Gazete Vatan Logo

Türkiye, Rusya ve Katar anlaştı! Flaş Suriye kararı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doha'da Türkiye-Rusya-Katar Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılıyor. Çavuşoğlu, "Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya, sivilleri korumaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edecek." dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Rusya, Türkiye ve Katar, Suriye'de ayrılıkçılık girişimlerine karşı mücadele etme konusunda anlaştı" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Rusya ve Katar anlaştı! Flaş Suriye kararı...

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doha'da Türkiye-Rusya-Katar Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılıyor.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

"Amacımız Suriye'de kalıcı çözüm çabalarına katkıda bulunmak. Bu amaçla verimli toplantılar gerçekleştik. Suriye'deki insani durumu ele aldık. Pandemiyle daha da kötüleşti.

Çabaların önünde engeller oluştu. 6 buçuk milyondan fazla insan Suriye dışında yaşıyor.

Bunların 3.4 milyonu Türkiye'de yaşıyor. Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya, sivilleri korumaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edecek.

10 yıldır Suriye'deki durumu suistimal eden terör örgütleri var. DEAŞ ve PKK/YPG gibi terör örgütlerini de toplantıda ele aldık. Suriye'nin sınır bütünlüğünü desteklediğimizi vurguladık.

Suriye'nin birliğine yönelik desteğimiz devam edecek. Bir sonraki toplantıyı Türkiye'de yapmak konusunda mutabık kaldık. Amacımız Suriye'de kalıcı bir barışın tesis edilmesidir.

Türkiye ihtiyacını farklı kaynaklardan alabilir. Türkiyeyi kimsenin eleştirmemesi gerekiyor. Bağımsız bir ülke olarak Türkiye bu hakkını önümüzdeki süreçte kullanacaktır.

Haberin Devamı

LAVROV'UN AÇIKLAMASI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, "Rusya, Türkiye ve Katar, Suriye'de ayrılıkçılık girişimlerine karşı mücadele etme konusunda anlaştı" ifadelerini kullandı.

AL SANİ'NİN AÇIKLAMALARI
Al Sani, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Katar'da düzenlenen ortak basın toplantısında "Suriye dosyası ve oradaki insani durumu" ele aldıklarını ifade etti.
Çavuşoğlu ve Lavrov ile düzenledikleri üçlü toplantıda Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldığını belirten Al Sani, krizin askeri yöntemlere başvurulmadan çözülmesinden yana olduklarını dile getirdi.
Gazetecilerin "Katar'ın neden Suriye'de bir askeri üssü olmadığı" yönündeki sorusuna Al Sani, "Suriye'de askeri varlığımızın olmasına gerek yok. Arap topraklarının birliğini destekliyoruz. Suriye bir Arap ülkesidir." yanıtını verdi.
Katarlı Bakan, Suriyeli mültecilerin evlerine güvenli ve gönüllü olarak dönmesi ve Suriye Anayasa Çalışma Komitesi tarafından yapılan müzakereleri desteklediklerini yineledi.
Suriye'deki insani kriz daha da kötüleşiyor
Suriye'de yıllardır devam eden savaş nedeniyle insani durumun kötü bir halde olduğuna ve bunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte daha da kötüleştiğine dikkati çeken Al Sani, "Tüm Suriye topraklarına insani yardımların ulaştırılması girişimini de (toplantıda) görüştük." dedi.
Al Sani bu kapsamda Suriye halkının kriz nedeniyle içinde bulunduğu zor sürecin ivedi bir şekilde hafifletilmesi gerektiğini vurguladı.
Suriye’nin Arap Birliği üyeliği konusuna da değinen Katarlı Bakan, "Suriye’nin Arap birliği üyeliğinin askıya alınma sebepleri hala geçerliliğini koruyor." diye konuştu.
Suriye meselesinin yanı sıra bölgesel konuları da ele aldıklarını belirten Al Sani, Suudi Arabistan'daki Ula Zirvesi sonrası Körfez'de oluşan son durum, Libya ve Afganistan müzakerelerini de masaya yatırdıklarını kaydetti.

Haberin Devamı