Araçlar kara gömüldü, binlerce kişi mahsur kaldı! Gaziantep Valisi'nden flaş açıklama
Gaziantep'te, dün başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı nedeniyle yollar trafiğe kapandı. Çok sayıda aracın kaydığı yollarda mahsur kalan binlerce kişi oldu. Kar kalınlığı 45-50 santimetreye ulaştı. Yoğun kar nedeniyle Tarsus- Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu'nda ulaşım sağlanamıyor. Gaziantep Valisi bölgede 2 bin 900 kişinin kurtarıldığını açıkladı. Öte yandan AFAD'dan da bölge için önemli açıklama yapıldı.

Gaziantep'in, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis ile bağlantısını sağlayan yollarda yağış nedeniyle çok sayıda araç kaydı. Gaziantep- Adana Otoyolu'nun 50. kilometresinde kayan TIR'ların yolu kapatması sonucu ulaşım durdu, yüzlerce araçta çok sayıda kişi mahsur kaldı. Mahsur kalan kişiler, ekiplerin çalışması sonucu saatler sonra kurtarıldı.

2 BİN 900'E YAKIN KİŞİ KURTARILDI
CNN Türk canlı yayınına bağlanan Gaziantep Valisi Davut Gül de şu ifadelere yer verdi; Yaklaşık 24 saat içinde 45-50 santimetre kar yağdı. Bu bizim alışkın olmadığımız yağış miktarı ayrıca da çok fazla. Antep'te büyük araç trafiği çok fazla. TIR'lar kamyonlar ana yolda kaymalar oldu,, devrilmeler oldu. Yol trafiğe kapandı. 7/24 açık olan kriz merkezimiz var.

Hastaları, çocukları, 112'ye ulaşanları AFAD, Jandarma, emniyet aracılığı ile kurtardık. Kumanya başta olmak üzere diğer ihtiyaçları giderdik. Bugün yağış çok azaldı. Yaklaşık 1900'e yakın araç kurtardık. 2900'e yakın da kişi kurtardık. 9 bin civarında kumanya dağıtıldı. Herkese ulaştık, tüm vatandaşlarımızdan haberdarız, hepsini takip ediyoruz.

TIR'lar yan yatıp yolu kapattığı için birden, ikiden fazla iş makinesinin çalışma ihtimali yok. Biraz sabırla mücadele edilmesi gereken afetle karşı karşıyayız. 186 kişiyi sağlık kuruluşlarına sevk ettik. Sağlık tedavisine ihtiyacı olup da alamadığımız hiç bir hemşehrimiz yok. Öncelikle okulları tatil ettik 2 gün boyunca. 600 bin öğrencimiz var. Bunların karla baş başa olmaları ciddi risk teşkil edecekti. 7/24 çalışan kriz merkezimizi faaliyete koyduk.

Tuzlama başta olmak üzere hazırlıklar yapıldı. Yağan kar miktarının çok kısa sürede yağması. 50 santimetre kar yağdı. Burada kışın 3 ayda yağacak toplam miktara denk geliyor.

Bizim araç, TIR trafiğimiz çok fazla. 40 TIR yan yattığında kurtarmak için olağanüstü gayrete ihtiyacınız var. Araç trafiğinin çok fazla olduğu bir durumda kurumlar üzerine düşeni yaptılar ama daha iyisi yapılabilir mi? Özellikle sürücülerimizin kış şartlarına hazırlıklı olmaları kazasız belasız atlatmamıza imkan sağlayabilirdi.

ORHAN ŞEN'DEN GAZİANTEP İÇİN UYARI
CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bölgede yaşanan kar yağışıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Şen şunları söyledi;

Dün attığım twitte 2 bölgeye dikkat çekmiştim. Biri GDA'da Gaziantep'i de içine alan diğeri Batı Karadeniz bölgesi Bolu'yu da içine alan yoğun kar yağışı. Maalesef bu bölgede afet oluşturdu. Yollar kapandı. Burada kış lastikleri ve meteorolojiyi dinlememe sanki kabahat gibi geliyor.

Bu bölgelerden Gaziantep'te kar yağışı bugün azalıyor akşam bitiyor. Ama soğuk hava devam edecek. Sıcaklık sıfırın altında -4 ve -5 C'de. Bu nedenle yolda bulunan kar örtüsü ulaşımda tehlike oluşturmaya devam eder. Bolu da Kar yağışı devam edecek.

KAR KALINLIĞI 50 SANTİM
DHA muhabiri Kadir Güneş, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Güneş, kar kalınlığının 45-50 santimetreyi geçtiğini belirterek "Tarsus-Adana-Gaziantep karayoluna saatlerce ulaşım sağlanamadı, giriş çıkışlar kapatıldı" dedi.

VALİ GÜL: NİZİP-GAZİANTEP YOLU KISMEN AÇILDI
Vali Gül, "Şu an itibarıyla Nizip-Gaziantep yolu kısmen açıldı. Kontrollü olarak araçlar gidip geliyor. Gaziantep-Nurdağı arasındaki otoyolda henüz çalışmalar devam ediyor. Vatandaşlarımızdan mahsur kalan yok. Akşama kadar yolların açılacağını ve vatandaşlarımızın gidecekleri yere sağ salim ulaşacaklarını düşünüyoruz, planlıyoruz. Bu süreçte bir can kaybımız olmadı. Bütün kurumlar koordineli çalışıyor. Bütün bakanlıklarımız süreci takip ediyor" dedi.

54 YIL SONRA EN YOĞUN KAR YAĞIŞI
Gaziantep'te, dün başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü.

Gaziantep Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Gaziantep'te dün başlayan kar yağışının kent merkezinde 49 santimetre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yetkililer, son olarak 1968 yılında yoğun kar yağan kentte, o tarihten bu yana en fazla yağışın düştüğünü söyledi. Kentte son olarak 2016 yılında kar yağışının 33 santim olarak ölçüldüğünü hatırlatan yetkililer, yağışın günlük yaşamı aksattığı kentte, kuvvetli rüzgarla birlikte buzlanma, don ve bölgenin yüksek kesimlerinde çığ tehlikesine de yol açabileceğini bildirdi.

ADANA-OSMANİYE-GAZİANTEP OTOYOLU ULAŞIMA KAPANDI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülke genelindeki olumsuz hava koşulları ile ilgili son durumu açıkladı.

Adana-Osmaniye-Gaziantep Otoyolu ve D400 yolunun ulaşıma kapandığı, karayollarında mahsur kalan vatandaşlara tıbbi yardım, kumanya ve battaniye ulaştırmak için çalışmaların devam ettiği belirtilen açıklamada, "Osmaniye’de 112 çağrı merkezine 29 ihbar gelmiştir. Adana-Osmaniye-Gaziantep Otoyolu ve D400 yolunun Düziçi, Bahçe ve Nurdağı yoğun kar yağışı ve trafik kazaları nedeniyle ulaşıma kapanmıştır.

Karayollarında mahsur kalan vatandaşlarımıza tıbbi yardım, kumanya ve battaniye ulaştırmak için AFAD, Kızılay, UMKE ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri çalışmalara devam etmektedir. Hasanbeyli ilçesi Kalecik köyünde mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmıştır. İlçeye bağlı diğer köy yollarında mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için İl Özel İdare iş makinaları eşliğinde ilçe jandarma ekipleri ve AFAD ekipleri çalışmalarını sürdürmektedir" denildi.

