Gazete Vatan Logo

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri! Putin çok kızdı 8 generali kovdu...

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 16. güne girildi. Çatışmaların eksik olmadığı bölgeden son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Dnipro kentine hava saldırısı düzenlendi. Bir anaokulu ve bir apartman vurulurken bir ayakkabı fabrikası yerle bir oldu. Kremlin'den gelen flaş açıklamaya göre Putin Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "Rusya-Ukrayna müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler oluyor" açıklamasını yaparken Putin'in çatışmanın başlangıcından bu yana 'yaklaşık sekiz' Rus komutanı görevden aldığı duyuruldu...

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri! Putin çok kızdı 8 generali kovdu...

Rusya-Ukrayna savaşında kritik gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bir ABD'li Savunma Bakanlığı yetkilisi ise, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde şehre 5 kilometre yaklaştığını açıkladı, uydu görüntülerinde de bu konvoylar görüldü. 64 kilometre uzunluğundaki konvoy Kiev'e yakın bir noktada beklediği biliniyordu. Lutsk ve Dnipro kentleri ise savaşın başından beri ilk kez Rusların saldırısına maruz kaldı.  

00.30 ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya Federasyonu Komünist Partisi Başkanı Gennadiy Zyuganov dahil 12 Rus milletvekili ve VTB bankasının yönetim kurulu üyesi 10 kişi ‘kara listeye’ dahil edildi.

00.20: Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un Rus güçlerce başına poşet geçirilerek kaçırıldığını duyurdu.

23.04: Rus birliklerinin son olarak Harkov’da bulunan bir psikolojik tedavi merkezini hedef almasının ardından Harkov Valisi Oleg Sinegubov, hastanelerin vurulmasını savaş suçu olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Sinegubov, “Sayın kahraman Harkov sakinleri; 11 Mart itibariyle Ukrayna ordusunun güçlü savunmasından dolayı düşman mevzilerimizi ele geçiremedi. 2 günde Harkov’u alacağını zannediyordu ancak başaramadı. Ellerinde sivillere saldırmaktan başka çere kalmıyor. Yeniden ağır şekilde sivil hedeflere saldırdılar. Mariopol’de işlenen savaş suçundan sonra Oskolskiy’deki psikolojik sinir hastalığı merkezine saldırıldı. 73 kişinin tahliyesini yapmaya yetiştik. Saldırı anında merkezde 330 hasta bulunuyordu ve bunlardan 50 tanesi yürüyemeyen hastalardı. Zarar görenlerin sayısı netleşiyor. Bu bir savaş suçudur. Her şeye rağmen Ukrayna ordusu savunmayı güçlü tutuyor ve düşmana 1 santimetre bile vermeyecek” ifadelerini kullandı.

21.16: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rus savaş uçaklarının provokasyon amacıyla Belarus topraklarına saldırı planladığını iddia ederek, “Rusya provokasyon için Belarus’u vuracak” dedi.

20.50: CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu, Kiev'den yaptığı açıklamada, "Konvoy yeniden bir araya gelmeye başladı. Konvoy bir haftadır ilerleme kaydedememişti. Rus konvoyu toplanmaya başladı. Kiev'in kuzeybatı bölgesinde toplanıyorlar. O konvoy başkent Kiev'e doğru ilerleyecek gibi duruyor. Doğal engellerin yanısıra Ukrayna ordusunun oluşturduğu barikatlar var." dedi.

Haberin Devamı

20.12: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB'nin Rus gazına olan bağımlılığından kurtulması gerektiğini belirterek, “2027'ye kadar Rus enerjisine bağımlılığımızı bitireceğiz" dedi.

19.00: Ukrayna Lideri Zelenskiy Polonya Meclisi'ne hitap etti: Zelenskiy "Rusça vahşice saldırıyor. Polonyalı kardeşlerimiz bizi destekliyor yanımızdalar. 16 gün süren bu savaştan sonra Ukrayna Meclisi ve halkı Polonya'nın desteği sayesinde ülkemizi koruduk" dedi.

