Gazete Vatan Logo

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmesi! Resmen açıkladı, zaferi ilan ettiler! Putin'den 'nükleer' tehdit...

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş 4. gününde devam ediyor. Rus askerleri Harkov'dan geri püskürtüldü ve kent tamamen Ukrayna'nın kontrolüne geçti. Ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar devam ederken Kremlin'den 'Rusya konuşmaya hazır, Moskova Ukraynalıları bekliyor' açıklaması geldi. Ukrayna lideri Zelenski dakikalar içinde bu çağrıya olumsuz yanıt verdi. Ancak ilerleyen saatlerde Rusya, Ukrayna heyetinin görüşmeler için yola çıktığını duyurdu. Putin ise NATO'nun agresif açıklamaları üzerine 'Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetleri'ne 'yüksek alarma' geçme emri verdi. Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba "Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir." dedi. İşte son dakika haberinin detayları...

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmesi! Resmen açıkladı, zaferi ilan ettiler! Putin'den 'nükleer' tehdit...

Ukrayna'daki savaş tüm hızı ile devam ediyor. Ülkenin pek çok noktasından çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Rusya iki Ukrayna kentini daha kuşattığını duyurdu. Başkent Kiev'de yine patlama sesleri duyuluyor. Ukrayna ve Rusya arasında savaşın yanı sıra bir de demeç savaşları yaşanıyor. İşte çatışma haberlerinin geldiği bölgeden dakika dakika Son Dakika gelişmeler...

02.01: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 4’üncü gününe girerken, ABD’li teknoloji şirketi Maxar tarafından Rus ordusuna ait konvoy uzaydan görüntülendi. Maxar, yayınladığı uydu görüntüleri ile Rus ordusuna ait yüzlerce askeri araçtan oluşan ve 5 kilometreden uzun askeri konvoy, İvankiv kentinin kuzeydoğusunda tespit edildi. Konvoyda, tanklar, zırhlı piyade taşıyıcılar ve kundağı motorlu toplar dahil olmak üzere yakıt ve lojistik destek araçları yer aldığı görüldü.

01.00: Kiev'de yeniden siren sesleri yükselmeye başladı

00.19: ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, Rusya’daki ABD vatandaşlarına çağrı yaparak, “ABD vatandaşları, halen mevcut olan ticari seçenekler aracılığıyla Rusya'dan derhal ayrılmayı düşünmeli” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

23.55 BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yarın olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

23.45 
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Bayraktar SİHA’ların Rus konvoyunu imha ettiği görüntüleri paylaşarak, “Bayraktar TB2 SİHA’lar Herson bölgesinde Rus konvoyunu vurdu” ifadelerini kullandı. Herson'ın ardından Jltomir bölgesindeki Malin şehrinde konuşlanan Rus askeri birlikleri de Bayraktar TB2 SİHA ile etkisiz hal getirildi.

23.40: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Devlet Özel İletişim Servisi'nin bugün Belarus topraklarından Zhytomyr'deki havaalanına yapılan roket saldırısını teyit ettiğini duyurdu.

23.15 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın operasyonunun başından bu yana 14'ü çocuk 352 sivilin öldüğünü duyurdu. Açıklamaya göre, 116'sı çocuk 1684 kişi de yaralandı.

22.33: Ukrayna'nın Odessa şehrinde hava savunma sistemlerinin aktif olmasının ardından şehirde siren sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

22.10: Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen Danimarka vatandaşlarının Ukrayna'da Rus güçlerine karşı savaşmak üzere kurulan uluslararası tugaylara katılmasına izin vereceğini söyledi. Mette Frederiksen, Ukrayna'ya 2 bin 700 tank savar silahı gönderileceğini açıkladı.

21.53: Kiev Belediye Başkanı: Kuşatma nedeniyle tahliye artık imkansız.

21.10 : G7 ülkeleri tarafından Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasına karar verildi. 

20.45: NATO tarafından yapılan yazılı açıklamada, NATO müttefiklerinin Rusya’nın işgaline karşı direnen Ukrayna’ya silah, mali ve insani yardım desteğini artıracakları aktarıldı.

20.44: Ukrayna-Rusya arasında Belarus-Ukrayna sınırında yapılacak olan müzakerelerin daha önce belirlenen konumun güvenliği ve ulaşım zorluğuna bağlı nedenlerden dolayı iptal edildiği ve müzakerelerin birkaç saat içinde başlayabileceği ifade edildi.

20.30 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, mobil operatörlerle yapılan görüşmeler sonrasında Ukrayna’da bulunan Türk vatandaşların mobil hat borçlarının ertelendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

20.26 İsveç çatışma durumlarında tarafsız kalma geleneğini bırakarak Ukrayna ordusuna askeri yardım gönderme kararı aldı.

20.25 
İngiltere merkezli çok uluslu petrol şirketi BP, Rus petrol devi Rosneft'teki yüzde 19.75 hissesini elden çıkarma kararı aldığını duyurdu. Rusya'nin Ukrayna işgali nedeniyle alınan karar kapsamında BP CEO'su Bernard Looney, Rosneft Yönetim Kurulu'ndan görevinden de istifa etti.

