Gazete Vatan Logo

Kira artışları ile ilgili son dakika hamlesi! Sınır geliyor

Kiracı ve ev sahiplerini doğrudan ilgilendiriyor. Fahiş kira artışları ile ilgili harekete geçildi. Özellikle son bir yılda yurt genelinde hem kiralık hem de satılık ev fiyatları katlandı. Vatandaşların büyük çoğunluğunu olumsuz olarak etkileyen bu artışlar ile ilgili düğmeye basıldı. Üç bakanlık devrede. Dün akşam saatlerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Ticaret Bakanlığı, TBMM ve bakanlıkların ilgilileri kira artış oranlarına ilişkin düzenleme için bir araya geldi. Farklı alternatifler gündemde. Astronomik kira artışlarına sınır getirilmesi, yasal oranın üzerinde kira artışı talep eden ev sahiplerinin sıkı takibi ve ucuz sosyal konut yapımı masada olan konular arasında. İşte fahiş kira artışının önlemesi için atılacak adımların detayları...

Kira artışları ile ilgili son dakika hamlesi! Sınır geliyor

Hükümet fahiş kira artışından vatandaşı korumak için tam gaz çalışıyor. Dün akşam saatlerinde üç bakanlık bir araya gelerek önlemleri masaya yatırdı.
Vatandaşın mağdur olmaması adına kira artışıyla mücadele eden bakanlıkların yaptığı toplantıda çalışmalar masaya yatırıldı. Yapılan istişareler sonucunda TÜFE oranını aşan kira uygulamasını denetleyip ceza vermek, TOKİ, belediye ve şirketlere kiralık sosyal konut ürettirmek, büyükşehirlerdeki kira artışlarına sınır getirmek gibi çözümler üzerinde durulduğu öğrenildi.

Ortaya çıkan formüllerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduktan sonra son şeklini alması ve kamuoyuna açıklanması planlanıyor.

Kira artış oranları da gündeme geldi. Borçlar Kanunu'na göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE'ye göre yapılıyor. 5 yıldan sonra ev sahipleri isterse, yeni kira tespiti yapıyor.

Bu da rayiç bedel üzerinden gerçekleşiyor. Ancak, enflasyondaki artış nedeniyle ev sahipleri yüksek artışa zorluyor. Bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

UCUZ SOSYAL KONUT

Toplantıda, alternatifler de değerlendirildi. Özellikle Hollanda'nın tavan fiyat modelinin Türkiye'de uygulanması ve yine Avrupa ülkelerinde uygulanan sosyal konut üreterek kiraya verilmesi masaya yatırıldı.
Bunun TOKİ ve belediyeler üzerinden yapılması, bu kurumların sadece kiraya verilmek üzere ucuz konut üretmesi de gündem maddeleri arasında.

Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyetinin düşük olması planlanıyor. (Sabah)