Gazete Vatan Logo

Havalar güzel demeyin...

Meteoroloji'den kritik uyarı

Sonbahar aylarında mevsim normallerinin altında yağış görülmesi ve sıcaklık artışı kuraklık kaygısına neden oldu. İTÜ Meteoroloji Bölümü'nden Prof.Dr.Orhan Şen, kuraklık belirtilerinin had safhaya ulaştığına dikkat çekerek , "Kuraklığın bir yıldır belirtileri vardı ama şu anda had safhaya ulaştı. 2012'de Ekim ayında 62 kilogram yağış düşerken, bu oranda bu yıl yüzde 15'lik bir düşüş söz konusu." dedi.

Ülkemiz ve çevresinde Aralık ayına sayılı günler kala mevsim normallerinin altında yağış görülmesi ve sıcaklık artışı kuraklık kaygısına neden oldu. Ağustos ayında yüzde 64 olan barajlardaki doluluk oranının Kasım ayında yüzde 39'a düşmesi de kaygının en büyük nedeni oldu. Neredeyse tüm yurtta sıcaklığın mevsim normallerine göre yüksek seyretmesini ve yağışların görülmemesini değerlendiren İTÜ Meteoroloji Bölümü'nden Prof.Dr.Orhan Şen, kuraklık belirtilerinin had safhaya ulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Havalar güzel diyoruz ama mevsime göre kötü havalar bunlar. Çünkü yağış yok. Yağış olmayınca tarımsal kuraklık ve arkasından da içme suyu problemleri baş gösterecek. Kuraklığın bir yıldır belirtileri vardı ama şu anda had safhaya ulaştı. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında İstanbul'da 3 ayda metrekareye toplam 180 kilogram yağış yağması gerekirdi. Ama oldukça büyük bir düşüş var. Sadece 2012'de Ekim ayında metrekareye 62 kilogram yağış düşerken, şu anda bu oranda yüzde 15'lik bir azalış söz konusu. Marmara bölgesinin genelinde de durum aynı. Bu kuraklığın nedeni ise , Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinde yüzey sıcaklıklarının artması. Bu yüzey sıcaklıkları küresel iklim değişikliğinden dolayı yaşanıyor. Azor Adalarının üzerindeki yüksek basınç kuvvetlenince, bize yağışı getiren İzlanda alçak basıncı bu bölgeye giremez oldu. Dolayısıyla yağışlar da azaldı."

SON 5 YILDAKİ EN DÜŞÜK DOLULUK

Diğer yandan İSKİ'nin verilerine göre, İstanbul'da barajlardaki doluluk oranlarında yıllara göre yaşanan düşüş de oldukça dikkat çekiyor. 2009 yılında yüzde 87 olan barajlardaki doluluk oranı, 2010'da yüzde 71 , 2011'de yüzde 56, 2012'de yüzde 46 ve 2013 yılında yüzde 39'a kadar düştü. Bugünün tarihi baz alınarak da 2013 yılında 10 aylık verilere göre, 412 milyon metreküpe inen yağış miktarı da son 6 yıldaki en düşük miktar olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı