Gazete Vatan Logo

İsrail-Hamas savaşında son dakika! İsrail'e 'Gazze' ültimatomu, korkunç gerçek ortaya çıktı

Dünya günlerdir İsrail ve Gazze'den gelen haberleri konuşuyor. Cumartesi günü gerçekleştirilen Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından İsrail Başbakanı Netanyahu kameraların karşısına geçmiş ve 'savaştayız' demişti. Netanyahu'nun bu açıklamasından saatler sonra İsrail resmen Hamas'a savaş ilan etti. Gazze'yi ablukaya alan İsrail güçlerinin saldırıları sürüyor. Hamas yetkilisinden İsrail'e ültimatom gibi bir uyarı geldi. Gazze'deki acı bilançoyu ise Filistin Sağlık Bakanı dünyaya duyurdu. Öte yandan Hamas tarafından büyük bir saldırı başladı. İşte bölgeden dakika dakika son gelişmeler...

İsrail-Hamas savaşında son dakika! İsrail'e 'Gazze' ültimatomu, korkunç gerçek ortaya çıktı

İsrail ve Hamas arasındaki savaş dördüncü gününe girdi, Gazze Şeridi karanlık bir geceyi geride bıraktı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze'deki hava saldırılarının daha başlangıç olduğunu söyledi, Hamas ise vurulacak her ev için bir rehineyi kameralar önünde infaz edeceğini duyurdu. Gazze'yi ablukaya alan İsrail güçlerinin saldırıları sürüyor. Hamas yetkilisinden İsrail'e ültimatom gibi bir uyarı geldi. İşte haberin detayları...

PEŞ PEŞE ROKET SALDIRISI

Verilen süre sona erdi, Hamas bölgeyi bombalamaya başladı. Aşkelon'da büyük bir hava hareketliliği yaşanıyor. Hamas tarafından peş peşe fırlatılan roketler İsrail Hava Savunma sistemi tarafından imha ediliyor. CNN Türk Dış Haberler editörü Enver Kaptanoğlu bölgeden yaptığı canlı yayında patlama seslerinin peş peşe duyulduğunu aktardı, CNN Türk ekibi patlamaları dakika dakika izleyicilerle paylaştı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Aşkelon sakinlerine bölgeyi saat 17.00'ye kadar terk etmelerini söylemişti.

Haberin Devamı

İSRAİL REFAH SINIR KAPISI'NI BOMBALADI

Filistin İçişleri Bakanlığı, “İsrail işgal uçakları, Filistin ve Mısır tarafını birbirine bağlayan Refah Sınır Kapısı’nı yeniden bombaladı” açıklamasını yaptı. Mısır tarafının Gazze tarafına kapının bombalanabileceği uyarısında bulunduğu ifade edildi.

MACRON: İRAN'IN MÜDAHALESİNE İLİŞKİN KANITIMIZ YOK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran'ın Hamas'ın İsrail'e yönelik Aksa Tufanı Operasyonu'na doğrudan müdahil olduğuna dair "resmi bir kanıt" olmadığına dikkat çekti ve "Resmi bir kanıtımız olmadığı için İran'ın doğrudan müdahalesi hakkında yapacak bir yorumum yok. Ancak İranlı yetkililerin kamuoyuna yaptığı açıklamaların kabul edilemez olduğu ve Hamas'a yardım teklif edilmesinin muhtemel olduğu açık. Durum istikrara kavuşana kadar bu noktada dikkatli olmaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN REHİNE UYARISI

Beyaz Saray Hamas'ın rehine tehdidinin ciddiye alınması gerektiğini duyurdu. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, CNN'e yaptığı açıklamada "Böyle bir tehdidi hafife alamazsınız. Rehine krizine yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi.

Haberin Devamı

ÖLEN İSRAİLLİLERİN SAYISI 1000'İ GEÇTİ

İsrail basınına göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1000'i geçti.

DSÖ'DEN 'İNSANİ KORİDOR' ÇAĞRISI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze Şeridi'ne insani koridor açılması çağrısında bulundu.

ÇATIŞMALARDA 6 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Dışişleri Bakanlığı, çatışmalarda 6 gazetecinin öldüğünü ve 2 gazetecinin ise kayıp olduğunu duyurdu. Filistin Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada iki gazetecinin cenaze töreninden görüntüler paylaşarak şu ifadelere yer verdi;

“Bu sabah erken saatlerde haber takibi yaparken İsrail hava saldırısında şehit olan gazeteciler Mohammed Subh ve Saeed Al-Taweel'in cenaze töreni. İsrail saldırılarında şu ana kadar 6 gazeteci şehit oldu, 2 gazeteci ise kayıp.”

İSRAİL SALDIRI İHBARLARINI İNCELİYOR

İsrail Hava Kuvvetleri, kuzeyde bulunan Golan Tepeleri ve Yukarı Celile’de saldırı olduğuna ilişkin alınan ihbarın incelendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

İsrail Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “Golan Tepeleri ve Yukarı Celile'nin hava sahasına bir saldırı ihbarı alan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) güçlerine, bölgede konuşlanmış ve bölgeyi tarayan Hava Kuvvetleri uçakları eşlik etmektedir” denildi.

AB, İSRAİL-FİLİSTİN GÜNDEMİ İLE TOPLANDI

AB Dışişleri Bakanları bugün Umman’ın başkenti Maskat’ta İsrail- Filistin gündemiyle bir araya geldi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bakanlar Toplantısı Maskat'ta başladı. Tarihle bir randevumuz var: İsrail/Filistin'deki durumu yatıştırmak için güçlerimizi birleştirmeli ve uzun vadeli çözümler üzerinde çalışmalıyız. Her iki bölgenin refahı ve istikrarı için stratejik ortaklığımızı güçlendirmeliyiz” dedi.

GAZZE KUŞATMASI ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Haklar Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türk, yaptığı açıklamada, "Sivilleri hayatta kalmaları için gerekli olan ihtiyaçlardan mahrum bırakarak hayatlarını tehlikeye atan kuşatmalar uluslararası hukuka göre yasaktır." ifadesini kullandı.

GAZZE SINIRINDA SİRENLER ÇALIYOR

Altı saatlik aradan sonra Gazze Şeridi sınırına yakın kasabalarda roket sirenleri çalıyor. Sirenler Ein Hashlosha ve Kissufim'de etkinleştirildi. Şu ana kadar herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi. Gazze sınırına yakın kasabalarda yaşayanlar neredeyse tamamen boşaltıldı.

BM, GAZZE'DEKİ KUŞATMAYI KINADI

BM Genel Sekreteri, İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatmasının zaten vahim olan durumu daha da kötüleştireceğinden derin üzüntü duyduğunu söyledi.

İSRAİLLİ KOMUTAN'DAN GAZZE MESAJI: İMKAN VARKEN KAÇIN

İsrail ordusu, Hamas terör grubuyla devam eden savaşın ortasında Filistinlilere Gazze Şeridi'ni terk ederek Mısır'a gitmelerini tavsiye etti. Yarbay Richard Hecht yabancı gazetecilerle yaptığı görüşmede 'Refah kapısı hâlâ açık. Dışarı çıkabilen herkese dışarı çıkmalarını tavsiye ederim' dedi. Times of Israel bu gelişmeyi 'IDF, Gazzelilere hâlâ imkanları varken Mısır'a kaçmalarını söyledi' başlığı ile okurlarına duyurdu.

'GAZZE'DE 200'ÜN ÜZERİNDE HEDEF VURULDU'

İsrail ordusu, bir gecede Gazze Şeridi'ndeki Rimal ve Han Yunus'ta 200'den fazla noktayı hedef aldığını duyurdu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada, saldırıda savaş uçaklarının da kullanıldığı bilgisine yer verdi. Dünya basını ise bu hedeflerin denizden de vurulduğunu yazdı. Başka bir deyişle İsrail Gazze'yi hava, kara ve deniz olmak üzere üç cepheden ateş altında tutuyor.

İSRAİL: GAZZE DUVARINDA KONTROL BİZDE

İsrail Gazze'yi ayıran duvar boyunca kontrolü sağladığını duyurdu. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, Hamas savaşçılarından bazılarının hâlâ İsrail kontrolündeki bölgelerde olma olasılığını göz ardı etmediğini söyledi. İsrail ayrıca topraklarında 1.500 Hamas teröristinin cansız bedeninin bulunduğunu öne sürdü.

FİLİSTİN: 704 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Sağlık Bakanı, İsrail'in hava saldırılarında ölenlerin sayısının 704'e yükseldiğini açıkladı. Saldırılar sonucunda yaklaşık 4 bin Filistinli de yaralandı. İsrail'in sürekli hava saldırıları nedeniyle Gazze'de halihazırda 137 binden fazla insan yerinden edildi.

AL AKSA ŞEHİTLERİ: BATI ŞERİA'DA SAVAŞIYORUZ

Filistin El Aksa Şehitleri Tugayları, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçleriyle savaştığını söyledi. Filistinli silahlı grup, Telegram uygulamasındaki bir dizi mesajda, 'savaşçılarının Nablus'taki İsrail güçlerinin yanı sıra Cenin'deki İsrail araçlarını da doğrudan hedef aldığını' söyledi.

HAMAS'TAN İSRAİL'E UYARI

Hamas'ın sürgündeki liderliğinin bir üyesi olan Ali Barakeh, İsrail'in Gazze'yi bombalaması ve Hamas yönetimindeki bölgeyi tamamen ablukaya alma sözü vermesi üzerine Beyrut'taki ofisinde Associated Press'e konuştu. Hamas yetkilisi, az sayıda kişinin İsrail'e yönelik geniş kapsamlı saldırıdan haberdar olduğunu söyledi. İran'ın operasyonda dahili olmadığını vurgulayan Barakeh, İran ve Lübnan Hizbullah'ı gibi müttefiklerin 'Gazze'nin bir imha savaşına maruz kalması durumunda savaşa katılacağını' söyledi.

BM'DE FİLİSTİNLİLER İÇİN SAYGI DURUŞU

BM İnsan Hakları Konseyi 'Filistin topraklarında ve başka yerlerdeki' can kayıpları için saygı duruşunda bulundu.