Gazete Vatan Logo

Bakan Bayraktar duyurdu: Elektrik ve doğal gazda vatandaşlara 270 milyar TL destek verildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, geçtiğimiz yıl vatandaşların elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar lirasının devlet tarafından karşılandığını bildirdi.

Bakan Bayraktar duyurdu: Elektrik ve doğal gazda vatandaşlara 270 milyar TL destek verildi

Elektrik ve doğal gaz tüketiminde geçtiğimiz yıl vatandaşlara 270 milyar TL destek sağlandı. Konuya ilişkin detaylı açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

Bakan Bayraktar, bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı sunumda şunları kaydetti; "Sakarya Gaz Sahası'ndan halihazırda günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaştık. Bu üretim 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılamaktadır.

'ELEKTRİK VE DOĞAL GAZDA 270 MİLYAR TL DESTEK'

Artan doğal gaz talebinin karşılanması noktasında; 19 bin kilometre iletim ve 192 bin kilometre dağıtım doğal gaz boru hatlarımız, 3’ü FSRU olmak üzere 5 LNG tesisimiz, halihazırda 5,8 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip 2 yeraltı doğal gaz depolama tesisimiz büyük avantaj sağlamaktadır.

Geçen yıl vatandaşların elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar lirası devlet tarafından karşılandı.

'PETROL ÜRETİMİNDE SONDAJ OPERASYONLARI SÜRÜYOR'

Haberin Devamı

Bugün Gabar bölgesinde günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz. Bölgede üretimi artırmaya yönelik sondaj operasyonlarına da devam ediyoruz.

Hedefimiz sadece Gabar’da 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak yurtiçi üretimimizi toplam günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmaktır. Bu da tüketimimizin yaklaşık yüzde 20’sinin kendi kaynaklarımızdan karşılanması anlamına gelmektedir.

'AKKUYU NGS YILLIK ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK'

Akkuyu Nükleer Güç Santrali bütün ünitelerin faaliyete geçmesiyle ülkemizin yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak, yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salımının da önüne geçecektir. Üzerinde çalıştığımız Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine yönelik teknoloji sahibi ülkelerle görüşmelerimiz devam etmektedir.

Bir ilk olarak toplam 5 bin megawatt deniz üstü rüzgâr kurulu gücünü enerji sepetimize dahil edeceğiz."