Gazete Vatan Logo

Dünyanın gözü Türkiye'de! Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba arasındaki tarihi zirve sona erdi...

Rusya-Ukrayna savaşı başladıktan sonra en önemli görüşme Antalya'da gerçekleşti. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları savaşın başlamasının ardından ilk kez Antalya'da masaya oturdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba’nın katıldığı kritik zirve sona erdi.

Rusya- Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katıldığı üçlü barış zirvesi saat 11.20'de başladı. Zirve öncesinde Bakan Çavuşoğlu, her iki heyetle de ayrı ayrı görüştü. Zirveyi takip eden 150'si yabancı 334 gazeteci, görüşmelerdeki gelişmeleri dakika dakika medya kuruluşlarına aktardı.

ÜÇLÜ ZİRVE 1,5 SAAT SÜRDÜ

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın katıldığı üçlü barış zirvesi, 1,5 saat sürdü. Saat 11.20'de başlayan zirve, saat 12.50'de sona erdi. Rus Bakan Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba, üçlü görüşme sonrası ayrı ayrı basın toplantısı yapacak. 


UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA: LAVROV'UN TALEPLERİ TESLİMİYET LİSTESİ GİBİ

Antalya’da düzenlenen üçlü barış zirvesinin ardından açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, “Ateşkesi konuştuk. 24 saatlik ateşkes en önemli konu. Bir ilerleme olmadı. Biz barış için elimizden geleni yapacağız. Sayın Lavrov da görüşlerini bildirdi. Onun söylediklerini dinlemek kolay olmadı. Ben çok kez insani konuları hatırlattım. Rusya halihazırda bir ateşkes ilan edecek gibi görünmüyor. Ukrayna güçlü savaşmaya devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılımıyla Antalya’da düzenlenen üçlü barış zirvesi sona erdi. Toplantı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, ayrı ayrı salonlarda aynı anda kameraların karşısına geçti. İki bakanın basın açıklaması çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu tarafından takip edildi.

“24 saatlik ateşkes en önemli konu, ilerleme olmadı”
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür ederim. Kolay olmadı. Bu temas savaştan sonra ilk temas oldu. Hem kolay hem de zor bir görüşme oldu. Lavrov geleneksel anlatılarını gerçekleştirdi. Ben elimden gelenin en iyisini yaptım. Diplomatik çözüm bulmaya çalıştım. İnsanı trajediyi sonlandırmak için en iyisini yaptım. Havadan bombalamalar gerçekleşiyor. Ben buraya insanı amaç ile geldim. Mariupol’dan gitmek isteyen siviller var. Korkudan ve mücadeleden kaçmak isteyen siviller var. Lavrov buna bir taahhüt vermedi. İlgili kişiler ile konuşacağını belirtti. Ateşkesi konuştuk. 24 saatlik ateşkes en önemli konu. Bir ilerleme olmadı. Bu konuda Rusya’da başka karar alıcılar olduğunu biliyoruz. Çabalarımız devam edecek. Çözüm arama gayretini sürdüreceğiz. Dışişleri bakanları barış ve güvenlik konusunu liderler ile konuşacaklar. Bu işbirliğinin sürecinin ve Ukrayna’daki savaşın bitmesine yönelik sürecin devamı için çalışmaya devam edeceğim. Rusya’nın işgal ettiği yerlerin özgürleşmesi için çalışmaya devam edeceğim” dedi.