2 HELİKOPTER GÖREVLENDİRİLDİ
Milli Savunma Bakanlığı, kar yağışı nedeniyle kapanan Adana-Gaziantep otoyolunda mahsur kalanlar için sıhhi tahliye sağlanması ve gıda yardımı ulaştırılması için 2 helikopter görevlendirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Gaziantep Valiliği ile koordineli olarak; kar nedeniyle kapanan Adana-Gaziantep otoyolunda mahsur kalan vatandaşlarımız için sıhhi tahliye sağlanması ve bölgeye gıda yardımının ulaştırılması için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'mıza ait 2 adet helikopter görevlendirilmiştir. Ayrıca yolda mahsur kalan TIR'ları kurtarmak için 2 adet çekici araç da görevlendirilmiş ve bölgede destek çalışmalarına başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ihtiyaç duyulması halinde tüm imkân ve kabiliyetleriyle göreve hazırdır" denildi.

BOLU'DA ÇOK SAYIDA TIR KAYDI, ANKARA YÖNÜNE ULAŞIM KAPANDI
Bolu'da Doğu Gişeleri ile Yeniçağa arasında yoğun kar yağışı ile buzlanma sonrası çok sayıda TIR kaydı. Kayan TIR'lar Anadolu Otoyolu'nun Ankara yönünü ulaşıma kapattı.

Elazığ’da 30 haneli köy, kar altında kaldı
Elazığ’da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 547 köy yolu ulaşıma kapandı. Palu ilçesine bağlı Güllüce köyü ise kar altında kaldı.

Kentte özellikle kırsal kesimde etkisini sürdüren kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Palu ilçesine bağlı Güllüce köyü, akşam etkili olan yağışla kar altında kaldı. Bir günde yaklaşık 60 santimetreye ulaşan kar kalınlığı, evleri ve bazı araçları kara gömdü. İş makinelerinin giremediği dar sokaklarda da vatandaşlar kürek yardımıyla evlerinin önlerini temizledi.Ekiplerin, kapalı olan yolları açma çalışmaları sürüyor.

MAHSUR KALANLAR KURTARILDI
Elazığ'da, jandarma ve İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, kar yağışı nedeniyle birçok noktada mahsur kalanlar için seferber oldu. Jandarma ekipleri, Palu ilçesine bağlı Kayaönü köy yolunda mahsur kalan 5 kişiyi kurtardı. Baskil ilçesine bağlı Harabakayış köyünde de rahatsızlanan kişi için İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, kardan kapalı köy yolunu açarak, ambulansa ulaştırdı. Baskil Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz da ekiplere eşlik etti.Elazığ Valiliği'nce çevre iller ile bağlantılı yollarda ağır tonajlı ve kar lastiği bulunmayan araçların geçişi yasaklandı.

Çatalca'da kar yağışı kazayı da beraberinde getirdi: 1 yaralı
Çatalca’da yoğun kar yağışı nedeni ile yolda kalan bir araca, karşıdan yönden gelen otomobil çarptı. Kazada yoldan çıkan otomobilin sürücüsü yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Kaza, sabah saatlerinde İhsaniye Gümüşpınar karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, İhsaniye’den Gümüşpınar Mahallesi İstikametinde ilerleyen Çağdaş Şahin'in kullandığı 34 BON 391 plakalı araç, yoğun kar yağışından dolayı yolda kaldı. Kayganlaşan yolda 59 ACK 241 plakalı otomobilinin direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü, karşı şeritte duran Şahin'in aracına çarparak yoldan çıktı. Kazada her iki araç da yoldan çıkarken, otomobilin sürücüsü yaralandı. Yaralı sürücü, ihbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

“Yoğun tipi olduğu için herkes yoldan çıkıyordu”
Yolda kalan Çağdaş Şahin, “Sabah saatlerinde yolda ilerlerken iki aracın yolda kaldığını son anda fark ettim ve fren yapınca araç yoldan çıktı. Her yeri aradık yolda kurtarılmayı bekliyorduk. Sonra karşıdan gelen araç sürücüsü panik yaptı galiba. Sola doğru kırdı ama bizi fark edemedi. Birden hızlandı ve benim araca çarptı. Şoför yaralıydı, hemen sağlık ekiplerine haber verdik ve yaralıyı hastaneye kaldırdılar. Sabah saatlerinde kar çok yoğun olduğu için yol baya sıkıntılıydı. Yolda bir iş makinası çalışıyordu ama yoğun bir tipi olduğu için herkes yoldan çıkıyordu biz de maalesef yoldan çıktık” dedi.

Van'da eksi 30 derecede karla mücadele
VAN Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, kar yağışı ve tipi nedeniyle yolu kapalı olan 148 yerleşim yerinin ulaşıma açılması için çalışıyor. Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü bölgede, çalışmalar 250 araç ve 650 personelle yürütülüyor.

Van ve çevresinde 3 gündür etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, hayatı olumsuz etkiliyor. Yüksek kesimlerde yer yer 1 metreyi aşan kar nedeniyle kırsal bölgelerdeki 59 mahalle ve 89 mezranın yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışının etkisini azaltmasıyla da yol açma çalışmalarına başlandı. Yetkililer, ulaşıma kapalı olan yerleşim yerlerinin yollarının açılması için, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı 650 personel ve 250 araçla çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 30 dereceyi bulmasına rağmen çalışmaların, geceli ve gündüzlü iki vardiya halinde sürdüğü belirtildi.

Uzungedik Mahallesi Muhtarı Hadi Bilek, Gürpınar ilçesinde 25 kilometrelik yol ağı bulunan Topsakal grup yolundaki Uzungedik Mahallesi, Sevindik Mahallesi ve bu mahallelere bağlı Toygun, Süngübayır mezraları yolunun yoğun çalışmalarla ulaşıma açıldığını belirterek ekiplere teşekkür etti. Çalışmaların oldukça zorlu geçtiğini belirten Bilek, "Karla mücadele ekipleri hemen imdadımıza yetişiyor. Kar ve tipinin sık sık kapattığı yolları açmak için çok büyük emek ve hizmet veriyorlar" dedi.

Adıyaman’da 319 köy 478 mezraya ulaşım sağlanamıyor
Kar ve tipi Adıyaman’da ulaşımı durma noktasına getirdi. Kent genelinde 391 köy, 478 mezra ulaşıma kapandı.

Kar kent merkezinde olduğu gibi kırsal bölgelerde de hayatı olumsuz etkiledi. Adıyaman merkezde 120 köy 110 mezra, Besni ilçesinde 58 köy45 mezra, Çelikhan ilçesinde 20 köy 28 mezra, Gerger ilçesinde 40 köy 85 mezra, Gölbaşı ilçesinde 21 köy 28 mezra, Kahta ilçesinde 90 köy 98 mezra, Samsat ilçesinde 11 köy 20 mezra, Sincik ilçesinde 22 köy 58 mezra, Tut ilçesinde 14 köy 6 mezra olmak üzere toplam 391 köy 478 mezra da ulaşım sağlanamıyor.İl Özel İdare ekipleri yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

Kar yağışı Besni’de hayatı olumsuz etkiledi
Adıyaman'ın Besni ilçesinde önceki gün başlayan kar yağışı hayatı olumsuz yönden etkiledi.

