Gazete Vatan Logo

İsrail-Hamas savaşında son dakika! İsrail Başbakanı Netanyahu: Daha yeni başladık, Ortadoğu'yu değiştireceğiz

İsrail tarihinin en kanlı günlerini yaşıyor. Dünya günlerdir İsrail ve Gazze'den gelen haberleri konuşuyor. Hamas'ın operasyonunun ardından İsrail savaş ilan etti. Bölgedeki ölü sayısı her geçen dakika artarken İsrail basını saldırının boyutunu gözler önüne seren bir manşet ile okurlarının karşısına çıktı. Haaretz 'Holokost'tan bu yana en ölümcül saldırı' manşetini attı. İsrail Gazze şeridinin ablukaya alınacağını duyurdu. Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayları yeni silahını görücüye çıkarırken İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 560'a yükseldi. Çatışmalar 3. gününde de devam ederken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada 'Ortadoğu'yu değiştireceğiz. Hamas'ın başına gelecekler korkutucu olacak' ifadelerini kullandı.

İsrail-Hamas savaşında son dakika! İsrail Başbakanı Netanyahu: Daha yeni başladık, Ortadoğu'yu değiştireceğiz

Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’nun 3’ücü gününde başkent Kudüs ve Tel Aviv’de roket uyarısı sirenleri duyulurken, Gazze'den de dumanlar yükseliyor.

Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar 3’üncü gününde devam ediyor. İsrail’in başkenti Kudüs ve Tel Aviv’de roket uyarısı sirenleri duyulurken, Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Aşdod ve Aşkelon kentlerine 120 roket atıldığı belirtildi. İsrail'in yoğun bir şekilde gerçekleştirdiği saldırılarda Gazze'de dumanlar yükseliyor.

AB FİLİSTİN'E YARDIMI DURDURDU

Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Varhelyi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail ve halkına yönelik terör ve vahşetin boyutu bir dönüm noktasıdır. Filistinlilerin en büyük bağışçısı olan Avrupa Komisyonu, toplam 691 milyon euro değerindeki tüm kalkınma portföyünü gözden geçiriyor. Tüm ödemeler derhal askıya alındı. Tüm projeler incelemeye alındı.

2023 dahil olmak üzere tüm yeni bütçe teklifleri bir sonraki duyuruya kadar ertelendi. Tüm portföyün kapsamlı değerlendirmesi yapılacak. Barış, hoşgörü ve birlikte yaşamanın temelleri artık ele alınmalıdır. Nefret, şiddet ve terörün yüceltilmesine yönelik kışkırtmalar çok sayıda kişinin zihnini zehirlemiştir. Harekete geçmemiz gerekiyor ve buna hemen ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

'İSRAİL'DE CAN KAYBI 800'E YÜKSELDİ'

İsrail, Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’nda hayatını kaybeden İsrailli sayısı 800’e, yaralıların sayısı ise 2 bin 400’e yükseldiğini açıkladı.

'GAZZE'YE GİDEN SUYUN KESİLMESİ TALİMATI VERDİM'

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Filistin’e giden enerji ve yakıt akışının 2 gün önce kesildiğini belirterek, “İsrail’den Gazze’ye su kaynağının derhal kesilmesi talimatını verdim” dedi.

'İSRAİL SALDIRILARINDA 4 İSRAİLLİ REHİNE ÖLDÜ'

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeida örgütün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava operasyonlarında 4 İsrailli rehinenin öldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İSRAİL ESİR TAKASI MÜZAKERELERİNİ YALANLADI

İsrail’den, hapishanelerinde tutulan 36 kadın ve çocuk esir karşılığında Gazze’de tutulan İsrailli kadın ve çocuk esirlerin takasını sağlamak için Katarlı arabulucuların Hamas yetkilileriyle temasa geçtiği haberine yalanlama geldi. İsrailli bir yetkili, rehinelerin serbest bırakılması konusunda herhangi bir müzakere olmadığını ifade etti.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 560'A YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 560’a, yaralı sayısının ise 2 bin 900’e yükseldiğini duyurdu.