Haberin Devamı


“Ukrayna pes etmeyecek”
Görüşmenin 1.5 saat sürdüğünü belirten Kuleba, “Bakan Çavuşoğlu gerçekten iyi çabalar gösterdi. Ben buraya iki görev ile geldim. İlki insanı koridor oluşturmak. İkincisi ise en azından 24 saatlik ateş için anlaşmak için geldim. İnsanların sorunlarını çözmemiz lazım. Biz savaşı durduramıyoruz. Şu açıdan bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa durduramayacağız. Ukrayna pes etmeyecek. Biz diplomasiye açığız. Biz çözümler arıyoruz. Biz cesur bir şekilde vatanımızı ve insanlarımızı koruyacağız. Umarım bu formatın devamı olur. Rusya tarafı görüşmeye hazır ise ben buna açığım. Bugün ihtiyacımız olan tek şet ciddi yapıcı bir görüşmedir. Biz barış için elimizden geleni yapacağız. İnsan hayatı bizim için en değerli şeyimiz” açıklamasına yer verdi.

Haberin Devamı


“Onun söylediklerini dinlemek kolay olmadı”
Toplantıda askeri bir destek konusunun ele alınmadığını belirten Kuleba, “Benim girişimim üzerine genellikle sahada insanı konular oldu. Sayın Lavrov da görüşlerini bildirdi. Onun söylediklerini dinlemek kolay olmadı. Ben çok kez insanı konuları hatırlattım. Rusya halihazırda bir ateşkes ilan edecek gibi görünmüyor. Ukrayna güçlü savaşmaya devam ediyor. İlk gelen Rus uçaklarının başarısız olmasını sağladık. Teslim olmayacağız” dedi.

Haberin Devamı


Ukrayna halkının umudunu korumasını istiyoruz”
Saldırıların Ukrayna Rusya’nın taleplerini karşılayana kadar devam edeceğini tahmin ettiğini belirten Kuleba, “Bir de umudu öldürmek istiyorlar. Biz bunu istemiyoruz. Ukrayna halkının umudunu korumasını istiyoruz. Bu konulara yapıcı bir şekilde yaklaşmaya çalıştım. Yanlış yere dönen bir sivil hiç beklenmeden Rus askerleri tarafından öldürüldüğünü biliyoruz. Bu bir savaş suçudur. Umuyorum ki Sayın Lavrov bu konuyu Rus ordusundaki arkadaşları ile konuşacak. Sivillerin sorunlarına çözüm bulmak için yardımcı olacak. Öncelikle Mariupol’da insanı yardımın iletilmesi de çok önemlidir. Bence dışişleri bakanları güçlerini birleştirerek çözüm alabilirler. Toplantıda çok basit öneride bulundum. Hepimizin akıllı telefonları var. Ben şöyle dedim. Ben şu an kendi yetkililerimi arayabilirim. Size yüzde 100 garanti verebilirim. İnsanı koridorların amacına ulaşmasını için. Aynısını siz yapabilir misiniz dedim. Kendisi yanıt vermedi. Kendisi de sorumlu kişileri arayacaktır. Farklı farklı varsayımları ile geldik. Çözüm bulma amacı ile geldim. Kendisi dinlemek için gelmiş. Ben her türlü aramayı yapabilirim dedim. Benim önerim desteklenmedi” dedi.


“NATO bu saldırıyı durdurmaya hazır değil”
Kuleba, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“NATO’ya tam üye olabilmek istiyoruz. Bunlar tek bir hamlede olabilecek şeyler değil. Geleceğe yönelik çalışmalar sürecek. NOTO bu saldırıyı durdurmaya hazır değil. Ukrayna’daki güvenlik durumu ve sonrasında NATO üye olduktan sonra bu durum nasıl olacak bunu sormak lazım. Şu an bir savaş var. Kendi güvenliğimizi temin etmemiz gerekiyor.”

 

KORUMALARI MASANIN ALTINA BAKTI

Türkiye- Rusya- Ukrayna dışişleri bakanlarının bir araya geldiği üçlü zirvenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, toplantı öncesinde, salonda Bakan Lavrov'a soru soracak gazeteciler ve kurumlarıyla ilgili bilgi aldı. Lavrov'un basın toplantısında moderatörlüğü Zaharova üstlendi. Rus bakan salona girmeden önce de korumaları, oturacağı masanın örtüsünü kaldırarak altını kontrol etti.