Şehir merkezinde ve yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı ilçeyi beyaza bürüdü. Kar kalınlığının yer yer 40 - 50 santim olarak görüldüğü yerlerde vatandaşlar zor anlar yaşadı. Sürücülerin ilerlemekte güçlük çektiği yollarda vatandaşlar yolda kalan araçların yardımına koştu. Sürücülerin bazıları araçlarını kenara çekip beklerken, bazı araçlar yollarda mahsur kaldı. Şehir merkezinde yolda mahsur kalan araçlar uzun kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Sürücüler yolda ilerlemekte güçlük çekerken trafik ekipleri sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kocaeli'de kar yağışı ulaşımı ve vapur seferlerini etkiledi
Kocaeli'de gece saatlerinden itibaren aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle kentin büyük bir bölümü beyaza büründü. Vapur seferlerinde aksamalar yaşanırken, görüş mesafesinin azaldığı D-100 Karayolu üzerinde zaman zaman ulaşım yavaşladı

Kocaeli'nde gece saatlerinden itibaren aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle kentin büyük bir bölümü beyaza büründü. İzmit Umuttepe bölgesinde kar kalınlığı yaklaşık 10 santime, Samanlı Dağları'nın zirvesinde bulunan Kartepe kayak merkezinde ise 98 santime ulaştı. Yoğun kar yağışı nedeniyle de görüş mesafesinin azaldığı D-100 Karayolu üzerinde zaman zaman ulaşım yavaşladı. Belediye ekipleri yollarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Kar yağışı nedeniyle kentteki bazı vapur seferleri iptal edildi.

Gökçeada ve Bozcaada'ya sefer iptalleri yaşamı zorlaştırıyor
Çanakkale'nin Kuzey Ege'deki Bozcaada ve Gökçeada ilçelerine ulaşım, kış aylarındaki feribot seferi iptalleriyle aksıyor. Geçen yıl kasım ayından bugüne kadar Gökçeada'ya 9, Bozcaada'ya ise 11 gün tüm seferler iptal edildi. Adalara ulaşım sağlanamayınca sağlıktan eğitime kadar birçok hizmet aksarken, sosyal yaşam da olumsuz etkileniyor.

Yaz aylarında turistlerin ilgi gösterdiği Bozcaada ile Gökçeada ilçelerinde yaşayanlar, kışın feribot seferlerinde yaşanan iptaller nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Deniz ulaşımındaki iptaller, adalarda sağlıktan eğitime ve tedarik zincirine kadar birçok hizmeti de aksatıyor. Ana karaya uzak olan Bozcaada ve Gökçeada'ya deniz ulaşımı Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. tarafından feribotlarla yapılıyor. Kışın Kuzey Egeyi kuvvetli lodos ve poyrazın etkilediği günlerde feribot seferleri iptal ediliyor. Kasım ayından bu yana Gökçeada'ya 9, Bozcaada'ya ise 11 gün tüm seferler iptal edilirken, bazı zamanlarda da gün içindeki feribot seferlerinde iptaller yaşandı. Bazen üst üste 3 güne ulaşan feribot seferi iptalleri, Bozcaada ve Gökçeada halkıyla adalarda çalışanları zor duruma bırakıyor.

Tunceli'de 342 köy ve 907 mezraya ulaşım yok; kar kalınlığı 70 santim
TUNCELİ'de, 2 gündür aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle 342 köy ve 907 mezraya ulaşım sağlanamıyor. Kapalı yolları açmak için çalışmalar sürdürülürken, kar kalınlığı da kent merkezinde 70 santimetreye kadar ulaştı. Karda aracının kaybolduğunu belirten Cemal Elcan, "Geceden beri arabamı arıyorum. Rengi beyaz olduğu için bulamadım" dedi.

Kentte 2 gündür etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığının 70 santimetreye ulaştığı kentte, birçok araç kara gömüldü, bölge halkı da ev ve iş yerlerinin önünde biriken karları temizlemek için yoğun çaba sarf etti. Belediye ekipleri ise ana cadde ve ara sokaklarda kar küreme çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Kırsal kesimlerde 2 metreyi aşan kar nedeniyle il genelinde 342 köy ve 907 mezraya ulaşım sağlanamıyor.

7 YOL TRAFİĞE KAPATILDI
Valilik, yoğun kar yağışı nedeniyle Tunceli-Pertek, Pertek-Hozat, Hozat-Çemişgezek, Tunceli-Ovacık, Tunceli-Nazımiye, Tunceli-Mazgirt ve Tunceli-Hozat yollarının ikinci duyuruya kadar araç trafiğine kapatıldığını açıkladı. Acil durumlar dışında sürücülerden seyahatlerini ertelemeleri istenilen valilik açıklamasında, "Yolda kalan tüm vatandaşlarımız kamu misafirhanelerimizde ve uygun konaklama tesislerinde AFAD İl Müdürlüğümüz ve Kaymakamlıklarımız koordinesinde misafir edileceklerdir. Lütfen kurallara uyalım, görevli arkadaşlarımıza yardımcı olalım" denildi.

'BEYAZ OLDUĞU İÇİN ARACIMI BULAMADIM'
Aracının kardan kaybolduğunu belirten Cemal Elcan, "Geceden beri arabamı arıyorum. Rengi beyaz olduğu için bulamadım. Arabaların etrafını kardan temizleyerek, kendi aracımı buldum" diye konuştu.

Handan Şanlı ise "Çok güzel bir hava var. Kuraklıktan dolayı karı özlemiştik. Bu yıl öyle olmayacak. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Şehir merkezinde olumsuzluklar var fakat okullar tatil, onun için bir sıkıntı yok. Karda yürümek biraz zor, insan sürekli düşüyor. Pülümür, Nazimiye ve Ovacık ilçelerinde tanıdıklarımla konuştum, kar kalınlığı 2 metreyi bulmuş. Bol bereketli yıl olur inşallah" dedi.

Bursa'nın yeşili beyazla buluştu
Bursa'da sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı sonrası şehir merkezi beyaza büründü. Bursa'nın tarihi yapıları başta olmak üzere birçok yerleşim yeri drone ile görüntülendi.

Uludağ'ın eteklerinden başlayarak, Marmara Denizi'nin kıyılarına kadar hakim olan kar yağışı, sabah saatlerinde şehir merkezi ve ilçelerde etkili oldu. Şehir merkezinde yer alan ve kışın kar yağmasıyla birlikte ortaya çıkan Demirkapı Mahallesi'ndeki renkli evler, Tophane Saat Kulesi, Ulu Cami, Surlar ve Hanlar bölgesi kar yağışıyla birlikte güzel ve renkli görüntülere sahne oldu. Güzelliklerin her biri dorne ile görüntülendi. Şehir merkezinde ana yolların açık olduğu ve yüksek kesimlerdeki yerleşim yerlerinde yolların ve sokakların halen karla kaplı olduğu görüldü. Ayrıca termometreler de sabah saatlerinden bu yana hava sıcaklığının eksinin altında olduğunu gösterdi.

Karabükte 249 köy yolu ulaşıma kapandı
KARABÜK'te kar yağışı nedeniyle 249 köy yolu ulaşıma kapandı. Kent merkezinde kar kalınlığı 40 santime ulaştı.

Karabük'te kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Karabük merkezde 33, Eflanide 52, Eskipazarda 43, Ovacıkta 41, Safranboluda 52, Yenicede 28 olmak üzere toplam 249 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi ekipleri yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

Kent merkezinde kar kalınlığı 40 santime ulaştı. Kar yağışı sürücülere zor anlar yaşatırken, karla kaplı yolda ilerlemekte güçlük yaşayan bazı sürücüler zincir takmaya çalıştı. Karla mücadele ekipleri, kapalı yolların açılması, cadde ve kaldırımlarda biriken karların temizlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Mardin beyaza büründü
Mardin'de, etkili olan kar yağışı nedeniyle kent beyaza büründü.

