Gazete Vatan Logo

İsrail'de seferberlik!

Gazze operasyonu 4. gününe girdi, İsrail tehdit ediyor...

İsrail'de seferberlik!

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği operasyon dördüncü gününe girdi. Dün gece devam eden hava saldırılarında hayatını kaybeden üç kişiyle birlikte Gazze’de toplam can kaybı 33 oldu. Filistin güvenlik güçleri ölenlerin Hamas militanları olduğunu doğruladı. İsrail’de ise binlerce yedek askerin silah başına çağrılmasıyla tam bir seferberlik hali yaşanıyor.

Dün geceki saldırıların hedefi Gazze’nin merkezinde bulunan Mağazi'deki Hamas kampı oldu. Filistin acil durumlar dairesinden sözcü Edhem Ebu Selmiye, saldırıda üç kişinin öldüğünü söyledi.

Filistinli bir güvenlik yetkilisi de AFP’ye yaptığı açıklamada, ölen üç kişinin Hamas’ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları’nın üyeleri olduğunu belirtti.

'HANİYE'NİN KARARGAHI'

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da vurulan noktanın “Hamas hükümetinin kabine karargahı” olduğu ifade edildi. Bir sözcü, “Ordu İsmail Haniye’nin Gazze’deki karargahını hedef aldı” denildi.



Ordunun Twitter’daki resmi hesabından da, “Son altı saatte İsrail ordusu 85 terör noktasını hedef aldı” denildi. Hamas sözcüsü ise Gazze’deki durumu, “İsrail’in barbarca bombardımanı sonucu karargah tamamen yerle bir oldu, komşu evler de hasar gördü” diye anlattı.

75 BİN YEDEĞE ÇAĞRI

Gazze’den ateşlenen füzelerin dün Kudüs ve Tel Aviv’e isabet etmesinin ardından, olası bir kara operasyonu için 75 bin yedek askere daha çağrı gönderilmesi için İsrail kabinesinden onay çıktı.

Ordudan yapılan açıklamada Gazze sınırına giden tüm ana yolların kapatılmasına yapılan vurgu, İsrail’in Aralık 2008’de başlatılan Dökme Kurşun Operasyonu’ndan bu yana ilk kez yeniden kara operasyonu gerçekleştireceğine yönelik yorumları kuvvetlendirdi.

İsrailde seferberlik

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda da İsrail tanklarının sınıra doğru ilerleyişi net bir şekilde görülebiliyor.

SALAH'IN EVİNE OPERASYON

İsrail’in, Hamas liderlerinden Süleyman Salah’ın evine düzenlediği saldırıda onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, saldırıda hasar gören binanın enkazından çoğu çocuk ve kadın 30 yaralının çıkarıldığı, hastaneye kaldırılan yaralılardan 2 kişinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Güvenlik kaynakları, binanın İsrail ordusuna ait ”F-16” savaş uçaklarıyla vurulduğunu, saldırıda binada yaşayan Hamas liderlerinden Süleyman Salah’ın hedef alınmış olabileceğini ifade etti.

İsrail savaş uçaklarının ayrıca Gazze’nin merkezindeki bir ev ile küçük bir mescidi hedef aldığı, saldırıda iki kişinin ağır yaralandığı kaydedildi.

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre İsrail savaş uçakları, Gazze’deki pasaport dairesine 4 füze fırlatırken, Mısır-Gazze sınırındaki boş arazilere de çok sayıda füze fırlattı.

Güvenlik kaynakları ayrıca İsrail uçaklarının Han Yunus kentinin batısında seyir halindeki bir motosikleti hedef aldığını 3 kişinin ağır yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu sabaha karşı Gazze’deki Filistin Hükümeti’nin çalışma binasına saldırı düzenleyerek tamamen yıkılmasına yol açmıştı.

Öte yandan Sağlık Bakanlığından dün akşam yapılan açıklamada, İsrail’in Çarşamba günü başlattığı saldırılarda ölü sayısının 31’e, yaralı sayısının ise 285’e yükseldiği ifade edilmişti.

İsrail, gece saldırılarıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

İSRAİL, HÜKÜMET BİNASINI VURDU

İsrail ordusunun, Gazze’deki ”hükümet binası”na sabaha doğru hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Görgü tanıkları, Gazze’deki Filistin Hükümeti’nin merkez binasına İsrail uçaklarından 5 füze atıldığını, dört katlı hükümet binasının tamamen yıkıldığını aktardı. Güvenlik ve sağlık kaynakları ise saldırıda can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Olay sonrası AA muhabirine açıklama yapan Hamas Sözcüsü Tahir en-Nunu, ”Saldırılar, bizi halkımıza hizmet etmekten alıkoymayacaktır. Hükümet yoluna devam edecek, işgalciler gidecektir” dedi.