Görüşmeyi Türk tarafının davetiyle ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya lideri Putin'le yaptığı görüşmede getirdiği teklif üzerine kabul ettiklerini belirten Lavrov, "Bugün Ukrayna krizinin temelinde olan bütün konuları ele almaya her zaman hazırız. Şu an Türkiye'de yaptığımız görüşmeler faydalı olmalı ama bizim aslında Beyaz Rusya topraklarında yürüttüğümüz görüşmelerimiz var ve ana görüşme platformu orası. Görevlendirilen heyetler Beyaz Rusya'daki görüşmeleri devam ettirecekler" dedi.

'GERÇEKLERİ ÇOK İYİ BİLİYORSUNUZ'

Antalya'daki görüşmede, beşeri konuları, askeri manada ve sivillerin hayatlarını kolaylaştırmak adına detaylı şekilde ele aldıklarını anlatan Lavrov, "Askerlerimizin sivillerin hayatlarını kolaylaştırmak için neler yaptıklarını anlattık, bazıları esir düştü, bazıları gönüllüler, Ukrayna radikalleri tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Gerçekleri çok iyi biliyorsunuz. Savunma Bakanlığımız açıklamalar yapıyor kamuoyunu bilgilendiriyor" diye konuştu.

Her gün insanların tahliyesi için koridor açtıklarını ve bunu hayata geçirmeye devam ettiklerini belirten Sergey Lavrov, şöyle dedi:
"Sahada durumu denetleyen güçler güvenlikli tahliyeleri gerçekleştiriyor. Koridorlar onlar tarafından belirleniyor. Güvenli olan güzergahlardan geçiyorlar. Beyaz Rusya'da yaptığımız son görüşmede Rus tarafı gayet somut bir taslak iletti, Ukrayna tarafı bu taslağı aldı Kiev'de üzerinde çalışıyor. Dedi ki, çok kısa bir sürede cevap verecekler taslakla ilgili. Biz Beyaz Rusya Platformu'nda ciddi bir görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. Sadece kağıt belge değişiminde bulunmak değil, gerçekten somut kararlar almak isteriz Ukrayna krizinin her yönüyle çözümü için."

Lavrov'un toplantısında Rus medyasının yanı sıra Türk ve batılı medya mensupları da çok sayıda soru yöneltti. Yaklaşık 1 saat süren basın toplantısında soruları yanıtlayan Lavrov, batılı ülkeleri Ukrayna'yı silahlandırmakla suçladı. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya ölümcül silahlar ihraç ettiğini anlatan Lavrov, Binlerce füze, binlerce silah teröristler tarafından ve Rus uçaklarına karşı kullanılıyor. Daha sonra bunlar kimin eline geçecek bu soruyu AB'deki mevkidaşlarımıza hep soruyoruz. Onlar bize seneler boyu Ukrayna'da Rusya'ya karşı bir üs yaptılar. Ama şimdi bu tehlikeli duruma gelmenin sebebi bizler değiliz. Bu sadece Rusya'ya karşı değil, Avrupa köklerine de bir tehlike gelecek. Ukrayna'dan başka ülkelere saldıracak mıyız? Ukrayna'ya saldırmadık, saldırmaya da niyetimiz yok kimseye" dedi.


