Gazete Vatan Logo

Hesaplara yarın en az 2.168 lira yatırılacak! Yüz binlerce çalışan alacak, ek zam ve ikramiye...

Yüz binlerce çalışan bekliyordu. Müjdeler peş peşe duyuruldu. Maaşlara ilave zam yapıldı. Resmi açıklama geldi. Maaşlar yeniden hesaplanıyor. Net maaşlar değişti. Ayrıca çok sayıda çalışanın beklediği ödemelerin yarın yapılacağı duyuruldu. Hesaplara en az 2.168 lira yatırılacak. Kuruşu kuruşuna hesaplandı. 2022 itibarı ile ödeme miktarları arttı. Çalışanlar ilk kez zamlı olarak alacaklar. Kamu işçilerinin 2022 tediye ödemelerinin ilki yarın yapılacak. Banka hesaplarına en az 2 bin 168 lira yatırılacak. Bu tutar maaşa göre değişiyor. Yüksek aylık alan daha fazla ödeme alacak. Öte yandan kamu işçilerinin ek zam talepleri gerçekleşti. Zam açıklamaları art arda geldi. Önce Türk-İş ek zammın yolda olduğunu açıkladı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ek zam müjdesini duyurdu. Erdoğan, katıldığı canlı yayında, "Bir müjde de işçilerimizin toplu sözleşmede aldıkları zammın üzerine ortaya çıkan enflasyon farkı zaten eklenecektir. Buna memur sözleşmesinde yaptığımız gibi yüzde 2,5 ilave ediyoruz" diye konuştu.

Hesaplara yarın en az 2.168 lira yatırılacak! Yüz binlerce çalışan alacak, ek zam ve ikramiye...

Yüz binlerce çalışana güzel haber! Paralar yarın hesaplarda. Ödeme miktarı arttı. En düşüğü 2.168 lira oldu. Asgari ücretten daha yüksek maaş alanların ödemeleri ise bu tutarın üzerinde olacak. İkramiye ödemeleri dışında bir de ek zam müjdesi geldi. İlave zam ile ilgili detaylara geçmeden önce kamu işçilerinin alacağı tediye ödemelerine bakalım. Yaklaşık 1 milyon işçinin 13 günlük tediye ödemesi yarın yapılacak. Tediye ödemelerinde hesap değişti. 

KAMU İŞÇİLERİ HER YIL 52 GÜNLÜK İLAVE TEDİYE ALIYOR

Kamuda çalışan işçilere ve taşerondan kadroya geçen işçilere her yıl maaşlarına göre 52 günlük ikramiye veriliyor. 26 günlük tutar yılın ilk yarısında ödenirken, yılın ikinci yarısında 26 günlük ödeme daha yapılıyor.

İKRAMİYE ÖDEMELERİ 2 TAKSİTTE YAPILIYOR

26 günlük ödemeler de 13'er günlük hesaplamalarla iki taksitte yatırılıyor.

İLAVE TEDİYE HESAPLAMA NASIL HESAPLANIYOR

Normal şartlarda ödenecek paradan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. Buna göre de brüt olarak hesaplanan tediye (ikramiye) bu kesintilerden sonra net olarak işçilere ödeniyor. Ancak bu yıl farklı bir durum söz konusu.

Haberin Devamı

BÜTÜN MAAŞLARA VERGİ İSTİSNASI GELDİ

Asgari ücretten damga ve gelir vergisi kaldırıldı. Aynı zamanda tam maaşlardan asgari ücret kadar kısmı vergiden istisna tutuldu.

Bu durumda asgari ücretten fazla maaş alanlar açısından da gelir vergisi kaldırılmış oldu. Tediye ödemeleri hesaplanırken vergi kesintileri yapılmadığında toplada 1.160 lirayı geçen bir kazanç da ortaya çıkmış olacak.

13 GÜN ÜZERİNDEN

En düşük ikramiye, asgari ücret üzerinden yapılan hesapla 2 bin 168 lira olacak. Bu hesap 13 güne göre yapılıyor. Böylece bu yıl kamu işçilerinin eline en az 8 bin 672 lira geçmiş olacak. Brüt maaşı 6 bin lira olana yarın 2 bin 2600 lira, toplamda ise 10 bin 400 lira, brüt maaşı 10 bin lira olana yarın 4 bin 330 lira, toplamda ise 17 bin 300 lira yıllık ödeme yapılacak.

TEDİYE NE DEMEK?

İlave tediye olarak tanımlanan bu ödeme çeşidi, kadroya geçen taşeronlar için de ödenmektedir.

İlave tediye, devlet memurları kanununda bulunan bir ikramiye ve çalışan personele, ücret sistemine bakılmaksızın her yıl için bir aylık ikramiye veriliyor, tüm çalışanlar bu ikramiyeyi alıyor. Kadroya geçen taşeronlar da bu ikramiye hakkında yararlanıyor.

Haberin Devamı

Tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir aylık istihkakları tutarını geçmemek üzere Cumhurbaşkanı kararıyla aynı nispette bir ilave tediye daha yapılabilir.

Birinci ve ikinci maddelerde yazılı olan işçilere mezkür maddeler gereğince yapılan tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir aylık istihkakları tutarını geçmemek üzere Cumhurbaşkanı kararıyla aynı nispette bir ilave tediye daha yapılabilir. Bu kanuna göre yapılacak tediyelerin zamanı Cumhurbaşkanınca tespit olunur.

İLAVE TEDİYE ÖDEMESİ KİMLERE YAPILIR?

İlave tediye ödemelerini kimler alır, hangi kurumlar ilave tediye ödemesi yapar araştırılan bir konu oldu. 52 günlük ikramiye ödemeleri her işçiye verilmiyor.

6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanunun içinde olan aşağıdaki kapsama giren kurumlardaki kadrolu kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılır:

Haberin Devamı

Sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar,

Kamu iktisadi teşekkülleri,

Genel ve katma bütçeli kurumlar,

Özel bütçeli idareler,

Belediye ve özel idareler "hizmet akdi" ile çalışan işçiler.

KAMU ÇALIŞANINA ZAM MÜJDESİ!

Uzun süredir gündemdeydi. Kamu işçileri ek zam yapılmasını bekliyordu. Dün Türk-İş'ten zam sinyali gelmişti.  Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yatığı açıklamada kamu işçilerine yüzde 2.5 ek zam yapılmasının beklendiğini duyurmuştu. Atalay, devlet işçilerine de memurlara yapıldığı gibi ilave zam yapılacağını belirterek, "Memur emeklileri ve memurlara 2,5 puan ilave zam yapıldı. Aynısını bize de verecekler. Bu akşam ya da yarın Cumhurbaşkanı bu konuyla ilgili açıklama yapar. ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam katıldığı canlı yayında kamu işçisine ek zam müjdesi verdi. Erdoğan, "Bir müjde de işçilerimizin toplu sözleşmede aldıkları zammın üzerine ortaya çıkan enflasyon farkı zaten eklenecektir. Buna memur sözleşmesinde yaptığımız gibi yüzde 2,5 ilave ediyoruz" dedi. "Altını çizerek söylüyorum yıllık değil, 6 aylık dilim için memur ve emeklilerimizin gelirlerinde yüzde 31 artış sağladık. Asgari ücret düzeyindeki gelirlerin vergi dışı kalmasıyla elde edilen yaklaşık 300 liralık ilaveyle birlikte bu destek oranı daha da yukarıya çıkıyor. Böylece memur ve emeklilerimize ciddi bir ilave sosyal destek vermiş olduk. Ayrıca 67 liradan aldığımız ve 1500 liraya kadar çıkardığımız.... Burası çok önemli, hani bazen diyorlar 'Ne verdiniz filan' diye. 67 liradan başladı, 1500 liraya kadar çıkardığımız en düşük emekli aylığını 2 bin 500 liraya yükselttik. Bu açıdan baktığımızda kimi emeklilerimizin maaşlarındaki artış oranı enflasyonun çok üzerine çıkarak, yüzde 60'ları buldu.

Haberin Devamı

"HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM"

Şimdi burada bir müjde vereyim, işçilerimizin toplu sözleşmede aldıkları zammın üzerine ortaya çıkan enflasyon farkı zaten eklenecektir. Buna memur sözleşmesinde yaptığımız gibi yüzde 2,5'lik bir artış daha ilave ediyoruz. Böylece işçilerimizin ücretlerinde yüzde 28'i bulan bir artış sağlamış oluyoruz. İşçilerimizin alın terinin karşılığı olan ücretlerini enflasyonun üstünde bir sosyal destekle yükseltmek boynumuzun borcudur. Yaklaşık 700 bin kamu işçisini doğrudan ilgilendiren bu artış için gereken düzenleme kısa sürede yapılacaktır. Özel sektörün de kendi çalışanları için benzer bir iyileştirmeye gideceğine inanıyorum. İşçi ücretlerine yaptığımız bu ilave artışın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum."

EMEKLİ İÇİN DE EK ZAM TALEBİ

Memur, memur emeklisi ve kamu işçisine yapılan ek zammın ardında SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarına ilave zam yapılmasını bekliyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada kamu işçilerine yapılan ek zammın yeterli olmadığının, Bağ-Kur ve işçi emeklisine de ek zam verilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu yönde çalışmalar olduğunu belirtti. 

KİMİN MAAŞI NE KADAR DEĞİŞECEK?

Ek zam ile ilgili  CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Özgür Kaya şu ifadeleri kullandı: "Memur ve memur emeklileri toplu sözleşmeden dolayı bir zam almaktaydılar. Toplu sözleşmeler gerçekleşti 2022’nin 1’inci 6 ayı için yüzde 2.5 zam artı enflasyon farkı yansıtılacaktı.

"5 BİN 558 LİRAYA YÜKSELDİ"

4 bin 588 lira 47 kuruş bir iyileştirme almışlardı. Yüzde 27’lik zammı da aldılar ve maaşları 5 bin 423 liraya yükseldi. Yüzde 2.5’lik zammı da kamu işçileri talep etti. Böylelikle kamu işçilerinin maaşı yüzde 2.5 zammı kendilerine verilerek 5 bin 558 lira 86 kuruşa gelmiş oldu.

Kamu işçileri yani kamuda sözleşmeli çalışanlar bu zamdan yararlanacaklar. Sivil toplum kuruluşları ve emekli dernekleri SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılmasını talep ediyor.

Yarın yüzde 2.5’lik zam işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yansıyabilir. Memur ve memur emeklileri aldı, kamu işçileri aldı ve zammı diğer çalışanlara göre düşük kalan işçi emeklileri var. 2022 yılının 1’inci altı aylık döneminde kamu işçilerinin maaş zammı yüzde 29.67 seviyesine gelmiş oldu."