranı da 3 Temmuz'da açıklanacak 6 aylık enflasyona göre şekillenecek. Hükümet burada yeni bir refah payı eklemesi de yapabilecek.