ABD'YE KİMYASAL SİLAH SUÇLAMASI

Bir gazetecinin, "Polonya'da konuşlandırılacak patriotları doğrudan tehdit kabul edecek misiniz, askeri misilleme seçeneğiniz söz konusu mu?" sorusunu yanıtlayan Lavrov, şu cevabı verdi:
Rusya'nın güvenlik konusundaki hassasiyetlerini tehlike altına alan bir durum oluştu Ukrayna'da. Sınırlarımızın güvenliği tehdit ediliyordu. Devlet başkanımız detaylı bir şekilde bunu defalarca açıkladı ama kimse dinlemedi. Donetsk, Luhansk bölgelerine azad ettiğimiz bölgelerden biz şunu anlıyoruz. Önümüzdeki aylarda Rusya'ya bir saldırı düzenliyorlardı. Amerika Savunma Bakanlığı kendi parasıyla biyolojik laboratuvarlar kurdu. Ukrayna topraklarını çeşitli patojen maddeler üzerine deney yapmak için adeta test yapmak için kullandıktan sonra biyolojik silah üretimini hedefliyordu burada. Onlar sözde Ukrayna'da AB ama tek ağızla ABD'nin öyle bir niyeti yok. Biyolojik silah falan geliştirmiyor, dediler. Buna zaten şaşırmadık, açıklayacakları buydu. BM'de buna dair bir bilgimiz yok, dediler. ABD'liler gizli olarak çevirdi bu işlerini. Başta eski Sovyetler Birliği'nde de aynı laboratuvarları kurdular. Rusya sınırları boyunca kuruldu. Fakat kimyasal silahların, biyolojik silahların yasaklanmasıyla ilgili uluslararası bir sözleşme var."

'SAYIN PUTİN HİÇBİR TEMASTAN KAÇINMAZ'

Ukrayna'nın silahlandırılmasını istemediklerini ve Ukrayna'da yeni Nazi hükümeti kurulmasını arzu etmediklerini dile getiren Sergey Lavrov, Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istediklerini kaydetti. Hem Avrupa ülkelerinin, hem Ukrayna'nın güvenliğini istediklerini belirten Lavrov, Ama Rusya'nın da güvenliğini istiyoruz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin görüşmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Lavrov, şöyle konuştu:
Başkan Putin reddetmiyor, Zelenski ile buluşabilir. Ama bu olmadan önce belirli hazırlıkların yapılması şart. Sayın Putin hiçbir temastan kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Sayın Kuleba ile bugün görüştük. Önerilerimiz Ukrayna tarafına ulaştı, spesifik yanıt vermeye söz verdiler. Bundan bir katma değer, faydalı netice çıkacaksa tamam bir görüşme yaparız. Fakat Ukrayna'daki darbeden sonra daha çok görüşme için görüşme, imitasyon görüşmeler, kameralara, televizyona çıkmak için görüşme yapıyorlar. Paris'te alınan bütün kararlar Kiev tarafından uygulanmadı. Bir problemin özünde, çözümü için illaki görüşmek gerekmiyor. Alınan kararlar var, yasal çerçeve var. Elbette Zelenski ile görüşürler Sayın Devlet Başkanımız ama bunun hazırlıklarının yapılması gerekiyor." 

'BİZ BU SAVAŞI HİÇ İSTEMEDİK'

Ukrayna'daki doğum hastanesinin bombalanmasıyla ilgili bir soruya Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, şunları söyledi:
"Burada bizim cevabımızı duymak istemiyorsunuz anladığım kadarıyla. Burada çocuk hastanesi ile ilgili ilk sorunuzsa bu o zaman hiç dinlemiyorsunuz cevaplarımı demek. Tüm basın bunu manşetlerine taşıdı. 7 Mart'ta açıklama yaptık, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığımız açıklamada uzun süredir orada anne ve çocuk olmadığını, radikal unsurların oraya yerleştirdiğini, orayı askeri üsse çevirdiklerini söyledik. Buraya kendi teçhizatlarını yerleştirdiler. Tekliflerimiz ta 15 Aralık'a kadar gidiyor. O zaman 'Bir güvenlik sistemi kuralım' demiştik. 'Kimse başka bir ülkenin güvenliğini riske atarak kendi güvenliğini sağlama alamaz' dedik. 'Hiçbir örgüt böyle bir hakka sahip değil Avrupa da' dedik. 'Kimse kimseyi domine edemez NATO'nun şu anda yaptığı gibi' dedik. Bunlar cevapta kalmasaydı da uygulansaydı memnun olurduk. Bunun yerine Stoltenberg'den, Borrel'den bir mektup geldi, 'Müzakerelere hazırız' dendi ama bu taahhütler bireysel ülkeler tarafından imzalanmıştı. Batılı temsilcileriniz bunu yaptı işte, diplomasiden anlayışları bu. Diplomasi ile her şeyi çözmek istiyoruz ama Ukrayna'nın askeri varlıktan, Nazizimden arındırılması gerektiğini söyledik. Rusya Federasyonu'na yönelik açık bir tehdit var. Bu çok açık bir şekilde ortaya çıktı. Bu yüzden düzgün insanlarla dürüstçe irtibat halinde olsaydık o zaman her şey çözülmüş olurdu. Burada bir ortak göremiyoruz ki dürüstçe bizimle masaya otursun. Biz bu savaşı hiç istemedik, bu savaşı bitirmek istiyoruz."