SALDIRILARDA 9 ABD'Lİ ÖLDÜ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsrail'deki saldırılarda 9 ABD'linin öldüğü açıklandı.

'CEVABIMIZ ORTADOĞU'YU DEĞİŞTİRECEK'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 'Ortadoğu'yu değiştireceğiz. Altına bakılmadık taş bırakmayacağız. Hamas'ın başına gelecekler korkutucu olacak' açıklamasında bulundu.

ABD DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAK GEMİSİNİ YOLLADI

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) dün akşam uçak gemisi USS Gerald R. Ford’un da aralarında bulunduğu filonun, İsrail ordusuna destek olması amacıyla Doğu Akdeniz’e doğru yola çıktığını duyurdu.

Haberin Devamı

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri USS Gerald R. Ford Saldırı Grubu’nu Doğu Akdeniz'e taşımaya başladı. Bu grupta ABD Donanmasına ait uçak gemisi USS Gerald R. Ford (CVN-78), Ticonderoga sınıfı güdümlü füze kruvazörü USS Normandy (CG 60) ve Arleigh-Burke sınıfı güdümlü füze destroyerleri USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) ve USS Roosevelt (DDG 80) yer almaktadır. Ayrıca bölgedeki ABD Hava Kuvvetleri F-15, F-16 ve A-10 savaş uçağı filolarını güçlendirmek için de adımlar attık. ABD, gerektiğinde bu duruşu daha da güçlendirmek için küresel çapta hazır kuvvetler bulundurmaktadır” ifadeleri kullanılırken CENTCOM Komutanı General Michael Kurilla, CENTCOM’un İsrail’in yanında olduğunu belirterek, “CENTCOM, çatışmanın genişleme riskini önlemek için İsrailli ve bölgesel ortaklarımızla birlikte kararlılıkla durmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

KASITLI BİR GÖVDE GÖSTERİSİ

ABD'nin İsrail'e gönderdiği yardım 'bir gövde gösterisi' olarak yorumlandı.

Aljazeera'de yer alan analizde, 38. ABD başkanının adını taşıyan Gerald Ford uçak gemisinin öncülük ettiği filonun, Amerikan askeri gücünü göstermek ve İsrail'e gözle görülür bir destek vermek için kasıtlı gönderildiği öne sürüldü.

USS Gerald R. Ford uçak gemisi bugüne kadar dünyada inşa edilen en büyük uçak gemisi olma özelliğini taşıyor

"ABD FİLİSTİN'E MÜDAHALEDE BULUNURSA ABD'Yİ HEDEF ALMAKTAN ÇEKİNMEYİZ"

ABD'nin açıklaması sonrası Irak’ta Şii Koordinasyon Çerçevesi yöneticisi ve İran yanlısı Bedir Örgütü Başkanı Hadi el-Amiri, ABD’yi tehdit etti.

Hadi el-Amiri yaptığı açıklamada, mazlum Filistin halkının yanında durduklarını belirterek, “ABD Filistin’e müdahalede bulunursa biz de ABD’yi hedef almaktan çekinmeyiz” dedi. Filistin halkının “Düşman Siyonist’e” karşı büyük bir zafer elde etmesinin gururla karşılandığını dile getiren el-Amiri, “Hiç kimse Filistin'in Siyonist’e karşı böyle bir zafer elde edeceğini ve Siyonist istihbaratın başarısızlığa uğrayacağını düşünmezdi” ifadelerini kullandı. Iraklıların var olan gücüyle Filistin davasına destek vermesi gerektiğini dile getiren el-Amiri, “Allah’ın izniyle Filistin’in kurtuluşu Irak’tan başlayacaktır” dedi. Arap liderlerin Filistin’i yalnız bıraktığını belirten el-Amiri, “Filistin’in yanında sadece İslam devrimi ile direniş grupları durdu ve bugün Filistin halkının iradesi kazanıyor” şeklinde konuştu.

