Gazete Vatan Logo

Marj uygulanmış kur nedir? İleri vadeli kur ne demek? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yılın son Kabine toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ekonomide pek çok müjdeyi açıklayan Erdoğan, Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarına sağlanan ileri vadeli kur sistemini devreye aldıklarını duyurdu. Peki, Marj uygulanmış kur nedir? İleri vadeli kur ne demek? İleri vadeli kur rakamı nasıl verilecek? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları!

Marj uygulanmış kur nedir? İleri vadeli kur ne demek? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

Yılın son Kabine toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine toplantısında ekonomik alanda pek çok tedbir devreye alındı. Kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik tedbirleri tek tek açıkladı. Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarına sağlanan ileri vadeli kur sistemini devreye aldıklarını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik açıklamalarda bulundu. Peki, Marj uygulanmış kur nedir? İleri vadeli kur ne demek? İleri vadeli kur rakamı nasıl verilecek? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları!

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Tasarruflar değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz.

Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek.

Haberin Devamı

Dolardaki artış TL mevduatlarına yansıtılacak. Kur getirisi mevduat kazancının altında kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek.

Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indiriyoruz.

Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artırmak için devlet katkısı oranını yüzde 5 daha artırarak yüzde 30'a çıkartıyoruz.

KİT'lerden bütçeye aktarılan gelir payları endeksli kamu borç senetleri çıkarılarak yatırımcıların Türk lirası bazlı varlıklara yönelimi teşvik edilecektir

Yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın bulunmaktadır. Ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirilecek."

MARJ UYGULANMIŞ KUR NE DEMEK?

Marj, vadeli mal ve döviz piyasalarında gelecek işlemler sözleşmesi gibi bugün yapılan, fakat teslimin gelecekte olacağı sözleşmelerde sözleşmeyi güvence altına almak için yapılan ön ödemedir. Buna örnek olarak dört ay sonra teslim alınacak olan bir malın değerinin %10'unun marj olarak ödenmesi gösterilebilir.

Haberin Devamı