ÇAVUŞOĞLU: ÇABALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

Antalya'daki Rusya-Ukrayna barış zirvesinin ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'da akan gözyaşının durdurulması için çaba sarf ediyoruz. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu tür savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Kaybedenin en başta masum siviller olduğunu vurguluyoruz. Bundan bölge ülkeleri başta olmak üzere herkes zarar gördü ve görür" dedi.

'DİPLOMASİ YOLUYLA ÇÖZÜM İÇİN ÇABA SARF ETTİK'

Her iki tarafla da yoğun temas içerisinde olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, Rusya'nın saldırısı başladıktan sonra sorunların diplomasi yoluyla çözüme kavuşması için çabalarımızı devam ettirdik. Her iki tarafla yoğun temaslarımız oldu. Cumhurbaşkanımız, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Başkanı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Ben de mevkidaşlarım ile çok defa görüşme gerçekleştirdim. Tarafların ülkemizde bir araya gelmesi için davette bulunduk. Her iki tarafında kabul etmesiyle bugün bu toplantıyı Antalya'da gerçekleştirdik" diye konuştu.

'İKİ TARAF DA TOPLANTININ TÜRKİYE'DE OLMASINI İSTEDİ'

Bu toplantının Antalya Diplomasi Forumu marjında gerçekleşmesinin anlamlı olduğunu anlatan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
İki taraf da Türkiye'nin toplantıda bulunmasını özellikle istedi. Bugün bu görüşmede Türkiye'nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte, iki tarafın da talebiyle kolaylaştırıcı rol üstlendik. Özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Her gün yıkım artıyor, gözyaşı, akan kan artıyor. Savaşın ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını çizdik. Bunun için sürdürülebilir ateşkese gerek var. Sürdürülebilir ateşkes tesis edilene kadar insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini vurguladık. Sahada durumların farklı olduğunu vatandaşlarımızı tahliye ederken yaşadık. Toplantıda Mariupol'dan bir insani koridor açılması gerektiğini vurguladık."

'BİR GÖRÜŞMEDE MUCİZE BEKLENMEMELİ'

Bu toplantının çatışmaların başlamasından sonra dışişleri bakanları düzeyinde ilk buluşma özelliğinini taşıdığını kaydeden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıdan elbette bir mucize beklenmemesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Elbette bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir. Siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıçtır. Bu toplantının liderler düzeyinde gerçekleşmesi de gündeme geldi. Ukrayna tarafı Zelensky'nin böyle bir toplantıya hazır olduğunu, Lavrov da Putin'in prensip olarak buna karşı olmadığını söyledi" diye konuştu.

