Gazete Vatan Logo

Son dakika haberi: 'Kanalı bombalayın!'

Körfezden yeni belgeler sızdırıldı.Wikileaks'in yayımladığı belgelere göre, Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi (BAE), ABD'den Afganistan'daki savaş sırasında El Cezire'nin karargahını bombalamalarını istedi. İşte son dakika haberlerinin detayları...

Son dakika haberi: 'Kanalı bombalayın!'

Independent gazetesinde yer alan haberde, WikiLeaks tarafından sızdırılan diplomatik iletişim belgelerine göre, MBZ olarak anılan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zaid en Nahyan, ABD ordusuna, Afganistan ve Irak işgalleri sırasında El Cezire'nin merkezini bombalama isteğinde bulundu.

Sızdırılan belgelerde zamanın Katar emiri Hamad bin Halife el Sani'nin BAE lideri Şeyh Zaid bin Sultan ile olan bir görüşmesinde "Muhammed bin Zaid en Nehyan'ın General Tommy Franks'tan El Cezire'yi bombalamasını istediğine dair bir raporun eline geçtiğini ve şikayetçi olduğunu" gösteriyor.

Veliaht Prens'in bu isteğinden haberdar olan dönemin Katar Emiri Hamad el Sani, prensin babası Şeyh Zayid'i arayarak şikayetlerini iletti. Şeyh Zayid ise buna alaycı bir şekilde cevap vererek: Bunun için onu suçlayabilir misin? dedi

SİVİL KAYIPLARI ÖRTMEK İÇİN GAZETECİLER GİTMESİN TALEBİ

Sızdırılan belgede veliaht prensin 2004'te babasının ölümünden sonra, Amerikalılara Katar üzerinde "El Cezire" ye dizginlemeye çalışmaları için baskı yaptıpı da bildirildi. El Nahyan'ın aynı zamanda "başlangıç için askerlerle beraber gazetecilerin de bölgeye gönderilmesini önermediğini çünkü sivil kayıplarını kayda alınmasının riskli olduğunu" söylediği de yer alıyor.

Haberin Devamı

ABD ordusu daha önce Irak ve Afganistan'da El Cezire ofislerini bombalamış ve bunun kasıtlı olmadığını ifade etmişti. 2001 yılında Afganistan'da El Cezire'nin Kabil ofisi tamamıyla tahrip olmuş, 2003 yılında Bağdat ofisini hedef alan bir bomba bir gazetecinin ölümüne, ikisinin de yaralanmasına yol açmıştı.

El-Nahyan, ABD’den Katar üzerindeki baskıyı artırmasını talep etmişti.