Gazete Vatan Logo

4 kişinin katilinin idamına 7 kişi tanıklık etti! Gerçek otopside ortaya çıktı...

ABD'nin Oklahoma eyaletinde yaşayan Gilbert Postelle dört cinayetten mahkum edilip sonra da idam edildi. İdam edilirken son anlarına tanıklık edenlerin anlattıkları ise akıllardan çıkacak gibi değil.

4 kişinin katilinin idamına 7 kişi tanıklık etti! Gerçek otopside ortaya çıktı...

ABD'nin Oklahoma eyaleti bir zamanlar ülkedeki en işlek ölüm odalarından birine sahipti ama 2014 yılında idam edilecek bir mahkumun yanlış ilaçla infaz edilmesine yol açan karışıklık sonrasında planlanan tüm infazlar 2015 yılında askıya alındı. Ancak yaklaşık 7 yıl önce verilen bu karardan geçtiğimiz ekim ayında vazgeçildi ve ceza yeniden yürürlüğe girdi. Gilbert Postelle (35) 2005 yılında James Alderson, Terry Smith, Swindle Wright ve Amy Wright'ı silahla vurarak acımasızca öldürdü. İşlediği suçlardan hüküm giyen Postelle, tam 17 sene boyunca infaz gününü bekledi. 18 yaşındayken dört kişinin hayatına son veren Postelle neredeyse ömrünün yarısını hapishanede geçirdi.

'ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYORDU'
Gilbert Postelle'nin infazından önce yapılan en son af duruşmasında avukatı Robert Nance, müvekkilinin öğrenme güçlüğü çektiğini, annesinin genç yaşta kendisini terk ettiğini ve 12 yaşından beri uyuşturucu kullandığı bilgisini verdi. Bu bilgiler ışığında müvekkilinin affedilmesi gerektiğini savunan Robert Nance, katilin olumsuz yaşam şartlarında büyüdüğünü söyledi. Postelle'nin işlediği cinayetlerin hiçbirinde aklının başında olmadığını vurgulayan avukat, cinayetlerin planlı ve şuurlu bir şekilde gerçekleşmediğini de ekledi. Avukatının savunmasından sonra söz alan Postelle ise cinayetlerden günler önce uyuşturucu kullandığını ve çok az şey hatırladığını ifade etti. Katil, "Suçlu olduğumu anlıyorum ve bunu kabul ediyorum. Bütün bu ailelere yaptıklarım için gerçekten üzgün olduğumu söylemekten başka yapabileceğim bir şey yok" dedi.

Haberin Devamı

30 MERMİ 1 AV TÜFEĞİ!
Polis raporlarında yer alan bilgilere göre Postelle bu dört cinayeti işlerken bir av tüfeği kullanmış ve tam olarak 30 mermi harcamıştı. Cinayetleri neden ve ne için işlediği tam olarak bilinmiyor. Kurbanlarıyla arasındaki bağın ne olduğu ise yıllardır gerçek anlamda çözülemedi. Yetkililer, Gilbert Postelle'nin kardeşi David Postelle'nin ve babası Brad Postelle ile bir bağlantısı olabileceğini düşündü. Cinayetlerden önce Gilbert Postelle'nin babası ciddi bir şekilde yaralandığı motosiklet kazası geçirdi. İddialara göre motosiklet kazasından Swindle Wright sorumluydu ve babasını ağır bir şekilde yaralayan Swindle'dan intikam almak istemiş olabilirdi. Ancak iddiaları araştıran savcılar Swindle Wright'ın herhangi bir motosiklet kazasına karışmadığını gördüler.

Haberin Devamı

Çözülemeyen dört cinayetin ve aradan geçen 17 yılın ardından 35 yaşındaki Gilbert Ray Postelle, 17 Şubat 2022'de McAlester'daki Oklahoma Eyalet Hapishanesi'nde iğneyle infaz edildi, hapishane yetkilileri sabah 10.14'te ölümünü ilan ettiler. Postelle'ye ölmeden önce son bir şey söylemek isteyip istemediğini sordular ama o hiçbir şey söylememeyi tercih etti. Sessiz kalarak idam odasının hemen yanında bulunan 7 tanığa uzun uzun bakan katil sonrasında infaz edildi.


'YÜZÜNDE HAFİF BİR TEBESSÜM VARDI'
Postelle'nin idamına tanıklık eden 7 kişiden biri olan gazeteci Postelle'nin son anlarını, "Medya merkezinden alınıp bir minibüsle hapishaneye götürüldük. Gazetecilerden oluşan toplam 5 kişilik grubumuz infaz odasının içindeki şahit odasına alındı. Daha sonra iki kişi daha bize katıldı, bunlar devletin ileri gelenleriydi ve infazı belgelemek için oradaydılar. Ona son bir sözü olup olmadığı sorulduğunda, sadece 'hayır' anlamında başını salladı. Postelle, aslında yargılama boyunca tek bir kelime söylemedi" şeklinde anlattı.

Haberin Devamı

Postelle ile birkaç kez göz göze geldiklerini söyleyen gazeteci, ölmeden önce son anlarında yüzünde sadece hafif bir tebessüm dışında ifadesizlik olduğunu söyledi. Çoğu zaman dimdik yukarı bakan Postelle, son anlarında endişeyle sağ ayağını sallıyordu. Tanık gazeteci saatler 10.02'yi gösterdiğinde katile ilacın enjekte edildiğini ve yaklaşık bir dakika sonra ağız ve el hareketlerinin değişmeye başladığını da ekledi. Kısa bir süre sonra bilinçsiz hale geldiğini dile getiren gazeteci, "10.08'de artık daha kısa nefesler alıyordu. 10.13'te doktor onun kalp atışlarını kontrol etmek için geri geldi ve 10.14'te Postelle ölü ilan edildi" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Gilbert Postelle'ye idamına sayılı saatler kala son yemeğinde neler yemek istediği sorulunca ölmeden önce son kez yemek istediklerini sıraladı. Listesi şu şekildeydi: Barbekü ve ballı hardal soslu 20 tavuk kanadı, ketçap ile üç büyük patates kızartması, çıtır tavuklu sandviç, tavuklu sandviç, büyük kola ve karamelli frappe.

OTOPSİ RAPORUNDA GÖRÜLDÜ
Oklahoma'da idam mahkûmlarını temsil eden avukatlar, eyaletin ölümcül enjeksiyon protokolündeki üç ilaçtan en fazla tercih edilen midazolam etken maddeli ilacın enjekte edildikten dakikalar sonra akciğer ödemine yol açtığını iddia ediyor. Tutuklunun bilincinin açık kaldığı süre boyunca akciğerlerde biriken sıvının da şiddetli ağrıya yol açacağı için kullanılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Avukat Ross Miller, idam edilen Gilbert Postelle'in de otopsi raporunda minimal akciğer ödemi görüldüğü bilgisini paylaştı. Postelle'in akciğerlerinin toplam ağırlığının 1.220 miligram olduğunu ancak yetişkin bir bireyde akciğer ağırlığının ortalama 900 ile bin miligram arasında olması gerektiğini söyledi.

'HİÇBİR ŞEY KAPANMADI'
Gilbert Ray Postelle'nin infazının ardından Swindle Wright'nin kız kardeşi Shelli Milner, "Bugün hiçbir şey kapanmadı. Gilbert Postelle'nin ailesi, bizim ailelerimizin 17 yıldır yas tuttuğu gibi üzülüyor" ifadelerini kullandı. 17 Şubat 2022 yılında infaz edilen Gilbert Ray Postelle 35 yaşında idam edilerek son 5 yılda ülke genelinde idam edilen en genç isim oldu. Hüküm giydiği tarihten bugüne dek 17 yıl geçen Postelle, son nefesini de ömrünün büyük bir kısmının geçtiği hapishanede verdi. (Betül Yasemin Keskin/Milliyet)