Gazete Vatan Logo

Kredi kartı, tüketici kredisi ve faizli mevduat alarmı! Flaş karar, harekete geçildi

Kredi kartı, tüketici kredisi ve faizli mevduat ile ilgili önemli bir gelişme yaşanıyor. İlk kez oluyor. Harekete geçildi. ABD’de bir startup, kripto parayla kredi kartı, tüketici kredisi ve faizli mevduat işlemleri başlattı. Kripto paraların bankacılık sahasına göz dikmesi üzerine Amerikan kamu otoriteleri harekete geçti.

Kredi kartı, tüketici kredisi ve faizli mevduat alarmı! Flaş karar, harekete geçildi

Banacılık ile ilgili flaş gelişme! Kredi kartı, tüketici kredisi ve faizli mevduat işlemleri başlatılması üzerine harekete geçildi. Kripto paralar finansal sistemin her alanına nüfuz etme arayışına girdi. ABD’de kripto para üzerinden kredi kartı, tüketici kredisi ve faizli mevduat işlemleri başlayınca düzenleme kuruluşları alarma geçti.

New York Times’ın haberine göre BlockFi isimli bir finansal ‘startup’ alternatif bir bankacılık sistemi oluşturmaya çalışıyor. Söz konusu startup, kripto paraların geçerli olduğu kredi kartı, tüketici kredisi ve faizli mevduat hesabı hizmeti veriyor. 2017’de kurulan BlockFi kendi açıklamalarına göre 10 milyar dolarlık varlık yönetiyor; 850 çalışanı ve 450 bin müşterisi var.

Şirketin kurucularından Flori Marquez, “Bu hikâyenin henüz başındayız” dedi. Ancak gazete kripto paraların bankacılık alanına yayılmasının hem eyaletlerde, hem federal düzeyde düzenleme kurumlarının radarına takıldığını, bazı Amerikan Kongresi üyeleri arasında alarm yarattığını yazdı.

Haberin Devamı

Dünyada teknolojinin finans hizmetlerini çok hızlı değiştirdiğini ve düzenleme kurumlarının bu hıza yetişemediğini belirten gazete hacker saldırıları, sahtecilik ve riskli teknolojiler nedeniyle hem müşterilerin, hem finansal piyasaların risk altına girebileceğini hatırlattı.

Hazırlıklar sürüyor
Bilindiği gibi geçen ay kripto para platformu PolyNetwork müşterilerinin 600 milyon dolarını hackerlara kaptırdığını duyurmuş, sonra site kurucularının çağrısıyla paranın önemli kısmının hırsızlarca iade edildiği belirtilmişti.
ABD’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto paralarla ilgili adımları koordine etmek üzere bir birim oluşturdu. Ancak kripto piyasa kurallarını oluşturmanın en az 1 yıl süreceği belirtiliyor. Wyoming eyaletinde de Kraken Bank adlı bir kuruluşun benzer biçimde yıl sonunda kripto mevduat toplaması bekleniyor.
‘Rehinci’ lisansı vermek istediler
Bu yılın ilk üç ayında, BlockFi’da faiz işleyen hesaplarda tutulan kripto paraların değerinin, para birimlerinin fiyatlarındaki artışla, 4.4 milyar dolardan 14.7 milyar dolara yükseldiği belirtiliyor. Yetkilileri endişelendiren BlockFi, 5 eyalette düzenleme kurumları tarafından soruşturma altında. New York Times haberinde şunları yazdı:
“BlockFi’ın işleyişi, normal bir bankadan farklı değil. Kripto para mevduat alıyor ve buna faiz ödüyor. Teminat olarak kripto para birimi yatıran kişilere dolar cinsi kredi veriyor. İhtiyacı olan kurumlara da kripto para ödünç veriyor. Tüketiciler için şirketin ana cazibesi, kripto para teminatlarının değerinin yarısına kadar dolar cinsi kredi almak. BlockFi resmi olarak banka olmadığı için, sermaye rezervlerini korumak ve bankacılık düzenlemelerini takip etmekle ilgili maliyetlere sahip değil. Kredi notlarını da kontrol etmiyor, bunun yerine müşterilerin kripto teminatının değerine bakıyor.
Ancak düzenleyiciler için BlockFi endişe verici ve kafa karıştırıcı. BlockFi ilk kez kredi kurumu lisansı başvurduğunda Kaliforniya’daki yetkililer ‘rehinci’ lisansı başvurusunda bulunmalarını tavsiye etti. Bunun mantığı, BlockFi’dan kredi arayan müşterilerin, tıpkı bir müşterinin nakit karşılığında bir rehinciye saat bırakması gibi, kripto para varlıklarını teminat olarak vermesiydi.” (Milliyet)

Haberin Devamı