Gazete Vatan Logo

Saatler geri alındı mı? Bu sene saatler geri alınacak mı? Saatler ne zaman geri alınıyor?

Türkiye'de saatler üç yıldır geri alınmıyor. Peki, bu sene saatler geri alınacak mı? Saatler ne zaman geri alınıyor? 27 Ekim'e dikkat!

Saatler geri alındı mı? Bu sene saatler geri alınacak mı? Saatler ne zaman geri alınıyor?

Kış mevsime yakınlaşırken, tüm yurtta merak edilen konuların başında kış saati uygulaması geliyor. Saatler geri alındı mı? Bu sene saatler geri alınacak mı? Resmi Gazete'de bu sorunun cevabı yer aldı

BU SENE SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Türkiye'de Yaz saati uygulanmaya devam ederken, Kış saati uygulamasına geçilmiyor.

Avrupa kış saati uygulamasına 27 Ekim 2019 Pazar günü geçecek. Bazı teknolojik aletlerin saat uygulamasında otomatik ayarlama yapması sebebiyle bu noktada dikkatli olunması gerekiyor.

YAZ SAATİ-KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEREDEN ÇIKMIŞTIR?

Dünya genelinde her yıl uygulanan 'Yaz saati' uygulamasının temelleri Benjamin Franklin'e kadar dayanmaktadır.

Amerikalı politikacı ve fizikçi olan Benjamin Franklin'in, ortaya attığı bu projenin ilk hali saatlerin 20 dakika ileri-geri alınmasıdır. Fakat bu durum altı yıl sonra, yani 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

SAATLER NE ZAMANDAN BERİ GERİ ALINMIYOR?

Avrupa Parlamentosu, yaz-kış saati uygulamasının sonlandırılması için sunulan teklifi 27 Mart 2019'da kabul etti. Teklifte Avrupa Birliği üyesi ülkelerden 2021'den itibaren yaz ya da kış saat diliminden birini seçip değişiklik yapmadan o saat dilimi içinde kalması isteniyor. Avrupa Parlamentosu, bilindiği gibi Avrupa Birliği'nin yasama organı. Fakat aldığı kararlar tavsiye niteliği taşıyor, bağlayıcılığı bulunmuyor. Bu nedenle kararın üye ülkelerin hükümetleri tarafından da onaylanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Ülkelerin uygulamaya devam etme seçeneği de bulunuyor ancak tüm üye ülkeler kararlarını 2020 yılının Nisan ayına kadar Avrupa Komisyonu'na bildirmek zorunda. Yalnız ülkeler kendilerine tanınan zaman hakkını kullanarak henüz bir karar açıklamasında bulunmadılar.

Hal böyleyken zaten bu kararı almış üç yıl öncesinde bu konuya ilişkin kararını vermiş Türkiye'nin verdiği karardan dönmesi meclisten de alınan sinyaller gereği pek görünmüyor.

Avrupa'da parlamenterler ve Avrupa Komisyonu üye ülkelerden, ekonomik karmaşayı en aza indirmek adına, birbirleriyle uyumlu seçimlerde bulunmalarını talep etti.

Haberin Devamı