Emekli aylıklarında ve memur maaşlarında büyük artış! Rakamlar netleşiyor, 1.234 TL fark... İşte kuruşu kuruşuna yeni maaşlar
Memur ve emekli milyonların maaşı değişiyor. Memur maaşlarında, emekli aylık ve ikramiyelerinde görüşmemiş artış sağlanacak. Emekli maaşı 1.234 TL artacak. Eklilerin ikramiyesindeki fark ise 45.000 TL'yi bulacak. Enflasyon zammı dışındaki artış ile ilgili detaylar belli oldu. Polis, hemşire, din görevlisi ve diğer meslek gruplarındaki çalışanları doğrudan ilgilendiriyor. 3600 ek gösterge düzenlemesi ile ilgili yeni gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takp ediliyor. Düzenleme tamamlandı. Maaş detayları ortaya çıktı. Emekli ve memurların gözü bir yandan da temmuzda yapılacak zam oranlarına çevrildi. Cuma günü açıklanan enflasyon rakamlarının ardından yeni maaşlar netleşmeye başladı. Yılın ilk yarısındaki enflasyon oranlarının baz alınarak hesaplandığı 2022 temmuz memur ve emekli maaş zammı konusunda 'en düşük emekli maaşı ve memur maaşı ne kadar olacak?' sorusu cevabını buldu. Peki temmuz ayında emekli ve memurlar ne kadar zam alacak? SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ne kadar artış göründü? Temmuz zammı ile birlikte öğretmen, polis, hemşire ve diğer memurların yeni maaşları kaç lira olacak? Emekli polis, avukat, teknisyen ve diğer memur emeklileri ne kadar zam olacak? 3600 ek gösterge sonrası kimin maaşı ne kadar artacak? İşte memur ve emeklinin merakla takip ettiği 3600 ek gösterge düzenlemesi ve temmuz zammı ile ilgili son dakika gelişmelerinin detayları...
Memurun emekli ikramiyesi ve emekli maaşı için önemli artışlar sağlayacak 3600 ek gösterge düzenlemesinde sona gelindi. Öte yandan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polis başta olmak üzere milyonlarca memurun merakla beklediği 'Ek gösterge düzenlemesi sonrası emekli ikramiyesi ve maaşı ne kadar olacak' sorusunu yanıtını buldu.
Öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polis başta olmak üzere milyonlarca memurun merakla beklediği 'Ek gösterge düzenlemesi için çalışmalar tamamlandı.
Merakla beklenen 3.600 ek göstergede hazırlanan üç alternatifli kanun taslağı geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Seçilen alternatifin Meclis'e gelmesi ve yasalaşmasıyla konunun temmuz ayı itibarıyla çözüme kavuşturulması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta 3.600 ek gösterge konusunda hazırlanan kanun taslaklarının üç alternatifli olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğu belirtildi. Alternatifler üzerinden seçilecek olana göre hazırlanan kanun taslağının Meclis gündemine gelmesi ve son halinin verilerek yasalaşması bekleniyor. Bu gelişmeler sonrası 3.600 ek gösterge konusunun temmuz ayı itibarıyla çözüme kavuşturulması hedefleniyor.
UYGULAMADA FARKLI
Alternatiflerden birinin dar, ikisinin geniş kapsamlı ancak uygulama takvimi açısından farklı olduğu ifade ediliyor. Bu alternatifler sonrası yasalaşacak kanunla memurların görev aylığı, emekli aylığı ve emekli ikramiyelerini etkileyecek düzenleme hayata geçecek. Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün bugünkü köşesinden aktardığına göre üç alternatifin farklılıkları şu şekilde ifade edilebilir.
BİRİNCİ ALTERNATİF:
3.600 ek göstergenin en başından beri odağında olan 4 meslek grubuna yani; öğretmen, hemşire, din görevlisi ve polislere yönelik düzenleme yapılması öngörülüyor.
Bu 4 meslek grubu içerisinde ek göstergesi 3.600'ün altında olanlar için 3.600'e yükseltme yapılarak sorunun çözülmesi hedefleniyor. Ek göstergede yer alabilmek için yüksek okul mezunu olma şartı özellikle polisler için güçlük doğuruyor. Budara düzenlemenin detayları önemli.