'TOPLANTIDA GERGİNLİK OLMADI'

Belarus'ta da devam eden heyetler arasındaki görüşmenin başlaması için teşvikte bulunduklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Ukrayna tarafı bu toplantıların Türkiye'de gerçekleşmesini istedi. Bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. Amacımız bölgesel barış ve istikrarın tekrar sağlanmasıdır. Bu iki ülke ve bölge halkalarının menfaatini gözeten yegane seçenektir. Bu görüşme kolay bir ortamda gerçekleşmedi. Bir tarafta savaş ve çatışmalar devam ediyor. Bu şartlarda bu toplantı gerçekleşti. Tüm zorluklara rağmen medeni bir toplantı oldu. Elbette taraflar kendi pozisyonunu ve düşüncelerini savundu. Herhangi bir gerginliğe yol açan, ses tonunu yükselten bir görüşme olmadı. İki heyette de Belarus'ta gerçekleşen toplantıda yer alan iki arkadaşımız da vardı. İlk defa yapılan bir toplantıda bütün taleplerin karşılanması benim de böyle bir beklentim yoktu. Bazı kararların liderler düzeyinde alınması gerekiyor."

'TÜM SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ KİMSE BEKLEMİYORDU'

Bu toplantının devam etmesini ve ev sahipliği yapmayı istediklerini belirten Çavuşoğlu, Önümüzdeki süreçte Belarus'ta gerçekleştirilecek görüşmeler neticesinde karar veririz diye toplantıyı kapattık. Bu toplantıdan tüm sorunların çözülmesini kimse beklemiyordu. Böyle bir başlangıcın da yapılması gerekiyordu. Bundan sonra temaslar devam ederse, güven artırıcı adımlarla beraber bir neticeye varılacağına inanıyoruz. Tarafların siyasi olarak bir araya gelmesi ve bundan sonra liderler düzeyindeki bir görüşmeye de prensip olarak karşı olmamaları gelecekte bu tür üst düzeyde toplantıların gerçekleşebileceği yönündeki umudumuzu artırdı" diye konuştu.

'BARIŞ ANLAŞMASI MASADA'

Rusya ile Ukrayna arasında tarafsızlık dahil birçok müzakere edilen konu olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, Kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanması da masada. Böyle bir durumda Ukrayna'nın bazı ülkelerin garantör olarak burada olmasını istediğini biliyoruz. Bunlardan bir tanesi de Türkiye'dir. Bugün ikili yaptığımız görüşmede de mevkidaşım bunu teyit etmiştir" dedi. 

ÇAVUŞOĞLU: ÇATIŞMALAR GİTTİKÇE DAHA KARMAŞIK HAL ALIYOR

Antalya Diplomasi Forumu kapsamında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8'inci İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nda konuştu. Bakan Çavuşoğlu, geçen 10 yılda İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nın, üst düzey katılımcı ve uzmanlarla arabuluculuk çabalarının müzakere edildiği geleneksel bir platform haline geldiğini belirtti.

Bu yılki konferansın Antalya Diplomasi Forumu'ndan hemen önce düzenlenmesinin iki büyük etkinlik arasında bir sinerji kurmayı amaçladığını belirten Çavuşoğlu, barış ve istikrarın sürmesini sağlamanın, çatışma olmayacağı değil, çatışmayla mücadele edebilecek yolları geliştirme anlamına geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Bunu yapabilmenin en iyi yolu arabuluculuk ve uzlaşmadır" dedi.

Soğuk savaş döneminin uzun süre önce bittiğini, şimdi çok kutuplu bir dünyanın var olduğunu anlatan Bakan Çavuşoğlu, "Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısı sadece Avrupa'da değil, dünyada çok şeyi değiştirecek. Çatışmalar dünya genelinde yükselişe geçti. Yaklaşık 2 milyar insan çatışma bölgelerinde yaşıyor. Çatışmalar gittikçe daha karmaşık bir hal alıyor. Maalesef uluslararası sistem yeni sınamalar ve değişen güvenlik çevresine uyum sağlayamıyor. Bunu tam olarak Ukrayna'daki silahlı çatışmada bir kez daha görüyoruz" dedi.