18.35: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya karşı yeni yaptırımları açıkladı. Biden yaptığı açıklamada, "Ticarette en çok kayrılan ülke statüsünden çıkarıyoruz. "dedi

18.25: Rusya’nın Ukrayna saldırılarına karşı batı ülkelerine ait sosyal medya şirketleri ile Rus yönetimi arasındaki yeni kararlar alınmaya devam ediyor. Daha önce Meta şirketine ait Facebook uygulamasına erişimi engelleyen Rusya, bu kez de yine aynı şirkete ait Instagram uygulamasının kullanımının kısıtlandığını duyurdu. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) kısıtlamaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya Federasyonu Başsavcılığının talimatına dayanarak Rusya’daki Instagram sosyal medya platformuna erişim sınırlı olacaktır” denildi.

Haberin Devamı

18.20: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ukrayna'ya laboratuvarlarda bulunan yüksek risk altındaki patojenleri yok etmesi çağrısında bulundu.

18.05: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusuna ait bir tankın imha ediliş görüntüsünü yayınladı. Sosyal medya hesaplarından imha görüntülerini yayınlayan Ukrayna Savunma Bakanlığı, “Tek atış tek isabet. Tüm tankçılar bu prensiple çalışıyor. Yaşasın Ukrayna, kazanacağız” açıklamasında bulundu.

17.59: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macro Rusya'yı, Kremlin'in Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürmesi halinde daha büyük ekonomik cezalarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Haberin Devamı

17.44: Ukrayna'da bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesinde sona gelinirken, Türkiye’nin Odessa Başkonsolosluğunun organizasyonu ile Odessa’dan bin 400'den fazla kişi Türkiye'ye tahliye edildi.

17.39: Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, Rusya'nın Ukrayna'da birkaç kez misket bombası kullandığına ilişkin güvenilir raporlar olduğunu söyledi.

17.32: Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları devam ederken, Ukrayna ordusu tarafından Donbass’ta Rus mevzilerine roket atışı gerçekleştirildi.

17.30: Türk büyükelçilik personeli Ukrayna'nın başkenti Kiev'den ayrıldı. Güvenlik nedeniyle kentten ayrılan personelin hangi şehre taşındığına dair henüz bir açıklama yapılmadı.

16.58: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy paylaştığı yeni videoda, "Daha ne kadar zaman savaşacağımızı bilmiyoruz, ancak kazanacağımızı biliyoruz" dedi. Zelenskiy, Rusya'ya uygulanan yaptırımların yetersiz kaldığını da vurgulayarak, Avrupa Birliği'ne (AB) daha fazlasının yapılması çağrısında bulundu.

16.40: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Orta Doğu’dan 16 bin gönüllünün Ukrayna’da Rus saflarında savaşacağı açıklamalarına karşılık veren Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, “Ukrayna’da Suriye senaryosu uygulanması amaçlanıyor” dedi.

'PUTİN, ÇERNOBİL'E PROVOKASYON SALDIRISI HAZIRLIYOR'

16.27: Ukrayna istihbaratı tarafından yapılan açıklamada, "Eldeki bilgilere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çernobil nükleer santraline provokasyon saldırısı düzenlenmesi talimatı verdi" ifadeleri kullanıldı.




Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 16. gününde devam ederken Ukrayna istihbaratından önemli bir rapor yayınlandı. Ukrayna İstihbarat Servisi tarafından Facebook üzerinden yapılan açıklamada, "Eldeki bilgilere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çernobil nükleer santraline provokasyon saldırısı düzenlenmesi talimatı verdi" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada saldırının, Rusların Ukrayna askeri ve Ukraynalı milliyetçi grupların kılığına girerek gerçekleştirilmesi emri verildiği belirtildi. Geçtiğimiz hafta Zaporijya Nükleer Santrali’ne düzenlenen saldırı hatırlatılarak tüm dünyanın tehlike atlattığı ifade edildi.