RUSYA'DAN UYARI GELDİ

Moskova, Pentagon'un savaş gemilerini İsrail'e göndermesinin ardından uyarıda bulunarak üçüncü bir tarafın devam eden çatışmaya girme riskinin "yüksek" olduğunu duyurdu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada "Üçüncü güçlerin bu çatışmaya dahil olma riski yüksek. Bir an önce müzakere sürecine doğru ilerlemenin yollarını bulmak çok önemli." ifadelerini kullandı.

LAVROV'DAN 'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM' VURGUSU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise İsrail ve Filistinlilerin barış içinde bir arada yaşamasını sağlayacak iki devletli çözüm görüşmelerinin çatışmalar sona erdikten sonra başlamasının ileriye dönük tek yol olduğunu söyledi.

 

İSRAİL'E KABUSU YAŞATAN İSİM

Dünya 'İsrail nasıl hazırlıksız yakalandı' sorusuna yanıt ararken Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrasında gözler 'Misafir' lakaplı isme çevrildi.

Saldırının arkasındaki isim olarak nitelendirilen Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın liderini mercek alına alan İngiliz Financial Times dikkat çeken bir habere imza attı.

'Misafir: İsrail’e düzenlenen ölümcül saldırının arkasındaki mimar' başlıklı haberde Deif’in İsrail istihbaratına yakalanmamak için her gece başka bir Filistinlinin evinde kaldığı belirtildi.

GAZZE'NİN MİSAFİRİ HER GECE BAŞKA BİR EVDE KALIYOR

Financial Times, Deif’in lakabının da buradan geldiğinin altını çizdi. İngiliz gazeteye konuşan Filistinli profesör Mkhaimar Abusada, 'Bu saldırıdan önce Deif kutsal bir kişiydi ve hem Hamas hem de Filistinliler tarafından saygı duyuluyordu' dedi.

Filistinli profesör son operasyon ile Misafir'in gördüğü saygının artacağını belirtti.

Filistinli bir militan, bu ay cızırtılı bir ses kaydıyla İsrail'i tehdit etti. Mesajda Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın talepleri dinlenmezse, İsrail'in "ağır bir bedel ödeyeceği" belirtiliyordu.

Mesajın sahibi, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın bulunması zor lideri Muhammed Deif'ti.

İsrail'in en çok aradığı kişilerden Deif, mesajıyla 7 yıllık sessizliğini bozdu. Fakat tehdidi, 11 günlük çatışma sırasında pek dikkat çekmedi.

10-21 Mayıs arasında İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de en az 242 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler yetkilileri bunlardan en az 129'unun sivil olduğunu söylüyor. İsrail ordusu 200 militanı öldürdüğünü öne sürüyor. Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'a göre ise hayatını kaybeden savaşçılarının sayısı 80.

ÖLÜM LİSTESİNDE İLK SIRADA

İsrail'in ölüm listesinde ilk sırada yer alan Deif ise öldürülemedi. Amerikan New York Times gazetesine konuşan İsrail Ordu Sözcüsü Hidai Zilberman, "Operasyon boyunca Muhammed Deif'i öldürmeye çalıştık" dedi.

BBC'ye konuşan İsrail ordusundan bir yetkili de, çatışmalar sırasında iki kez Deif'i öldürmeye çalıştıklarını söyledi. Deif, 20 yıldır bilinen yedinci suikast girişiminden de kurtulmayı başardı. İsrail ordusu, yıllardır süren bu fare-kedi oyununda hedefe ulaşamadığı için öfkeli.

BBC'ye konuşan Orta Doğu Güvenlik Uzmanı Matthew Levitt, 'İsrail ordusunda Hamas'ın askeri kanadı için eşsiz öneme sahip gördükleri insanların bir listesi var. Ve bu listenin tepesinde Muhammed Deif yer alıyordur' diyor.

