Gazete Vatan Logo

Sayı hızla düştü! 833 bin kişi borsadan çekildi

Borsadaki yatırımcı sayısındaki düşüş hızlandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) verilerine göre, 29 Aralık 2023 itibarıyla pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı bir önceki haftaya kıyasla 833 bin 119 kişi azalarak 7.6 milyona geriledi.

Sayı hızla düştü! 833 bin kişi borsadan çekildi

Aynı dönem aralığında pay senedi değeri ise 10.13 trilyon TL’den 10.03 trilyon TL’ye geriledi. Toplam bakiyeli yatırımcı sayısı ise bir haftada 765 bin 514 kişi azalarak 10.6 milyona indi. Toplam menkul kıymet değeri de aynı dönem aralığında 12.57 trilyon TL’den 12.51 trilyon TL’ye düştü.

Bu düşüşün nedenlerini önceki haftalarda Hürriyet’e değerlendiren uzmanlar, halka arzlardan kazanç sağlamak için borsaya giren küçük yatırımcıların, hem arzlar azaldığından hem de ufak getiriler sonrasında umduklarını bulamadıklarından borsadan çıkmayı tercih ettiğini anlatmıştı. İkinci önemli neden olarak yüksek mevduat faizlerine işaret eden uzmanlara göre, mevduattaki yüksek getiri borsaya yeni girişleri engelliyor. Bunların dışında yılın son haftası özelinde öne çıkan nedenlerden biri de, Noel tatili nedeniyle yurt içinde kurumsal yatırımcıların işlemlerinin devreden çıkması; dolayısıyla oldukça düşük bir işlem hacminin olmasıydı.