16.24: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından Ukraynalı sivillerin Polonya’ya geçişi sürüyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna halkı da komşu ülkelere geçiyor. Ukraynalıların yoğun olarak Polonya sınırını tercih ederken sınırda yoğunluk yaşanıyor. Sınırı geçen Ukraynalılar, Polonya tarafında oluşturulan geçici mülteci kampına yerleştiriliyor. Sınırda karşılananlara ilk yardım, temel ihtiyaç desteği sağlanıyor. Gerekli yardım ve desteğin ardından sınırı geçen Ukraynalılar ise otobüslerle farklı kentlere transfer ediliyor.

15.27: ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi MAXAR, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki büyük Rus askeri konvoyunun büyük ölçüde dağıldığını ve farklı noktalarda yeniden konuşlandırıldığını gösteren yeni fotoğraflar paylaştı.

ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar'ın yayınladığı fotoğraflara göre Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında bulunan 64 kilometre uzunluktaki Rus askeri konvoyu büyük ölçüde dağıldı ve farklı noktalarda yeniden konuşlandı. Konvoy en son Kiev'in kuzeybatısındaki Antonov Havalimanı yakınlarında görülürken, bunun Kiev'e doğru yeni bir hamlenin işareti olabileceği belirtildi. Konvoyun bölümlerinin havalimanı yakınlarındaki çevre kasabalarda konuşlandığı ifade edildi. Çekilen fotoğraflarda Kiev'in kuzeybatısındaki Berestyanka'daki bir yol boyunca ikmal kamyonları ve roketatarlar olduğu görüldü. Bazılarının ise Antonov Havaalanı yakınlarındaki Ozera'da bir kavşaktan geçtiği objektife yansıdı. Konvoyun farklı bir bölümünün ise Lubyanka'da olduğu, ormanlara ve ağaçlık alanlara konumlandığı belirtildi.

15.15: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus enerjisine olan bağımlılığını kademeli olarak bitirme planını açıkladı.

15.10: Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanoviç, Ukrayna üzerinden topraklarına bir insansız hava aracının girdiğini ve bu hava aracının Zagreb yakınlarında düştüğünü açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna operasyonu nedeniyle Polonya, Moldova, Slovakya ve Romanya gibi Ukrayna’ya komşu ülkelerde tedirginlik yaşanırken Ukrayna’ya sınırı bulunmayan Hırvatistan’dan iddia ortaya atıldı. Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanoviç, Ukrayna toprakları üzerinden havalanan bir insansız hava aracının NATO üyesi Macaristan üzerinden kendi topraklarına ulaştığını söyledi. Milanoviç, “Şuan bilinen, Ukrayna topraklarından gelen İHA'nın yakıtı bitince Zagreb'e düştüğüdür. Nasıl bir nesne olduğunu biliyoruz. Macaristan üzerinde 40 dakikadan fazla uçtu ve Hırvat hava sahasında 7 dakikadan az kaldı. Bu ciddi bir olay. Gerçekler ortaya çıkacak. Eski tip bir uçağın NATO üyesi ülkeler üzerinde havada 1 saatten fazla kalması nasıl mümkün olur da kimse bunu fark etmez?” ifadelerini kullandı. Milanoviç ayrıca insansız hava aracı ile ilgili incelemelerin sürdüğünü, Hırvatistan askeri uzmanlarının da soruşturmaya dahil olduğunu aktardı.

15.07: Rusya’nın Ukrayna’nın Kiev bölgesindeki bir kasabaya düzenlediği hava saldırısında 6 kişinin yaralandığı belirtildi.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 16’ıncı gününde yerleşim bölgesini hedef aldı. Rus Hava Kuvvetleri'nin Kiev bölgesindeki Baryshivka kasabasına düzenlediği hava saldırısında 60 dairenin bulunduğu bir bina ile 4 apartman ve 10 evde büyük hasar meydana geldi. Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda kasabadaki alt yapının zarar gördüğü ve 6 kişinin yaralandığı ifade edildi.

15.00: İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Dumanın üyesi 386 kişiye yaptırım uygulayacağını açıkladı. Yaptırımlar kapsamında 386 Duma üyesi, İngiltere'ye giremeyecek, İngiltere'deki varlıklarına erişemeyecek ve İngiltere'yle ticari ilişki kurmaları yasaklanacak.

Dışişleri Bakanı Liz Truss yaptırımlarla ilgili şunları söyledi;

Putin'in Ukrayna'yı yasadışı işgalinde suç ortaklarını ve bu barbarca savaşı destekleyenleri hedef alıyoruz. Baskıyı bırakmayacağız ve yaptırımlarla Rus ekonomisi üzerindeki vidayı sıkmaya devam edeceğiz.

14.56: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile gerçekleştirilen müzakerelerde olumlu değişimler olduğunu söyledi.

Putin, Kremlin Sarayı’nda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu ağırladı. İki lider, Ukrayna’daki krizin ele alındığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Belarus’ta Ukrayna ve Rusya heyetleri arasında gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulunan Putin, “Ukrayna konusundaki durum ve neredeyse her gün yapılan müzakerelerin şu anda nasıl ilerlediği hakkında sizi mutlaka bilgilendireceğim. Bizim tarafımızdaki müzakere temsilcilerinin bana verdiği bilgilere göre bazı olumlu değişimler var. Tüm bunları size daha ayrıntılı olarak anlatacağım” dedi.

PUTİN ÇOK KIZDI 8 GENERALİ KOVDU

14.50: Ukrayna güvenlik konseyi başkanı Oleksiy Danilov, Moskova'nın 'şok ve korku' girişimi başarısız olduktan sonra stratejisini değiştirmeye çalıştığını belirterek Putin'in çatışmanın başlangıcından bu yana 'yaklaşık sekiz' Rus komutanı görevden aldığını duyurdu.

Danilov, Ukrayna devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Düşmanın şu anda ne planları olduğuna dair net bir anlayışa sahibiz. 2-3 gün içinde Kiev'e yürüyebileceklerini düşünmüşlerdi ama şimdi planları değişti. Yönetimlerini değiştirdiler. Görevi tamamlayamadıkları için yaklaşık 8 general görevlerinden alındı, yenileri atandı. Rusya Federasyonu'nda neler olduğunu açıkça anlıyoruz. Üstelik artık çaresiz olduklarını söyleyebilirim" dedi.

Danilov'un iddiasına göre 8 generali kovan Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'daki savaşın ilk günlerinde Rus birliklerinin başarısız istihbarat ve zayıf strateji nedeniyle bir dizi utanç verici yenilgiye uğradığını gördükten sonra Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne de (FSB) öfkelendi.

Güvenlik uzmanı ve eski üst düzey İngiliz istihbarat subayı Philip Ingram, The Times'a yaptığı açıklamada, Putin'in açıkça 'çok kızgın' olduğunu ve istihbarat teşkilatını suçladığını söyledi.

Putin'e göre, Ukrayna'da kötü kararlar alınmasına yol açan tavsiyeyi kendisine aktardıkları için bir numaralı suçlu Rusya Federal Güvenlik Servisi. Bu zayıf karar, Rusya'nın iki haftadır devam eden saldırısında beklediğinden çok daha fazla kayıp vermesine neden oldu.

PUTİN'DEN KORKTUKLARI İÇİN SÖYLEYEMEDİLER

Ukrayna'daki operasyon öncesi alınan Rus istihbaratının neden bu kadar zayıf olduğu tam olarak belli değil. Rus gizli servisini yirmi yıldır izleyen Andrei Soldatov, The Times'a örgütün iyi istihbarat topladığını ancak bunları Putin'e söylemekten korktuğunu iddia etti. Soldatov açıklamasında, "Sorun şu ki, Rusya'da Putin'e duymak istemediği şeylerin söylenmesi çok riskli. Bu nedenle raporları onu yatıştırmak için değiştirdiler" ifadelerini kullandı.

