Gazete Vatan Logo

Müşteriden kaçan taksici! 1-2 dakika içinde ortadan kayboldu, yolcu hayatının şokunu yaşadı

Sarı taksilerle ilgili şikayetler devam ederken, İstanbul’da yaşanan son olay bu kadar olmaz dedirtti. Bursa’ya hareket edecek otobüsüne yetişmek üzere taksi çağıran Ö.A., hayatının şokunu yaşadı. Olayla ilgili konuşan bir taksi esnafı ise bu tip vakaların defalarca yaşandığını, böyle olaylar yüzünden tüm taksi camiasının zan altında kaldığını söyledi.

Müşteriden kaçan taksici! 1-2 dakika içinde ortadan kayboldu, yolcu hayatının şokunu yaşadı

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

İstanbul’dan Bursa’ya seyahat etmek için bilet alan Ö.A., otogara gitmek için taksi çağırdı. Kısa sürede çağırdığı taksi kapısına kadar geldi. Üzerinde nakit olmayan Ö.A. en yakın ATM’den para çekmek için taksi şoföründen müsaade istedi ve arabayı durdurdu. İlginç olay ise bundan sonra başına geldi. Bursa’da tedavisine yetişmek üzere tüm planını yapan Ö.A. taksicinin şoke eden hareketi karşısında ne yapacağını şaşırdı. Çünkü para çekerken onu beklemesi gereken taksi, bir şey demeden orayı terk etti, üstelik henüz 1-2 dakika olmasına rağmen. 

"Takside herhangi bir değerli eşya da bırakmış olabilirdim, resmen kaçıp gitti" diye isyan eden Ö.A., “Az kalsın biletim de yanıyordu. Başka bir özverili taksici hızlı hareket ederek beni otobüsüme kadar yetiştirdi” dedi.

Daha sonra başka bir taksiye binen Ö.A., yaşadıklarını bu kişiye anlattığını belirterek şunları aktardı: "Taksi şoförü bana bu durumun çok sık yaşandığını ve taksicilerin otogar trafiğine girmek istemediğini, çünkü dönüşte yolcu bulmakta sıkıntı yaşandığını söyledi."

Haberin Devamı

'UZUN YOLDAN GİTME' DEYİNCE KABUSU YAŞADI

Gazeteci Gözde Şeker de Twitter hesabı üzerinden takside yaşadığı kabus dolu anları “Taksici uzun yoldan gitmek istedi. İtiraz ettim. Bağırmaya başladı. Sesini alçaltmasını söyledim. ‘İn arabadan’ diye bağırdı. ‘Vatandaş olarak haklarımı biliyorum, inmiyorum’ dedim. ‘Sen bu arabanın sahibi misin’ diye bağırmaya başladı. Taksiye korkarak binmeye mahkum muyuz artık!” ifadeleri ile aktardı.

ÇOK SAYIDA TAKSİ BAĞLANDI”

Yaşanan olayla ilgili konuşan ve 5 yıldır taksi esnafı olarak çalışan Avni Polat, hem yolcu seçme hem de bazı sorumsuz kişilerin uygulamaları yüzünden yaşananları anlattı.

Türkiye’ye yoğun bir göç dalgası yaşandığını ve taksiye olan ihtiyacın arttığını ifade eden Polat, “2.500 tane yeni taksi çıkacaklardı. Süreç ne aşamada bilmiyorum. Yalnız şikayetler üzerinde 2.500’e yakın taksinin bağlandığını biliyorum. Bu nedenle büyük bir açık söz konusu. Bazı şoförlerin kötü davranışları hem sektörü hem de bizleri zora sokuyor” dedi.

Haberin Devamı

“SAĞLAM BİR DENETİM SİSTEMİ LAZIM”

Özellikle taksici esnafının her yerli yabancı demeden herkese eşit olması gerektiğini belirten Polat, “Biz turiste ayrı halkımıza ayrı davranamayız. Bu şekilde davranan taksiciler de var. Her meslekte olduğu gibi bizde de fırsatçılar çok. Bunun önüne sağlam bir denetimle geçilir. Fakat bunlar var diye de komple bir taksici camiasını karalamak doğru olmaz kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

“TAKSİ UYGULAMALARI PARAYI VERENE HİZMET EDİYOR”

Taksi uygulamalarının da dezavantajlarından bahseden Polat, “Ben taksi uygulamasına üye değilim ve kullanmıyorum. Bana normal yollarla bulduğum müşteri yeterli geliyor o yüzden gerekli de görmüyorum. Bu tür uygulamalarda müşterinin nereye gideceği yazıyor. Bu da müşteri seçmeye yol açıyor. Ayrıca uygulamalardaki bahşiş sistemi, parayı veren müşteriye yönelmeye neden oluyor. Bu tip şeyler bana ters geliyor. Acil olup, az parası olan vatandaşlar da var. Bu nedenle bana yoldan çevirme sistemi daha iyi geliyor. Mesela yolculuk 60 lira tutuyor ama cebinde 50 lirası var, ver diyorum. Normalde 100 lira olan yolculuk uygulamalar nedeniyle 160 liraya kadar çıkıyor” dedi.

Bahşiş sisteminin kendisine yolcuyu mecbur bırakmak gibi geldiğini belirten Polat, “Yolcu ‘abi üstü kalsın diyor’ bence en güzel bahşiş bu. Diğer türlü biraz zorlamak gibi. Bu da taksilerin genellikle tabancılara hizmet etmesine yol açıyor” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

“5 PARMAĞIN 5’İ BİR DEĞİL”

Polat, meslekteki kötü insanlar nedeniyle bir dönem mesleği bıraktığını fakat işsiz kaldığı için yeniden taksicilik yaptığını söyleyerek, “5 parmağın 5'i bile bir değil. Nezaket sahibi, hak hukuk bilen insanlar olduğu gibi mesleğin yüz karaları da mevcut. Çevremdekilere mesleğimin taksicilik olduğunu söyleyince bakışları değişiyordu. Biz de bu durumdan çok rahatsısız açıkçası” dedi.