Gazete Vatan Logo

İnaç turizmi!

İsrail özür dileyince Ruslar...

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan telefonla özür dilemesi üzerine İsrailli turistlerin gözünü yeniden Türkiye’ye çevirmesinin ardından, şimdi de tatillerini Türkiye’de geçiren Rus turistler için dini amaçlı günübirlik Kudüs turları yeniden başlatıldı.

İsrail’den en fazla turist getiren firmalardan biri olan Belmondo Travel Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Alacan, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin normale dönmesiyle, Türkiye turizmi açısından önemli etkenlerden biri olan, Ruslar ve Kazakların İsrail’e Türkiye üzerinden gerçekleştirdiği dini ziyaret turlarının da yeniden talep almaya başladığını açıkladı.

Tur operatörlerinin paketlerinde Türkiye tatili içinde yer verilen bu unsurun dini amaçlı olduğunu belirten Nejdet Alacan, şu bilgileri verdi:

"Ağırlıklı Ruslar olmak üzere Avrupa’dan da Hıristiyanlar tatilini Türkiye’de geçirmek istiyor. Bu turistler dini amaçlı da Kudüs’e gitmek istiyor. Bu şekilde Kudüs’e giden Hıristiyan turistler İsa’nın doğum yeri, Ağlama Duvarı gibi kutsal alanları ziyaret ediyor. Sabah Antalya’dan uçakla İsrail’e giden turistler gece 01.00’de yeniden Antalya’daki otellerine dönüyor. Aynı şekilde Kazakistan ve çevresinden Antalya’ya tatile gelen Müslümanlar da Kudüs’teki Mescid-i Aksa’yı ziyaret ediyor. Türkiye ile İsrail arasındaki mesafenin yakınlığı nedeniyle bu turları talep edenlerin sayısı çok fazla. 2011’de bu turlara 30 bine yakın turist katıldı. Ancak 2012’de ’One Minute’ ve ’Mavi Marmara’ krizleri bu turlara yansıdı. Netanyahu’nun özür dilemesinden sonra turlara yeniden talep arttı."

MALİYETİ ETKİLİYOR

Antalya’dan Rus ve Kazak turistleri sabah erken saatte İsrail’e götüren uçakların, Antalya’ya tatile gelen İsrailli turistleri alarak geri döndüğünü, Antalya tatillerini tamamlayan İsrailli turistleri memleketlerine akşam saatlerinde götüren uçakların da gece, günübirlik turu tamamlayan Rus ve Kazakları Antalya’ya geri getirdiğini anlatan Alacan, bu sayede maliyetlerin önemli ölçüde düştüğüne dikkati çekti. İsrail’den gelen turist sayısı azaldığında uçak sayısının da düştüğünü, bu nedenle Antalya’dan kalkan uçağın İsrail’den boş dönmesi yüzünden maliyetlerin arttığına işaret eden Alacan, İsrail pazarının hareketlenmesiyle, Rus ve Kazaklara yönelik günübirlik İsrail turlarının da yoğunlaştığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı