Emekli, EYT’li, işçi, işveren milyonları ilgilendiriyor! Zam geldi 4 bin 173 lira cezası var…
İşçi, işveren, emekli, EYT’li, emekli herkes merak ediyor. Emekli maaşı, tazminat, yıllık izin dul yetim maaşı ve EYT düzenlemesi tek tek açıkladı. Cezası çok ağır, yapan yanar. 524 günlük yurtdışı borçlanması ile Bağkur statüsüne alınmazsınız. 4/a kapsamında emekli olabilirsiniz ancak yurtdışı borçlanması yaparak aylık bağlanan kişilerin yurtdışında çalışması veya emekli olması durumunda bağlanan aylıkları kesiliyor. Her işçi için ayrı ayrı özlük dosyası oluşturulması zorunludur. Özlük dosyası oluşturmayan işverenlere 2022 yılı içerisinde 4.173 TL idari para cezası uygulanır. Mobbinge katlanmak zorunda değilsiniz. Bahsetmiş olduğunuz durum eşitlik ilkesine de aykırılık oluşturmaktadır. Alo 170 hattını arayarak ihbarda bulunabilirsiniz. Ayrıca mobbingin ülkemizde 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası da var. Kolay gelsin, bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım ve ne kadar yıpranma alırım teşekkürler.Merhaba Mert Bey, benim 14 gün yıllık iznim mevcut. Ancak işverenim hiç benim belirlediğim tarihlerde izin vermiyor. Ben 4 yıldır çalışıyorum, yıllık izinlerimi hep kış aylarına denk getiriyor. Hiç yaz tatili yapamıyorum, bu durumda ne yapmam gerekir? Merhaba, benim emeklilik yaşım doldu ancak prim günüm eksik. 5525 günle emekli olacağım, 5001 günüm var. 2009 yılından itibaren de yurtdışında çalışıyorum, borçlanma ile emekli olabilir miyim? Mert Bey merhaba, sigortalılık öncesi doğum borçlanması hakkı çıkacak mı? gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı yazarımız Mert Nayır yanıt verdi…

İşçi, memur, dul, yetim, emekli, emekli, bu sorulara yanıt arıyor, uzmanasor@gazetevatan.com adresine sorularınızı yollayın uzmanlarımız yanıtlasın. İşte o sorular ve yanıtları…
Merhaba, ben tekstil işçisiyim. Bizim işyerimizde psikolojik baskı yoğun bir şekilde uygulanıyor ve kimsenin sesi çıkmıyor. Akşamları mesaiye kalmak zorunlu olmadığı halde kalmayacağım dediğinizde farklı muamele görüyorsunuz. Bununla ilgili şikayette bulunabilir miyim ve bundan dolayı işten çıkarılır mıyım?
Mobbing çalışma hayatımızın her noktasında ne yazık ki karşılaştığımız bir durum. Bu duruma katlanmak zorunda değilsiniz. Bahsetmiş olduğunuz durum eşitlik ilkesine de aykırılık oluşturmaktadır. Alo 170 hattını arayarak ihbarda bulunabilirsiniz. Ayrıca mobbing cezası ülkemizde 4 aydan 3 yıla kadar hapis gerektirir. Bakanlık eşitlik ilkesine aykırılıktan 99/1a gereği mağduriyete uğramış her işçi için 397 TL idari para cezası uygulamaktadır. Şikayetinizden dolayı işten çıkarılamazsınız, tüm yasal alacaklarınızı ödeyerek işten çıkarılma durumuyla karşılaşırsanız da işe iade davası açarak kazanabilirsiniz.

Merhaba Mert Bey, benim 14 gün yıllık iznim mevcut. Ancak işverenim hiç benim belirlediğim tarihlerde izin vermiyor. Ben 4 yıldır çalışıyorum, yıllık izinlerimi hep kış aylarına denk getiriyor. Hiç yaz tatili yapamıyorum, bu durumda ne yapmam gerekir?
İşveren personelinin izin sürelerini kanuna uygun bir şekilde kullandırmakla mükelleftir. Bu detaylar ayrıca bir yönetmelik belirlenmiştir. Sürekli kış aylarında izin verilmesi kanuna ve yönetmeliğe aykırı bir durum oluşturur ve 4857 sayılı kanuna göre 755 TL idari para cezası vardır. Siz izin sürenizi bu yıl istemiş olduğunuz tarihleri belirterek bir dilekçe hazırlayıp işvereninize sunun. Durumun reddedilmesi halinde yıllık izin yönetmeliğine aykırı davranışınızdan dolayı ihbar edeceğinizi bildirin. Daha sonra Alo170 hattına şikayette bulunabilirsiniz.

Sayın uzman, ben bir firmada insan kaynakları olarak işe başladım. Benden önceki dönemlerde kişilerden sadece kimlik alınarak işe başlatılmış. Hiç birinin özlük dosyası yok, bunun bir yaptırımı var mıdır?
Merhaba, 4857 sayılı kanuna göre her işçi için ayrı ayrı özlük dosyası oluşturulması zorunludur. Özlük dosyası oluşturmayan işverenlere 2022 yılı içerisinde 4.173 TL idari para cezası uygulanır. Size tavsiyem çalışanlarınızın özlük dosyalarını en kısa sürede oluşturmanız yönünde olacaktır.