Yapılan yeni analizler çatışmanın ilk günlerinde kilit hedefler üzerinde hızlı bir ilerleme kat eden Rus ordusunun, Suriye gibi diğer çatışmalarda kullandığı "ortaçağ" kuşatma taktiğini değiştirdiğini ileri sürüyor.

Rus Ordusunun ilerlemesi son bir kaç günde yavaşlarken birlikler başkent Kiev'in eteklerine girmeye çalışıyor.

14.30: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da bazı milliyetçi grupların sivillerin tahliyesini engellediğini iddia etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 16. gününde sivillerin ülkeyi terk edişi sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, insansız hava aracıyla çekilen bir görüntüyü paylaştığı açıklamada, tahliye koridorlarında ilerleyen konvoyun Ukraynalı milliyetçi gruplar tarafından durdurulduğunu öne sürdü. Açıklamada, “Ukraynalı milliyetçi grupların insani koridor boyunca sivillerin araçlarla çıkışlarını engellediğine yönelik Çernihiv çıkışındaki kontrol noktasından bir video. Milliyetçi grupların üyeleri (Siyah üniformalılar) arabaları çevirerek şehre geri gönderiyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri temsilcileri ve milliyetçiler, şehrin sivil nüfusu için insani koridoru kullanmayı reddediyor ve aslında sivil nüfusun arkasına saklanarak bu kişileri rehinelere dönüştürüyor” denildi.

13.49: Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkov’da Rusya’nın saldırıları büyük bir yıkıma yol açtı.

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 16 gündür devam ediyor. Savaşın başından bu yana Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkov’da düzenlenen saldırılar büyük bir yıkıma yol açtı. Yerleşim bölgelerindeki binalar kullanılamaz hale gelirken, park halindeki araçlar küle döndü. Sivil yerleşimlerin hedef alındığı saldırılarda bugüne kadar onlarca kişi de hayatını kaybetti.

13.42: Ukrayna'da sivil halk, Rusya'nın saldırılarına karşı ülkelerini savunmak için silah eğitimi alıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 16. gününde devam ederken, Rus ordusu başta Ukrayna'nın başkenti Kiev olmak üzere birçok noktayı vuruyor. Ukrayna ordusu da tüm imkanlarıyla başkent ve diğer kentleri savunuyor. Ülke genelinde siviller, Rusya'nın saldırılarına karşı ülkelerini savunmak için silah eğitimi alıyor. Lviv’de teorik silah eğitimi alan siviller, ardından uygulamalı eğitime katılarak çatışmalara giriyor. Kentte bulunan bir atış poligonunda kadın, erkek her yaştan kişilere dağıtılan silahların kullanımı konusunda eğitimler veriliyor. Yakın çatışma eğitimi alan siviller, el bombasının nasıl atılacağından silahların sökülüp takılmasına, nişan almaya kadar birçok konuda eğitim görüyor.

13.42: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Rusya ile devam eden çatışmalarda askerlerden çok sivillerin hayatını kaybettiğini açıkladı.




Ukrayna, 24 Şubat’tan beri Rusya'nın saldırılarını püskürmeye çalışıyor. Ukrayna Savunma Bakanı saldırıların 16. gününde Ukraynalı askerlerden çok sivillerin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Bakan Reznikov, “Sevgili Ukraynalılar, Rusya işgaline karşı direnişimiz iki haftadır sürüyor. Dünyada kimse direnip hayatta kalacağımıza, uzun süre dayanacağımıza inanmadı. Artık sadece savunma değil, saldırı pozisyonuna da geçtik. Tüm koruyucularımıza, sağlık personelimize teşekkür ediyorum" diye konuştu. Reznikov, "Şimdi sizinle neler olduğunu ve bu savaşın nasıl kazanılacağını konuşacağım. Öncelikle ilk olarak Ruslar teröristçe savaşmaya başladı. Korkak suçlular gibi davranıyorlar. Esir aldıkları kadınları, çocukları öldürüyorlar. Durum itibariyle savaşta ölen sivil vatandaşlar, tüm savunma ve güvenlik unsurlarımızdan (asker, polis, jandarma) daha fazla. Bunun sadece Ukrayna’da değil, tüm dünyada duyulmasını istiyorum. Kremlin okulları, hastaneleri ve doğum evlerini vuruyor" ifadelerini kullandı.