HAMAS KURULURKEN ÖRGÜTE KATILDI

Deif 1980'lerin sonunda Hamas kurulurken örgüte katıldı. İsrail'e karşı silahlı mücadeleye inanan Deif, örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nda hızla yükseldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski terörle mücadele danışmanları arasında yer alan güvenlik uzmanı Matthew Levitt, Deif için "Hamas'ın içinde sertliğiyle tanınan biri" diyor; onun Hamas'ın 1990'larda öldürülen "mühendis" lakaplı bomba uzmanı komutanı Yahya Ayyaş'a yakın bir isim olduğunu söylüyor.

Ayyaş, İsrail'de 1990'ların başında bir dizi otobüs bombalamasından sorumlu tutuluyordu. 1996'da öldürülmesinin ardından daha fazla otobüs bombalandı.

Ayyaş'ın elinden tuttuğu Deif, bu intikam saldırılarının arkasındaki kişi olarak gösteriliyordu.

Eylemleri Deif'in şöhretini artırdı, örgüt içindeki konumunu yükseltti. 2002'de Hamas'ın kurucularından Salah Şehada'nın öldürülmesinin ardından, Deif Hamas'ın askeri kanadının başına geçti.

Deif liderliği döneminde Hamas'ın Kassam roketlerinin ve Gazze'nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişi olarak biliniyor. Deif'in İsrail ordusuna yakalanmamak için hayatının büyük bir kısmını bu tünellerde geçirdiği ve Hamas'ı da oradan yönettiği düşünülüyor.

Deif için mahremiyet bir ölüm kalım meselesi olageldi. 2000'li yıllarda İsrail'in dört suikast girişiminde hayatta kalmayı başardı. Bu girişimlerin bir kısmında ağır yaralandı.

İsrail'in paylaştığı bilgilere göre bir gözünü ve bazı uzuvlarını da bu saldırılarda kaybetti. BBC'ye konuşan eski bir İsrail askeri istihbarat yetkilisi, ağır yaralı olması nedeniyle onun bir daha eskisi gibi örgütü yönetemeyeceğinin düşünüldüğünü söyledi:

"İnsanlar bir lider veya askeri planlamacı olarak görev yapamayacağını düşünüyordu. Fakat mümkün olduğu kadar kısa sürede iyileşti."

Bu suikast girişimlerinden kurtulması onun "9 canlı kedi" olarak anılmasına yol açtı.

Deif'e yönelik beşinci suikast girişimi ise İsrail'in 2014'teki Gazze operasyonu sırasında yapıldı. İsrail'in Şeyh Rıdvan mahallesine düzenlediği hava saldırısında Deif'in eşi Vidad ve küçük çocukları Ali öldürüldü. İsrail, Deif'in de evde olduğunu düşünüyordu fakat yanılmıştı.

Saldırıdan kısa süre sonra Hamas, Deif'in hâlâ hayatta olduğunu ve askeri operasyona liderlik ettiğini duyurdu. Güvenlik uzmanları Deif'in İsrail ordusu tarafından bulunamamasında modern iletişim teknolojilerini kullanmamasının da payı olduğunu düşünüyor.

Matthew Levitt, "Telefon ve bilgisayar kullanmıyorsanız modern istihbarat servislerinin nerede olduğunuzu kestirmelerini zorlaştırmanın yolları vardır" diyor.

Eski İsrail askeri istihbarat yetkilisi ise geçmiş suikast girişimlerinin başarısızlığının arkasında Hamas'ın tünellerinin derinliği, civardaki sivilleri öldürme riski ve silahların düzgün çalışmaması gibi nedenlerin olabileceğini söylüyor.

'KRİTİK ROLE SAHİP, EŞSİZ BİRİ'

BBC'ye bilgi veren İsrail ordusundan bir yetkili Deif'e yönelik çalışmalarının devam ettiğini fakat konunun gizliliği nedeniyle daha fazla bilgi veremeyeceklerini söyledi. Güvenlik uzmanı Levitt, İsrail'in pes etmemesine şaşırmıyor. Öte yandan İsrail'in başarısız suikast girişimlerinin Deif'i daha efsanevi bir hâle getireceğini söylüyor:

'İsrail'in onu yok etmek istemesinin ana nedeni eski toprak olması, öyle bir saygınlığı var. Başından beri örgütte olan kıdemli militanların sayısı az. O açıdan eşsiz biri.'

