Gazete Vatan Logo

Haziran ayı enflasyon farkı ne olur? 5 aylık enflasyon farkı ne oldu?

Memur, memur emeklisi, BAĞKUR ve işçi emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranını belirleyen enflasyon farkı pek çok kişinin merak ettiği konuların başında geliyor. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre oluşan enflasyon farkı kamu çalışanları ile emeklilerin maaşlarına yapılacak zammı belirliyor. Haziran ayında açıklanan enflasyon verisiyle 6 aylık enflasyon farkı da ortaya çıkıyor. Peki, Haziran ayı enflasyon farkı ne olur? 5 aylık enflasyon farkı ne oldu? Enflasyon farkı nasıl hesaplanır? Enflasyon farkı kaç oldu? İşte detaylar…

Haziran ayı enflasyon farkı ne olur? 5 aylık enflasyon farkı ne oldu?

Kamu çalışanlarına ve emekli maaşlarına altı ayda bir enflasyon farkına göre zam yapılıyor. TÜİK tarafından her ay bir önceki ayın enflasyonunun açıklanmasıyla ortaya çıkan enflasyon farklı maaşlara yapılacak ek zammı da belirliyor. Temmuz ayına kısa bir süre kala TÜİK tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyonuyla 6 aylık enflasyon farkı da ortaya çıkacak. Emekli ve memurlar da buna göre zam alacak. Peki, Haziran ayı enflasyon farkı ne olur? 5 aylık enflasyon farkı ne oldu? Enflasyon farkı nasıl hesaplanır? Enflasyon farkı kaç oldu? İşte detaylar…

ENFLASYON FARKI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Ocak ayında Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Haziran ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon artışına göre zam yapılırken Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Aralık ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon farkına göre zam yapılır. Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte son 6 ayda yaşanan enflasyon artışına göre zam yapılır. Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Aralık ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon farkına göre zam yapılır.

Haberin Devamı

a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,

b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere “enflasyon farkı” şeklinde ilave bir artış yapılması yapılmaktadır.

5 AYLIK ENFLASYON FARKI NE OLDU?

TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranını haziran ayının başında açıkladı. Buna göre enflasyon yıllık 73,50 olarak belirlendi, 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 oldu.

EMEKLİ VE MEMUR 5 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR?

5 aylık memur zammı 35,14

5 aylık enflasyon farkı 28,14,

5 aylık enflasyon oranı ile SSK ve Bağ-Kur emekli zammı 35,64 olarak ortaya çıktı.

HAZİRAN AYI ENFLASYON FARKI NE OLUR?

4 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte 6 aylık enflasyon tamamen belli olacak. Ona göre verilecek zam belli olacak.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın Haziran ayı enflasyon beklentisine göre göre;

6 aylık enflasyon oranı ile SSK ve Bağ-Kur emekli zammı 39,67

6 aylık memur zammı 39,17

6 aylık enflasyon oranı 32,1 olarak bulundu.