İki gün öncesinden meteorolojinin yaptığı kar uyarısı ile birlikte Mardin beyaza büründü. Kar yağışı fırtına ile birlikte etkisini sürdürürken, yollar trafiğe kapandı. Özel araçlarıyla trafiğe çıkan sürücüler, zor anlar yaşadı. Trafik ekipleri, araç sürücülerini zincirsiz çıkmamaları konusunda uyardı.

Manisa'da karla mücadele devam ediyor
Manisa'nın yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışının ardından belediye ekipleri herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gece gündüz demeden çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Manisa'nın Alaşehir ve Demirci ilçelerinde Alaşehir Belediyesi ve Karayolları ekiplerinin karla mücadelesi aralıksız devam ediyor.Alaşehir'in kırsal mahallelerinde etkili olan kar yağışı sebebiyle gece gündüz demeden çalışmalarını sürdüren belediye ekipleri Dağhacıyusuf, Bahadır, Soğukyurt, Azıtepe, Dağarlar, Horzumkeseler ve Karadağ mahallelerinde yol açma ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Alaşehir Belediyesi ekiplerinin gece gündüz demeden devam eden çalışmaları sayesinde ilçede kar yağışı nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi.

Demirci'de bugün de eğitime ara verildi
Öte yandan Demirci ilçesinde de dün kar yağışı nedeniyle kaymakamlık tarafından tatil edilen okullarda bugün de eğitime bir günlük ara verildiği bildirildi. ilçe merkezinde yer yer 15 santimetreye ulaşan kar kalınlığının yüksek kesimlerde 50 santimetreye kadar ulaştığı öğrenildi. İlçenin Simav ile bağlantısını sağlayan Akçakertik mevkiinde de kara yolları ekiplerinin gece boyunca bir olumsuzluk yaşanmaması için karla mücadeleye devam ettikleri bir yandan küreme bir yandan da tuzlama çalışması gerçekleştirdikleri açıklandı.

Denizli’de karla mücadele çalışmaları devam ediyor
Denizli’de dün etkisini gösteren kar yağışıyla gün boyu mücadele eden Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelindeki tüm yolları açık tuttu.

Denizli'de dün başlayan kar yağışına karşı gün boyu mücadele eden ekipler kent genelindeki tüm yolları açık tuttu. Özellikle yüksek kesimlerde etkisini hissettiren kar yağışına karşı Denizli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri Pamukkale ve Merkezefendi ilçeleriyle birlikte Acıpayam, Çameli, Serinhisar, Tavas, Kale, Babadağ, Çardak, Çal, Buldan, Güney, Honaz, Bozkurt, Bekilli ve Çivril ilçelerinde çalışma yaptı. Ulaşımda herhangi bir aksaklık yaşanmaması için gece de karla mücadele çalışmasını sürdüren ekipler buzlanmaya karşı da tuzlama çalışması yaptı.

“Tüm ekiplerimize teşekkür ediyorum”
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, dün beklenen kar yağışına karşı tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, yağışa birlikte kent genelinde yoğun bir mücadele gerçekleştirdiklerini söyledi. Denizli Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin vatandaşların herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için canla başla çalıştığını kaydeden Başkan Zolan, “Tüm ekiplerimize teşekkür ediyorum. Bu kar inşallah önümüzdeki yaz mevsiminde su kaynaklarımıza olumlu yansıyacak. Bereketli olur inşallah” dedi.

Kayseri'de 14 ilçede 270 mahalle yolu açıldı
Merkezde ve tüm ilçelerde gece, gündüz demeden karla mücadele çalışmalarını sürdüren Kayseri Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yoğun tipi ve etkili olan kar yağışı nedeniyle 14 ilçede kapanan 270 mahalle yolunu ulaşıma açtı. ‘Beyaz altın’ olarak tabir edilen kar yağışı ile kentte Fen İşleri Daire Başkanlığı ile Park Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı ekipleri de, ana arterler, cadde ve sokaklarda yol temizleme, tuzlama ve kar küreme çalışmaları yaptı.

Toplam 128 araç, 291 personel ile merkez ve ilçeler olmak üzere 16 ilçede çift vardiyalı olarak çalışan Büyükşehir Belediyesi’nin karla mücadele ekipleri, kar yağışının toplumun günlük yaşantılarına yönelik olumsuz etkilerini en aza indirmek ve yollarda trafik akışının sağlanabilmesi için mücadelesini sürdürüyor. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri, kar yağışı nedeniyle kapalı olan Akkışla ilçesinde 9, Bünyan’da 23, Develi’de 30, Felahiye’de 11, İncesu’da 4, Kocasinan’da 21, Özvatan’da 6, Pınarbaşı’nda 65, Sarıoğlan’da 25, Sarız’da 22, Talas’ta 7, Tomarza’da 25, Yahyalı’da 16 ve Yeşilhisar’da 6 olmak üzere toplam 270 mahalle yolunu 2 bin 160 kilometrelik alanda yapılan çalışmalar sonucu ulaşıma açtı. Ayrıca ekiplerin, kar yağışı nedeniyle kapanan Akkışla ilçesinde 2, Bünyan’da 4, Develi’de 5, Pınarbaşı’da 40, Sarıoğlan’da 5, Sarız’da 30, Talas’ta 2, Tomarza’da 17 ve Yahyalı’da 1 mahalle yolunda çalışmaları devam ediyor.

Merkezde de Fen İşleri Daire Başkanlığı ile Park Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı ekipleri de, ana arterler, cadde ve sokaklarda yol temizleme, tuzlama ve kar küreme çalışmaları yaptı. Ekipler, mahalle yollarında genişletme ve mahalle içi temizleme çalışmalarına devam ederken, gece, gündüz demeden ulaşımda kar yağışına bağlı yaşanan zorlukları giderebilmek amacıyla karla mücadeleyi sürdürüyor.

Öte yandan ‘beyaz altın’ olarak tabir edilen kar yağışı ile birlikte şehir merkezinde kartpostallık görüntüler oluştu. Beyaz örtüyle kaplanan kentte objektiflere yansıyan karelerde, bazı vatandaşlar kar altında yürümenin keyfini çıkarırken, bazı vatandaşlar da fotoğraf çekinerek bu anı ölümsüzleştirdi. Kente yağan kar yağışı özellikle çiftçiler olmak üzere tüm vatandaşları mutlu etti.

Bitlis’te 147 köy yolu ulaşıma kapandı
Bitlis’te dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kent genelinde 147 köy yolu ulaşıma kapanırken, okullar ise bir gün süreyle tatil edildi.

Bitlis’te etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, “İlimizdeki olumsuz hava koşulları nedeniyle merkez ilçemize bağlı resmi ve özel bütün eğitim kurumlarımızda bugün eğitim öğretime 1 gün ara verilmiştir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile ve engelli personelin de 1 gün idari izinli sayılmalarına karar verilmiştir” denildi.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan da, il genelinde çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, “Son yağan karla birlikte 147 köy yolumuz ulaşıma kapanmıştır. Ekiplerimiz gece gündüz olmak üzere kapanan köy yollarını açmak için çalışıyorlar” dedi.Öte yandan, belediye ve kara yolları ekipleri ise ana ve ara arterlerde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kastamonu'da 727 köy yolu ulaşıma kapandı
KASTAMONU'da 3 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle 727 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kentte 3 gündür etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Yaklaşık 10 santimetreyi bulan kar, şehir içi ulaşımda aksamalara neden oldu. Belediye ekipleri cadde ve sokaklarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Kar yağışı nedeniyle kent genelinde 727 köy yolu ulaşıma kapandı. Bozkurt ve Ağlı ilçelerinin yüksek kesimlerinde kar kalınlığı 1 metreyi aştı. Vatandaşlar sokakta yürümekte güçlük çekerken, otomobiller kara gömüldü.