Çatışmaların insani trajediye neden olduğunu da belirten Çavuşoğlu, uluslararası istikrara zarar verdiğini ve uluslararası sisteme güvensizliği artırdığını kaydetti. Diplomasinin rolünün sadece yangın söndürme seviyesine indirilmemesi ve diplomatik araçların kullanışlı, güncel tutulması gerektiğini de belirten Çavuşoğlu, "Erken uyarı, çatışmanın önlenmesi, kararlılık, arabuluculuğun burada mutlaka kendine yer bulması gerekiyor. Çünkü savaşın maliyeti her zaman barışın bedelinden daha büyüktür. Çünkü savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur" dedi.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Ukrayna-Türkiye-Rusya Üçlü Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin olarak Rusya-Ukrayna barışına çözüm arayan tüm diplomatik çabaları olumlu karşıladıklarını ifade etti.    

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Ukrayna-Türkiye-Rusya Üçlü Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, Çin tarafının toplantının Ukrayna krizinin barışçıl çözümüne olumlu katkı sağlamasını ümit ettiğini belirtti. Sözcü Zhao, Çin tarafının Ukrayna-Türkiye-Rusya Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı da dahil olmak üzere Rusya-Ukrayna barışına çözüm arayan tüm diplomatik çabaları olumlu karşıladığını vurguladı. Görüşmenin Rusya-Ukrayna çatışmasının başladığı günden bu güne gerçekleştirilen en yüksek seviyeli görüşme olduğuna dikkat çeken Zhao, ilgili tarafların karşılıklı saygı ilkesine dayanarak aynı yönde ilerleyip ciddiyetle müzakereyi yürütmesi arzusunu ifade etti. 

ZİRVE ÖNCESİ İKİLİ GÖRÜŞMELER

Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana iki ülke arasında en üst düzeydeki temas olarak adlandırılan Rusya- Türkiye- Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ikili ve heyetlerarası görüşme yaptı.

TARAFLAR MÜZAKERE MASASINDA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılımıyla gerçekleşecek üçlü barış zirvesi, saat 11.20'de başladı. Rus Bakan Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, üçlü görüşme sonrasında ayrı ayrı basın toplantısı yapacak. (DHA)


ZİRVEYE YOĞUN İLGİ

Tüm dünyanın merakla beklediği Antalya'daki 3'lü zirve; Serik ilçesine bağlı Belek turizm merkezindeki 5 yıldızlı Regnum Carya Hotel'de yapılacak. Zirve için iki ülke bakanı ve heyetleri dün gece Antalya'ya geldi. Önce Rus, bir saat sonra da Ukraynalı heyet havalimanına indi. Rus heyet, toplantının yapılacağı Regnum Carya'da konakladı. Ukraynalı heyet ise hemen yakındaki başka bir otelde kalmayı tercih etti.

Zirveyi takip etmek için akredite olan yerli ve yabancı 334 gazeteci, otelin arka tarafındaki ayrı bir giriş noktasından saat 08.00 itibarıyla içeriye alınmaya başladı. Yoğun ilgi nedeniyle gazeteciler uzun sıra oluşturdu. Gazeteciler, güvenlik taramalarının ardından bakanların basın açıklamalarını yapması beklenen G-20 Liderler Zirvesi'nin de yapıldığı salonun bulunduğu alandaki basın odasına alındı. Zirveyi Ukrayna ve Rusya Federasyonu'nun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya, Kanada, Hollanda ve Çin Halk Cumhuriyetinden çok sayıda gazeteci takip ediyor.


TOPLANTI ÖNCESİ SIKI GÜVENLİK

Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana iki ülke arasında en üst düzey temas olarak adlandırılan Rusya- Türkiye- Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın saat 11.00'de başlaması bekleniyor. 3'lü görüşmenin ve basın toplantılarının yapılacağı salonda, sabah erken saatlerde bomba imha ekipleri arama yaptı. Eğitimli polis köpekleriyle de salonun çevresinde güvenlik taraması yapılıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın görüşme sonrasında ayrı ayrı basın toplantısı yapacağı belirtildi. Her iki bakan için de iki ayrı salon hazırlandı.