Gazete Vatan Logo

Kamyon, çekici, otobüs ve takside takograf veya taksimetre zorunlu mu? 31/1-B trafik cezası kodu nedir?

Trafikte araçların uyması gereken birçok kural bulunmaktadır. Bu kurallara tüm sürücülerin uyması gerekir. Uymayan sürücülere ise ceza kesilmektedir. Bu cezalar kodlara ayrılmıştır. 31/1-B trafik ceza kodu da bunlardan birisi olmaktadır. Bu ceza kodu ticari araçlar için geçerli olmaktadır. Ticari araçlara kesilen 31/1-B Trafik Cezası Kodu merak ediliyor. Peki, Kamyon, çekici, otobüs ve takside takograf veya taksimetre bulundurmak zorunlu mu? 31/1-B trafik cezası kodu nedir? 31/1-B Cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir? İşte detaylar…

Kamyon, çekici, otobüs ve takside takograf veya taksimetre zorunlu mu? 31/1-B trafik cezası kodu nedir?

Kamyon, çekici, otobüs ve taksi gibi ticari araçlarda takograf veya taksimetre bulundurma zorunluluğu bulunuyor. Bulunmayanlara ise ceza kesiliyor.

31/1-B TRAFİK CEZA KODU NEDİR?

 Ticari araçlarda araç sınıflarına göre takograf veya taksimetre bulundurmak gerekmektedir. Bu bir zorunluluk olup bunu bulundurulmaması durumunda 31/1-B trafik cezası uygulanmaktadır. Bu araçlar kamyon çekici, otobüs ve taksilerdir. Kamyon, çekici ve otobüslerde takoğraf bulundurulması zorunlu iken taksilerde ise taksimetre bulundurulması gerekir. Bunların bulundurulmaması veya kullanılmaması durumunda sürücülere cezai işlem uygulanmaktadır. Bu ceza ise 31/1-B ceza kodu ile belirtilmektedir.

31/1-B TRAFİK CEZASI NE KADAR?

Takoğraf veya taksimetre bulundurmayan ticari araçlara 31/1-B trafik cezası kesilir Bu ceza 488 TL olmaktadır. Fakat 1 Ocak 2020 yılından sonra 31/1-B maddesine 110 TL zam yapılmıştır. Böylece 31/1-B trafik cezası 598 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında ise 888 TL olmuştur.

31/1-B TRAFİK CEZASI ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ VAR MI?

Haberin Devamı

Trafik cezaları cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödenir ise %25 oranında indirim uygulanır. Bu her trafik cezası için geçerli olmaktadır. Buna göre 31/1-B ceza kodu sürücülere kesilir ise 15 gün içerisinde indirimli ödenebilmektedir. Bu nedenle 888 TL olan borç %25 indirim uygulanarak 666 TL olarak ödenmektedir.

31/1-B TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

31/1-B trafik cezasına itiraz için trafik cezasının tatbik edildiği yerin bağlı olduğu sulh ceza hakimliklerine şahsen müracaat edilmesi gerekir. Gerekli belgelerin hazırlanmasından sonra cezanın yazılmış olduğu ilin Sulh Ceza hakimlilerine başvurulması gerekir. İtiraz için gerekli evraklar şunlardır:

 - 31/1-B trafik cezasına neden itiraz edildiğini belirten dilekçe,

 - 31/1-B trafik cezası fotokopisi

 - 31/1-B cezasının tebligat fotokopisi

 - Ruhsat fotokopisi

 - Kimlik fotokopisi

 - Ehliyet fotokopisi

 - Var ise sürücünün haklı olduğunu gösteren dokümanlar gerekli evraklar arasındadır.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta zabıtanın cezayı nasıl kestiği olmaktadır. Trafik zabıtası cezayı araç plakasına değil de durdurarak ehliyetine yazdıysa ehliyet fotokopisi eğer araç plakasına cezai işlem uygulanmış ise araç sahibinin kimlik fotokopisi yeterli olmaktadır.

Haberin Devamı