Deif'in hayatına dair çok az şey biliniyor. Gazze sokaklarında bile Deif'i tanıyabilecek çok az kişi var.

Onun militanlığını destekleyenlerin sayısı ise daha bile az olabilir.

Anket sonuçlarından bahseden Levitt, Filistinlilerin, Hamas'ın en militan liderlerine karşı pek bir sevgi beslemediğini söylüyor.

Yine de ateşkes ilanının ardından Deif'in adına slogan atanlar vardı. Bazı Filistinliler, Gazze'deki yıkıntıların arasında ateşkesi kutlarken "Ruhumuzla ve kanımızla seni destekliyoruz Deif" diye bağırıyordu.

HAMAS YENİ SİLAHINI TANITTI

Bölgedeki çatışmalar son sürat devam ederken Hamas'tan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayları çatışmalarda kullandığı yeni silahını görücüye çıkardı.

Katar merkezli Al Jazeera bu görüntüleri 'Filistinli grup yeni silahını tanıttı' manşeti ile dünyaya duyurdu.

Haberde omuzdan ateşlemeli hava savunma sisteminin Hamas tarafından üretildiği bilgisine yer verildi.

Al Jazeera bu bilgiyi Hamas'ın konu ile ilgili açıklamasına dayandırdı.

Grubun yayınladığı bir videoda Kassam militanlarının havadaki hedefleri bu silah ile vurduğu görülüyor.

ÇÖLDEKİ MÜZİK FESTİVALİNE BASKIN

İsrail'in güneyinde Hamas militanlarının saldırısına uğrayan müzik festivali alanından 250'den fazla cesedin çıkarıldığı bildirildi. Militanlarının saldırısına uğrayan müzik festivali alanından 250'den fazla cesedin çıkarıldığı bildirildi.

İsrail’deki basın kuruluşları bu sayıyı, arama kurtarma örgütü Zaka’dan gelen bilgiye dayandırdı. Festival alanına paramotorlarla inen Hamas’ın kaçırdığı bir kadının, İsrail-Alman vatandaşı Shani Louk olduğu ortaya çıktı.

30 yaşındaki Louk, İsrail’e Ofakim şehrinde açık havada düzenlenen elektro-müzik festivaline katılmak için gelmişti. Ailesi, Hamas üyelerinin önceki gün İsrailli kadın askerin cesedi olduğu iddiasıyla kamyonet arkasında teşhir ettikleri kadının Shani Louk olduğunu açıkladı.

Sosyal medyadan bir video yayınlayan Louk’un annesi Ricardo Louk, “Bir Alman vatandaşı olan kızım Shain Nicole Louk, bir grup turistle birlikte Hamas tarafından kaçırıldı. Kızımızı bilinci kapalı bir halde Filistinlilerin bir arabaya bindirdiği videoyu gördüm. Bize yardım etmenizi istiyorum” dedi.

ÖLDÜĞÜ SANILIYOR

Shani Louk’u annesi, kızını bacaklarındaki dövmeden ve çizmelerinden tanıdığını söyledi. Görüntülerdeki kadının öldüğü sanılıyor.

İLETİŞİM KURAMADILAR

Sosyal medyada, Hamas üyeleri tarafından kaçırılan bir genç kadının görüntüleri de paylaşıldı. Görüntülerde kimliği yakınları tarafından açıklanan Noa Argamani, bir militanın motosikletinin arkasında otururken, “Lütfen beni öldürmeyin” diye bağırıyor. Ailesi 25 yaşındaki Argamani ve erkek arkadaşı Avinatan Or’dan haber alınamadığını söyledi. Saldırıdan kurtulmayı başaranlar, ormana doğru kaçan arkadaşlarıyla hâlâ iletişim kuramadıklarını söyledi.

