Gazete Vatan Logo

Trump duyurdu! İşte Bağdadi'yi bitiren köpek

Terör örgütü DEAŞ lideri Bağdadi öldürüldü. ABD Başkanı Trump o gün operasyonda bir köpeğin yaralandığını açıklamıştı. Trump herkesin merak ettiği köpeği sosyal medya hesabından paylaştı. Öte yandan Bağdadi'nin cesedinin yeri de açıklandı.

Trump duyurdu! İşte Bağdadi'yi bitiren köpek

Dünya DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürüldüğünü ABD Başkanı Trump'ın açıklaması ile öğrendi. ABD Başkanı Trump o gün yaptığı açıklamada operasyonda bir köpeğin yaralandığını duyurdu. Pentagon'un güvenlik gerekçesiyle 'adını yayınlamayacağız' dediği köpeği Trump, Twitter'dan paylaştı. İsmi henüz belli olmayan köpeği Twitter'ına da sabitleyen Trump, binlerce beğeni ve yorum aldı. Trump köpekle ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin yakalanması ve öldürülmesinde böylesine harika bir iş çıkaran harika köpeğin (ismi açıklanmadı) bir görüntüsünü açıkladık!"

DÜNYA MERAK EDİYORDU: AÇIKLAMA GELDİ

DEAŞ elebaşının cesedinin operasyon bölgesinden alınıp ABD'ye ait bir üsse DNA testi için götürüldükten sonra cesedin kalıntıları merak ediliyordu.Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD'li savunma yetkilisi cesedin denize gömüldüğünü teyit etti.Yetkili, cesedin yeri ve gömülme şekline ilişkin detayları paylaşmayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Milley savaş hukukuna uygun imha edildi demişti

Gün içinde Bağdadi'nin cesedinin denize gömülüp gömülmediğine ilişkin soruları yanıtlayan ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, cesedin kalıntılarının uluslararası savaş hukukuna uygun bir şekilde imha edildiğini ifade etmişti.Terörist başı Bağdadi, ABD Özel Kuvvetlerinin 8 helikopterle İdlib'in kuzeyinde düzenlediği operasyonda ölü ele geçirilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Bağdadi'nin bulunduğu evin altındaki tünellerden ucu kapalı olanlardan birine girdikten sonra üzerindeki intihar yeleğini patlatarak yanındaki üç çocukla birlikte öldüğünü açıklamıştı.

İşte Bağdadi'yi ele veren isim

Terör örgütü DEAŞ’ın lideri Bağdadi için sonun başlangıcı 2018’de beş yardımcısından biri olan İsmail el İthavi’nin Sakarya’da yakalanıp Irak’a iade edilmesiyle başladı. İthavi’nin verdiği bilgilerle Irak istihbaratı, eksik parçaları tamamlama fırsatı buldu. İthavi, ABD’nin Bağdadi’nin Suriye’deki adresini tespit etmesinde de kilit rol oynadı.DEAŞ’ın lideri Ebubekir el Bağdadi’nin (48) Suriye’nin İdlib vilayetinde cumartesiyi pazara bağlayan gece ABD özel operasyonu ile öldürülmesinin yankıları sürüyor. Bağdadi’ye hangi istihbarat kaynakları ile ulaşıldığı konusunda tartışmalar sürerken, yakalanan DEAŞ üyesi bir isim öne çıktı. Ebubekir el Bağdadi’nin üst düzey yardımcısı ve dini konulardan sorumlu 55 yaşındaki İsmail el İthavi 8 Şubat 2018’de Türkiye’de yakalanmıştı. İngiliz Reuters Ajansı’na göre İthavi’nin verdiği bilgiler, Bağdadi’nin yerinin tespit edilmesinde önemli rol oynadı.
Hürriyet'te yer alan habere göre 6 gün sorgulanan İthavi, 14 Şubat 2018’de Irak’a iade edilmişti. Habere göre İthavi’nin Türkiye’ye nasıl giriş yaptığı da belirlenmiş, önce Irak’tan Suriye’de DEAŞ’ın merkezi olan Rakka’ya gittiği, Rakka’ya yönelik operasyonların ardından da YPG’nin kontrolündeki bölgeden geçerek insan kaçakçıları aracılığıyla Türkiye’ye yasa dışı yollardan giriş yaptığı öğrenilmişti. ABD tarafından başına ödül konarak aranan İsmail el İthavi’nin Irak’ta Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ekiplerince de sorgulandığı belirtilmişti. İthavi’nin Bağdat’ta idam cezasına çarptırıldığı bildirilmişti.
‘KRİTİK BİLGİLER VERDİ’
İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Iraklı bir güvenlik yetkilisi, “İthavi’nin Iraklı güvenlik timlerine verdiği bilgiler, Ebubekir el Bağdadi’nin nasıl hareket ettiği ve nerede saklandığı konusundaki bulmacanın eksik parçalarını tamamladı” dedi. Geçen mayısta Irak istihbaratı, yakalanan İthavi’nin cep telefonundaki Telegram uygulamasından faydalanarak dört ‘en çok aranan’ örgüt üyesinin Irak’a gelmesini sağladı. Bu operasyonda 2014’te Deyrizor’da DEAŞ’a isyan eden bir aşiretin 700 üyesinin öldürülmesinden sorumlu Suriyeli Saddam el Cemal ile Suriyeli saha sorumlusu Muhammed el Kadir ve Iraklı iki saha sorumlusu Ömer el Kerbuli ve Essam el Zavbai yakalandı. İsmail el İthavi ve Saddam el Cemal, DEAŞ’ın o güne kadar canlı yakalanan en üst düzey üyeleriydi.
‘CIA 5 AY İZLEDİ’
Iraklı kaynak, “Yakalanan bu kişiler bize Suriye’de Bağdadi’yle nerede buluştuklarına dair bilgileri verdi” dedi. Ancak Reuters’ın haberine göre İthavi, 2019’un ortalarında İdlib’de bir pazar yerinde görüldü. Irak’ta idam cezasına çarptırılan İthavi’nin İdlib’e nasıl geçtiği açıklık kazanmazken DEAŞ’lının takip edilmesiyle Bağdadi’nin nerede kaldığı tespit etildi. Iraklı yetkili, “Detayları CIA ile paylaştık, bir uydu ve drone’larla bölgeyi beş ay takip ettiler” dedi. Bağdadi’nin ölümüyle sonuçlanan operasyonla ilgili en büyük bileşenini terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri de bu süreçte ABD ile yoğun istihbarat paylaşımı yaptıklarını öne sürüyor.Iraklı yetkililere göre Irak’ın Ramadi kentinde doğan İsmail el İthavi, 2006’da terör örgütü El Kaide’ye katıldı, 2008’de ABD güçleri tarafından yakalanarak 4 yıl hapiste tutuldu. DEAŞ’a katılmasının ardından Bağdadi’nin İthavi’ye militanlara din dersleri anlatma görevini verdiği biliniyor.

Haberin Devamı