İKİNCİ ALTERNATİF:
Burada 4 meslek grubunun dışında daha geniş bir memur grubuna ilişkin düzenleme yapılacağına dair bilgiler var. Böylece yöneticiler, avukatlar, teknik ve sağlık hizmetleriyle genel idare ve yardımcı hizmetler grubu da 3.600 ek göstergeye kavuşturulabilir.
Özellikle yardımcı hizmetler grubunun hali hazırda ek gösterge kapsamında olmaması nedeniyle bu grubun ek göstergeye kavuşması aylık ve ikramiyelerde önemli bir artışa neden olacaktır.
ÜÇÜNCÜ ALTERNATİF:
Bu seçeneğin ise 1 Ocak 2023 itibarıyla emekli olacak memurların ek göstergelerinin 3.600'e yükseltilmesi olduğu belirtiliyor. Buna göre görevdeki memurların ek göstergesinde farklılık olmayacak.
Yalnızca 3.600'ün altındaki memurların emekli aylıkları alacağı zaman ek göstergelerinin 3.600 olarak hesaplanması söz konusu olacak.
GERİYE DÖNÜK HESAPLAMA YOK
Yapılacak düzenleme her üç alternatifte de görevdeki memurları kapsayacaktır. Yani daha önce 3.600'ün altındaki göstergelerden emekli olmuş kişilerin emekli aylık ya da ikramiyelerinin yeniden hesaplanması söz konusu olmayacaktır.
Bunun olabilmesi için ancak kanun taslağına ek bir madde konulması ve bu konunun da hesabının nasıl yapılacağına ilişkin bir yöntemin benimsenmesi gerekir.
AYLIKTAKİ KESİNTİ TELAFİ EDİLEBİLİR
3.600 ek gösterge üç kalemde değişikliğe neden oluyor. Birincisi görev aylığı, ikincisi emekli aylığı, üçüncüsü ise emekli ikramiyesi. Bir örnekle açıklamak gerekirse hali hazırda ek göstergesi 3.000 olan bir öğretmenin ek göstergesi 3.600'e yükseltildiğinde emekli aylığı 1.234 TL, emekli ikramiyesi ise 45.000 TL artıyor.
Diğer yandan görev aylığında 100 TL civarında bir azalma da yaşanıyor. Bunun nedeni ek göstergenin bazı kesintileri beraberinde getirmesi. Ancak bu kesintinin bütçeden karşılanarak telafi edilmesine yönelik formüller geliştirilebilir.
Buna rağmen ek gösterge her halükarda emekli aylığının ve ikramiyesinin artması memurlar açısından önemli. Bu sayede emekliliklerinde refahlarının artırılması hedefleniyor.
3600 EK GÖSTERDE ÇALIŞMASI İLE KADEMELİ GEÇİŞ GÜÇLÜ ALTERNATİF OLARAK MASADA
Ek gösterge rakamlarında yıllara yayılan kademeli geçiş de bir başka alternatif olarak gündemde duruyor. Hem ek gösterge rakamlarında hem de emekliliğe yansıtma oranlarında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ek gösterge konusundaki ortaya çıkardığı rakam oranları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e sunuldu.
KİM NE KADAR EK GÖSTERGE ALACAK?
Bakanlık, metni Memur-Sen'in 2200-3600 ve 3600-4800 ek göstergeler arasında yeni kademeler ve buna bağlı olarak yeni tazminat yansıtma oranları oluşturulmasını içeren talebiyle birlikte sivil örgütlerin de görüşlerini alarak şekillendirdi.
Yine mevcut durumdaki 3600 ile 4800 kademesinin de yeniden düzenlenerek, 3600 ila 4200, 4200 ila 4400 ve 4400 ile 4800 olmak üzere üç ara kademe eklenmesi öngörülüyor.
Alternatifli tasklarda; kadro unvanı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi ve hiyerarşik yapıyı dikkate alarak ek gösterge konusunun kamu personelinin geneline yönelik bütüncül bir çalışma içerisinde ele alınıp değerlendirilmeye çalışıldı.
