Gazete Vatan Logo

Araba satın almak için son fırsat! Fiyatlarda hareketlilik başlayacak

Araba fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklama geldi. Yaz dönemi ve Kurban Bayramı öncesi araç fiyatlarında son durum hakkında bilgi veren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araba alacaklara kritik uyarılarda bulundu.

Araba satın almak için son fırsat! Fiyatlarda hareketlilik başlayacak

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Çip krizi sebebiyle yükselen araba fiyatları talep artışının da eklenmesiyle birlikte uçuşa geçti. Sıfır arabada yaşanan tedarik sıkıntısı ikinci el araba fiyatlarını da arttırdı. Pandeminin patlak vermesiyle de beraber araba fiyatları cep yakacak seviyeye geldi. Bu sebepler nedeniyle otomobil piyasasının son yıllarda fiyatlar bazında hızla yükselmesi, diğer birikim değerlendirilecek alanlara göre daha kısa sürede ve daha fazla yukarı yönlü fiyatlaması gibi sebeplerle otomobil, son yılların en cazip yatırım aracı haline geldi. Bulunduğumuz 2023 yılında seçim sonrası fiyatların artacağına dair genel kanaat sebebiyle var olan talep oldukça yükseldi ve hatta Ocak-Mayıs döneminde bazı aylarda satış adedi bazında yeni rekorlar kırıldı.

Öte yandan araba almak isteyenler de ise fiyatlarda herhangi bir gevşeme olup olmayacağı merak konusu oldu. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araba piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak araba almak isteyen vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

12 AYDA FİYATLAR YÜZDE 100 ARTTI

Araba fiyatlarında önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmeler hakkında bilgi veren Başkan Hayrettin Ertemel, "Fiyatlara 5 aylık süreçte ortalama %50, 12 aylık süreçte ise %100 olarak yansıdı. Geldiğimiz noktada seçim süreci geride kaldığından satışlarda bir sakinlik söz konusu. Ancak yaklaşan Bayram ve henüz başlayan yaz dönemi etkisiyle piyasanın kısa sürede hareketleneceği düşüncesindeyiz." ifadelerini kullandı.

REKOR YÜKSELİŞLER GELEBİLİR

Araba fiyatlarında rekor yükselişlerin geleceğine vurgu yapan Ertemel, "Önümüzdeki süreçte fiyatlara dair bir kaç ihtimal var. Kur atakları devam eder ve buna bağlı enflasyon etkisini sürdürürse, araç fiyatları hızlı yükselmeye devam ederken, vatandaşlarımız bu süreçte yine en cazip yatırım alanı olarak otomobili düşünürse, satış adetleri de yüksek olacaktır." şeklinde konuştu.

ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Araba fiyatlarının düşmesi için gerçekleşmesi gereken koşulların olduğunun altın çizen, "Diğer yandan vatandaşlarımıza birikimlerini değerlendirecek farklı ve cazip alanlar sunulur ve yeni dönemde oluşan güven ortamıyla birlikte enflasyonla mücadele aynı şekilde sürer ise, hızlı fiyat artışları durarak fiyatlandırmalar olması gerektiği seyirde devam edecektir. Aynı zamanda satış adetleri de bu süreçte buna bağlı olarak bir miktar düşebilir." diye belirtti.

Haberin Devamı

FİYATLARI ARTTIRAN EN BÜYÜK  ETKEN KAYIT DIŞI TİCARET

Fiyatların yükselmesinde en büyük etkenin kayıt dışı ticaretin olduğunu ifade eden Ertemel, "Dünya genelinde de otomobil piyasasında fiyat artışları söz konusu. Dünya genelindeki artışın en büyük sebebi ise pandemi sürecinden bu yana global arz probleminin halen etkisini sürdürmesi. Ülkemiz özelinde var olan arz probleminin yanı sıra ÖTV, Enflasyon, kur baskısı ve görünmeyen en önemli sebeplerden olan kayıt dışı ticaretin etkilerini sayabiliriz. Elimizdeki veriler göstermektedir ki, piyasada satılan otomobillerin ortalama %45’i yani neredeyse 2 otomobilden 1 tanesi kayıt dışı ticaret maksadıyla satılmaktadır. Bu kişiler hiç bir vergi ve gider yükümlülüğüne sahip olmadığından, araçları diledikleri kadar bekleterek, diledikleri yüksek rakamlarla satışa sunmaktalar. Bir süre sonra talep edilen bu yüksek rakamlar piyasayı belirleyerek, fiyatları suni şekilde arttıran en büyük sebeplerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiyatlara olan etkisinin yanı sıra yaratılan vergi zararıyla da ülke ekonomimize olumsuz etkileri olan ciddi bir problem. Konu ile alakalı hem STK’mız İMAS hem de otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz İstanbul Ticaret Odası çatısı altında ciddiyetle çalışmalar yürütmekteyiz." dedi.

Haberin Devamı

YATIRIM AMACIYLA ARABA ALIMININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

Araba alımının sadece ihtiyaçtan değil yatırım aracı olarak da değerlendirildiğini ifade eden Ertemel, "Artık bir çok evde iki araba var. Bunlardan bir tanesi ihtiyaç için alınırken diğeri ise yatırım amaçlı tutuluyor. Vatandaşlarımızın otomobili ihtiyaçtan çok cazip bir yatırım aracı olarak görmesi, birikimlerin bu alana kayması, yarattığı yüksek talep ile birlikte fiyat artışlarını beraberinde getiriyor. Bu talep, satış adetleri ve sektörün büyütmesine olumlu yansıyor olsa da, anormal fiyat artışları elbette isteyeceğimiz bir durum değildir. Yeni dönemde de bu tür olumsuzlukların önüne geçilecek adımlar atılacağı kanaatindeyiz. Biz İMAS derneği olarak, sektörümüzün ve ülke ekonomimizin büyümesine destek olmak adına çalışmalarımızı her daim sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı