Ev ve konut satışlarında büyük artış! Tüm zamanların ocak-nisan rekoru kırıldı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2025 Nisan ayında konut satışlarında büyük bir artış yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre konut satışları %56,6 artarak 118 bin 359 adede ulaştı. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek ikinci nisan ayı verisi olarak kayıtlara geçti.

Faiz oranlarında gözlenen kısmi gevşeme, ipotekli konut satışlarına da olumlu yansıdı. Nisan ayında ipotekli satışlar %147 artarak 17 bin 465 oldu. Bu satışlar, toplam konut satışlarının %14,8’ini oluşturdu. Özellikle yılın ilk 4 ayında kredili satışlar %99,4 artarak 69 bin 194 adede ulaştı.

Ocak-Nisan döneminde ülke genelindeki konut satışları, geçen yıla göre %27,9 artarak 454 bin 145 oldu. Bu rakam, Türkiye konut piyasası tarihinde ilk 4 ay için en yüksek satış miktarı olarak dikkat çekti.Önceki rekor 2022 yılında 453 bin 121 konutla kırılmıştı.

Konut satışlarında yaşanan yükselişin nedenleri ve sürdürülebilirliği konusunda sektör temsilcileri de görüş bildirdi.

AYİDER Başkanı Hakan Şişik, yüksek faiz oranlarına rağmen kredi oranlarının düşeceği beklentisinin yatırımcıları harekete geçirdiğini belirtti. Ayrıca altın fiyatlarındaki düşüş ve deprem korkusunun da konuta yönelimi artırdığını söyledi.

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz ise konut satışlarındaki artışta ertelenmiş taleplerin devreye girmesinin önemli rol oynadığını ifade etti.

Ekiz, ipotekli satışlardaki ivmenin, tüketici güvenindeki toparlanmayı ve konut kredilerine erişimdeki iyileşmeyi gösterdiğini belirtti.

İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan ise kiralardaki artışın konut ihtiyacını tetiklediğini söyledi.

Uygun kredi imkanının bulunmasıyla alım kararlarının hızla hayata geçirildiğini vurgulayan Akdoğan, piyasanın canlı ve yatırımcının istekli olduğunu dile getirdi.

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur da maliyetlerdeki denge, üretimdeki canlanma ve Merkez Bankası’nın kararlı duruşunun sektöre pozitif yansıdığını belirtti.

Timur, ipotekli satışların yükselmesinin dikkat çekici olduğunu ve yıl sonunda 1,5 milyon konut satış hedefinin aşılabileceğini söyledi.

Ege Yapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş ise sıfır konut satışlarında da artış olduğunu ifade etti.

Nisan ayında satılan konutların 43 bininin sıfır konutlardan oluştuğunu vurgulayan Güneş, bu trendin ilk 6 ayda 700 binin üzerinde satışa ulaşabileceğine işaret etti.

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, tüm satış kategorilerinde iyileşme yaşandığını belirterek, kredili satışlardaki artışın hem güveni hem ihtiyacı gösterdiğini söyledi. Özgün, sektör teşvikleriyle ve faizlerin gerilemesiyle yıl sonunda satış rekorunun kırılabileceğini savundu.