Bu arada, Azdavay ilçesine bağlı Çamlıbük köyünde yaşayan ve dün kar nedeniyle köyde mahsur kalan Dursun Akbaş (84), nefes darlığı şikayeti ile 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. Bunun üzerine bölgeye İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) sevk edildi. AFAD ve UMKE ekipleri, kar üstü kurtarma aracı ile 4 saat içinde Akbaş'a ulaştı. Akbaş, sağlık ekiplerinin kontrolünün ardından ilçe sağlık ekiplerine teslim edildi. Akbaşın, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Doğu Anadolu'da 1896 köy yolu kardan kapandı
DOĞU Anadolu'da gece başlayan ve etkisini artırarak sürdüren kar yağışı sebebiyle 1896 köy yolu ulaşıma kapandı. Yağış sebebiyle Ağrı'da kar kalınlığı yarım metreye yaklaşırken, Muş'ta 39, Ardahan'da 27, Erzurum'da ise 14 santimetre olarak ölçüldü.

Bir süreden beri bölgede etkili olan Sibirya soğukları, dün geceden itibaren yerini kar yağışına bıraktı. Başta Erzurum olmak üzere bölge illerinde gece başlayan kar yağışı zaman zaman etkisini artırarak sürdürdü. Yarın sabah saatlerine kadar etkili olması beklenen yağış sebebiyle Ağrı'da kar kalınlığı yarım metreye yükseldi. Muş'ta 39 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığı Ardahan'da 27, Erzurum'da 14, Kars'ta 6, Erzincan'da 5, Iğdır'da ise 2 santimetre olarak ölçüldü.

Bölgede etkisini sürdüren kar yağışı sebebiyle Ağrı'da 191, Ardahan'da 8, Erzincan'da 400, Erzurum'da 879, Iğdır'da 44, Kars'ta 108, Muş'ta ise 266 köyün yolu ulaşıma kapandı. Erzurum'da Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, diğer illerde ise il özel idaresi ekipleri, kardan kapanan yolları ulaşıma açmak için çalışmasını sürdürüyor.

Sibirya soğuklarının etkili olduğu Doğu Anadolu'da kar yağışıyla birlikte hava sıcaklıkları da yükseldi. Meteorolojiden alınan verilere göre en düşük hava sıcaklığı Ağrı'da -17, Ardahan -13,6 Erzincan -4,6, Erzurum -9,6, Iğdır -5,8, Kars -12,6, Muş -10.8 oldu.

METEOROLOJİDEN ÇIĞ VE DON UYARISI
Bu arada Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü, Ağrı, Erzurum ve Kars çevrelerinde kar yağışının zaman zaman kuvvetli olmasının beklendiğini bildirdi. Kar yağışının Erzurum ve Kars'ta gece, Ağrı'da ise perşembe sabahı etkisini kaybedeceğini belirten Meteoroloji yetkilileri, buzlanma, don ve yüksek kar örtüsüne sahip dik yamaçlarda çığ riskine karşı dikkatli olunmasını istedi.

Batman'da 170 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor
Batman’da, dün etkisini göstermeye başlayan kar yağışı, bazı yerlerde rüzgarın etkisiyle fırtınaya dönüştü. Sason ve Kozluk ilçelerinde eğitime ara verilirken, 170 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor.

Doğu ve Güneydoğuda etkisini gösteren kar yağışı Batman’da hayatı olumsuz etkiledi. Sason ve Kozluk ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildi. Yüksek kesimlerde kar yağışıyla birlikte rüzgarın da etkili olması bazı yerleşim yerlerinde fırtınaya dönüştü. Kar yağışının en fazla etkili olduğu Sason’da 90 yerleşim yeri yolu ulaşıma kapandı. Kozluk ilçesi ile Gercüş ilçelerinde de birçok köy ve mezra yolunun kapalı olduğu bildirildi. Kapanan yerleşim yollarında şantiye ekiplerinin hummalı çalışmalarının başladığı belirtildi.

Tokat’ta, 103 köy yolu ulaşıma kapandı
Tokat’ta geçtiğimiz gece etkisini arttıran kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oldu. Şehir merkezinde kar yağışı etkisini kaybederken, yüksek kesimler beyaza büründü. Merkeze bağlı 4 köy olmak üzere il genelinde 103 köy yolunda ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine bağlı ekipler köy yollarının açılması için çalışma başlattı. Kara yolları ekiplerinin çalışmaları sonucu Tokat-Sivas kara yolu Çamlıbel geçidi, Tokat-Ordu yollarında ulaşım normale döndü

Kars’ta beyaz esaret
Kars’ta kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Kentte 97 köy yolu ulaşıma kapanırken, çok sayıda araç yollarda mahsur kaldı.

Kars'ta hava koşullarından dolayı okullar tatil edilirken, yolda kalan araçları kurtarmak için vatandaşlar birbirlerine yardım etti. Karayolları ve İl Özel İdaresi ekipleri kent genelinde çalışma yaparken, yüksek kesimlerde etkili olan tipi ise yürütülen çalışmaları olumsuz etkiliyor. Kars’ta kar yağışı ve tipiden dolayı merkezde 13, Akyaka’da 2, Arpaçay’da 11, Digor’da 10, Kağızman’da 15, Sarıkamış’ta 19, Selim’de 18 ve Susuz’da 9 olmak üzere toplam 97 köyün kentle bağlantısı kesildi. Kentle bağlantısı kesilen köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne bağlı karla mücadele ekipleri yoğun çaba sarf ediyor.

Dursunbey’de kar yağışı yerini tipiye bıraktı
Balıkesir’in en yüksek rakımlı ilçeleri arasında yer alan Dursunbey’de sabah saatlerinde başlayan kar yağışı öğle saatlerinde etkisini artırarak tipiye dönüştü.

Dursunbey’de sabah saatlerinden bu yana etkili olan kar yağışı yerini tipiye bıraktı. İlçe genelinde okullar bir gün süreyle tatil edildi. Tipi şeklinde kar yağışı Dursunbey merkezinde kameralarca kaydedilirken ara sokaklarda çocuklar kar topu oynayarak vakit geçirdi. Tipi yağışıyla birlikte Dursunbey’de ulaşımı da aksattı. Ana arter ve ara sokaklarda Dursunbey Belediyesi ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kar küreme ve tuzlama çalışmaları yaparak yolları açık tutmaya çalıştı.

Eskişehir 112’den olumsuz hava koşulları nedeniyle sürücülere çağrı
Eskişehir 112 Acil Sağlık Birimi, olumsuz hava şartlarında görev yapan ambulanslara dikkatli ve doğru şekilde yol verilmesi konusunda sürücülere uyarılarda bulunuldu.