MEMUR-SEN BAŞKANI ALİ YALÇIN'DAN AÇIKLAMA
3600 ek gösterge düzenlemesi konusunda yaptığı açıklamada, "Ek gösterge düzenlemesinde Genel Memnuniyetin Yolu Tazminat Yansıtma Oranlarını Yükseltmektir Kamu görevlilerinin ek göstergelerini gözden geçirmek ve adaletli bir düzenleme ile genel memnuniyet üretmek için gösterge kadar önemli bir diğer formül,Tazminat Yansıtma oranlarıdır.
Ek Gösterge artışı yapmak emekli maaşı ve emekli ikramiyesini artırmak için son derece önemlidir. 3600’ün altındaki göstergeler için eş değer bir şekilde tazminat yansıtma oranı artışı yapılmaz ise genel memnuniyet için önemli bir konu sorunlu bir konuya dönüşür.
3600 Ek Gösterge ve Göstergelerin yeniden düzenlenmesi amaçlı yapılan talep alma amaçlı toplantılarda,sadece belli meslek guruplarını değil tamamını kapsayacak şekilde tüm detaylarıyla beklentiyi aktardık. Talep ve beklentileri dikkate almış bir çerçevede teklifi bekliyoruz.
3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ MEVCUT EMEKLİ MEMURLARI KAPSAYACAK MI?
Öte yandan 3600 ek gösterge düzenlemesi için halihazırda emekli kamu görevlileri için yeni bir formül gündeme geldi. Buna göre mevcut emekli memurların maaşlarının da 3600 ek gösterge düzenlemesi kapsamında artırılması masada yer alıyor.
3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ İLE MEVCUT EMEKLİ MEMUR MAAŞLARI ARTABİLİR
Cumhurbaşkanı sunulacak her iki 3600 ek gösterge çalışması için ayrı maliyet hesabı yapıldı. Bununla beraber mevcut memur emeklilerinin de ek gösterge artışından yararlanmasını içeren taslakta geri dönük emekli ikramiyesi ödemesi yer almazken, sadece mevcut maaşların artışı şeklinde düzenleme gündemde yer alıyor. Böylece memur emeklilerine seyyanen zam yapılmış olacak.
3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİNİN 15 OCAK 2023'DE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR
Son düzenlenen 3600 ek gösterge taslağına göre; ek gösterge değişiklikleri 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yine öğretmenlik meslek kanununda da bu tarih belirlenmişti. Burada da bir eşitlik sağlanmış olacak. Ayrıca yansıtma oranı da müzakereler sonucunda belirlenecek.
MEMURUN EMEKLİ MAAŞI VE İKRAMİYESİ NE KADAR ARTACAK?
Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesi. Memurların aylık ve emekli aylığına dahil ödeme unsurlarından olan ek gösterge aylığı, ek gösterge rakamı ile memur katsayısının çarpımı sonucu bulunuyor.
Ek gösterge, hali hazırda üst ve orta düzey yöneticilerin çoğunluğu ile merkezdeki kariyer meslek personelinin aylık tutarları içinde yer almasa bile emeklilik keseneklerinin hesaplanmasında rol oynuyor.
Ek gösterge asıl etkisini emekli aylığı ve emeklilik ikramiyesinde gösteriyor. Buna göre ek gösterge değişikli ile memurların görev aylıklarında, emekli aylıklarında ve emekli ikramiyelerinde artış oluyor.
Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan son günlerde en çok gündemde olan 3600 ek gösterge ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
3600 EK GÖSTERGE NEDİR?
Unvan, sınıf, hizmet ve derecelere göre farklılık gösteren ek gösterge, bir başka adıyla da katsayı, devlet memurlarının çalışırken ki maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi. Emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılıyor. Ek gösterge arttıkça maaş ve emekli ikramiyesi de artıyor. Göstergesi 3600 olan bir memur, 2500 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyor.
KİMLERİ KAPSAYACAK?
Öğretmen, hemşire, din görevlisi, polis ve yönetici konumunda olan memurları ve bu pozisyondan emekli olanları kapsayacak.
DİĞER UNVANLAR DA EK GÖSTERGE ARTIŞINDAN YARARLANACAK MI?
Şöyle yararlanacak. Düzenlemeyle memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek ve bazı meslek gruplarındaki kademeler değişecek. Daha açık bir anlatımla, belirli kesimlerin ek göstergesi 3600’e çıkartıldığında avukatlar, il müdürleri, şube müdürleri gibi bazı gruplar bundan olumsuz etkilenecek, haksızlık yaşanacak. Bu nedenle ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Bu da yeni ek göstergeler yaratacak. Örneğin, kimi memurların ek göstergeleri 4000, kiminin 4800’e, kiminin 6000’e kadar çıkacak.