Sözcü Nunu, BM’ye ”direnişin kararlılığı karşısında davranışlarında dengeyi yitiren düşmanı dizginleyin” çağrısında bulundu.

Nunu ayrıca, saldırı nedeniyle bugün Gazze’ye ziyareti beklenen üst düzey Tunus heyetinin programında bir değişiklik olmayacağını kaydetti.

İsrail makamları ise olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

ABD’DE İSRAİL KARŞITI PROTESTO

İSRAİL’in Gazze’ye, havadan ve denizden düzenlediği saldırılara karşı tepkiler ABD’de dün de sürdü. İngiltere, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Libya, Almanya, Belçika, Mısır, Kanada, Güney Afrika, Filistin, İskoçya, Malezya, Fransa, İspanya, İsveç, Avustralya, Brezilya gibi ülkelerde düzenlenen İsrail’e karşı protesto gösterilerine Amerikalılar’dan da destek geldi. ’Gazze İçin Acil Küresel Eylem’ adlı sivil toplum örgütü tarafından dünyanın neredeyse her ülkesinde düzenlenen protesto gösterilerinde İsrail’e saldırılarını durdurması çağrısı yapıldı.

’Gazze İçin Acil Küresel Eylem’ kapsamında, ABD’nin Albuquerque, Ashville, Birmingham, Boston, Charlston, Cincinatti, Cleveland, Denver, Detroit, Fort Worth, Houston, Madison, Columbus, Olympia, Philadelphia, Pittsburg, Rochester, San Francisco, San Jose, St. Luis, Tepme, Washington D.C., West Lafayette ve New York kentlerinde binlerce kişi, Gazze’ye yapılan saldırılar nedeniyle İsrail hükümetini protesto etti. New York’taki 2’nci Cadde üzerinde, 42 ve 43’üncü sokaklar arasında bulunan İsrail BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’nun bulunduğu bina önünde toplanan, ellerinde Filistin Bayrakları ve İsrail karşıtı söylemler içeren pankartlar taşıyan kalabalık gruba, İsrail hükümetinin kendilerini temsil etmediğine inanan Hasidic Musevilerin yanı sıra Amerikalılar da yine destek verdi.

"DÜNYA GAZZE’NİN, ABD İSRAİL’İN YANINDA"

Göstericiler, ABD’nin İsrail’i destekleyen politikasını eleştiren konuşmalar yapıp, sloganlar attı. Sandy Kasırgası’nın vurduğu ABD’de, binlerce kişinin evsiz, elektriksiz, yemeksiz ve susuz kaldığını anlatan göstericiler, "ABD bu insanların sorunlarını çözmek yerine, İsrail’e, bizim vergilerimizle elde ettiği dolarları akıtıyor. İsrail’in silahlarını ABD sağlıyor. İsrail’in işlediği insanlık suçuna ABD de ortak oluyor. Buna son vermenin zamanı geldi, Başkan Obama, yalnızca İsrail’in sesine değil, dünyanın sesine kulak vermeli" diye konuştu. Konuşmacılar, Filistin’in egemen, bağımsız ve İsrail’in işgalinden arınmış bir devlet olmadığı surece, Ortadoğu’da barış ve adaletin sağlanamayacağını vurguladı.

İsrail’in, Siyonist, terörist bir devlet olarak nitelendiği New York’taki gösteride, ‘Museviliğe evet, Siyonizme hayır’ ‘Özgür Gazze’, ‘İşgale karşı direniş haktir’, ‘Çok yaşa Filistin’, ‘İsrail’e suç islemesi için tek kuruş bile vermeyin’, ‘Gazze sen ağlama, Filistin asla ölmeyecek’ sloganları atıldı.

ABD’de yaşayan İsraillilerin ve Amerikan vatandaşı Museviler’in de İsrail karşıtı söylemleri oldu. ’Siyonist Karşıtı Ortodoks Museviler’ örgütü üyeleri, İsrail’i ’Siyonist’ politika izlemekle suçlarken, yaptıkları yazılı açıklamada, "Siyonizm öncesi, Müslüman, Hıristiyan, Arap ve Museviler, kutsal topraklarda barış içinde birlikte yaşadı. Dünyanın Siyonist İsrail’e yaptığı yardımlar, göz yummalar Musevilerin yararına değil, tam tersine Araplar kadar Musevilerin de zararına" sözlerine yer verdi.

İsrail BM Daimi İsrail BM Daimi Temsilciliği önünde gerçeklesen protesto gösterisinde, karşı kaldırımda ellerinde İsrail Bayrağı ile, protestoculara karşı İsrail’i savunan 5 kişilik bir grup, ‘provokasyona yol açtıkları’ gerekçesiyle polis tarafından uzaklaştırıldı. Polis, İsrail BM Daimi Temsilciliği ile New York’taki sinagoglar çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Haberin Devamı