Gazete Vatan Logo

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Resmen zirveyi gördü: Benzin, motorin, brent petrol...

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi. Aylar sonra zirveyi gördü. Ukrayna'yı işgal saldırıları nedeniyle ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi tarafından Rusya'ya uygulanan ambargolar, brent petrolün varil fiyatında tarihi bir rekor kırılmasına sebep olmuştu. Avrupa Birliği Komisyonu'nun Rusya'yı hedef alan altıncı yaptırım paketini açıklamasının ardından brent petrol, yaklaşık 3 aylık aranın ardından yeniden zirveyi gördü. Mart ayında 130 doların üstünü gören brent petrol, bugün de 120 doların üzerine çıktı. Öte yandan Geçtiğimiz günlerde motorin grubunda 1,38 TL benzin grubunda 1,43 TL fiyat artışı meydana gelmişti. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 24,40 liradan satılıyor. Benzinin litresi ortalama 24,98 satılıyor. İşte son dakika haberinin detayları...

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Resmen zirveyi gördü: Benzin, motorin, brent petrol...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları nedeniyle mart ayının başında 130 doları aşarak tarihi bir rekor kıran brent petrolün varil fiyatı, yeniden yükselişe geçti.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun Rusya'yı hedef alan altıncı yaptırım paketini açıklamasının ardından brent petrol, yaklaşık 3 aylık aranın ardından yeniden zirveyi gördü. Petrol, bugün de 120 doların üzerine çıktı.

PETROL FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Fiyatlardaki yükselişte, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Rusya'dan petrol ithalatının kesilmesine yönelik nihai kararı alabileceğine yönelik beklentiler etkili oluyor. Brüksel'de AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla bugün başlayacak AB Liderler Zirvesi, 2 gün sürecek.

Toplantıda, ay başında üye ülkelere sunulan ve Rusya'ya yönelik uygulanması planlanan 6'ncı yaptırım paketi de değerlendirilecek. Pakette yer alan Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ayda, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması maddesi konusunda uzlaşı sağlanmaya çalışılacak. Toplantıda, ay başında üye ülkelere sunulan ve Rusya'ya yönelik uygulanması planlanan 6'ncı yaptırım paketi de değerlendirilecek. Pakette yer alan Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ayda, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması maddesi konusunda uzlaşı sağlanmaya çalışılacak.

Haberin Devamı

Öte yandan cuma günü İran'ın Basra Körfezi'nde müdahale ettiği Yunanistan'a ait iki petrol tankerindeki yaklaşık 1,8 milyon varil petrole el koyduğuna yönelik haberler de fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor. İran Limanlar ve Denizcilik Kurumu tarafından 25 Mayıs'ta yapılan açıklamada, olumsuz hava koşulları ve teknik sorunlar nedeniyle Yunan kıyılarına sığınan İran bayraklı bir geminin alıkonulduğu ve geminin taşıdığı petrole ABD'nin talebiyle el konulduğu duyurulmuştu. Bu durum, dünyanın petrol ticaretinin üçte birinin gerçekleştiği Hürmüz Boğazı'nda tedarik sıkıntıları yaşanabileceğine yönelik algıyı güçlendirerek fiyatların yükselişini destekledi.

PİYASALAR OPEC'E ODAKLANDI

Haberin Devamı

Öte yandan, Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, perşembe günü bir araya gelecek.