Gazete Vatan Logo

Eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardımlar

Eşi vefat etmiş kadınların sosyal hayattan kopmamaları, yaşamlarına sıkıntısız devam edebilmeleri için çeşitli yardımlar bulunmaktadır; dul maaşı, yetim maaşı, ölüm maaşı veya devlet yardımı… Peki, eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımlar nelerdir? Detaylar haberimizde.

Eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardımlar

Eşi vefat etmiş kadınların maddi olarak birden çok hakkı vardır. Kadının sosyal hayattan kopmaması ve yaşam seviyelerinde değişiklik yaşanmaması için eşi vefat eden kadınlara çeşitli maaşlar bağlanır. Peki eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardımlar nelerdir?

Eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardımlar

Dul maaşı

Eşi vefat eden kadının eşi 2008 tarihi ile sınırlı olmak koşuluyla, SGK primine sahipse kadın, cenaze yardımı ve dul maaşı talep etme hakkı vardır. Eşi vefat etmiş kadının kocası emekli olmadan vefat etmişse, 900 günlük priminin olması şartıyla kadının talebiyle dul maaşı bağlanabilir.

1 Ekim 2008 itibari ile prim borcuna bakılmaksızın maaş bağlanır.

Ancak, kadının eşi 1 Ekim 2008’den önce vefat etmiş ve 900 gün prim ödemesi yoksa maaş bağlanmaz.

Kadın, dul maaşını, tekrar evlilik yapmaması koşuyla alabilir.

Nakit yardımı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yoksulluğun kadınları daha fazla etkilediği gerçeğiyle hareket ederek eşi vefat eden kadına 2 ayda bir 550 TL yardımda bulunur. Bakanlık, evi olmayan, SGK’ya tabi olmayan, fakir ve muhtaç durumda olduğu mahalli idareler tarafından tespit edilen kadınlara yardım eder. Devlet desteği yardımı için ikamet edilen ilçelerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmak yeterli.

Haberin Devamı

Hapishanede veya huzurevinde olan kadınlar bu haktan yararlanamaz.

Yetim maaşı

Babası veya annesi, SSK ve Bağkur’dan sigortalı kişinin bekar, boşanmış veya dul kalmış olması fark etmeksizin sigortalı olarak çalışmıyor ve SSK ve Bağkur emeklisi değilse, yetim maaşı alabilir.

Eşi vefat etmiş kadının kocası SSK ya da Bağkur emeklisi, annesi ya da babası Emekli Sandığı emeklisiyle; veyahut tam tersi yani, anne veya baba SSK’lı/Bağkur’lu ise ölen eşi Emekli Sandığı emeklisiyse kadın yetim aylığı alabildiği gibi dul aylığı da alabilir.

Kadının başka biriyle evlenmesi durumunda hem dul aylığı hem de yetim aylığı kesilir.

Ölüm maaşı

Eşi vefat eden kadına yapılan yardımlardan biri de ölüm aylığıdır. Bir işte sigortalı olarak çalışırken, iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu eşi ölen kadına, ölüm aylığı bağlanır. Bu aylığın bağlanması için prim ve yaş şartı ise bulunmamaktadır. Sigortası yeni bağlanmış kişiler için de eşe ölüm aylığını bağlanır. Ölüm aylığı için herhangi bir yere başvuru yapılmasına gerek yoktur, aylık hak edenlere otomatik olarak bağlanır.

Haberin Devamı

Öte yandan, eşi vefat etmiş kadına dul, yetim maaşı dışında belediyeler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar genel müdürlüğü tarafından da yapılan çeşitli yardımlar bulunur.