EK GÖSTERGE İŞÇİLERİ DE KAPSAYACAK MI?
Hayır, sadece memurları kapsıyor, SSK’lı ya da Bağ-Kurları kapsamıyor.
MAAŞLARI NASIL ETKİLEYECEK?
Ek gösterge artışı hem çalışırken ki maaşları etkileyecek hem de emekli maaşlarını etkileyecek ancak asıl etkisi emekli maaşlarına olacak. Ek gösterge düzenlemesi sonrası çalışan memurların maaşları 100-200 lira arasında artacak. Emeklilerin maaşlarında ise yüzde 20 oranında artış olacak. Örneğin, 5.200 lira emekli maaşı alan bir öğretmenin maaşı ek gösterge artışı sonrası 6.240 liraya çıkacak. Aynı şekilde emekli maaşı 5.700 lira olan polis memuru ek gösterge düzenlemesi sonrası 6.840 lira olacak. Ek göstergede yapılacak düzenleme diğer kademeleri de etkileyeceğinden o kademelerdeki memur emeklilerinin maaşlarında da artış olacak. Ancak bu artış 3600 ek gösterge kadar maaşlara yansımayacak. Örneğin, 3600 ek gösterge ile emekli olmuş ve 6.250 lira alan bir il müdürünün düzenleme sonrası maaşı 7.188 lira çıkacak.
DÜZENLEME EMEKLİ İKRAMİYELERİNİ ETKİLEYECEK Mİ?
3600 ek gösterge düzenlemesinin önemli bir etkisi de emekli ikramiyelerinde olacak ve 20 bin ila 30 bin lira arasında artış getirecek. Çalışma yılına göre bu rakam 35 bin liraya kadar çıkabilecek. 25 yıllık bir hizmeti olan kamu görevlisinin ikramiyesinde 24-26 bin liraya yakın bir artış olacak. 25 yıl çalışıp 220 bin lira ikramiye alacak bir kamu görevlisinin, 3600 ek gösterge sonrası ikramiyesi 244 bin liraya çıkacak. 2008 öncesi memuriyete başlayanlarda 3600 ek göstergenin etkisi ise maaştan çok emekli ikramiyesi ve emekli maaşında görülecek, ikramiyeyi ve maaşı artıracak. Düzenleme ile diğer memurların da ek göstergeleri değişeceğinden, göstergeleri değişen memurların ikramiyelerinde de benzer artışlar olacak.
EMEKLİ OLMUŞ MEMURLAR DÜZENLEME SONRASI İKRAMİYE FARKI ALACAK MI?
Önceden emekli olmuş ve ikramiyesini almış memur, yeni düzenleme yapıldığında ikramiye farkı almayacak ama emekli maaşı artacak.
3600 EK GÖSTERGE HANGİ NOKTADA, DÜZENLEME NE ZAMAN ÇIKACAK?
Görüşmeler tamamlandı, düzenlemenin içeriği de netleşti. Önümüzdeki günlerde açıklanacak. Enflasyon açıklanıp da memur ve emeklilerinin temmuz zamları netleştikten sonra düzenleme Meclis’e gönderilecek.
