Gazete Vatan Logo

EYT ile emekliliğe ayrılan milyonları ilgilendiren 100 gün uyarısı! Borç çıkıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili gelişmeler devam ederken, emekli olan milyonlarca kişiye kritik bir uyarı geldi. Başvuru sonrası 100 gün dolduğunda çalışmayanların GSS borcu ile karşı karşıya kalacağını ifade eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, kritik tarihi açıkladı.

EYT ile emekliliğe ayrılan milyonları ilgilendiren 100 gün uyarısı! Borç çıkıyor

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

EYT kapsamında emekli olanların bir çoğunun maaşı bağlandı. Ancak hala aylık maaşı bağlanmamış olanlar var. Kurumlar arası yazışmalardan kaynaklı gecikme yaşayanlar da var, henüz ret cevabı almadığı için bekleyenler de var. Bu gelişmeler devam ederken, 16 Mart’a kadar  başvuru yapanlar için GSS borcu biriktiği ortaya çıktı. SGK, GSS için mesaj göndermeye bile başladı. Konuya ilişkin gazetevatan.com’a değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, “EYT kapsamında emeklilik başvurusu yapan kardeşlerimiz eğer çalışma devam etmiyorlarsa en fazla 100 gün sağlık hizmeti alırlar. EYT’ye başvurup çalışmaya devam edenler için bir sorun yok. Fakat EYT başvurup çalışmaya devam etmiyorsa sorunlar başlıyor” uyarısında bulundu.

Sosyal Güvenlik Sistemi’nde 2012 yılından itibaren zorunlu Genel Sağlık Sigortası bulunduğuna dikkati çeken Ete, “Eğer emekli değilseniz, çalışmıyor sanız, eşiniz ya da anne babanıza bakmıyorsanız sağlık hizmeti almak için GSS primi ödemeniz gerekiyor. Emeklilik için gerekli şartları taşıyıp emekliliğe başvuranlar, emekli aylığı bağlandıktan sonra hiçbir şart aranmadan Genel Sağlık Sigortası kapsamına giriyor ve aileleri dahil devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanıyorlar” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

"SGK GSS İÇİN MESAJ GÖNDERMEYE BAŞLADI" 

“Sağlık hizmetini, işten ayrıldıktan sonra eğer son bir yıl içinde 90 gün ödenmiş priminiz varsa tam 100 gün alıyorsunuz” diyen Ete, şunları söyledi: “Sağlık hizmetini 100 gün dolduktan sonra sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi ödemeniz gerekiyor. Yani adınıza GSS prim borcu çıkmaya başlıyor. Kısaca emeklilik başvurusu sonrası 100 gün dolduğunda çalışmıyorsanız saat işlemeye başlıyor adınıza GSS borcu oluşuyor. EYT’ye mart ayında başvuran ve emekli aylığı bağlanmayanlar sağlık hizmetini başvuru tarihini takip eden 100 gün sonrası ücretsiz olarak alamayacaklar. Çünkü, 16 Mart'a kadar başvuru yapanlar için GSS borcu birikmeye başladı. Bununla ilgili SGK cep telefonlarına GSS için mesaj da göndermeye başladı. Bu kişiler şu sıralar primlerini kendi ödeyerek GSS sistemine girmek mecburiyetindeler. Eğer SGK düzenli planlı sıra ile aylık bağlamayı seçmezse önce SSK aylıklarını bağlayın önemli olan skor demeye devam ederse mağduriyetler çoğalarak artacak.”

Haberin Devamı

"SAĞLIK HİZMETİ ALMAK İÇİN BORÇ ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYIN"

Mart ayı başvurularının halen tamamlanmadığını belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, “EYT’ye başvuranlarının bir an önce emeklilik işlemlerinin tamamlanması şart, zira SGK’ya borcu olanlar emekli olamazlar GSS borcu bunun dışında demekle olmuyor. Sağlık hizmeti, ilaç için GSS ödemek zorunda kalacaklar. Mart ayında başvuru yapana eğer küçük bir eksiklik nedeniyle hayır emekli olamıyorsunuz derseniz, 3 aylık emekli aylığı, 2 bayram ikramiyesi dışında aylık 301 lira GSS borcu ile de karşı karşıya kalacaklar. EYT mağduriyetine artık son vermek gerekiyor” dedi.