Gazete Vatan Logo

Son dakika... Tehditlere aldırmadı füzeyi fırlattı

Japon medyasından gelen haberlere göre Kuzey Kore'nin Japon denizine füze gönderdiği belirtiliyor.

Son dakika... Tehditlere aldırmadı füzeyi fırlattı

Japon medyasının geçtiği son dakika bilgilere göre savunma bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'den Japon Denizi'ne doğru füze atışı gerçekleşti.

Başbakan Abe, gazetecilere yaptığı açıklamada, " Kuzey Kore'nin yine bir füze fırlattığı ve füzenin muhtemelen (Japonya'nın) ekonomik amaçla kullanılmayan sularına düştüğü haberini aldım." dedi.

Abe, fırlatmanın analiz edildiğini ve Ulusal Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdığını kaydetti.

ABD'den Kuzey Kore füze denemesi açıklaması
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kuzey Kore’nin fırlattığı füzenin bin kilometre menzile ulaşmasından dolayı kıtalar arası balistik füze olduğu değerlendirmesi yaptıklarını bildirdi.
Pentagon sözcüsü Albay Jeff Davis tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin doğu yakası yerel saatiyle 10.41’de Kuzey Kore’nin kıtalar arası balistik füze fırlattığı ifade edildi.
Davis, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Füze Mupyong-ni’den fırlatıldı ve Japon Denizi’ne düşmeden önce bin kilometre uçtu. Detaylı bir değerlendirme için kurumlar arası çalışmamız devam ediyor. Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD), Kuzey Kore’nin fırlattığı füzenin Kuzey Amerika için tehdit oluşturmadığını tespit etti.”
ABD’nin tehditlere karşı Güney Kore ve Japonya’nın yanında olduğunu belirten Davis, ABD’nin Kuzey Kore'den gelecek füze tehdidine karşı kendini korumaya hazır olduğunu vurguladı.
Amerikan medyasına yansıyan bazı haberlerde, füzenin Japon Hakkaido Adası'nın 88 deniz mili açığına düştüğü belirtildi.
'ASKERİ SEÇENEKLER' GÖRÜŞMESİ
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve ABD Pasifik Kuvvetleri Komutanı Oramiral Harry Harris'in Kuzey Kore’ye karşı askeri seçenekleri konuşmak üzere Güney Kore Genelkurmay Başkanı Orgeneral Lee Sun Jin ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Orgeneral Dunford ile Oramiral Harris, Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füze denemesinden sonra Güney Kore Genelkurmay Başkanı Orgeneral Lee ile telefonda görüştüğü kaydedildi.
Dunford ve Harris'in, ABD-Kore Cumhuriyeti ittifakına olan güçlü bağlılıklarını ifade ettiği belirtilen açıklamada, görüşmede aynı zamanda (Kuzey Kore füze denemesine karşı) askeri seçeneklerin de konuşulduğu bilgisi yer aldı.

Haberin Devamı