Gazete Vatan Logo

İstanbul-İzmir 2 saat 50 dakika

Bakan Yıldırım: Otoyolun İstanbul-Bursa çevre yolu arası yıl sonuna kalmadan açılacak. Çevre yolu 2018 yılında tamamlandığında İstanbul’dan İzmir’e 2 saat 50 dakikada gelmek mümkün olacak.

İstanbul-İzmir 2 saat 50 dakika

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yap- İşlet-Devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ile ilgili açıklama yaptı. 3,5 kilometrelik Samanlı Tüneli’nde incelemede bulunan Bakan Yıldırım “Yalova-İzmit-Kocaeli bağlantısından Körfez çıkışına kadar olan 40 kilometrelik mesafeyi önceden hizmete açacağız. Öncesinde kontroller yapıyoruz. Mayıs ayının sonu itibariyle İstanbul’dan köprü kesimi de dahil İznik çıkışına kadar açılmış olacak. Bu senenin sonuna kalmadan da İstanbul-Bursa çevre yolu arası tamamen bitip, trafiğe verilecek. İstanbul-İzmir arasında 433 kilometrelik bölüm için Balıkesir, Manisa ve İzmir’de çalışmalar devam ediyor. Yıl sonunda 22 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa yolu otogar çıkışına kadar bitmiş olacak. Bursa-Manisa arası da 2018 yılına kadar tamamlanmış olacak” dedi.

Yol kısalacak

Yolun maliyeti hakkında bilgiler veren Yıldırım “Bu otoyol tek köprünün finansman dahil maliyeti 30 katrilyona yakın. Yani 9 milyar dolar. Bugüne kadar kamulaştırma artı yapım olarak harcanan kısım 12 milyar Türk lirası. Hemen hemen işin 3’te 1’i tamamlandı” diye konuştu. Bakan şöyle devam etti: “Köprüde işlemlere başlayalı fiilen başlayalı 3 yıl oldu. 2 yılımız daha var. Aslında sözleşmede öngörülen zaman dilimi 7 yıl. 2 yıl önceden projeyi bitirmiş olacağız. Bu da bir rekor. Marmara ve Ege bölgesi artık birbiriyle birleşmiş oldu. İstanbul-İzmir otoyolu tamamen bittiğinde İstanbul’dan İzmir’e 2 saat 50 dakikada gelmek mümkün olacak.”

Haberin Devamı

İlk geciş Mayıs sonu

Köprüde incelemelerde bulunan Bakan Binali Yıldırım ilk geçişin mayıs ayı sonunda olacağını belirterek “6 dakikada İzmit’ten Altınova tarafına geçmiş olacağız. Gebze-Dilovası arası 12 kilometrelik kısım. Bunun alternatifi 45 dakikada arabalı vapur, 1.5 saatte de 90 kilometrelik Kocaeli-Gölcük trafiğine geçiştir” diye konuştu.

‘Kedi Yolu’nda inceleme

Köprünün kedi yolu denilen bölümüne çıkan ve burada çalışan mühendis ve işçilerle görüşüp bilgi alan Yıldırım “3 yıl önce temeli attığımızda bunların hepsi hayaldi. Şimdi köprü şekillendi, otoyolun 40 kilometresi bitti. 1 milyon civarında ağaç dikildi otoyolun her iki tarafına. 3 gidiş ve 3 geliş, Türkiye’nin en uzun viyadüğü otoyol üzerinde yer alacak” dedi.

Haberin Devamı