Asgari ücrete zam ile ilgili yeni gelişme! Zam oranı ne olur? Asgari Ücret ne kadar olacak?
Milyonları ilgilendiriyor! Temmuz ayına kısa bir süre kala asgari ücret zammı ile ilgili gözler hükümete çevrildi. Geri sayım devam ederken açıklamalar da art arda geliyor. Hem işçi tarafı hem de işveren tarafı zam ile ilgili miktarın ne kadar olacağını merak ederken hükümet kanalından ve sendikalardan da açıklamalar gelmeye devam ediyor. Peki, Temmuz’da asgari ücret zammı olacak mı? Asgari ücret ne kadar olur? Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? İşte uzmanların görüşmeleri ve asgari ücretle ilgili açıklamalar…
Enflasyon artışı nedeniyle hem kiralar da hem de geçim kalemlerinde yaşanan artış nedeniyle asgari ücretli temmuz ayında ikinci zam beklentisine girmişti. Hükümet ve sendikalardan ard arda yapılan açıklamalar, umutları arttırdı. Hem işçi temsilcileri hem de işveren temsilcileri konu ile ilgili görüşlerini paylaşırken hükümet tarafından da ücret konusunda temmuz ayında ara zam beklentisi ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.
TEMMUZ’DA ASGARİ ÜCRET ZAMMI OLACAK MI?
NTV’ye konuşan Prof. Dr. Cem Kılıç asgari ücret zammı ile ilgili şunları söyledi:“Türk-İş, hükümetle görüşmeler gerçekleştirdi. Son olarak geçen hafta Türk-İş Başkanı Ergün Atalay Cumhurbaşkanıyla görüştü ve bu konudaki isteklerini dile getirdi. Hemen toplantı sonrasında bizzat Ergün Atalay ile yaptığım görüşmede kendisine yönettiğim soru ‘Böyle bir artış meydana gelir mi? Artış yapılacak mı?’ oldu. Kendisi durumu Cumhurbaşkanına koşulları ve talepleri ilettiğini ve büyük ihtimalle artış medyana geleceğini söyledi. Ama burada artışı belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu. Burada hem hükümet hem işçi hem de işveren temsilcileri bulunuyor. Şimdi eğer asgari ücret artışı 1 Temmuz’dan itibaren olacaksa aslında önümüzde 1 haftadan kısa bir süre var. Dolayısıyla komisyonun bir an önce toplantıya çağrılması gerekir. Komisyon toplanmadan asgari ücretin ikinci 6 aylık dönemi için bir şey açıklanması mümkün değil. Komisyonun bu toplantıyı gerçekleştirmesinde kanunen bir engel yok. Komisyon, 1 yıl içerisinde birden daha fazla bu toplantıyı gerçekleştirebilir. Komisyon toplantısına bakıcaz.”
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR? İŞTE TAHMİNİ HESAPLAMA
Cem Kılıç, “Son günlerde asgari ücret artışı ile ilgili farklı rakamlar söyleniyor. Bu konuda 1 tane örnek verelim. En çok söylenen yüzde 20 civarında bir artış olacağı. Hesaplanınca, asgari ücrette yüzde 20 civarında bir artış olacak olursa, brüt rakam şu an 5.004 lira ama bu 6 bin lira seviyesine çıkacak. Kişinin eline geçen rakam 5.103 lira, işverene maliyeti ise 7.100 TL’yi bulabilecek. Bu sadece ortalama bir hesap ama bu yüzde 10’da olabilir, yüzde 30’da olabilir. Bunu kimse bilemez şu an için. Tamamen tespit komisyonunun vereceği karara bağlı. Ama öncelikle Bakanlığı tespit komisyonunu toplantıya çağırması gerekiyor. Asgari ücret zammı komisyonun vereceği karara bağlı.” diye konuştu.
İŞÇİ TARAFI NE İSTİYOR?
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili çalışan kesimin görüşlerini şu sözlerle aktardı:Asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılması konusunda ilk açıklamanın mart ayında AK Parti eski Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan geldiğini belirten Ergün Atalay, bunun üzerine kendisinin de 22 Mart’ta Abant’taki toplantıda, geçmiş yıllarda aralık ayından önce asgari ücret artışını görüşmediklerini ama her ayın başında açıklanan enflasyon miktarının asgari ücretliye, emekliye yansıtılabileceğini söylediğini anlattı.