Eskişehir’de etkili olan yoğun kar yağışı ve soğuk havayla birlikte, kent merkezinin bazı bölümlerinde buzlanmalar görüldü. Olumsuz hava koşulları nedeniyle trafiğinde yoğunlaştığı kentte, Eskişehir 112 tarafından sosyal medya üzerinden sürücülere uyarılarda bulundu. Acil vakalara giden ambulanslara dikkatli ve doğru şekilde yol verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Eskişehir'deki olumsuz hava koşulları sebebiyle ekiplerimiz yoğun olarak çalışıyor, acil ambulans gereken tüm vatandaşlarımıza şifa olmaya çalışıyor. Lütfen bu süreçte bize yardımcı olmak için; ambulansa yol verelim, trafikte acele etmeyelim ve mümkünse ambulans geçinceye kadar trafiği engellemeyecek şekilde bekleyelim” ifadelerine yer verildi.

Antalya'yı Konya'ya bağlayan yol, 12 saatte ulaşıma açıldı
ANTALYA'yı Konya'ya bağlayan ve yoğun kar yağışı nedeniyle dün ulaşıma kapanan Akseki-Seydişehir yolu, tuzlama ve kar kürüme çalışmalarının ardından 12 saat sonra yeniden açıldı.

Antalya'nın Akseki ilçesi ile Konya'nın Seydişehir ilçesi arasında yer alan, 1825 rakımlı Alacabel mevkisinde dün etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Akseki-Seydişehir yolu, saat 19.00 sıralarında ulaşıma kapandı. Tipi nedeniyle görüş uzaklığı ise sıfırlandı. Akseki Bölge Trafik ekipleri, yolda güvenlik önlemi alırken, sürücülerin geçişine izin verilmedi. Sürücüler, araçlarıyla Akseki kavşağında beklerken, trafik ekipleri de dinlenme tesisine yönlendirdi.

Karayolları ekiplerinin dünden beri sürdürdüğü çalışmaların ardından Akseki-Seydişehir yolu, bugün saat 07.00 sıralarında ulaşıma yeniden açıldı. Yolda tuzlama ve kar kürüme çalışmaları devam ederken, Alacabel'de kar kalınlığının 1 metreye ulaştığı belirtildi.

Kulp'ta kar kalınlığı 70 santimetreyi buldu
Türkiye’nin birçok bölgesinde etkisini sürdüren yoğun kar yağışı Diyarbakır’ın Kulp ilçesini de esir aldı. Dün öğlen saatlerinde başlayan yağışlarda karın kalınlığı 70 santimetreye kadar ulaşırken, park halindeki araçlar kar altında kayboldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarının ardından etkili olmaya başlayan ve ulaşımda aksamalara neden olan kar yağışı, Kulp ilçesinde hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dün öğlen saatlerinde itibaren yağışın devam ettiği kar yağışı sonrası ilçe merkezi beyaz örtüyle kaplandı. Kar kalınlığının yer yer yaklaşık 70 santimetreye ulaştığı ilçe merkezinde park halindeki araçlar kar altında kayboldu. Bazı vatandaşlar kar altında kalan araçlarını temizlemeye çalıştı. Yoğun kar yağışı nedeniyle köy yolları da ulaşıma kapandı.Öte yandan, ilçede ulaşımda aksamalar meydana gelirken, belediye ekiplerinin çalışmalara başlamaması vatandaşların tepkisine yol açtı.

Araban'da mahsur kalan 300 kişi kurtarıldı
Gaziantep’in Araban ilçesinde kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kalan araç sürücüleri ve vatandaşlar, Karayolları ve Araban Belediyesinin ekipleri tarafından kurtarıldı.

Kar yağışı ve tipinin etkili olduğu Gaziantep’in Araban ilçesinde, Gaziantep-Adıyaman karayolu Ergen Gediği geçidinde, 300 kişi araçlarında mahsur kaldı. Araban belediyesi ekipleri, yürüttükleri saatler süren çalışmayla geçitte mahsur kalan 300 kişiyi kurtardı. Ekiplerin kar temizleme ve kurtarma çalışmaları sürüyor

Van’da şehirler arası yollar fırtına ve tipi nedeniyle kapatıldı
Van’da etkili olan kuvvetli fırtına ve tipi nedeniyle şehirler arası yollar trafiğe kapatıldı.

Kentte akşam saatlerine kadar etkili olması beklenen kuvvetli fırtına ve tipi hayatı olumsuz etkiliyor. Kentte birçok yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanırken, Karayolları Genel Müdürlüğü olumsuz hava şartları nedeniyle Tatvan-Gevaş, Van - Gevaş, Gürpınar- Van karayollarını ulaşıma kapattı. Fırtına ve tipi nedeniyle Van-Gevaş karayolu üzerindeki Atalan bölgesinde birçok araç ilerlemekte güçlük çekiyor.

Van Büyükşehir Belediyesi de yaptığı açıklamada, özel araç sahipleri ve vatandaşların mümkünse sokağa çıkmaması, çıkacak olanların toplu taşıma araçlarını kullanması, kırsalda ise zorunlu nedenlerle trafiğe çıkacak olanların zincir, takoz ve çekme halatı bulundurması uyarısında bulundu.

Tarsus'ta ekiplerin kar mesaisi
MERSİN'in Tarsus ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeni ile ulaşımda aksaklık ve olumsuzluk yaşanmaması için ekipler seferber oldu.

Tarsus Belediyesi, yüksek kesimlerde bulunan Boztepe Mahallesinde yağan kar sonrası ulaşımda aksaklık ve olumsuzluk yaşanmaması adına seferber oldu. Tarsus Belediyesi kar temizleme çalışmalarında ekipler, kar yağışının yoğun hissedildiği merkeze uzak ve yüksek rakımlı bir mahalle olan Boztepede yolların kapanmasına engel olurken, buzlanma riskine karşı tuzlama çalışması yaptı.

Gerçekleştirilen kar temizleme çalışmalarında sadece ana güzergâhlar değil, yaya güvenliği de ihmal edilmedi. Yol kenarlarında bulunan karları da temizleyerek buzlanmalara karşı tuzlama çalışması yapan ekipler, kayma riskine karşı önlemler almak amacıyla mesailerine devam etti. Büyükşehir Belediyesi ekiplerine destek vererek yürütülen karla mücadele çalışmasında ekipler, kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için özverili bir çalışma yürüttü.

Ekipler vatandaşların mağduriyetine önlem almak amacıyla kapanma riski bulunan yollarda hazır bekledi. Çalışmalarını sürdüren ekipler, böylece ilçenin en yüksek yerleşim birimlerinde bile ulaşımın aksamamasını sağladı. Mahalle sakinleri, belediye ekiplerine gayretli çalışmaları dolayısıyla teşekkür etti. Vatandaşlar yollarının kapanmaması dolayısıyla yaşadıkları mutluluğu dile getirdi. Ulaşımda aksaklık ve olumsuzluk yaşanmaması için seferber olan ekipler, kısa sürede karlı bölgeleri temizledi.

Niğde Valisi Şimşek: "Kapanan 67 köy yolunu açma çalışması devam ediyor"
Niğde’de etkili olan kar yağışı sonucu 67 köy yolu kapandı. İl Özel İdaresi ekipleri 67 köy yolunun açılması için 30 araçla çalışma başlattı.