20.18: BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günü Ukrayna ile ilgili toplantı yapacak.

19.30: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen alınan yeni kararları açıkladı. Von Der Leyen, "Hava sahamız her Rus uçağına kapanacaktır. Buna oligarkların özel jetleri de dahil." dedi. Leyen Belarus'a yeni ekonomik yaptırımların geleceğini açıkladı.

19.26 Rusya Merkez Bankası, 28 Şubat'tan itibaren iç piyasadan altın ve değerli maden satın almayı sürdüreceğini duyurdu.

19.25 
Telegram CEO'su kullanıcılardan gelen tepkiler üzerine Telegram hesabının üzerinden paylaştığı mesajının üzerini çizdi ve bazı kanalları kısıtlamaya gitmeyi düşünmediklerini söyledi.

19.15 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Belarus'taki barış görüşmelerinin sonucuna inanmadığını fakat bunun denemeye değer olduğunu söyledi.

Belarus lideri Lukaşaneko ile yaptığı görüşmenin önemli olduğunu ifade eden Zelenski, Belarus'tan askerlerin Ukrayna'ya gelmeyeceğine dair güvence aldığını aktardı.

Zelenski amaçlarının toprak bütünlüğünü olduğunu belirtti ve "Amacımıza ulaşmak için hepimizin pragramatik davranması gerekiyor" dedi.

18.55
 Telegram CEO'su Pave Durov, Ukrayna'daki olaylarla ilgili Telegram kanallarından doğrulanmamış bilgiler paylaşıldığını belirterek, gerilimin tırmanması durumunda çatışmadaki yer alan ülkelerde Telegram kanallarının kısmen ya da tamamen kısıtlanabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

18.40 : Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ve Ukraynalı heyetlerin ön koşul olarak Ukrayna-Belarus sınırında görüşme konusunda anlaştığı ifade edildi.

18:37 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba yaptığı toplantıda Avrupa'ya seslenerek yaptırımların artırılması çağrısında bulundu. Gaz konusunda da yaptırım uygulanmasını belirten Kuleba, "Rusya'dan doğal gaz alanlar ellerine Ukrayna kanı bulaştırmaktadır. Putin'in hamleleri daha fazla yaptırımlarla durdurulmalıdır." ifadelerini kullandı. Kuleba ayrıca, "Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir." dedi.

18.20: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar, "Rusya'nın nükleer silah kullanması dünyanın sonu demek olur. Dünya Holokost'ta olanların tekrarlanmasını istemiyorsa müdahale etmek zorunda" dedi.

18.06: Şiddetli çatışmaların yaşandığı Harkov’un Valisi Oleg Sinegubov, Harkov’un kontrolünün tamamen Ukrayna Silahlı Güçleri’ne geçtiğini duyurdu. Sinegubov, “Harkov’un kontrolü tamamen bize geçti. Ukrayna Ordusu, polis birimleri, yerel kolluk kuvvetleri tarafından düşman tamamen temizleniyor. Rus işgalcilerin moralleri bozuk. Teknik ekipmanları yol ortasında bırakıp kaçıyorlar ve 5-10 kişilik gruplar halinde teslim oluyorlar. Ordudan birini görünce hemen teslim oluyorlar. Harkov Ukraynadır!” dedi.

17.55 : Rus polisi, 44 şehirdeki savaş karşıtı protestolarda 900'den fazla kişiyi gözaltına aldı.

17.48: Putin'in Nükleer güçlere verdiği talimat hakkında konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Tehlikeli ve sorumsuzca bir açıklama' dedi. Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'ya hava savunma ve tanksavar sistemleri teslimatını artırdığının da altını çizdi.

17.25: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada 'ABD ve NATO Rusya'yı tehdit etmiyor' denildi. Açıklamada 'Moskova, var olmayan tehditlere dayanarak caydırıcı güçlerini alarma geçiriyor' denildi.

17.15 : CNN International'a konuşan ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, ABD'nin Rusya'ya karşı yeni ve daha ağır yaptırımlar getirmeyi düşündüğünü söyledi.

17.10 : Hava sahalarını Rusya'ya kapatan ülkeler arasına Kanada ve İspanya da katıldı.

16.45 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile telefonda görüştü.

16.41 : Zelenskiy, Ukrayna ve Rus heyetlerinin ön şartsız görüşeceklerini açıkladı. Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, Ukraynalı ve Rus yetkililerin Belarus ile Ukrayna sınırındaki bir mekanda görüşmeler için bir araya geleceği belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya tam kapsamlı işgal başlatmasından bu yana ilk olacak görüşmelerin ön koşul olmaksızın gerçekleştirileceğini ve Zelenskiy ile Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko arasındaki telefon görüşmesi sonucu kararlaştırıldığı aktarıldı.

Zelenki, açıklamada, "Ukrayna heyetinin, Ukrayna-Belarus sınırında, Pripyat Nehri yakınında Rus heyetiyle ön koşulsuz olarak görüşmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.

