Gazete Vatan Logo

Komşu’nun kader günü

Avrupalı liderler 30 Haziran’da temerrüde düşecek olan Yunanistan için bugün yine toplanacak. Kreditörlerin 5 ay ek süre ve 16.3 milyar euro teklif etmesi gündemde

İflasın eşiğindeki Yunanistan sona yaklaşıyor. Seçimde halka verdiği sözlerden bile geri adım atan ancak kreditörleri Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Euro Bölgesi ile reformlar konusunda bir türlü anlaşamayan Yunanistan’ın sadece 3 günü kaldı.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları’ndan oluşan Eurogroup, Yunanistan’ın borç çıkmazına çözüm bulabilmek için bugün yeni bir zirve yapacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, gerçekleştirilecek bu toplantının Yunanistan’ın önümüzdeki hafta temerrüde düşüp düşmeyeceği konusunda sonuç üretebilecek bir toplantı olduğunu söyledi. Merkel, Pazartesi günü piyasalar açılmadan sorunu çözümlemek istediklerini sözlerine ekledi.

72 saat süresi kaldı

Avrupa’da piyasalar Yunanistan’la hop oturup kalkarken, kreditörlerin sürpriz bir teklifte bulunacağı kulislere yansıdı. Euro Bölgesi Maliye Bakanları’na hazırlanan bir notta, mevcut mali yardım programının 5 ay uzatılarak Yunanistan’ın vadesi dolan borçlarının ödenmesine yardımcı olunabileceği belirtildi. Kreditörlerin ayrıca 16.3 milyar euro teklif edeceği iddia edildi.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın kurtarma paketi Salı günü bitmekle beraber, hâlâ serbest bırakılabilecek olan tutar da Yunanistan’ın uzatma istememesi durumunda yok olacak. Paranın serbest bırakılması durumunda Yunanistan’ın bazı şartları yerine getirmesiyle beraber dört taksitte ödenmesi planlanıyor.

Komşu’nun 30 Haziran’a kadar IMF’ye 1.6 milyar euro ödemesi gerekiyor. Bunu gerçekleştirmesi için de kreditörlerin dayattığı tasarruf tedbirlerine uyarak 7.2 milyar euroluk kredi dilimini alması şart. Eğer ödeme gerçekleşmezse, Yunanistan temerrüde düşecek. Bu durumda kredi notu ‘çöp’e inecek, dışarıdan hiçbir şekilde kredi alamayacak ve bankalar para ödemeyez hale gelecek.

Şansı yüzde 50

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, kreditörler ile Yunanistan arasında anlaşma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söyledi. Yunanistan’ın önerdiği koşulların yalnızca vergileri ve katkı paylarını artırmak olduğunu vurgulayan Schaeuble, ülkenin bir kesinti planı olmadığını söyledi. Schaeuble, SYRIZA partisinin iktidara gelmesinden önce Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ı uyardığını ekledi.

Haberin Devamı

Avrupa bize şantaj yapıyor

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ülkesinin kreditörlerine yönelik sözlü taarruza geçerek AB prensipleri arasında şantajın yer almadığını ve Atina’nın karşılıklı saygıyı sağlamak için mücadele edeceğini söyledi. Tsipras, AB zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, “AB’nin kuruluş prensipleri arasında demokrasi, birlik, eşitlik ve karşılıklı saygı yer alır. (Birlik) şantaj ve ültimatomlar üzerine kurulmamıştır... Kimsenin bu prensipleri tehlikeye atma hakkı yoktur” dedi.