Gazete Vatan Logo

Doğal gaz fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! İlk kez oluyor, yüzde 23 artış...

Doğal gaz fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi. Türkiye harekete geçti. Yeni hamleyi Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Erdoğan, 'Sondaj filomuza, 4'üncü gemimizi de ekledik. 7. nesil olarak adlandırılan, en modern, en son teknolojiyle sahip, ilk defa bizim kullanacağımız sıfır, bir gemidir. Dünyada bu geminin sınıfında toplam 5 gemi bulunuyor.' dedi.

Öte yandan Avrupa piyasasında vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları megavatsaat başına 100 euronun üzerine çıktı. Almanya'nın Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesini ruhsatlandırma sürecini dün geçici olarak askıya aldığını açıklamasıyla kıtada gaz fiyatlarındaki artış yüzde 23'ü buldu.

Doğal gaz fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! İlk kez oluyor, yüzde 23 artış...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan doğal gaz sondaj çalışmalarıyla ilgili ise yeni bir müjdeyi duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sondaj filomuza dördüncü gemimizi de ekledik, bu gemi diğerlerinden farklı olarak yedinci nesil olarak adlandırılan en modern, en son teklonoji ile donatılmış, ilk defa bizim kullanacağımız gemidir. Yeni gemimizle denizin 3665 metre derinliğine kadar sondaj yapabileceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının detayları şöyle:

"SONDAJ FİLOMUZA DÖRDÜNCÜ GEMİMİZİ DE EKLEDİK"

Türkiye halen 3 derin deniz sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle Akdeniz'de ve Karadeniz'deki arama, sondaj çalışmışlarını sürdürüyor. Sondaj filomuza dördüncü gemimizi de ekledik. Üstelik bu gemi diğerlerinden farklı olarak yedinci nesil olarak adlandırılan en modern, en son teknolojiyle donatılmış, ilk defa bizim kullanacağımız sıfır, yeni bir gemidir. Dünyada bu geminin sınıfında toplam 5 gemi bulunuyor. Birine de biz sahibiz. Boyu 238 metre, eni 42 metre olan yeni gemimizle denizin 3665 metre derinliğine kadar sondaj yapabileceğiz. Hamdolsun artık sahip olduğumuz büyük sondaj filosuyla ülkemiz sınırları dışında da faaliyet gösterecek bir kapasiteye ulaştık. Ülkemize kazandırdığımız son teknolojiye sahip yeni gemimizin ülkemize, milletimize, enerji sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

BAKAN DA TWİTTER'DAN DUYURDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gemimizin alınmasında büyük emekleri geçen Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Karadeniz gazını 2023'e yetiştirmek için 7/24 ter döken tüm çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum." ifadesini kullandı.

Paylaşılan infografikte, 238 metre uzunluk, 42 metre genişlik ve 68 bin gross ton ağırlığındaki geminin 12 bin 200 metre maksimum sondaj derinliğine sahip olduğu kaydedildi.

7. nesil üstün teknolojiye sahip dördüncü sondaj gemisinin maksimum operasyon derinliğinin 3 bin 600 metre, kule yüksekliğinin 104 metre ve mürettebat kapasitesinin ise 200 kişi olduğu bilgisi paylaşıldı.

Haberin Devamı

DOĞAL GAZ FİYATLARINDA YÜZDE 23 ARTIŞ

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal Doğal Gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören vadeli kontratlarda, 1 megavatsaat gazın fiyatı 101,8 euroyu gördü. Almanya'nın Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı'nın ruhsatlandırma sürecini askıya aldığına yönelik açıklamasından önce fiyatlar megavatsaat başına 82 Euro seviyesinde bulunuyordu.

Böylece, kıtada vadeli kontratlarda gaz fiyatları dünden itibaren yaklaşık yüzde 23 artış gösterdi.

Fiyatlardaki artışta doğal gaz talebinin arttığı kış döneminde Rusya'nın Avrupa'ya yönelik gaz arzını artırma ihtimalinin düşük olması da etkili oldu.
Daha önce salgına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesi ve hava koşullarına bağlı olarak artan doğal gaz talebine arzın yetişememesi, Avrupa'da fiyatların rekor seviyelere ulaşmasına yol açmıştı. Ekimde TTF vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatı megavatsaat başına 160 euroya kadar çıkmıştı.

Haberin Devamı