SAKLANACAK YERİMİZ YOKTU

- İsrailliler Hamas’ın saldırdığı gün, Sukot Bayramı’nı kutluyordu. Çok sayıda gencin katıldığı müzik festivali de bayram kutlamaları kapsamında düzenlenmişti. Sosyal medyada dolaşan videolarda, Hamas üyelerinin motorlu paraşütlerle havadan inerken festival alanındakilerin habersizce dans ettiği görülüyor. Birkaç dakika sonra Hamas üyeleri rastgele ateş açmaya başlıyor, onlarca insan panik içinde araçlarına doğru koşuyor. Amerikan CNN’e konuşan festival katılımcıları, kaçmaya çalışan çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, bazı kişilerin de Hamas tarafından kaçırılarak götürüldüğünü söyledi.

İlk önce roket saldırısı sirenlerinin çaldığını anlatan festival katılımcılarından Tal Gibly, “Saklanacak bir yerimiz bile yoktu, çünkü açık alandaydık. Herkes panikledi ve eşyalarını toplamaya başladı” ifadelerini kullandı. İngiliz DailyMail’e konuşan bir katılımcı da saldırıdan “aracında ölü taklidi yaparak” kurtulduğunu söyledi.

'İSRAİL'İ YILLARCA KANDIRDILAR'

Times of Israel ise 'Hamas'ın nasıl yıllarca İsrail'i kandırdığını' yazdı. Haberde 'Hamas'a yakın bir kaynak, terör örgütünün İsrail'i, grubun silahlı çatışma istemediğini ve göreceli sakinliği korumak için ekonomik teşviklerle yatıştırılabileceğini düşündürmek amacıyla yıllarca süren bir kampanya yürüttüğünü söyledi' ifadelerine yer verildi.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: 493 ÖLÜ, 2 BİN 751 YARALI

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 493’e, yaralı sayısının ise 2 bin 751’e yükseldiğini duyurdu.

Bakanlık, yerel basına yansıyan açıklamasında, 22 kişinin durumunun kritik olduğunu ve 345 kişinin de ciddi şekilde yaralandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Pazar gecesi yaptığı açıklamada, yerel saatle 21:00 itibarıyla 123.000'den fazla Filistinlinin Gazze'de yerinden edildiğini ve 74.000'e yakınının okullara sığındığını söyledi.

İsrail, Hamas'ın sürpriz saldırısına Gazze'ye bir dizi hava saldırısıyla karşılık verdi. Gazze Şeridi yaklaşık 2,3 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve dünyadaki en yüksek nüfus yoğunluğundan birine sahip.

Gazze'ye havadan misilleme saldırılarına devam eden İsrail, ülke sınırları içinde 8 noktada hala tam kontrolü sağlamaya çalışıyor.

Wall Street Journal elde ettiği bir rapora dayandırdığı haberinde İran'ın operasyonda dahili olduğunu öne sürdü.

'SON ONAY BEYRUT'TA VERİLDİ'

Söz konusu habere göre 'İranlı güvenlik yetkilileri, Hamas'ın Cumartesi günü İsrail'e yönelik gizli saldırısını planlamasına yardımcı oldu ve geçen Pazartesi Beyrut'ta yapılan toplantıda son onayı verdi' denildi.

İRAN'DAN AKSA TUFANI AÇIKLAMASI

Çatışmalar hız kesmeden devam ederken İran'dan dikkat çeken bir Aksa Tufanı açıklaması geldi. İran ilk defa bu iddialara yanıt verdi.

İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonunda herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti.

İran'ın BM misyonundan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

'Filistin'e kararlı bir şekilde destek veriyoruz, ancak Filistin'in tepkisine dahil değiliz, çünkü bu yanıt yalnızca Filistin'in kendisi tarafından üstleniliyor.'

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Pazar günü attığı bir tweet’te şiddeti 'yıllardır süren cinayetlere ve suçlara meşru bir yanıt' olarak nitelendirmişti.