Kamuoyunda asgari ücrete ara zam konusunda bir beklenti yaratıldığını kaydeden Atalay, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu alarak işçinin, emeklinin, çalışmayan işsizin yaşadığı sıkıntıyı anlattığını, Erdoğan’ın, asgari ücrete ara zam olmayacağına yönelik bir sözü olmadığını ifade etti. Çalışanların alım gücünün çok düştüğünü kaydeden Atalay, kesinlikle bir şey yapmak gerektiğini dile getirdi.
NUMAN KURTULMUŞ “YÜZDE 40'LARA YAKIN BİR DOKUNUŞ OLACAK”
AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş katıldığı televizyon kanalında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Numan Kurtulmuş'un konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:İlk olarak döviz piyasalarında olağanüstü hareketliliğin belli bir seyre girmesini sağlayabilmek. Bu anlamda aşırı sert oynamaların kaybolmakta olduğunu görüyoruz. Enflasyonun bir şekilde dizginlenebilmesi gerekiyor.
Bunun için ilgili kurumlarımız tüm mesailerini veriyorlar. Vatandaşlarımız da hayat pahalılığına maruz kalıyor. Vatandaşımızın gelir seviyesinin artırılması için çalışılıyor. Temmuz ayıyla birlikte işçi emeklileri de dahil olmak üzere emeklilerimizin, çalışanlarımızın alım gücünü daha yukarıya çıkarmak için yüzde 40'lara yakın bir dokunuş olacak.
Vatandaşımızın gündeminde ne varsa, çarşı, pazarda hangi konu konuşuluyorsa bu konu hükümetin masasındadır. Çözerken de afaki şekilde değil eldeki imkanlar çerçevesinde, vatandaşlarımızın beklentilerine göre çözmek hükümetin siyasi önceliğidir.
Memur emeklileri dahil olmak üzere enflasyon farkını üstüne koyarak yüzde 40 civarında bir artışın, biraz eksik, biraz fazla olabilir. Bunlar çalışıyor. Milletimiz 'adil oldu' diyecek bir sonucu inşallah Temmuz'u görecek. Burada ek zam talebi olduğu zaman bütün kamu görevlilerine tabii ki kapsayacaktır.Asgari ücretle ilgili olarak Bakanlığın önünde farklı seçenekler var. Bunlardan birisine karar verilir.
ASGARİ ÜCRETE EK ZAM İLE İLGİLİ HANGİ FORMÜLLER KONUŞULUYOR?
Öte yandan asgari ücrete ek zam ile ilgili hangi formüller konuşuluyor? Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:"Çalışanların ve emeklilerin gözü temmuz ayında maaşlara gelecek zamda. Temmuz ayında kim ne kadar zam alacak. Yaklaşık 13 milyon emekli SGK’lı ve memur emeklisi, bunları maaşları artacak. Bunun dışında 4.2 milyon aktif memurun maaşı artacak.
SGK ve Bağkur emekli zammı şu an itibarıyla 35.64. Buna haziran ayı enflasyon farkı eklenecek 3 Temmuz’da açıklanacak. Bunun dışında memur ve memur emeklisinin zammı ne kadar olacak? 35.14 yaklaşık rakamlar bunlar. Yine bunlara 3 Temmuz’da açıklanacak olan haziran enflasyonu eklenecek.
Bu iki grupta zam artışının yüzde 40 civarında olması bekleniyor. En düşük memur emekli maaşı 4 bin 300 liradan 6 bin 20 liraya çıkacak.
En alt gelir grubunda olan emekli maaşı 2 bin 500 lira bu maaşın da 3 bin 500 ile 4 bin lira arasında olmasına yönelik bir çalışma olduğu kulislerde konuşuluyor.
ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Ocak ayında memur ve memur emeklisine yüzde 2.5 oranında bir düzeltme yapılmıştı. Benzer bir çalışmanın olabileceği söyleniyor.