Gazete Vatan Logo

‘Üzgünüz ama kanun böyle’

‘Özel’i internete düşen kadın...

Özel görüntüleri rızası olmadan internete yüklenen kamu görevlisi kadın, meslekten atıldı. Genç kadın görüntülerin rızası olmadan internete yüklendiğini belirterek dava açtı. Ancak yargının hiçbir aşamasında haklılığını kanıtlayamadı.

Kamu görevlisi bekar genç kadının, lojmanda birlikte olduğu bir erkek tarafından bazı özel görüntüleri çekildi ve internetteki bazı sitelere yüklendi. Görüntüleri yükleyen kişi, doğrudan ailesine göndermekle tehdit ettiği kadından defalarca para aldı. Genç kadın, şantaj nedeniyle bu kişi hakkında görüntülerin çekilmesinden itibaren 1 yıl içinde yapması gereken şikayeti yapamadı. Ancak tehditlerine devam edince, tehdit suçundan şikayetçi oldu. Mahkeme kişiyi “basit tehdit” suçundan mahkum etti, ancak cezayı erteledi.

Genç kadın hakkında ise idari soruşturma açıldı. Genç kadın, görüntülerin içeceğine uyuşturucu madde konularak çekildiğini ve internete yüklenmesinden de habersiz olduğunu savundu. Buna rağmen genç kadının görev yaptığı bakanlık Devlet Memurları Kanunu’nun 125/E-g maddesinde yer alan “memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareket niteliğinde olduğu” gerekçesiyle “devlet memurluğundan çıkarma” cezası verdi.

‘Üzgünüz ama kanun böyle’

İdare Mahkemesi, cezanın iptali istemiyle açılan davada görüntülerin kadının kendi iradesiyle çekildiği, ancak “kendi iradesi dışında internet ortamında yayınlanarak aleniyet kazandığı” kanaatine vardı. Buna rağmen, görüntülerin kendi iradesi dışında yayılmış olmasının disiplin yaptırımı uygulanmasına engel teşkil etmeyeceği görüşünü savunan mahkeme, davanın reddine karar verdi. Bir üye, kınama cezasının yeterli olduğuna işaret etti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Danıştay 12. Dairesi’ne geldi. Daire tetkik hakimi davacının iradesi dışında internette yayınlandığına dikkat çekerek, bu durumda cezanın en fazla kınama olacağına işaret etti. Daire ise oy çokluğu ile mahkemenin kararını onadı. Karara karşı çıkan Daire Başkanı Çetin Zöngür, “Davacının özel hayatına ilişkin olan görüntülerin rızasıyla kaydedilmiş olsa bile iradesi dışında internette yayınlandığı”nı belirtti ve mahkeme kararının bozulması gerektiğine işaret etti. Mağdur kadın son umut olarak daireden karar düzeltme talebinde bulundu. Daire, 2’e karşı 3 oyla bu talebi de reddetti. Daire kararında görüntülerin lojmanda çekilmesinin etkili olduğu belirtildi.

Erkek olunca ‘özel hayat’

AYİM yabancı bir kadınla girdiği cinsel ilişkiyi kayda alan astsubayın ordudan ihracına ilişkin kararını iptal etmişti. AYİM, “özel hayat” kapsamında değerlendirdiği görüntülerin bir fuhuş çetesinin eline geçmesini bile kamu hizmetinden ayıracak vehamette görmemişti. AYİM ayrıca oral seks görüntülerini çekerek bilgisayarına yükleyen deniz astsubayının ihraç kararını iptal etmişti.

Haberin Devamı