3600 EK GÖSTERGE SONRASI KİMİN MAAŞI NE KADAR DEĞİŞECEK?
Genel Müdür
Mevcut ek gösterge: 6400
Düzenleme sonrası ek gösterge: 6800
Mevcut emekli maaşı: 14.217
Mevcut emekli ikramiyesi: 303.736
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 14.295
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 303.561
Genel Müdür Yardımcısı
Mevcut ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4800
Mevcut emekli maaşı: 9.800
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 10.407
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 269.304
Üniversite Genel Sekreteri
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4300
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.999
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 252.352
Fakülte Sekreteri
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Daire Başkanı
Mevcut ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4300
Mevcut emekli maaşı: 9.310
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 9.447
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 252.352
Şube Müdürü
Mevcut ek gösterge: 2200
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Kariyer Uzmanları
Mevcut ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4200
Mevcut emekli maaşı: 9.310
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 9.428
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 251.646
Avukat
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
İl Müdürü (Ankara-İstanbul-İzmir)
Mevcut ek gösterge: 3600
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4000
Mevcut emekli maaşı: 6.861
Mevcut emekli ikramiyesi: 247.408
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.940
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 250.233
İl Müdürü
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 4000
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.940
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 250.233
Polis
Mevcut ek gösterge: 2200
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.571
Mevcut emekli ikramiyesi: 200.258
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.840
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 250.408
Öğretmen
Mevcut ek gösterge: 3000
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.627
Mevcut emekli ikramiyesi: 202.909
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Hemşire
Mevcut ek gösterge: 2200
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Din Görevlisi
Mevcut ek gösterge: 2200
Düzenleme sonrası ek gösterge: 3600
Mevcut emekli maaşı: 5.471
Mevcut emekli ikramiyesi: 197.258
Düzenleme sonrası emekli maaşı: 6.861
Düzenleme sonrası emekli ikramiyesi: 247.408
Memur ve emeklilerin gözü temmuz zamına çevrildi.Milyonlarca kişi yeni maaşlarının ne kadar olacağını merak ediyordu. Cuma günü açıklanan enflasyon oranlarının ardından memur ve emekliye yapılacak zamda yeni rakamlar belli oldu.
Artan fiyatlar sonrası emekli ve memurların gözü enflasyon oranlarına çevrilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları, mayısta aylık yüzde 2,98 artarken yıllık enflasyon yüzde 73,50 oldu.TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,64, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 attı.
TÜFE'de yıllık en düşük artış yüzde 19,81 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 27,48 ile eğitim, yüzde 29,80 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 37,74 ile sağlık oldu.
Buna karşılık bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla yüzde 107,62 ile ulaştırma, yüzde 91,63 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 82,08 ile ev eşyası oldu.
Mayıs 2022 itibarıyla en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,41 ile eğitim, yüzde 1,49 ile haberleşme ve yüzde 1,61 ile sağlık oldu. Artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 6,53 ile alkollü içkiler ve tütün, yüzde 6,15 ile eğlence ve kültür, yüzde 5,47 ile lokanta ve oteller oldu.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de Mayıs 2022'de bir önceki aya göre yüzde 3,83, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 27,59, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,63 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 34,64 artış gerçekleşti.
Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emeklinin de 5 aylık zamları da netleşti.
Maaş artışında ocak ve temmuz ayında geriye dönük açıklanan 6 aylık enflasyon verileri belirleyici oluyor. Memur ve memur emeklisi için maaş zammını belirleyen diğer faktör ise iki yılda bir yenilenen toplu sözleşme görüşmeleri. Sonuncusu 2021'de yapılan toplu sözleşme görüşmesine göre, memur ve emeklisine 2022'de yüzde 5+7, 2023'te yüzde 8+6 zam yapılacaktı.
Fakat yılbaşında yüzde 2.5'lik ek düzeltmeyle ocak zammı yüzde 7.5 olarak belirlendi. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı söz konusu olacak.SSK ve Bağkur emeklisine yapılacak zam yüzde 35.64 oldu. Memur ve memur emeklisine ise yüzde 35.14.
HAZİRAN RAKAMLARI BELİRLEYİCİ OLACAK
Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı, ilk 6 aylık yüzde 7.5'lik zammı ne kadar geçerse, memura o oranda fark yansıtılacak. Dün açıklanan mayıs enflasyonuyla bu fark yüzde 28.14'e (35.64-7.5) ulaştı. Yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı artı fark ile şimdiden olası maaş artışı yüzde 35.14'ü buluyor. Bu hesap haziranda enflasyonun eksi çıkmayacağı varsayımına dayanıyor.
Kaldı ki Merkez Bankası'nın son yayımladığı nisan ayı beklenti anketine göre de haziranda enflasyonun yüzde 2.97 olacağı öngörülüyor. Merkez'in son beklenti anketinde haziran için öngörülen enflasyon yüzde 2.97. Bu orana yakın bir aylık enflasyon durumunda ilk 6 aya ilişkin enflasyon yüzde 39'u aşabilecek.