İl genelinde yoğun kar yağışı nedeniyle özellikle Çamardı, Ulukışla ve Çiftlik ilçelerine bağlı 67 köy yolunun kapandığını ifade eden Vali Yılmaz Şimşek, "Niğde İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri kapanan köy yollarımıza gece boyunca çalışıp müdahale ederek kapanan köy yollarını ulaşıma açmıştır. Ancak tipi nedeniyle ulaşımda aksaklık oluşan köy yollarımızda karla mücadele çalışmaları devam etmektedir. İl Özel İdare bünyesi altında kurulan karla mücadele ekibi, 32 araç ve 38 personelden oluşmaktadır. Ekipte 10 greyder (10 operatör), 2 dozer (2 operatör), 8 kar bıçaklı kamyon (8 şoför), 2 yükleyici (2 operatör), 6 kazıcı yükleyici (6 operatör), 2 pikap (2 şoför), araçların yakıt ikmali için 1 yakıt ikmal aracı (1 şoför) ile ayrıca araç ve bir de iş makinelerine yerinde müdahale edebilecek seyyar tamir aracı ve idaremizde görevli idari, teknik personel bulunmaktadır. Koordineli şekilde yollarımızın ulaşıma kapanmaması için ekiplerimiz sürekli sahada bulunmaktadır. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir" dedi

Yeşilyurt'ta karla mücadele seferberliği
Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri, Park ve Bahçeler ve Temizlik İşler Müdürlüğü ekipleri, Malatya’yı etkisi altına alan kar yağışı sebebiyle ilçe genelinde oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek için karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Salı günü akşam saatlerinde başlayan kar yağışıyla birlikte daha önce yapılan planlama doğrultusunda teyakkuza geçen karla mücadele ekipleri, kar yağışı ve buzlanma nedeniyle vatandaşların günlük yaşamının olumsuz etkilenmemesi için gece boyunca kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı.

Kar yağışının yolda buzlanma yaparak araçların kaymasına sebep olmaması için sabaha kadar nöbet tutan ekipler, gece saatlerinden itibaren ilçenin tüm yaşam alanlarında yoğun bir mesai yapıyor.

Çınar, tatlı ve çay ikramında bulundu
Yeşilyurt’un dört bir tarafında gerçekleşen çalışmaları yerinde inceleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, kar yağışından dolayı olumsuzlukların yaşanmaması için karla mücadele konusunda görevlendirilen ekiplerin yoğun bir tempoyla çalıştığını söyledi. Sahada görev başındaki ekipleri ziyaret ederek tatlı ve çay ikramında bulunan Çınar, vatandaşlardan da dikkatli olmalarını ve zorunlu olmadıkça evden çıkmamalarını rica etti.

Malatya’da etkili olan kar yağışı ile birlikte ulaşımın sağlıklı bir şekilde işleyişinin sağlanması amacıyla belediye ekiplerinin belirlenen planlama çerçevesine çalıştığını vurgulayan Çınar, “Yoğun kar yağışı nedeniyle daha önce görevlendirme yapılan Fen İşleri, Park Bahçeler ve Temizlik İşleri Müdürlüğümüzdeki personellerimiz teyakkuz halindeler, çalışmalar çok yoğun devam ediyor. İlçemizin dört bir tarafında vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve ulaşımın aksamaması için bütün imkânlarımızı seferber ettik. İş makinelerimiz ve bütün personelimizle birlikte sahadayız. Başta okul, hastane, kamu kurumları, sağlık ocakları ve otobüs güzergâhları olmak üzere vatandaşlarımızın yoğun kullandığı bölgelerde büyük bir özveriyle çalışan ekiplerimize teşekkür ediyorum. Çalışmalarımız 3 vardiya halinde ve 24 saat esaslı olarak devam edecektir. Vatandaşlarımızın da gizli buzlanmalara karşı çok dikkatli olmalarını önemle rica ediyorum. Tabii ki kar yağışı halen devam ettiği için vatandaşlarımızın kendi araçlarını kullanmamalarını, toplu ulaşım araçlarını tercih etmelerini istiyoruz. Bu hem daha güvenli olacak hem de ekiplerimizin çalışmalarını kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

Kar yağışının Cenab-ı Allah’ın lütfu, nimeti ve bereketi olduğunu ifade eden Başkan Çınar, “ Aylardır beklediğimiz kar yağışının ülkemizin dört bir tarafında ve kentimizde başlaması bizleri sevindirdi. Barajlardaki su seviyesinin yükselmesi, yer altı su kaynaklarının ihtiyaçlarının karşılanması ve tarım arazilerimizden daha bereketli ve güzel ürünler toplanabilmesi için kar yağışının çok büyük önemi vardır. Salı akşamından itibaren beklentilerimizin üzerinde bir kar yağışı oldu ve halen devam ediyor. Bir yandan kar yağışının mutluluğunu yaşarken diğer taraftan da Büyükşehrimizin koordinasyonunda ilçe belediyesi olarak kendi bölgemizde yağan kardan dolayı oluşabilecek sıkıntıları en az seviyeye indirmeye çalışıyoruz. Görevlendirilen ekiplerimiz büyük bir özveriyle çalışıyorlar, iş makinelerimizle birlikte topyekün seferberlik halindeyiz. Okulların tatil olması kent içerisindeki yoğunluğun azalması açısından faydalı oldu. İlçemizin her noktasında araç ve yaya trafiğinde her hangi bir sorun yaşanmaması için hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Gece geç saatlerinden itibaren bizlerde ekiplerimizin çalışmalarını sürekli takip ettik, gece ekiplerinden sonra gündüz ekiplerimizin de çalışmalarını yerinde inceledik. Gün boyunca da sahada olmaya devam edeceğiz. Bizler gerekli tedbirleri alıyoruz. Salı gününden itibaren devam eden çalışmalarda büyük bir emek sarf eden bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Salı gecesi TOKİ Bölgesi başta olmak üzere kırsal alanlardaki çalışmaları yerinde inceledikten sonra sabahın erken saatlerinde Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleşen kar temizleme çalışmalarını yerinde inceleyen Çınar, personelle birlikte kar temizliği yaparken esnaflar ve vatandaşlarında taleplerini dinledi.

Şanlıurfa'da 645 mahalle yolu ulaşıma kapandı
ŞANLIURFA'da etkili olan kar yağışı sonrası 645 kırsal mahalle yoluna ulaşım sağlanamıyor.

Kentte gece boyunca etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Yoğun kar yağışı nedeniyle 645 kırsal mahalle yolu kapandı. Yolların açılması için ekipler seferber oldu. Ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürürken, yolda mahsur kalanlar için kurtarma çalışması yapıldı. Siverek-Diyarbakır kara yolu da kar ve tipi nedeniyle çift yönlü olarak ulaşıma kapandı.

Erzurum’da kar altında kalan tarihi yerler havadan görüntülendi
Erzurum’da etkili olan kar yağışı tarihi mekanları kar altında bıraktı, ortaya eşsiz manzaralar çıktı.

Erzurum’da etkili olan kar yağışı nedeniyle kent merkezi beyaz örtüyle kaplandı. Aralıklarla devam eden kar yağışının ardından Yakutiye ilçesinde bulunan Erzurum Kalesi, Çifte Minareler gibi tarihi mekanlarda kartpostallık görüntüler oluştu. Karla bütünleşen tarihi mekanlar havadan görüntülendi

VAN- BİTLİS VE VAN- HAKKARİ YOLU TRAFİĞE KAPANDI
Van kırsalında sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına ve tipi, öğleden sonra etkisini artırdı. Van-Bitlis kara yolu, kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Gevaş ilçesi yakınlarında, Van-Hakkari kara yolu ise kent merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Kurubaş Geçidi'nde ulaşıma kapatıldı.