Bu arada Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Wana Haber Ajansı tarafından paylaşılan ve televizyonda yayınlanan bir konuşmasında bunu, "Filistinli askerler (ve) tüm Filistinli gruplar" için bir "zafer" olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşme sonrası açıklama yaptı. Türkiye’ye arabuluculuk için çağrı yaptığını belirten Blinken, 'Ateşkesi savunmasını teşvik ettim' dedi.

BMGK AÇIKLAMADA ANLAŞAMADI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, (BMGK) İsrail ile Hamas arasındaki savaşın ortasında kapalı kapılar ardında acil bir oturumda toplandı ancak ortak bir açıklama için gereken oybirliğini sağlayamadı.

GAZZE ŞERİDİNE TAMABLUKA EMRİ

İsrail az önce Gazze şeridinin ablukaya alınacağını duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye tam bir abluka emri verdiğini söyleyerek, " Elektrik kesilecek. Yiyecek ve yakıt girişine izin verilmeyecek. Vahşi insanlarla savaşıyoruz ve ona göre hareket ediyoruz" dedi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü ise İsrail'in kuvvetlerini desteklemek için 300.000 yedek askeri devreye soktuğunu duyurdu.

MOSSAD EFSANESİ ÇÖKTÜ MÜ?

CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, Filistin-İsrail çatışmasını şu sözlerle yorumladı:

Güçlü bir istihbarat olarak bilinirdi. MOSSAD uyudu mu deniyor, hem de derin bir uyku uyudu. İsrail'in demir kubbeleri kuş uçurtmaz deniyordu, bir gecede aniden saldırı oldu. İş makinesi alan Hamaslılar basit duvarları aşıp tesisleri ele geçirdi. Aslında MOSSAD ile ilgili operasyonlar olmuştu. O zaman anladık ki etkili bir yapı değil. Devasa bir MOSSAD yapısının algı olduğunu anladık. MOSSAD bilerek göz yumdu ki saldırı için gerekçe olsun diye deniyor. Böyle bir şey olamaz. Hangi istihbarat örgütü kendi vatandaşının ölümünü ister ki.

NEREDE O MOSSAD?

Paramotorlu kassam tugayları ikili olarak binip ellerini kollarını sallayarak gidiyor. Nerede o MOSSAD? İsrail'in iç bölgesine gidip süpürme harekatı yapıyorlar. Çalışılmış bir yapı bu. Gazze değdin yer araçla 45 dakikada geçilen bir yer. Toprağı sınırlı. Nasıl girip nasıl eğitim almışlar, MOSSAD nasıl haberdar olamamış.

BU MOSSAD'IN UYUDUĞUNU GÖSTERİYOR

Bu intihar droneları basit teknoloji değil. Bu kadar drone nasıl girmiş de MOSSAD'ın haberi olmamış. Bu MOSSAD'ın uyuduğunu gösteriyor işte.

İş makinelerine bakın, hani çelik duvarlar vardı. Basit bir iş makinesi ile İsrail sınırları yerle bir.

İSRAİL HAVA BOMBARDIMANI YAPACAK

Bundan sonraki süreçte karadan büyük harekat olacağını düşünmüyorum. Gazze yer altı tünellerinin yoğun olduğu yer. Hamas dışında da sokak savaşını iyi yöneten yapılar var. Gazze etrafına zırhlı araçlar konuşlanıyor. Hava bombardımanı yapacak İsrail bundan sonra. Sivil zayiatı olacak burada. Daha sonra her şeyin, dünya örgütlerinin devreye girmesi ile sonlanacağını düşünüyorum. İsrail'in yıkılmaz denen imajı yerle bir oldu.

Dünya örgütlerinin devreye girmesi gerek. Karşınızda düzenli ordu yok çünkü. Ateşlenen havanlarla sivil zayiatı olacaktır. Bu bir katliam. İtidalli, sağ duyulu olması gerekiyor.

Bundan sonra İsrail zırhlılar ile ateş atışına alacak Gazze'yi. 3-4 gün yoğun şekilde sürecek.