Merhaba, benim emeklilik yaşım doldu ancak prim günüm eksik. 5525 günle emekli olacağım, 5001 günüm var. 2009 yılından itibaren de yurtdışında çalışıyorum, borçlanma ile emekli olabilir miyim? Bağkur kapsamına alınır mıyım ve aylığım kesilir mi burada çalıştığımda? Teşekkürler.
524 günlük yurtdışı borçlanması ile Bağkur statüsüne alınmazsınız. 4/a kapsamında emekli olabilirsiniz ancak yurtdışı borçlanması yaparak aylık bağlanan kişilerin yurtdışında çalışması veya emekli olması durumunda bağlanan aylıkları durdurulmaktadır. Eksik günlerinizi askerlik veya doğum borçlanması şeklinde tamamlamalısınız. Bir diğer seçenek ise Türkiye’ye gelip çalışarak tamamlayabilirsiniz. İngiltere, Fransa,İsviçre veya İsveç’te

Merhaba mert bey, ben 01.01.1965 doğumluyum. 4700 prim günüm mevcut, 1995 ilk sigortalı başlangıcım. %49 raporum var, malulen emekli olabilir miyim?
Raporunuza istinaden engelli emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Engelli emeklilik şartlarınız 3920 prim günüdür.

Annem hemşire olarak 20 yıl görev yaptıktan sonra ocak 1999’da 2.derece 2.kademeden emekli oldu. 30.11.1993’te sağlık personeli önlisans programı hemşirelik bölümünden 2 yıllık ön lisans mezunu oldu. Emekli olurken bu intibak yapılmadığından lise mezunu statüsüyle ikramiye ve maaş bağlandı. Emeklilikten birkaç yıl sonra intibak yapılıp önlisans mezunu statüsünden maaş bağlanmasına rağmen her yılın emekli maaş düzenlemesinde sürekli ”en düşük emekli memur maaşından” daha az bir seviyede kalıyor. Ayrıca emsallerinden de daha düşük maaş alıyor. Bu konuda bir yanlışlık varsa öğrenmek istiyoruz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba, Annenizin emekli aylığının kontrolü için detaylı hizmet listesini incelemek gerekir. Size izlemeniz gereken en basit yolu aktarayım; Sosyal Güvenlik Kurumu, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na mağduriyetinizi anlatan bir dilekçe yazın. Bunu PTT ile iadeli taahhütlü olarak Ankara adresine iletin, annenizin aylığı tekrardan gözden geçirilerek tarafınıza dönüş sağlanacaktır. Elinize gelen cevapla birlikte yeniden durumunuzu değerlendirebiliriz.

Kolay gelsin, bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım ve ne kadar yıpranma alırım teşekkürler.
Merhaba, ne kadar emekli maaşı alacağınızı hesaplayabilmemiz adına detaylı hizmet listenizi görmemiz gerekir. Bunu henüz sitemiz üzerinden gerçekleştirememekteyiz. Aşağıda linki bulunan SGK’nın aylık hesaplama modülünü kullanabilirsiniz. Yıpranma payınızı hesaplayabilmeniz adına da aşağıda Fiili Hizmet Süresi Yönetmeliğinin linki mevcuttur. Meslek belirtmediğinizden hesaplama yapılamamıştır, oradan inceleme yapabilirsiniz. SGK Emekli Maaşı Hesaplama: https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/Fiili Hizmet Süresi Uygulama Yönetmeliği: https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=7&MevzuatNo=12460&MevzuatTertip=5

Merhaba . Aynı kurumda 21 yıldır görev almaktayım. 7000 iş günümü doldurmama 3 ay kaldı. sigorta girişim 27/09/1999. 7000 olduğu zaman Sigortadan kıdem tazminatı için yazı alıp tazminat hakkına sahip olur tazminatımı alıp işten ayrılabiliyor muyum acaba lütfen yardımcı olursanız sevinirim.
08.09.1999 – 30.04.2008 tarihi arasında ilk defa sigortalı olan kişiler 4500 prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresini veya 7000 prim gününü doldurdukları taktirde kıdem tazminatı yazısı alabilirler. Siz 7000 prim gününüzü doldurduğunuz taktirde kurumdan kıdem tazminatı yazısı alabileceksiniz.

Merhaba, 20.01.1994 girişliyim, ne zaman emekli olurum? Bir de EYT çıkarsa faydalanabilir miyim?
Sigortalılık başlangıç tarihinize istinaden 54 yaş 5675 prim günü şartına tabisiniz. EYT ile ilgili henüz bir yasa çıkarılmadı ancak çıkarılması durumunda siz de faydalanabilirsiniz, hali hazırda maalesef EYT’lisiniz.

Mert Bey merhaba, sigortalılık öncesi doğum borçlanması hakkı çıkacak mı? 10 Yıldır müjde bekliyor anneler.
Bu yönde ne yazık ki bir çalışma yapılmamaktadır. Bazı siyasi partiler kanun teklifleri verse de meclisten geçmediğinden yasalaşmamaktadır. Ancak EYT ve diğer sorunların çözülmesi durumunda gündeme getirileceği inancındayım. Umarız ki geç kalınmaz, annelerimiz daha fazla mağdur edilmez.