RUSYA ASKERİ HAVAALANINI VURDU

13.18: Rusya’nın Ukrayna’da yine stratejik öneme sahip askeri havaalanı vurması sonucu 2 Ukrayna askeri öldü, 6 asker yaralandı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı saldırılar 16’ncı gününde de devam ederken, Rus ordusu tarafından bazı kentlere saldırılar başlatıldı. Sabah saatlerine doğru Ukrayna’nın batısına ilerlemeye başlayan Rus askerleri, bu kez Lviv’in kuzeyindeki Lutsk kentine saldırdı. Volyn Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Yuriy Pohulyayko, Rusya tarafından yapılan saldırıyla ilgili bilgiler aktararak, “11 Mart’ta, Lutsk kentinde bulunan askeri havaalanına ilk tespitlerimize göre Rus uçakları tarafından saldırı yapıldı. Rus uçakları 4 roketle havaalanına atışlar yaptı. İlk belirlemelere göre 2 Ukrayna askeri öldü, 6 asker yaralandı” denildi.

13.01: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Rusyanın Ukraynayı işgaliyle başlayan savaşın ülkedeki yaklaşık 7.5 milyon çocuğun yaşamını tehdit ettiğini belirtip 1 milyon çocuğun savaştan kaçarak başka ülkelere sığındığını açıkladı.

12.55: Kızılhaç Ukrayna Heyeti Başkan Yardımcısı Sasha Volkov bulunduğu Mariupol kentindeki son durumu anlattı. Volkov, Kızılhaç genel merkezine telefonla yaptığı açıklamada "Birçok kişinin içecek suyu yok. Tüm marketler ve eczaneler 4 veya 5 gün önce yağmalandı" dedi.

12.36: Yeni uydu görüntülerine göre ise Rusların Kiev'e ilerleyişi sürüyor. Rus ordusunun konvoyu son bir haftadır 'teknik aksaklıklar' yüzünden ilerleyişini durdurmuştu. 65 metre uzunluğundaki konvoy Kiev'e yakın bir noktada beklediği biliniyordu. Ukrayna’da Lutsk ve Dnipro kentlerine saldırı başladığı bildiriliyor. 

12.31: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şovgu, “Ukrayna’da Rusya adına savaşmak isteyen çoğunluğu Orta Doğu’dan olmak üzere 16 bin gönüllü başvurusu aldık” dedi.

12.18: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da Rus yanlısı ayrılıkçıların stratejik öneme sahip Volnovakha kentinin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

12.07: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Zhovkva, Zelenskiy’in diplomatik çözüme hazır olduğunu ifade ederek, “Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşmeye hazır ancak bu müzakereler sırasında herhangi bir ödün vermeyecek" dedi.

11.58: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, ülke genelinde gerçekleştirilecek tahliye noktalarını açıklayarak, “Bugün başarılı bir şekilde tahliyelerin yapılmasını ümit ediyoruz” dedi.

11.22: AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Antalya Barış Zirvesi’ne ilişkin, “Her türlü diplomatik girişim, bu durumda özellikle Türkiye'nin diplomatik girişimi memnuniyetle karşılandı. Önümüzdeki günlerde bu konuda ilerleme kaydedileceğini umuyoruz” dedi.

10.41: Rus ordusu, Ukrayna'nın Dnipro, İvano-Frankivsk ve Lutsk kentlerine hava saldırıları gerçekleştirdi. Dnipro'daki saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti.



Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 16. güne girildi. Rus ordusu, Ukrayna'nın güneydoğusunda yer alan Dnipro'ya, batısında yer alan İvano-Frankivsk ve kuzeybatısında yer alan Lutsk kentlerine saldırı gerçekleştirdi. Ukrayna Acil Servis Kurumundan yapılan açıklamaya göre Dnipro'ya üç hava saldırısı düzenlenirken, Novokodatsky bölgesinde 1 kişi hayatını kaybetti. Yerel saatle 06.10 sıralarında bir anaokulu, bir apartman ve iki katlı ayakkabı fabrikasının vurulduğu belirtildi. İtfaiye ekipleri saldırının ardından çıkan yangınları söndürmek için olay yerine gelirken, görüntüler yıkımın boyutunu gözler önüne serdi.

10.36: İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından Ukrayna'daki duruma ilişkin paylaşılan istihbarat raporunda, Rusya'nın savaş öncesi planında belirtilen hedeflere ulaşmasının düşük bir ihtimal olarak kalmaya devam ettiği ve Rusya'nın ilerlemesini engelleyen lojistik sorunların sürdüğü belirtildi.

09.51: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’da biyolojik laboratuvarlar kurulduğu ve kimyasal denemeler yapıldığı iddialarına ilişkin, “Toprağımda hiçbir kimyasal veya başka bir kitle imha silahı geliştirilmedi. Bunu bütün dünya biliyor” dedi.

09.43: Rusya Savunma Bakanlığı, Japonya'nın üzerinde hak iddia ettiği Kuril Adaları'nda hava savunma tatbikatı düzenlendiğini açıkladı.

Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi ile dünyanın tepkisini çeken Rusya'dan gerilime neden olacak bir adım daha geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Japonya'nın 'Kuzey Toprakları' olarak adlandırdığı ve üzerinde hak iddia ettiği Kuril Adaları'nda hava savunma tatbikatı düzenlendiği bildirildi. Açıklamada tatbikat kapsamında S-300 hava savunma sisteminin test edildiği ve havadaki tüm hedeflerin başarılı bir şekilde etkisiz hale getirildiği belirtildi. Tatbikatın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptırımlara yanıt olarak aralarında Japonya, ABD, Güney Kore ve Tayvan'ın da bulunduğu ülkeleri "dost olmayan ülke" listesine eklemesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

08.50: Ukrayna’da Lutsk ve Dnipro kentlerinin ilk kez hedef alındığı bildiriliyor.

Ukrayna’da Lutsk ve Dnipro kentlerine saldırı başladığı bildiriliyor. Ülkenin doğu ve batısındaki bu iki kent daha önce hedef alınmamıştı. Lutsk kenti Polonya sınırına yakınlığından dolayı hem sivillerin tahliyesi hem de Ukrayna'ya gelen silah yardımları için kritik bir bölge.

BBC Ukrayna servisi Lutsk kentinde bir havalanının vurulduğunu bildiriyor. Aynı saldırıda, bir jet motoru bakım ve tamir fabrikasının da vurulduğuna ilişkin haberler var. BBC Ukrayna servisi, bu tesisin Rusya’nın stratejik hedefleri arasında olduğunu aktarıyor.

Lutsk kenti belediye başkanı da kente yakın havaalanının hedef alındığını doğruladı. Belediye Başkanı Facebook paylaşımıyla “Herkes sığınaklara” mesajını verdi.

08.44: Rusya-Ukrayna savaşının durdurulması için diploması mekiği dokuyan Türkiye, bir diğer yandan da Ukrayna sınırının sıfır noktasında insani seferberlik başlatıp tam donanımlı acil sağlık hizmeti sunuyor.

08.40: Dnipro kentine hava saldırısı düzenlendi. Bir anaokulu ve bir apartman vurulurken bir ayakkabı fabrikası yerle bir oldu. Ölü ve yaralıların olduğu aktarıldı.

07.56: Ukrayna Savunma Bakanlığı: "Acil uçuşa yasak bölge talebimizi yineliyoruz"

07.00: Guardian'da yer alan habere göre Beyaz Saray'dan yeni bir açıklama geldi. Açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'daki haksız savaş için hesap vermesini sağlamaya devam etmek için atacağı adımları bugün açıklayacak

06.56: Kiev'de yeniden siren sesleri yükseliyor.