Diğer yandan SSK ve Bağkur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmesi bulunmuyor ve sadece ocak-temmuzda 6'şar aylık dönemler itibarıyla maaş zammı alıyor. İlk 5 aylık rakamlarla zam yüzde 35.64'e ulaşmış durumda. Beklenti anketi rakamlarından yola çıkarsak yine bu kesimin zammı yüzde 40 sınırına ulaşacak.
EMEKLİ VE MEMUR TEMMUZ ZAMMI İÇİN 5 AYLIK FARK KESİNLEŞTİ
5 aylık enflasyon oranı ile SSK ve Bağ-Kur emekli zammı 35,64,5 aylık memur zammı 35,14,5 aylık enflasyon farkı 28,14,olarak hesaplandı...
ZAM ORANLARI NE OLACAK?
Merkez Bankası'nın son beklenti anketinde haziran için öngörülen enflasyon yüzde 2.97. Bu orana yakın bir aylık enflasyon durumunda ilk 6 aya ilişkin enflasyon yüzde 39'u aşabilecek.
En düşük memur maaşı bu 5 aylık enflasyon verisine göre 8 bin 688 TL 20 kuruş oldu, 6 aylık tahmine göre ise 8.947 lira 24 kuruş olması bekleniyor.
En düşük memur emeklisi 5 aylık enflasyona göre 5.796 TL 15 kuruş olacak. 6 aylığa göre ise 5.969 TL'yi bulmuş olacak.
SSK emeklileri 2000 öncesinde emekli olmuş bir SSK'lının 5 aylık enflasyona göre en düşük maaşı 4.465 TL 27 kuruş olacak. 6 aylık tahmine göre ise 4 bin 597 lira 94 kuruşa çıkacak.
2000 sonrasında emekli olanlar için en düşük maaş 2.500 TL'ye çıkartılmıştı. Bunun üzerine de artış gerçekleşecek. Burada ek zam öncesi rakam 2.041 TL idi. Bu durumda 5 aylık artışa göre bu rakam da 2.2 bin 768 lira 42 kuruşa 6 aylık tahmine göre ise 2 bin 850 lira 67 kuruşa çıkacak.
Bağ-Kur esnafta 5 aylık enflasyona göre;2 bin 948 liradan 3 bin 998 lira 67 kuruşa,6 aylık tahmine göre ise 4 bin 117 lira 48 kuruşa çıkacak.
Bu rakam Ocak ayında olduğu gibi seyyanen artış ile yeni belirlenen taban maaşa yükseltilecek. Taban maaşların 3500-4000 lira arasında bir rakama yükseltilmesi bekleniyor.
EK ZAM YAPILACAK MI?
Emekliler ve memurlar için Ocak ayında Meclis'ten çıkartılan yasalarla ek zam imkanı tanınmıştı. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşları 1500 TL'den 2.500 TL'ye çıkartılmıştı.
5 AYLIK FARKA GÖRE KALEM KALEM EMEKLİ MAAŞLARI
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla ortaya çıkan 5 aylık enflasyon farkına göre yeni emekli maaşları şöyle olacak;
Güncel maaş: 3100 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 4204 TL
Güncel maaş: 3200 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 4340 TL
Güncel maaş: 3300 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 4476 TL
Güncel maaş: 3400 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 4611 TL
Güncel maaş: 3500 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 4747 TL
Güncel maaş: 3600 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 4883 TL
Güncel maaş: 3700 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 5018 TL
Güncel maaş: 3800 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 5154 TL
Güncel maaş: 3900 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 5289 TL
Güncel maaş: 4100 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 5561 TL
Güncel maaş: 4200 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 5696 TL
Güncel maaş: 4300 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 5832 TL
Güncel maaş: 4400 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 5968 TL
Güncel maaş: 4500 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 6103 TL
Güncel maaş: 4800 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 6510 TL
Güncel maaş: 4900 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 6646 TL
Güncel maaş: 5000 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 6782 TL
KURUŞU KURUŞUNA MEMUR MAAŞLARI?
Güncel maaş: 6000 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 8108 TL
Güncel maaş: 6200 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 8378 TL
Güncel maaş: 6400 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 8648 TL
Güncel maaş: 6600 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 8919 TL
Güncel maaş: 6800 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 9189 TL
Güncel maaş: 7000 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 9459 TL
Güncel maaş: 7200 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 9730 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 10000 TL
Güncel maaş: 7600 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 10270 TL
Güncel maaş: 7800 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 10540 TL
Güncel maaş: 8000 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 10811 TL
Güncel maaş: 8400 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 11351 TL
Güncel maaş: 8600 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 11622 TL
Güncel maaş: 8800 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 11892 TL
Güncel maaş: 9000 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 12162 TL
Güncel maaş: 9200 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 12432 TL
Güncel maaş: 9400 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 12703 TL
Güncel maaş: 9600 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 12973 TL
Güncel maaş: 9800 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 13243 TL
Güncel maaş: 10000 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 13514 TL
Güncel maaş: 10200 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 13784 TL
Güncel maaş: 10400 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 14054 TL
Güncel maaş: 10600 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 14324 TL
Güncel maaş: 10800 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 14595 TL
Güncel maaş: 11000 TL
5 aylık orana göre zam sonrası yeni maaş tutarı: 14865 TL
Zam sonrası kimin maaşı ne adar artacak? öğretmen, memur, teknisyen, mühendis ve diğer memurların maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. İşte yeni maaşlar ile ilgili detaylar...
Vali
Mevcut:23.581 TL
Zam sonrası 31.834 TL
Genel müdür (1/4)
Mevcut:20.480 TL
Zam sonrası: 27.648TL
Şube müdürü (Lisans - 1/4)
Mevcut 8.623 TL
Zam sonrası 11.641 TL
Memur (Lise - 15/1)
Mevcut 5.976TL
Zam sonrası 8.068 TL
Öğretmen (9/1)
Mevcut: 6.633TL
Zam sonrası: 8.955 TL
Kaymakam 1. sınıf (1/4)
Mevcut 14.222TL
Zam sonrası 19.200 TL
Başkomiser (8/1)
Mevcut 9.466 TL
Zam sonrası 12.779 TL
Polis memuru (11/1)
Mevcut 8.668 TL
Zam sonrası 11.702 TL
Uzman doktor (7/4)
Mevcut 10.574 TL
Zam sonrası 14.275 TL
Hemşire (Lisans - 9/1)
Mevcut 7.434 TL
Zam sonrası 10.036 TL
Mühendis (8/1)
Mevcut 9.178TL
Zam sonrası 12.390 TL
Teknisyen (Lise - 13/1)
Mevcut 6.256 TL
Zam sonrası 8.446 TL
Araştırma görevlisi (8/1)
Mevcutt 9.450 TL
Zam sonrası 12.758 TL
Vaiz (Lisans - 9/1)
Mevcut 6.821 TL
Zam sonrası 9.208 TL
Avukat (9/1)
Mevcut 8.585 TL
Zam sonrası 11.590 TL
Hizmetli (Lise - 15/1)
Mevcut 5.570 TL
Zam sonrası 7.520 TL
Müsteşar (1/1)
Mevcut 15.456 TL
Zam sonrası 20.866 TL
Genel müdür (1/1)
Mevcut 13.663 TL
Zam sonrası 18.445 TL
Şube müdürü (Lisans - 1/4)
Mevcut 5.276 TL
Zam sonrası 7.123 TL
Memur (Lisans - 4/1)
Mevcut 4.241 TL
Zam sonrası 5.725 TL
Öğretmen (1/4)
Mevcut 5.276 TL
Zam sonrası 7.123 TL
Kaymakam 1. sınıf (1/4)
Mevcut 8.954 TL
Zam sonrası 12.088 TL
Başkomiser (1/4)
Mevcut 5.376 TL
Zam sonrası 7.258 TL
Polis memuru (4/1)
Mevcut 5.376 TL
Zam sonrası 7.258 TL
Mühendis (1/4)
Mevcut 6.432 TL
Zam sonrası 8.683 TL
Teknisyen (Lise -1/4)
Mevcut 4.477 TL
Zam sonrası 6.044 TL
Profesör (1/4)
Mevcut 11.011 TL
Zam sonrası 14.865 TL
İmam-hatip
Mevcut 5.276 TL
Zam sonrası 7.123 TL
Avukat (1/4)
Mevcut 5.276 TL
Zam sonrası 7.123 TL
En düşük memur emekli aylığı
Mevcut 4.289 TL
Zam sonrası 5.790 TL