Gazete Vatan Logo

‘Bu yararlı bir başlangıç oldu’

Cenevre’de muhaliflerle görüşen BM temsilcisi Mistura ilk açıklamasında “Bu yararlı bir başlangıç oldu. İyimserim” dedi. Ancak toplantının ardından Mistura’nın muhalif heyeti görüşmeleri bitirmekle tehdit ettiği öne sürüldü .

‘Bu yararlı bir başlangıç oldu’

Cenevre’de başlayan Suriye görüşmelerine son anda katılan Suudi Arabistan’ın desteklediği muhalefet heyetiyle görüşen Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, “Bu, yararlı bir başlangıç oldu. İyimserim” dedi. TASS haber ajansına göre, Suudi Arabistan’ın desteklediği Yüksek Müzakere Komitesi heyetiyle görüşmesi sonrası gazetecilere açıklamada bulunan De Mistura, “Suriyeli muhaliflere planı açıkladım. Onlar da bana fikirlerini aktardı. Ne zaman ve nasıl çabaların parçası olacaklarını bana iletecekleri. İyimser ve kararlı bir ruh hali içindeyim” ifadelerini kullandı. De Mistura, “Yapmamız gereken Suriye halkının sorunlarını çözmek” şeklinde konuştu.

‘Çekiliriz’ resti

Toplantının hemen ardından De Mistura’nın Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyetini, görüşmeleri bitirmekle tehdit ettiği öne sürüldü. Muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre de Mistura, MYK heyeti ile bugün kaldıkları otelde bir araya geldiği sırada heyete BM çatısı altında görüşmelere katılmayı kabul etmezlerse, başlatılan sürecin anlamsız olacağını ve yarın görüşmelerin bittiğini açıklayacağını söyledi. Öte yandan Reuters haber ajansına göre Suriyeli muhaliflerin heyetinden Bassma Kodmani, “Cenevre’ye bazı garanti ve sözler aldıktan sonra geldik. İnsani durumda ciddi bir iyileşme olacağına dair kesin sözler aldık. Bunlar yerine getirilmeden siyasi görüşmelere başlayamayız” dedi. Yüksek Müzakere Komitesi’nin başkanı Riyad Hicab ise ‘Suriye hükümetinin insani yardım ulaştırılmasını engellemeye devam etmesi halinde’ Cenevre’deki görüşmelerden çekilebileceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

‘MUHALEFET HEYETİ CİDDİ DEĞİL’

Cenevre’deki Suriye hükümeti heyetinin lideri Beşar Caferi ise muhalefet heyetini ‘ciddi olmamakla’ suçladı ve “Suudi, Fransız ve ABD dışişleri bakanları muhalefetin sözcüleri gibi görünüyor” dedi. Suriyeli muhaliflerin heyetinde kimlerin olduğunun hâlâ belli olmadığını söyleyen Caferi, BM’nin elinde bile nihai listenin olmadığını belirtti. Henüz dolaylı görüşmelere başlamadıklarını ifade eden Caferi, bir gazetecinin görüşmelere başlamak için muhalefetin şartlarını kabul edip etmeyeceklerini sorması üzerine “kesinlikle” ön koşul kabul etmeyeceklerini belirtti.

Haberin Devamı