06.00: ABD Kongresi içinde Ukrayna'ya 14 milyar dolarlık yardımı da barındıran 1,5 trilyonluk bütçeyi onayladı.

05:22: Rusya saldırısı altındaki Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da yüzlerce sivil, kentin metro istasyonuna sığınmış durumda.

05.00: Kiev dışındaki Rus konvoyunun, yeniden konuşlandığını gösteren uydu görüntüleri yayınlandı

Uydu şirketi Maxar, başkentin kuzey batısındaki Antonov Havalimanı yakınlarındaki konvoyun, dağıtıldığı ve yeniden konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaştı. Bazı fotoğraflarda birliklerin ağaçlık alanların korumasına girdiği görülüyor.

04.55: Kiev'den bir kez daha siren sesleri yükseldi

03.30: Ukrayna: Perşembe günü Mariupol'dan tek bir sivil çıkamadı

Ukrayna devleti, Rusya ablukası altında olan Mariupol’dan Perşembe günü kimsenin ayrılmasına izin verilmediğini duyurdu. Ülkenin Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, tek bir sivilin bile kentten çıkamadığını söyledi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, kente su, gıda ve ilaç gönderme çabalarının Rus tanklarınca engellendiğini savundu. Zelenskiy, “Bu tecrübeli teröristler tarafından uygulanan açık bir terör eylemi” dedi.

01.55: ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rus güçlerinin Hostomel Havalimanı çevresinde yaklaşık beş kilometre ilerlediğini açıkladı. Rus güçlerinin başkent Kiev dışında iki paralel hat boyunca ilerlemeye devam ettiğini belirten yetkili, Kiev'e yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunduklarını söyledi. Söz konusu yetkili Çernivih'in ise yalıtıldığını ifade ederken, 24 Şubat'tan bu yana Rus güçlerinin ter türden 775 füze kullandığını belirtti.

01.40: Uluslararası Finans Enstitüsü'ne (IIF) göre, Rus ekonomisi bu yıl en az %15 küçülecek. Finansal hizmetler danışma şirketi IIF daha önce Moskova ekonomisinin 2022'de %3 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uygulanan yaptırımların "finansal koşullarda ciddi ve eşsiz bir sıkışmaya yol açtığını ve bunun derin bir durgunluğa işaret ettiğini" söylüyor.

01.34: Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, yayınladığı video mesajda kadın doğum hastanesinin bombalanmasının ardından geçen süreci "iki günlük cehennem" olarak nitelendirdi. Boyçenko, Rus hava araçlarının sivil binaları vurduğunu ve yaşlı, kadın, çocuk demeden sivilleri katlettiğini öne sürdü. Boyçenko, "Bu, Putin ile birlikte Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen bir soykırım" ifadesini kullandı.

01.30: Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili son istihbaratı paylaştı. Buna göre; Ukrayna'nın güçlü direnişi nedeniyle Rus güçleri kritik şehirleri kuşatmak için konuşlandırdıkları daha fazla askere ihtiyaç duyuyor. Bu da ilerleyişlerini sürdürmek için eldeki güçlerinin sayısını azaltıyor ve Rusların ilerleyişini daha da yavaşlatıyor.


00.10: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Vladimir Putin'i Ukrayna'da kimyasal silah kullanımına bahane uydurmak için "sinik" bir girişimde bulunmakla suçladı. Johnson, "barbar" Kremlin rejiminin, güçleri beklenen ilerlemeyi sağlayamadığı için yasaklı silahları kullanmaya hazır olabileceğinden korktuğunu söyledi. Sky News'e konuşan Johnson, "Kimyasal silahlar hakkında duyduğunuz şeyler, doğrudan onların oyun kitabından çıktı” dedi ve Rusya için "sinik, barbar bir hükümet" ifadesini kullandı.