Gevaş ilçesi Atalan mevkisinde onlarca araç, yolda mahsur kaldı. Bitlis yönüne giden araçlar fırtına nedeniyle ilerleyemeyince Van Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları'na bağlı karla mücadele ekipleri, mahsur kalanları kurtarmak için bölgeye sevk edildi. Van ve çevresinde etkili olan fırtınanın gün boyu etkisini sürdüreceği belirtildi.

Gürpınarda da sabah saatlerinde başlayan ve zaman zaman etkisini artıran fırtına ve kar, hayatı olumsuz etkiliyor. Tipi nedeniyle ulaşıma açılan birçok kırsal mahalle yolu yeniden kapandı. İlçeye bağlı Kırkgeçit Yolu ise kar nedeniyle ulaşıma kapatıldı. Jandarma ekipleri, yolun girişine bariyer bırakıp, gelen araçları güvenlik nedeniyle geri gönderdi. Tipiden dolayı mahsur kalanlar için de jandarma ve belediye ekipleri çalışma başlattı.

Orhaneli'de kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor
BURSA'nın Orhaneli ilçesindeki yoğun kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle, 11 mahallede 36 saat elektrik kesintisi yaşandı.

Orhaneli ilçesinde kar yağışı nedeniyle, Baloğlu, Söğüt, Kadıköy, Kelepler, Tepecik, Semerci, Emir, Yakuplar, Celepler, Karaoğlanlar ve Eski Danişment mahallelerinde 36 saatlik elektrik kesintisi yaşandı. İlçe merkezindeki cadde ve sokaklarda yağış nedeniyle oluşan kar birikintileri, belediye ekipleri ve vatandaşlar tarafından temizleniyor.

Ortaköy ve Başköy mahallelerinin kapanan yollarının açılması için çalışmalar sürerken, Orhaneli-Bursa yolunun İncebel ve Kapıkaya mevkiinde, ulaşım zaman zaman güçlükle sağlanıyor

Adıyaman'da 797 yerleşim yerinin yolu kardan kapandı
ADIYAMAN'da, yoğun kar yağışı nedeniyle 319 köy ve 478 mezra yolu kapandı. Yolların açılması için çalışmalar sürüyor.

Dün başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı nedeniyle kent beyaza büründü. Kar yağışı ile birlikte birçok köy ve mezraya ulaşımı sağlayan yol kapandı. Şu ana kadar kapanan 319 köy ile 478 mezra yolunun ulaşıma açılması için ekipler iş makineleriyle çalışma başlattı.

Bu arada, kent merkezinde 40 santimetreyi bulan kar yağışı sonrası çocuklar, okulların da tatil edilmesini fırsat bilerek kar topu oynayarak eğlendi. Bazı vatandaşlar ise uzun aradan sonra kar yağmasını çiftetelli oynayarak kutladı.

Kar yağışıyla birlikte buzlanmanın yaşandığı kent merkezinde kaldırımda yürüyen vatandaşların düşme anları ise güvenlik kameralarına yansıdı.

Siverek’te yoğun kar ve tipi hayatı durma noktasına getirdi
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan ve gece yarısı etkisini artıran kar ve tipi hayatı olumsuz etkiliyor. Diyarbakır-Şanlıurfa karayolu ulaşıma kapanırken, ilçe merkezinde 10, kırsalda 20-30 santimi bulan kar hayatı durma noktasına getirdi.

Belediye ekipleri ilçe merkezinde ana cadde ve bulvarları açmak için kar temizleme ve tuzlama çalışmalarına devam ediyor. Yoğun kar, tipi ve buzlanma nedeniyle Diyarbakır-Şanlıurfa karayolu sabah saatlerinde ulaşıma kapandı. Karayolları ekipleri yaptıkları çalışmalarla, karayolunu ulaşıma açarken, yoğun tipi nedeniyle, yol ara ara yine ulaşıma kapandığı belirtildi. Ekipler karın ve tipinin yoğun olduğu bölgelerde çalışmalarına devam ediyor.

Siverek’te onlarca kırsal mahallenin yolu kapandı
Gece yarısı başlayan ve tipi ile şiddetlenen kar yağışı ilçeye bağlı onlarca Kırsal Mahalle yolunu ulaşıma kapattı. İlçeye bağlantısı kesilen Kırsal Mahallelerin ulaşımı sağlamak için karayolları ile Büyükşehir ekipleri kar köreme araçlarıyla yol açma çalışmalarına devam ediyor.

Midyat'ta bazı yollar araç trafiğine kapatıldı
Mardin'in Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ve jandarma trafik ekipleri tarafından Midyat-Batman yolu, Midyat-Mardin yolu aşırı kar yağışına bağlı olarak araç trafiğine kapatıldı.

Edinilen bilgilere göre, trafik ekipleri tarafından, aşırı kar yağışı, gizli buzlanma ve don olma riskine karşı Midyat-Batman yolu, Midyat-Mardin yolu araç trafiğine kapatıldı. Yüksek rakımda olan Ayrancı Geçidinde don ve gizli buzlanma riskine bağlı olarak oluşabilecek kazaları en aza indirmek için tedbir amaçlı Midyat-Batman yolu araç trafiğine kapatıldı. Ekiplerin yollarda bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.

Tatvan’daki tüm köy yolları ulaşıma kapandı
Bitlis’in Tatvan ilçesinde dün gece saatlerinde etkili olmaya başlayan yoğun kar yağışı, tipi ve fırtına sebebiyle 54 köy ve 3 mezra yolu ulaşıma kapandı.

Bitlis merkez ve ilçelerinde etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Tatvan ilçe merkezinde zaman zaman şiddetini arttıran tipi ve fırtına adeta hayatı durma noktasına getirdi. Kar yağışı, tipi ve fırtına sebebiyle 54 köy ve 3 mezra yolunun ulaşıma kapandığı ilçede adeta kar esareti yaşanıyor. Yaşanan tipi ve fırtına sebebiyle il ve ilçe bağlantılarını sağlayan karayollarında zaman zaman sıkıntısı yaşanıyor. Yoğun kar yağışı ile birlikte etkili olan tipi ve fırtınaya yolların buzlanması da eklenince yollarda birçok kaza meydana geldi, birçok araç ise mahsur kaldı. Kapanan yolların açılması için ekiplerin karla mücadelesi devam ediyor.

“Tatvan - Van arası trafiğe kapatıldı”
Öte yandan; Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Tatvan - Van yolunun yoğun tipi nedeniyle bugün saat 13.00 itibariyle trafiğe kapatıldığı duyuruldu.

Muş-Bitlis kara yolunda kar nedeniyle araçlarında mahsur kalanlar kurtarıldı
MUŞ-Bitlis kara yolunda etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 50 araçta çok sayıda kişi mahsur kaldı. Ekipler, kapalı yolu açarak mahsur kalanları kurtardı.

Kentte gece saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı ve tipi, hayatı olumsuz etkiliyor. Yağış ve tipi nedeniyle birçok köy ve şehirlerarası yol ulaşıma kapandı. Karayolu ve İl Özel İdaresi ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürürken, Muş-Bitlis kara yolunda yaklaşık 50 araçtaki çok sayıda kişi mahsur kaldı. Türk Kızılay'ı Muş Bölge Afet Müdürlüğü ekipleri, mahsur kalanlara kumanya verdi. Ekipler, iş makineleri ile yolu kısa sürede açarak mahsur kalanları kurtardı.