16.35 : ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, Putin'in nükleer güç emri vermesi üzerine CBS kanalına konuştu ve Rusya liderinin gerilimi artırdığını söyledi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, "Bu, Başkan Putin'in bu savaşı tamamen kabul edilemez bir şekilde tırmandırmaya devam ettiği ve eylemlerini mümkün olan en güçlü şekilde durdurmaya devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

16.20 : Devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan Putin, NATO liderlerinin agresif açıklamalarını ve Moskova'ya karşı ekonomik yaptırımları gerekçe göstererek Savunma Bakanlığı'na Rus nükleer caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti.

Putin, "Gördüğünüz gibi Batılı ülkeler ülkemize karşı ekonomik boyutta -yani herkesin çok iyi bildiği hukuk dışı yaptırımlardan bahsediyorum- dostça olmayan tedbirler almakla kalmıyor, önde gelen NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de kendilerine saldırgan açıklamalarda bulunmalarına izin veriyor." ifadelerini kullandı.

16.10 : Slovak hükümeti, Ukrayna'ya 4.4 milyon euro değerindeki askeri yardımı onayladı.

15.35 : Rusya Devlet Başkanı Putin, Kiev yönetiminin Moskova'nın Belarus'ta müzakere çağrısını reddetmesi üzerine "diyalog fırsatını harcadılar" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy: Ukrayna Gomel bölgesinde görüşme yapmayı kabul etti, Rus heyeti oraya gidiyor

15.20 : Rusya'nın Ukrayna'ya müzakere için verdiği süre doldu. Moskova yönetimi Kiev'le Belarus'ta görüşmeye hazır olduğunu duyurmuştu ancak 'saldırgan ülkelerde müzakere yapmaya karşıyız' cevabı veren Ukrayna lideri Zelenskiy, bu teklifi reddetmişti.

14.20 : İtalya ve Hollanda hava sahalarını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıkladı.

14.00 : Kharkiv şehri belediye başkanı, Ukrayna güçlerinin Rus askerlerini püskürterek kentin kontrolünü tamamen sağladığını açıkladı.

13.50 : Ukrayna, Rus işgalini Uluslararası Adalet Divanı'na taşıdı. Ukrayna lideri Zelenskiy, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "Ukrayna, Rusya aleyhindeki başvurusunu Uluslararası Adalet Divanı'na sundu. Rusya, saldırganlığını haklı çıkarmak için soykırım kavramını manipüle etmekten sorumlu tutulmalıdır. Rusya'nın askeri faaliyetlerini derhal durdurmasını emreden acil bir karar talep ediyor ve davaların önümüzdeki hafta başlamasını umuyoruz."

13.30 : Almanya Ulaştırma Bakanlığı, Alman hava sahasının Pazar gününden itibaren üç ay boyunca Rus uçaklarına kapatılacağını duyurdu.

12.30 : Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı, işgalin başından bu yana Rusya'nın 4 bin 300 civarında asker, 146 tane de tank kaybettiğini açıkladı.

11.30: Kremlin, müzakereler sırasında askeri operasyonların durmayacağı konusunda Ukrayna'yı uyardıklarını açıkladı.

11.10 : Ukrayna'da direnişçilerin Kharkiv kentinde pusu kurduğu Rus askeri konvoyuna ait görüntüler yayınlandı.

10.30 : Ukrayna lideri Zelenskiy, Rus ordusunun askeri tesis olmayan sivil yerleşkelere de saldırdığını, ambulansları dahi vurduğunu söyledi. Zelenskiy, Belarus'tan ülkesine saldırı olmadığı takdirde Minsk'te görüşmelere açık olduğunu söyledi. Zelenskiy, ""Ukrayna'ya saldırgan tavır içinde olmayan yerlerde müzakereye açığız" dedi.

10.20 : Finlandiya hava sahasını Rus uçuşlarına kapattı.

10.17 : Kremlin'den yapılan açıklamada Rus heyetin Ukraynalı yetkililerle görüşmek üzere Belarus'a vardığı ve Moskova'nın masaya oturmaya hazır olduğu açıklandı.

10.10 : Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada Rus ordusunun Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiğini duyurdu.

Konaşenkov, “Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 23 komuta ve iletişim merkezi, üç radar noktası, 31 S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füze sistemi, 48 radar istasyonu bulunuyor. Sekiz savaş uçağı ve yedi helikopter, 11 insansız hava aracı (İHA), iki adet Toçka-U taktik füzesi düşürüldü” diye konuştu.

10.00 : Ukrayna Genelkurmay Başkanı kuvvetleri Valery Zaluzhny, Belarus topraklarından Rus Tu-22 stratejik bombardıman uçağının ateşlediği bir seyir füzesinin düşürüldüğünü duyurdu.

09.30 : Ukrayna medyası, Ukrayna'nın güneyindeki Nova Kakhovka şehrinin Rusya tarafından ele geçirildiğini bildirdi.

09.10 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de hava saldırısı sirenleri duyuldu. Sirenin ardından kentte peş peşe patlamalar gerçekleşti.

09.00: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Herashchenko Telegram'a, Pazar günü Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Kharkiv şehrinin sokaklarında Rus askeri araçlarının görüldüğünü yazdı.

07.07: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu.