Gazete Vatan Logo

Hamilelikte enerji veren besinler

Hamilelikte kafein ve şeker kullanımınızı sınırladıysanız enerjinizin düşük olması beklenen bir sonuçtur. Bunların yerine protein ve lif yönünden zengin besinleri tercih edebilirsiniz. İşte size enerji verebilecek 10 besin önerisi:

Yumurta: Tam bir protein deposudur. Kolesterolü artırıcı özelliği nedeniyle bazı insanlar uzak durmayı tercih edebiliyor ancak hafıza için önemli bir role sahiptir.

Yulaf: Stres düşürücü B Vitamini zenginliği ve çözünürlüğü yüksek lifli yapısı nedeniyle yulaf enerji artırımı konusunda muhteşem bir yiyecek. Aynı zamanda doygunluk hissi yaratan lifleri nedeniyle kilo vermenizi de kolaylaştırır. Ayrıca kan şekerinin dengede tutulması için de büyük avantajlar sağlar.

Elma: Elma sadece öğün aralarında yenilecek bir ara öğün olmanın ötesinde hastalıkların önlenmesinde de etkin rol oynayan bir vitamin yapısına sahiptir. İçinde barındırdığı boron sayesinde sizi sürekli ayık tutma özelliği de bulunur.

Balkabağı: İçeriğindeki potasyum, hem kalp hem de kaslar için son derece faydalıdır. Kan şekerini düzenleyen liflere ve bol miktarda A Vitamini'ne sahiptir. Risotto gibi yemeklerin içine eklenmek suretiyle de içindeki zenginliklerden yararlanabilirsiniz.

Somon: Aynı anda kalbinizi koruyan, beyin gelişiminizi yükselten ve endorfin hormonu salgılamanızı sağlayan başka kaç gıda biliyorsunuz? Somon, vitamin, mineral ve omega 3 açısından son derece zengindir. Aynı zamanda diğer protein kaynaklarına göre daha az kalorilidir.

Fıstık: Her ne kadar yüksek kalorili olsa da diğer gıdalara göre hem daha tok tutan hem de metabolizma çalışma hızını artıran bir yapıya sahip. 19 hafta boyunca her gün 500 kalori fıstık tüketen bir bünyede metabolizma hızının ekstra bir egzersiz yapılmadan yüzde 11 arttığı tespit edildi.

Kokteyl yemişler: İçinde kurutulmuş meyveden çiğ kuruyemişlere kadar birçok ürün bulunan kokteyl yemişler, enerjinizi yükseltmek için gereken tüm besinlere sahip. Yeterli ölçüde yenildiğinde içeriğindeki karbonhidrat ve protein size dağa tırmanacak kadar çok enerji sağlayabilir. Fazla kaçırmamaya dikkat!

Mercimek: Lif açısından zengin olan mercimek, Türk mutfağında çok kullanılan ürünlerden biri. Enerji düşüşünü yavaşlatırken, kan şekerini dengeleyen boyutu var. Fota ve magnezyum zenginliği kalbin korunmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca demir açısından da zengin.

Yoğurt: Yoğurt protein, kalsiyum, D vitamini açısından sütten daha zengindir. Birçok yoğurt türü, sindirimi kolaylaştıran yapıya da sahip. Katkı maddelerinden arındırılmış organik yoğurt türleri enerji açısından çok faydalıdır.

Humus: Size meze gibi gelebilir ama susam tohumu, limon, zeytinyağı barındırdığı ve baklagil içeriği nedeniyle protein açısından zengindir. Ayrıca, demir, C vitamini ve fosfat da barındırır. Enerjinizin düşmesini engeller.

Haberin Devamı